Amorphis live @ Gagarin 205 : Magic & Mayhem

Διαβάστηκε
Οι Amorphis συνεπείς στο ραντεβού τους με το Ελληνικό κοινό, μας παρουσίασαν τον εξαιρετικό τελευταίο δίσκο τους "The Beginning Of Times" αλλά και παλαιότερο υλικό τους, γεμιζοντας με τον καλύτερο δυνατο τρόπο το κυριακάτικο βράδυ μας.
Οι φωτογραφίες ανήκουν στο Μιχάλη Σαββίδη.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011. Πρώτη Κυριακή με κρύο γι' αυτήν την περίοδο. Λες και ήταν προκαθορισμένο για να εμφανιστούν οι Amorphis από τη Φινλανδία. Συγκρότημα που δεν θέλει και ιδιαίτερες συστάσεις στο χώρο του metal. Κάθε live των Amorphis είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, πόσο μάλλον όταν φέρνουν και μαζί τους ένα ολοκαίνουριο και πολύ καλό δίσκο.

Οι πόρτες στο Gagarin άνοιγαν για το κοινό στις 19:00. Βρεθήκαμε στο χώρο περί τις 20:30 χάνοντας το opening act (NehemaH), αλλά βρίσκοντας στη σκηνή τους Leprous. Είχα γράψει για τους Leprous καλά σχόλια βλέποντας τους support στους Therion. Η γνώμη μου δεν αλλάζει γι αυτούς μετά και από την support εμφάνιση τους στους Amorphis. Μπορώ να πω οτι μου άρεσαν ακόμη πιο πολύ. Ήταν παλι δυνατοί, με φουλ ενέργεια και καλό ήχο. Μέχρι περιπου τις εννέα παρά δέκα ήταν στη σκηνή προσφέροντας μας progressive μελωδιες. Ο κόσμος ήταν αρκετά ζεστός μαζί τους. Μόνο που δεν ήταν και πάρα πολύς σε αριθμό. Και δεν ήταν οτι αργούσε να έρθει ο κύριος όγκος που θα παρακολουθούσε τους Amorphis, αλλά αυτός ήταν όλος ο κόσμος. Μόνο το κάτω μέρος γεμάτο και όχι ασφυκτικά. Υπήρχε εύκολη μετακίνηση για να βρεθεί κανείς σε οποιοδήποτε σημείο. Θα γίνω κουραστικός, αλλά θα το επαναλάβω όπως και στους Cathedral : Ειναι η κρίση; είναι η ιδιαιτερότητα της μουσικής των Amorphis; Είναι και τα δύο μαζί; Δυσυχώς δεν μπορώ να απαντήσω.


Γύρω στις 21:45 με 21:50 τα φώτα έσβησαν και από τα ηχεία ακουγόταν το intro του νέου δίσκου τους. Δεν ξεκίνησαν όμως με το Battle for Light (όπου ανήκει το intro) αλλά με το My Enemy. Δυναμική παρουσία από όλους και μεγαλειώδης εμφάνιση του frontman Tomi Joutsen. Αυτού του απίθανου τύπου με τα ράστα (που φτάνουν μέχρι περίπου τα γόνατα) που εναλλάσει τα brutal και τα καθαρά φωνητικά με χαρακτηριστική άνεση. Υπερκινητικός, ξεσηκωτικός με το χαρακτηριστικό μικροφωνό του (αλλά και την ιδιαιτερη βάση αυτού) έδινε τον καλύτερο εαυτό του.

Η συνέχεια ανήκει στο Mermaid πάλι από το νέο τους δίσκο. Ο ήχος είναι πάρα πολύ καλός και η απόδοση των κομματιών μπορεί να χαρακτηριστεί άρτια. Ακολούθησαν τα The Smoke (από το Eclipse),  Crack In A Stone (Beginning Of Times) , Greed (Tuonela), Sampo (Skyforger). Σε όλα τα κομμάτια ο κόσμος συμμετέχει ενεργά και οι Amorphis ανταποδιδουν.

Ήρθε και η ώρα για το τελευταίο κομμάτι από την προώθηση του νέου δίσκου που είναι και το πρώτο single και videoclip: You I Need. Ένα πολύ καλό κομμάτι, σχετικά χαλαρό. Έπρεπε, να φανταστούμε τι θα ακολουθούσε. Έφτασε η στιγμή (για εμάς τουλάχιστον που τους μάθαμε μέσα από τις πρώτες τους κυκλοφορίες) για Karelian Isthmus. Με εισαγωγή Karelia και το συγκλονιστικό Vulgar Necrolatry,  το Gagarin σείστηκε από το φινλανδικό death metal καταιγισμό. O Joutsen μας ρώτησε αν θέλουμε να ακούσουμε και άλλο παλιό υλικο (φυσικα και ανταποκριθηκαμε θετικα, ποιός τυφλος δεν θέλει το φως του;) και από τον (κατά τη γνώμη μου) καλύτερο δίσκο τους Tales From The Thousand Lakes μας προσέφεραν το Into Hiding.Οι Amorphis προς το παρόν για προώθηση νέου δίσκου, δεν νομιζω ότι έχουν αφήσει κάποιον ανικανοποιήτο. Και συνέχισαν να κάνουν παρα πολύ καλά τη δουλειά τους με τα Sky Is Mine (Skyforger) και Alone (Am Universum).

Μια τέτοια συναυλία όμως δεν μπορεί να περιέχει μόνο ένα κομμάτι από το Tales From The Thousand Lakes. Κυρίες και κύριοι Magic and Mayhem!!! Χαμός!

Οι Amorphis αποσύρρονται για το καθιερωμένο encore. Επιστρέφουν με το Silver Bride μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού. Το δεύτερο κομμάτι του encore όμως, έκλεψε όλη την παράσταση: My Kantele απο το Elegy. Εκείνη τη στιγμή πραγματικά ήθελα να τελειώσουν με ένα Black Winter Day ή Against Widows ή On Rich and Poor. Ατύχησα και έπεσα πανώ στο hit House Of  Sleep. Εντάξει, ας μην είμαστε και πλεονέκτες. 'Επαιξαν απο όλους τους δίσκους, αφήνοντας εκτός τους Far from the Sun και Silent Waters με τον τελευταίο νομίζω αδικα, γιατί είναι ένας πολυ καλός δίσκος και άξιζε να έχει έστω και ένα κομμάτι στη λίστα τους.

Οι Amorphis με το House Of Sleep μας αποχαιρέτησαν , αφήνοντας  τις καλύτερες των εντυπώσεων. Ο κόσμος ευχαριστήθηκε, γιατί είδε μια άρτια εμφάνιση με καλό ήχο. Περιμένουμε, με μεγάλη προσμονή την επόμενη εμφανισή τους.

Από
Αξιολόγηση Συναυλιών
Η οργάνωση
Τα τραγούδια του live
Το συγκρότημα - μουσικός
Η διάρκεια της συναυλίας
Ο ήχος
Ο κόσμος
Βαθμός συναυλίας/10 ()
Πες μας την γνώμη σου!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Ανασκόπηση 2020
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια