Rear Window (1954) cover

7 ταινίες με ήρωες υπό περιορισμό (1950-1980)

Στον «Σιωπηλό Μάρτυρα» ο πρωταγωνιστής βρίσκεται καθηλωμένος στο διαμέρισμά του με σπασμένο πόδι, στον «Εξολοθρευτή άγγελο» ένα δείπνο παίρνει απρόβλεπτη τροπή, ενώ στην ταινία «Ο σταθμός 13 δέχεται επίθεση» μια συμμορία πολιορκεί ένα αστυνομικό τμήμα.
Διαβάστηκε φορες
Σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα στήλη, στο κάθε άρθρο της οποίας θα συγκεντρώνουμε επτά ταινίες γύρω από μια συγκεκριμένη θεματική. Λόγω των περίεργων ημερών, εβδομάδων και οσονούπω μηνών που διανύουμε, ξεκινάμε με ταινίες που αφορούν μια ομάδα ανθρώπων που βρίσκεται σε περιορισμό, παραμένοντας απομονωμένη, αποκλεισμένη ή εγκλεισμένη σε έναν χώρο για το μεγαλύτερο κομμάτι της ταινίας. Κάποιες φορές ο λόγος για τον περιορισμό είναι προφανής – για παράδειγμα, φυλάκιση ή ανάρρωση. Άλλες φορές παραμένει μυστήριο ακόμα και για τους ίδιους τους ήρωες της ταινίας.

Επειδή συγκεντρώσαμε αρκετές ταινίες, τις χωρίσαμε σε τρία μέρη, ανάλογα με το έτος παραγωγής και κυκλοφορίας τους. Σε αυτό το πρώτο μέρος περιλαμβάνονται ταινίες από την περίοδο 1950 – 1980.

Διαβάστε το δεύτερο μέρος με ταινίες από την περίοδο 1990 – 2009, δημιουργήματα, μεταξύ άλλων, των Michael Haneke, Peter Weir, Kinji Fukasaku, Alejandro Amenábar και Spike Lee.

Διαβάστε το τρίτο μέρος με ταινίες από την περίοδο 2010 – 2019, στο οποίο ο Ryan Reynolds προσπαθεί να δραπετεύσει από ένα φέρετρο, ο Matt Damon να επιβιώσει μόνος στον Άρη και ο Quentin Tarantino δημιουργεί ένα γουέστερν δωματίου.

Rear Window (1954)
Ελληνικός τίτλος: Σιωπηλός Μάρτυρας
Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock
Με τους: James Stewart και Grace Kelly

Rear Window (1954)

Ένας φωτογράφος (James Stewart) αναγκάζεται να κλειστεί στο διαμέρισμά του μέχρι να αναρρώσει το σπασμένο του πόδι. Για να καταπολεμήσει την πλήξη του, παρακολουθεί τους γείτονες μέσα από τον φακό της φωτογραφικής μηχανής του. Μέχρι που κάποια στιγμή γίνεται ο μοναδικός μάρτυρας μιας δολοφονίας, ή τουλάχιστον έτσι νομίζει. Οι τέσσερις συνεργασίες του Alfred Hitchcock με τον James Stewart έδωσαν ισάριθμα αριστουργήματα (τα υπόλοιπα τρία είναι τα "Rope", "The Man Who Knew Too Much" και "Vertigo"). Εδώ παίζει καθηλωμένος στην καρέκλα του, χωρίς να χάνει τίποτα από την εκφραστικότητά του. Δίπλα του η εκθαμβωτική Grace Kelly (δυστυχώς περισσότερο σε ρόλο γλάστρας).

Δείτε το trailer.


12 Angry Men (1957)
Ελληνικός τίτλος: Οι 12 Ένορκοι
Σκηνοθεσία: Sidney Lumet
Με τους: Henry Fonda, Lee J. Cobb, Martin Balsam, Ed Begley

12 Angry Men (1957)

Ένας νεαρός κατηγορείται για τον φόνο του πατέρα του. Οι 12 ένορκοι καλούνται να φτάσουν σε μια ομόφωνη απόφαση για την ενοχή του ή όχι. Τα στοιχεία φαίνονται συντριπτικά και οι περισσότεροι ένορκοι τείνουν προς την ενοχή του νεαρού, κάτι που θα του επιφέρει τη θανατική ποινή. Μόνο ο ένορκος 8 (ο Henry Fonda σε ρόλο πρωταγωνιστή, αλλά και παραγωγού) διατηρεί τις αμφιβολίες του. Ο μέγιστος Sidney Lumet μεταφέρει στον κινηματογράφο την ιστορία του Reginald Rose, σε μια ταινία που συνδυάζει την αμεσότητα του θεάτρου με εφευρετικό μοντάζ και πρωτοπόρες γωνίες λήψης.

Δείτε το trailer.


El ángel exterminador / The Exterminating Angel (1962)
Ελληνικός τίτλος: Εξολοθρευτής άγγελος
Σκηνοθεσία: Luis Buñuel
Με τους: Silvia Pinal, Jacqueline Andere, Enrique Rambal και José Baviera

The Exterminating Angel

Ένα δείπνο μεγαλοαστών παίρνει απρόβλεπτη τροπή, όταν οι συνδαιτυμόνες διαπιστώνουν ότι αδυνατούν να αποχωρήσουν. Οι ώρες περνούν, η ένταση τούς καταλαμβάνει και οι μάσκες πέφτουν. Στο απόγειο της μεξικάνικης περιόδου του, ο Buñuel παραδίδει την πιο σουρεαλιστική του δημιουργία. Μια δεκαετία αργότερα, χρησιμοποίησε ξανά το τέχνασμα ενός δείπνου που εκτροχιάζεται στη «Διακριτική Γοητεία της Μπουρζουαζίας» (Le charme discret de la bourgeoisie, 1972), ωστόσο ο «Εξολοθρευτής άγγελος» μετατρέπει τη σάτιρα σε δηκτική κοινωνική κριτική, ξεφεύγοντας κατά στιγμές ακόμα και από τα στενά πλαίσια της αστικής τάξης.

Δείτε το trailer.


Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)
Ελληνικός τίτλος: S.O.S. Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα
Σκηνοθεσία: Stanley Kubrick
Με τους: Peter Sellers, George C. Scott και Sterling Hayden

Dr. Strangelove

Ένας παράφρων Αμερικανός διοικητής, ο Jack Ripper (Sterling Hayden), κλειδώνεται στο γραφείο του και διατάσσει τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του να διεξάγουν πυρηνική επίθεση κατά στόχων της Σοβιετικής Ένωσης. Οι επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης συνεδριάζουν προσπαθώντας να έρθουν σε συμφωνία με τους Σοβιετικούς και να αποτρέψουν την επίθεση. Μέσα στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου ο Stanley Kubrick διεισδύει στα ενδότερα της αμερικανικής πολεμικής μηχανής και σατιρίζει την αντικομμουνιστική υστερία. Ο Peter Sellers κεντάει σε τρεις διαφορετικούς ρόλους: ενός σμηναγού που προσπαθεί να πείσει τους προϊστάμενους του ότι ο Ripper τρελάθηκε, του Αμερικανού Προέδρου και του Dr. Strangelove, πρώην ναζιστή και νυν επιστημονικού συμβούλου του πενταγώνου.

Δείτε το trailer.


Assault on Precinct 13 (1976)
Ελληνικός τίτλος: Ο σταθμός 13 δέχεται επίθεση
Σκηνοθεσία: John Carpenter
Με τους: Austin Stoker, Darwin Joston και Laurie Zimmer

Assault on Precinct 13 (1976)

Ένα αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες που πρόκειται να τεθεί εκτός λειτουργίας πολιορκείται από μια συμμορία που θέλει να εκδικηθεί για τη δολοφονία έξι μελών της από αστυνομικούς. Οι εγκλωβισμένοι στο τμήμα προσπαθούν να αμυνθούν με όσα μέσα διαθέτουν. Η δεύτερη ταινία του John Carpenter είναι μια βραδυφλεγής ωρολογιακή βόμβα στα όρια του b-movie. Η διασκευή του 2005 από τον Jean-François Richet (ελλ. τίτλος «Επίθεση στο Σταθμό 13») εκμοντέρνισε αρκετά την ιστορία και την απόδοσή της, ωστόσο έμεινε πιστή στο πνεύμα του Carpenter αποσπώντας αξιόλογες ερμηνείες από τους Ethan Hawke και Laurence Fishburne.

Δείτε το trailer.


Murder by Death (1976)
Ελληνικός τίτλος: Πρόσκληση σε γεύμα από έναν υποψήφιο δολοφόνο
Σκηνοθεσία: Robert Moore
Με τους: Truman Capote, Alec Guinness, Peter Falk, Peter Sellers και Maggie Smith

Murder by Death (1976)

Πέντε παγκοσμίου φήμης ντετέκτιβ προσκαλούνται στην έπαυλη ενός ιδιόρρυθμου οικοδεσπότη. Μαζί με το δείπνο, τους σερβίρεται ένα μυστήριο, η πρόκληση εξιχνίασης ενός φόνου που θα γίνει τα μεσάνυχτα. Μια ξεκαρδιστική κωμωδία που βάζει στο μίξερ όλα τα κλισέ της αστυνομικής λογοτεχνίας. 

Δείτε το trailer.


Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας (1978)
Σκηνοθεσία: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Με τους: Βασίλη Διαμαντόπουλο, Δημήτρη Πουλικάκο, Νικήτα Τσακίρογλου, Γιώργο Διαλεγμένο και Όλγα Καρλάτου

Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας (1978)

Ένας μεγαλοαστός αποσύρεται με τους τρεις γιους του σε μια έπαυλη. Ενώ τα χρόνια περνούν, η τεμπελιά τους μετατρέπεται σε νωθρότητα και τελικά σε μαρασμό, ενώ το φαγητό και το σεξ είναι οι μοναδικές τους δραστηριότητες. Και για τις δύο φροντίζει η υπηρέτριά τους, σε ένα μοτίβο που αντικατοπτρίζει πλήρως την ταξική πραγματικότητα της εποχής και όχι μόνο. Η δεύτερη ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου δίνει μια ελληνική νότα σε αυτή τη λίστα, αν και οι παραλληλισμοί με τον σουρεαλιστικό κινηματογράφο του Buñuel (δείτε παραπάνω) και του Marco Ferreri (το «Μεγάλο Φαγοπότι» είχε προηγηθεί το 1973) είναι κάτι περισσότερο από εμφανείς. Το εξαιρετικό καστ κρατά την ταινία, ακόμα κι όταν αυτή λυγίζει υπό το βάρος μη μετουσιωμένων μεγαλεπήβολων προθέσεων.



Διαβάστε το δεύτερο μέρος με ταινίες από την περίοδο 1990 – 2009, δημιουργήματα, μεταξύ άλλων, των Michael Haneke, Peter Weir, Kinji Fukasaku, Alejandro Amenábar και Spike Lee.

Διαβάστε το τρίτο μέρος με ταινίες από την περίοδο 2010 – 2019, στο οποίο ο Ryan Reynolds προσπαθεί να δραπετεύσει από ένα φέρετρο, ο Matt Damon να επιβιώσει μόνος στον Άρη και ο Quentin Tarantino δημιουργεί ένα γουέστερν δωματίου.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα