Buried (2010)

7 ταινίες με ήρωες υπό περιορισμό (2010-2019)

Ο Ryan Reynolds προσπαθεί να δραπετεύσει από ένα φέρετρο, ο Matt Damon να επιβιώσει μόνος στον Άρη και ο Quentin Tarantino δημιουργεί ένα γουέστερν δωματίου. Συνολικά 7+1 ιστορίες με ήρωες σε συνθήκες περιορισμού ή εγκλεισμού.
Διαβάστηκε φορες
Σε αυτή τη στήλη, συγκεντρώνουμε επτά ταινίες γύρω από μια συγκεκριμένη θεματική. Σήμερα κλείνουμε το κεφάλαιο των ταινιών που αφορούν χαρακτήρες που βρίσκονται σε περιορισμό, παραμένοντας απομονωμένοι, αποκλεισμένοι ή εγκλωβισμένοι σε έναν χώρο για ένα μεγάλο τμήμα της ταινίας. Κάποιες φορές ο λόγος για τον περιορισμό είναι προφανής – για παράδειγμα, φυλάκιση ή ομηρία. Άλλες φορές παραμένει μυστήριο ακόμα και για τους ίδιους τους ήρωες της ταινίας.

Στο πρώτο μέρος ξεκινήσαμε με ταινίες από την περίοδο 1950 – 1980, δημιουργήματα των Alfred Hitchcock, Sidney Lumet, Luis Buñuel, Stanley Kubrick, John Carpenter, Robert Moore και Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Στο δεύτερο μέρος συνεχίσαμε με ταινίες από την περίοδο 1990 – 2009, δημιουργήματα, μεταξύ άλλων, των Michael Haneke, Peter Weir, Kinji Fukasaku, Alejandro Amenábar και Spike Lee.

Σε αυτό το άρθρο συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε τη θεματική με ταινίες από το 2010 και μετά.


Buried (2010)
Σκηνοθεσία: Rodrigo Cortés
Με τον Ryan Reynolds

Buried (2010)

Ένας άνδρας ξυπνά κλεισμένος σε ένα φέρετρο. Στην επόμενη μιάμιση ώρα της ταινίας παρακολουθούμε την αγωνιώδη προσπάθειά του να απεγκλωβιστεί με μοναδικά εργαλεία έναν αναπτήρα και ένα κινητό τηλέφωνο. Η συναρπαστική αυτή ιδέα νερώνεται μερικώς, όταν μαθαίνουμε ότι πρόκειται για Αμερικανό στρατιώτη στο Ιράκ. Εν τέλει, οι αρχικές προσδοκίες δεν ικανοποιούνται, ειδικά στο δεύτερο μισό της ταινίας. Παρόλα αυτά, παραμένει μια συναρπαστική ιδέα και δεν μπορώ παρά να φαντάζομαι πώς αλλιώς θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί.

Δείτε το trailer.


La cara oculta / The Hidden Face (2011)
Ελληνικός τίτλος: Το κρυμμένο πρόσωπο
Σκηνοθεσία: Andrés Baiz
Με τους: Clara Lago, Quim Gutiérrez και Martina García

La Cara Oculta

Η Belén αποφασίζει να κάνει μια φάρσα στον αγαπημένο της, Adrián. Του αφήνει ένα βίντεο για να του ανακοινώσει ότι τον χωρίζει, ενώ κρύβεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο του σπιτιού, του οποίου την ύπαρξη δεν γνωρίζει ο Adrián, από όπου παρακολουθεί τα πάντα. Σύντομα, όμως, η Belén διαπιστώνει πως βρίσκεται εγκλωβισμένη στο ίδιο της το ψέμα. Ένα αποπνικτικό θρίλερ μυστηρίου δια χειρός Andrés Baiz, με πολύ καλό σενάριο και εξαιρετική ατμόσφαιρα, που ίσως σας κάνει να αναθεωρήσετε πόσο κλεισμένοι είστε τελικά στα σπίτια σας.

Δείτε το trailer.


Snowpiercer (2013)
Σκηνοθεσία: Bong Joon Ho
Με τους: Chris Evans, John Hurt, Tilda Swinton και Ed Harris

Snowpiercer

Βρισκόμαστε στο έτος 2031 μ.Χ. και η Γη βιώνει μια νέα εποχή παγετώνων, ύστερα από ένα καταστροφικό πείραμα. Οι μοναδικοί επιζώντες βρίσκονται κλεισμένοι στο Snowpiercer, ένα τραίνο που κινείται ασταμάτητα κάνοντας τον γύρο του πλανήτη. Σε μια από τις αγγλόφωνες ταινίες του, ο Bong Joon Ho δημιουργεί μια δυνατή κλειστοφοβική περιπέτεια γεμάτη βία και μεγάλο καστ. Την παράσταση κλέβει η εξαιρετική μεταμόρφωση (ακόμα μία!) της Tilda Swinton που ενσάρκωσε την αηδιαστική υπουργό Mason. Η ταινία έχει ροή, αν και το τέλος θα μπορούσε να είναι κάπως καλύτερο.

Δείτε το trailer.


The Hateful Eight (2015)
Ελληνικός τίτλος: Οι Μισητοί Οκτώ
Σκηνοθεσία: Quentin Tarantino
Με τους: Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Tim Roth, Michael Madsen, Walton Goggins και Bruce Dern

The Hateful Eight (2015)

Λίγο μετά τον αμερικανικό εμφύλιο, μια χιονοθύελλα φέρνει κοντά μια περίεργη ομάδα ανθρώπων σε ένα απομονωμένο καταφύγιο. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται ένας Μεξικανός που (ισχυρίζεται ότι) προσέχει το μαγαζί, ένας κυνηγός επικυρηγμένων κουβαλώντας το τελευταίο του «θήραμα», ένας δεύτερος κυνηγός επικυρηγμένων, ένας δήμιος και ένας στρατηγός της Συνομοσπονδίας. Καθώς οι ώρες περνούν, οι αντοχές όλων δοκιμάζονται, ενώ τα προσωπεία τους αρχίζουν να πέφτουν. Ο Quentin Tarantino αποτίνει φόρο τιμής στον Sergio Leone με το πρώτο (;) γουέστερν δωματίου. Οι τρεις ώρες της διάρκειας φαίνονται πολλές, αλλά ο Tarantino ξέρει να καθηλώνει τον θεατή.

Δείτε το trailer.


The Martian (2015)
Ελληνικός τίτλος: Η Διάσωση
Σκηνοθεσία: Ridley Scott
Με τους: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig και Michael Peña

The Martian (2015)

Κατά τη διάρκεια μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη μια ισχυρή θύελλα αναγκάζει το πλήρωμα να επιστρέψει στη Γη, αφήνοντας πίσω έναν αστροναύτη που θεώρησαν νεκρό. Μόλις αυτός ανακτά τις αισθήσεις του αντιλαμβάνεται πως βρίσκεται μόνος σε έναν εχθρικό πλανήτη και θα πρέπει να επιστρατεύσει τις γνώσεις και την ευστροφία του για να παραμείνει ζωντανός. Ο Matt Damon υποδύεται τον σύγχρονο Ροβινσώνα Κρούσο, χαμένο στο διάστημα υπό τις οδηγίες του Ridley Scott. Ο ανέμπνευστος ελληνικός τίτλος αποκαλύπτει το βασικό στοιχείο της πλοκής και τη σημαντικότερη διαφοροποίηση της ταινίας από το βιβλίο του Andy Weir που την ενέπνευσε.

Δείτε το trailer.


El bar / The Bar (2017)
Ελληνικός τίτλος: Το μπαρ
Σκηνοθεσία: Álex de la Iglesia
Με τους: Blanca Suárez, Mario Casas και Carmen Machi

El bar (2017)

Μια ομάδα από άγνωστους παγιδεύεται σε ένα μπαρ της Μαδρίτης, καθώς όσοι επιχειρούν να βγουν από αυτό σκοτώνονται από πυροβολισμούς. Κλειστοφοβικό θρίλερ με στοιχεία μαύρης κωμωδίας που εξελίσσεται σε αγώνα επιβίωσης. Έστω κι αν η ταινία παλινωδεί, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γνωρίσετε τον ιδιαίτερο κόσμο του Ισπανού δημιουργού Álex de la Iglesia.

Δείτε το trailer.


Get Out (2017)
Ελληνικός τίτλος: Τρέξε!
Σκηνοθεσία: Jordan Peele
Με τους: Daniel Kaluuya, Allison Williams και Bradley Whitford

Get Out (2017)

Η Rose καλεί τον Αφροαμερικανό φίλο της Chris για να περάσουν ένα σαββατοκύριακο στο πατρικό της με την αφορμή της ετήσιας υπαίθριας συνάντησης των φίλων της οικογένειας. Οι μεγαλοαστοί γονείς της Rose δηλώνουν προοδευτικοί, αλλά τα πρώτα δείγματα περίεργης συμπεριφοράς δεν αργούν να φανούν. Ο Chris αρχίζει να αναρωτιέται τι γυρεύει σ' έναν τόσο «λευκό» κόσμο. Σύντομα θα βρεθεί παγιδευμένος. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Jordan Peele είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ χαρακτήρων που δε διστάζει να προκαλεί και να αναμοχλεύει τον ρατσισμό που κρύβεται πίσω από τον πολιτικό προοδευτισμό της σύγχρονης Αμερικής.

Δείτε το trailer.


Κατά παράβαση των κανόνων που οι ίδιοι βάλαμε, κλείνουμε αυτό το άρθρο με ένα επεισόδιο τηλεοπτικής σειράς που εμπίπτει στην παρούσα θεματική. Το επεισόδιο είναι αυτοτελές και βλέπεται ανεξάρτητα από τη σειρά (την οποία, ωστόσο, προτείνουμε να ανακαλύψετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη).

White Christmas (2014, από τη σειρά "Black Mirror")
Ελληνικός τίτλος: Λευκά Χριστούγεννα (από τη σειρά «Μαύρος καθρέφτης»)
Σκηνοθεσία: Carl Tibbetts
Με τους: Jon Hamm, Rafe Spall και Oona Chaplin

White Christmas, Black Mirror

Δύο άντρες βρίσκονται αποκλεισμένοι για χρόνια σε ένα απομονωμένο φυλάκιο. Ανήμερα Χριστουγέννων αρχίζουν να θυμούνται πώς βρέθηκαν εκεί και καταλήγουν να διηγούνται τις ζωές τους. Το τελευταίο επεισόδιο στο Channel 4 για την δυστοπική σειρά που δημιούργησε ο Charlie Brooker έχει όλα τα χαρακτηριστικά που την καθιέρωσαν και οδήγησαν το Netflix να επενδύσει πάνω της (ας μην γκρινιάξω τώρα για το πώς την κατάντησε!). Επιστημονική φαντασία, αγωνία, εξαντλητικό mindfuck, ανατροπές και εξαιρετικές ερμηνείες.

Δείτε το trailer.


Αυτές τις πολλές ή λίγες ταινίες ξεχωρίσαμε και προτείνουμε από τη θεματική «ήρωες υπό περιορισμό». Την επόμενη εβδομάδα αλλάζουμε κεφάλαιο πηγαίνοντας σε μια θεματική εν δυνάμει πιο ... χορευτική.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα