The Truman Show (1998)

7 ταινίες με ήρωες υπό περιορισμό (1990-2009)

Η ζωή του Truman γίνεται τηλεοπτική σαπουνόπερα, η μέθοδος Γκρόνχολμ προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο διεξαγωγής μιας συνέντευξης για δουλειά και πιτσιρίκια σφάζονται σε έναν αγώνα επιβίωσης. Επτά ταινίες, κυριολεκτικά για όλα τα γούστα: με αγωνία, σπαζοκεφαλιές, βία, τρόμο, δράμα και συγκίνηση. Μόνο η κωμωδία απουσιάζει παντελώς.
Διαβάστηκε φορες
Σε αυτή τη στήλη, συγκεντρώνουμε επτά ταινίες γύρω από μια συγκεκριμένη θεματική. Έχουμε ανοίξει το κεφάλαιο των ταινιών που αφορούν χαρακτήρες που βρίσκονται σε περιορισμό, παραμένοντας απομονωμένοι, αποκλεισμένοι ή εγκλωβισμένοι σε έναν χώρο για ένα μεγάλο τμήμα της ταινίας. Κάποιες φορές ο λόγος για τον περιορισμό είναι προφανής – για παράδειγμα, φυλάκιση ή ομηρία. Άλλες φορές παραμένει μυστήριο ακόμα και για τους ίδιους τους ήρωες της ταινίας.

Στο πρώτο μέρος ξεκινήσαμε με ταινίες από την περίοδο 1950 – 1980, δημιουργήματα των Alfred Hitchcock, Sidney Lumet, Luis Buñuel, Stanley Kubrick, John Carpenter, Robert Moore και Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Στο τρίτο μέρος με ταινίες από την περίοδο 2010 – 2019, ο Ryan Reynolds προσπαθεί να δραπετεύσει από ένα φέρετρο, ο Matt Damon να επιβιώσει μόνος στον Άρη και ο Quentin Tarantino δημιουργεί ένα γουέστερν δωματίου.

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε ταινίες από την περίοδο 1990 – 2009.

Funny Games (1997)
Ελληνικός τίτλος: Παράξενα παιχνίδια
Σκηνοθεσία: Michael Haneke
Με τους: Susanne Lothar, Ulrich Mühe, Arno Frisch και Frank Giering

Funny Games (1997)

Μια τριμελής μεγαλοαστική οικογένεια –για να κάνουμε και μια ξεκάθαρη σύνδεση με το προηγούμενο άρθρο μας– αναζητά τη χαλάρωση στο εξοχικό της δίπλα σε μια λίμνη. Μέχρι τη στιγμή που ένας νεαρός εμφανίζεται στην πόρτα για να ζητήσει αυγά. Στο δρόμο που χάραξε με το "Benny's Video" του 1992, ο Michael Haneke στήνει μια κλειστοφοβική ταινία τρόμου που συχνά φλερτάρει με τον σαδισμό. Μέχρι και σήμερα πολλοί έχουν προσπαθήσει να αντιγράψουν το κλίμα της με ανάμεικτα αποτελέσματα, ακόμα και ο ίδιος ο Haneke με το απρόσμενα αξιοπρεπές αμερικάνικο ριμέικ του 2007 (με τους Naomi Watts, Tim Roth, Michael Pitt και Brady Corbet).

Δείτε το trailer.


Cube (1997)
Ελληνικός τίτλος: Ο κύβος
Σκηνοθεσία: Vincenzo Natali
Με τους: Nicole de Boer, Nicky Guadagni, David Hewlett και Andrew Miller

Cube (1997)

Έξι άγνωστοι ξυπνούν παγιδευμένοι σε έναν λαβύρινθο που αποτελείται από κυβικά δωμάτια, ορισμένα από τα οποία κρύβουν παγίδες. Το εφευρετικό δημιούργημα του Καναδού Vincenzo Natali αποτελεί την αφετηρία όλων των μοντέρνων ταινιών με escape rooms. Έχει αγωνία, τρόμο και mindfuck που παραμένει αναπάντεχα ικανοποιητικό ακόμα και 20 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του. Δείτε το, τουλάχιστον για να διαπιστώσετε αν αξίζει το hype –spoiler alert: και με το παραπάνω!–, αλλά μην μπείτε καν στον πειρασμό να συνεχίσετε με τα αδικαιολόγητα σίκουελ.

Δείτε το trailer.


The Truman Show (1998)
Ελληνικός τίτλος: Ζωντανή Μετάδοση: The Truman Show
Σκηνοθεσία: Peter Weir
Με τους: Jim Carrey, Laura Linney και Ed Harris

The Truman Show (1998)

Εδώ δεν χρειάζονται πολλά λόγια ούτε προειδοποιήσεις για spoilers, αφού φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι έχετε ήδη δει τουλάχιστον μια φορά την προσπάθεια του Truman να δραπετεύσει από τη «φυλακή» στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε. Το απόγειο της καριέρας του σκηνοθέτη Peter Weir, του σεναριογράφου Andrew Niccol (που είχε ήδη δώσει το εξαιρετικό "Gattaca") και πιθανότατα και του Jim Carrey χαρακτηρίζει απόλυτα το πέρασμα στη σύγχρονη εποχή του Big Brother, του Facebook και του instagram. Ακόμα κι αν κάποιος χαρακτηρίσει το φινάλε δακρύβρεχτο ή σοροπιαστό, είναι ακριβώς η ουτοπία που χρειαζόμαστε για να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα προς το μέλλον, όσο μετέωρο κι αν είναι.

Δείτε το trailer.


Battle Royale (2000)
Σκηνοθεσία: Kinji Fukasaku
Με τους: Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda και Tarô Yamamoto

Battle Royale (2000)

Μια τάξη μαθητών μεταφέρεται σε ένα απομονωμένο νησί από την ιαπωνική κυβέρνηση, που τους ανακοινώνει ότι θα παίξουν ένα «παιχνίδι» από το οποίο θα υπάρξει μόνο ένας νικητής: όποιος μείνει ζωντανός μετά από τρεις μέρες. Ψυχολογικά παιχνίδια, τρόμος και βία, πολλή βία, σοκαριστικά πολλή βία σε ακόμα ένα cult φαινόμενο, που ενέπνευσε, μεταξύ άλλων, τη σειρά των "Hunger Games" και ταινίες, όπως το πρόσφατο "Ready or Not".

Δείτε το trailer.


Mar adentro / The Sea Inside (2004)
Ελληνικός τίτλος: Η θάλασσα μέσα μου
Σκηνοθεσία: Alejandro Amenábar
Με τους: Javier Bardem, Belén Rueda και Lola Dueñas

Mar adentro (2004)

Αλλάζουμε κατευθείαν ύφος, περνώντας στην πραγματική ιστορία του Ισπανού Ramón Sampedro (Javier Bardem) που βρέθηκε για 30 χρόνια καθηλωμένος στο κρεβάτι, καθώς έμεινε τετραπληγικός μετά από ένα ατύχημα στη θάλασσα. Εξαντλημένος αποφασίζει να κάνει ευθανασία, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος με το νομικό σύστημα που του το απαγορεύει. Ο Bardem συγκλονίζει, αποδίδοντας έστω και μετά θάνατον δικαιοσύνη στον Sampedro, στην πιο ανθρώπινη δημιουργία του Amenábar.

Δείτε το trailer.



El método / The Method (2005)
Ελληνικός τίτλος: Η μέθοδος Γκρόνχολμ
Σκηνοθεσία: Marcelo Piñeyro
Με τους: Eduardo Noriega, Najwa Nimri και Eduard Fernández

El método (2005)

Μια περίεργη συνέντευξη για δουλειά περιμένει τους επτά υποψηφίους για τη διευθυντική θέση σε μια μυστηριώδη εταιρεία. Η ώρα φθάνει και τα τεστ ξεκινούν ... κεκλεισμένων των θυρών (μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά στο εμβληματικό έργο του εμβληματικού Jean-Paul Sartre). Το θεατρικό έργο του Καταλανού Jordi Galceran μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη, παραμένοντας πιστό στο ύφος και το πνεύμα του. Κάτι που δεν θα έλεγα για την ταινία "Exam" του Stuart Hazeldine, που ακολούθησε. Στην Ελλάδα η παράσταση «Η Μέθοδος Γκρόνχολμ» πρωτοπαίχτηκε το 2008 και επέστρεψε στα τέλη του 2019.

Δείτε το trailer.


Inside Man (2006)
Ελληνικός τίτλος: Ο Υποκινητής
Σκηνοθεσία: Spike Lee
Με τους: Clive Owen, Denzel Washington, Jodie Foster και Christopher Plummer

Inside Man (2006)

Ένας ευφυής διαρρήκτης οργανώνει την τέλεια ληστεία. Ένας σχολαστικός αστυνομικός αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων του. Και ένας ιδιοκτήτης τράπεζας προσπαθεί να διατηρήσει ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Μια απλή ιδέα μετατρέπεται στην πιο δυναμική και έντονη ταινία του Spike Lee, στην τέταρτη συνεργασία του με τον Denzel Washington. Αν δεν μπορείτε να ξεκολλήσετε από το "La casa de papel" και σας έχει ξεφύγει, βάλτε την οπωσδήποτε στη watchlist σας.

Δείτε το trailer.


Ορισμένες ταινίες που δεν χώρεσαν σε αυτό το άρθρο:

- Misery (1990): Μέχρι πού θα έφτανε ένας φανατικός θαυμαστής; Για να εξιλεωθώ που δεν τη χώρεσα στην παραπάνω λίστα, θα συμπεριληφθεί σίγουρα σε κάποια μελλοντική θεματική.
- Das Experiment / The Experiment / Το πείραμα (2001): Θέλετε να παίξουμε τους φυλακισμένους;
- Panic Room / Δωμάτιο πανικού (2002): Ποιος θα το έλεγε ότι θα ήταν χρήσιμο αυτό το δωμάτιο;
- Phone Booth / Τηλεφονικός Θάλαμος (2002): Σε πόσο μικρό χώρο μπορείς να αποκλειστείς; Ο Joel Schumacher τραβάει από τα μαλλιά την ιδέα από την ταινία μικρού μήκους "La cabina" του Antonio Mercero.
- Identity / Ταυτότητα (2003): Μμμμ. Και έλεγα ότι σχεδόν τα κατάφερε.
- The Terminal (2004): Μετά τον «Ναυαγό», ο Tom Hanks κατάφερε να αποκλειστεί και σε ένα αεροδρόμιο.
- Saw / Σε Βλέπω (2004): Αν δεν χορτάσατε με τον σαδισμό και την βία που περιλάμβανε η παραπάνω λίστα, συνεχίστε εδώ.
- Κυνόδοντας / Dogtooth (2009): Είπαμε να είναι η ελληνική οικογένεια υπερπροστατευτική, αλλά όχι κι έτσι!

Κι όμως! Δεν τελειώσαμε ακόμα. Έχουμε άλλες επτά ταινίες από το 2010 μέχρι και σήμερα που θα καταγράψουμε στο επόμενο άρθρο.

Διαβάστε το πρώτο μέρος με ταινίες από την περίοδο 1950 – 1980, δημιουργήματα των Alfred Hitchcock, Sidney Lumet, Luis Buñuel, Stanley Kubrick, John Carpenter, Robert Moore και Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Διαβάστε το τρίτο μέρος με ταινίες από την περίοδο 2010 – 2019, στο οποίο ο Ryan Reynolds προσπαθεί να δραπετεύσει από ένα φέρετρο, ο Matt Damon να επιβιώσει μόνος στον Άρη και ο Quentin Tarantino δημιουργεί ένα γουέστερν δωματίου.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα