Muse

Oι Muse στην El Pais

Στο πλαίσιο της προώθησης του album τους, οι Muse έδωσαν μια αποκλειστική συνέντευξη στην Ισπανική εφημερίδα El Pais. Θέλετε να μάθετε τι είπαν;
Muse


Στο πλαίσιο της προώθησης του album τους, οι Muse έδωσαν μια αποκλειστική συνέντευξη στην Ισπανική εφημερίδα El Pais. Θέλετε να μάθετε τι είπαν;

Σε αυτή τη συνέντευξη, ο Matthew Bellamy και ο Dominic Howard αποκαλύπτουν τα κλειδιά της ηχογράφησης και της σύλληψης αυτής της νέας τους δουλειάς .

1) "The Resistance" είναι ο νέος σας δίσκος. Τι διαφορές θα συναντήσουμε σε σχέση με τους προηγούμενους δίσκους;

Matthew Bellamy: Νομίζω, αυτό που θέλαμε να αλλάξουμε είναι να κάνουμε την παραγωγή του δίσκου και να δουλέψουμε στο δικό μας στούντιο για να μην έχουμε πίεση χρόνου. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από ό,τι είχαμε κάνει γιατί δεν είχαμε καθόλου επηρεασμό από εξωτερικούς παράγοντες (χωρίς παραγωγό, χωρίς δισκογραφική, χωρίς management). Επομένως αφεθήκαμε στους δικούς μας μηχανισμούς για να υλοποιήσουμε τις δικές μας ιδέες. Έτσι φτάσαμε σε ένα δίσκο που είναι πιο "καθαρός" Muse και κατά κάποιο τρόπο μια επιστροφή στην "κανονικότητα" σε σχέση με τον προηγούμενο δίσκο. Την ίδια στιγμή ανακαλύψαμε πράγματα που δεν είχαμε κάνει ποτέ άλλοτε, όπως η συμφωνική μουσική, και κάποια ηλεκτρονικά, όπως στο "Undisclosed Desires". Ήταν ωραία ανακάλυψη και στην ουσία εκπλαγήκαμε με το ότι κάνοντας οι ίδιοι την παραγωγή δημιουργήσαμε ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

2) Είναι το "The Resistance" μια ανανέωση στον ήχο των Muse ή μια συνέχεια του "Black holes and Revelations";

Μ.Β: Για μένα ήταν ανανέωση γιατί ο πρώτος κι ο δεύτερος δίσκος ήταν αρκετά εύκολοι γιατί είχαμε πολλές ιδέες. Το τρίτο και το τέταρτο album ήταν περισσότερο μια μάχη να βρούμε κάτι καινούριο, αλλά νομίζω, αυτό που μας εξέπληξε με αυτό το δίσκο είναι ότι οι ιδέες ήρθαν πολύ εύκολα και η διαδικασία ηχογράφησης ήταν εξαιρετική... Είχαμε κάποιες δυσκολίες, αλλά γενικότερα ήμασταν πολύ πιο σίγουροι για τους εαυτούς μας και για αυτό που θέλαμε να είμαστε και αυτό που θέλαμε να κάνουμε. Γι' αυτό νομίζω ότι ο πέμπτος δίσκος, με κάποιο τρόπο, ήταν πιο εύκολος στη δημιουργία του από τον τελευταίο δίσκο. Γι' αυτό νιώθω ότι είμαστε λίγο πιο φρέσκοι και ανανεωμένοι.

Dominic Howard: Νομίζω ότι αυτή τη φορά, σε σχέση με τον προηγούμενο δίσκο, ήμασταν πολύ χαλαροί. Ένιωθα ότι ήμασταν πολύ πιεσμένοι στον προηγούμενο. Και αυτό είναι σίγουρα (σ.μ. αποτέλεσμα) ότι είχαμε το δικό μας στούντιο, περισσότερο χρόνο να κάνουμε πράγματα, και μόνο το να είμαστε σε πιο χαλαρό περιβάλλον βοήθησε στην ταχύτητα της ηχογράφησης και στις αποφάσεις σχετικά με τις ιδέες και στο να νιώθουμε αρκετά σίγουροι για να τελειώσουμε ένα τραγούδι, γιατί καμιά φορά είναι δύσκολο να τελειώσεις ένα τραγούδι. Την τελευταία φορά κάναμε πολλούς κύκλους για να βρούμε ιδέες, αλλά αυτό που μάθαμε είναι αυτή τη φορά να είμαστε πιο πειθαρχημένοι και πιο αυστηροί με τους εαυτούς μας ως προς το τελείωμα των τραγουδιών και να "ζήσουμε" με αυτό.
 
3) Να μιλήσουμε για το "Uprising" το πρώτο single και το πρώτο τραγούδι του δίσκου. Έχει επιρροές από glam rock;

MuseD.H.: Ναι αυτό έχει επιρροές από T.Rex και glam rock και μουσικά αυτό το τραγούδι είναι αισιόδοξο και ρυθμικό και διασκεδαστικό και δεν νομίζω ότι έχουμε κάνει κάτι τόσο ρυθμικό όσο αυτό.

M.B.:Νομίζω ότι είναι ενδιαφέρουσα η αντίθεση ανάμεσα στους στίχους, οι στίχοι είναι αρκετά πολιτικοί, και τη μουσική και είναι ενδιαφέρουσα η μίξη ανάμεσα σε glam rock πολύ διασκεδαστική, λίγο pop μουσική με σοβαρούς στίχους. Νομίζω είναι ενδιαφέρουσα αντίθεση.

4) Ηχογραφήσατε αυτό το νέο δίσκο στο δικό σας studio στο  Lago Como (Ιταλία) σε ένα πολύ χαλαρό περιβάλλον. Πώς έχει καταγραφεί αυτό στην ηχογράφηση;

Μ.B.: Νομίζω ότι εκτός από το να είμαστε χαλαροί και μακριά από την κανονική ζωή, είχε μια περιέργη επίδραση. Συνειδητοποίησα ότι μου έλειπε η Αγγλία πολύ και παρακολουθούσα πολλές ειδήσεις και διάβαζα πολλές αγγλικές εφημερίδες. Ανακάλυψα ότι παρακολουθούσα την πολιτική κατάσταση στην Αγγλία αρκετά στενά, ίσως γιατί ήμουν μακριά. Οπότε αυτό το αντικειμενικό αίσθημα της νοσταλγίας για την Αγγλία βγήκε λίγο στο δίσκο.

5) Στο δίσκο υπάρχει μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρονικής μουσικής και, επίσης, έχετε χρησιμοποιήσει μεγάλες ενορχηστρώσεις.

Μ.B.: Νιώθω ότι είναι φυσιολογική εξέλιξη. Όπως μεγαλώνεις ψάχνεις για κάτι νέο, κάτι που να σε ενδιαφέρει, κάτι να σε "προκαλεί". Οι ενορχηστρώσεις είναι χρονοβόρες. Πρέπει να μάθεις να σέβεσαι τους άλλους μουσικούς και τον τρόπο που παίζουν και αυτό είναι εντελώς διαφορετική πρόκληση σε σχέση με το σινθεσάιζερ που είναι σαν μηχανή. Κάνει αυτό ακριβώς που ζητάς. Το να δουλεύεις με ορχήστρα είναι εντελώς διαφορετική πρόκληση. Το ίδιο και η ηλεκτρονική μουσική...

D.H.: Το "Undisclosed Desires" είναι ένα πολύ ηλεκτρονικό τραγούδι και για μένα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απ' ό,τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Και αυτό ήταν καινούριο για εμάς, για μένα, για να προγραμματίσω τη drums  και να δουλεύω με samples και sints κλπ. Ήταν κάτι νέο για μένα και το συγκρότημα . "Supermassive Blackhole" ήταν προς μια κατεύθυνση αλλά με το "Undisclosed" πήγαμε πιο πέρα τη χρήση ηλεκτρονικής μουσικής. Ήταν σίγουρα μια πρόκληση. Νομίζω ότι το "Undisclosed" είναι ένα από τα τραγούδια για το οποίο νιώθαμε ότι σίγουρα θέλουμε βοήθεια από τον παραγωγό μας και, νομίζω, συνεχώς το σπρώχναμε στην άκρη σκεπτόμενοι ότι θα το κάνουμε λίγο αργότερα, μέχρι που έφτασε ένα σημείο που έπρεπε να το τελειώσουμε και όταν το κάναμε είχε ένα πολύ φρέσκο ήχο. Γιατί για μας είναι μια καινούρια ανακάλυψη.

6) Φαίνεται πως σε αυτό το δίσκο υπάρχουν πολλές επιρροές από τη βρετανική ροκ μουσικής της δεκαετίας του '70: Queen, David Bowie...

MuseΜ.B.: Πάντα νιώθαμε να συνδεόμαστε με τους Queen γιατί ενδιαφέρονταν για την rock  μουσική και την κλασική και αυτό έχουμε κοινό ( σ.μ. χαρακτηριστικό) και το "Eurasia" είναι το πιο επηρεασμένο από τους Queen τραγούδι μας και ο Bowie...ίσως ακούγαμε όταν δουλεύαμε στο "Undisclosed" που έχει αυτό το slap bass στιλ όπως το "Scary Monsters" του Bowie. Μάλλον αυτό το δίσκο ακούγαμε όταν κάναμε το δίσκο μας.

7) Στους στίχους του "United States of Eurasia" έχετε επηρεαστεί από το "1984" του George Orwell καθώς και από τη διαμάχη για το πετρέλαιο.

Μ.Β.: Το τραγούδι "Eurasia" είναι λίγο ειρωνικό γιατί ξεκινά με την ιδέα της ειρήνης και της ενοποίησης και μέχρι να φτάσει στο τέλος έχει γίνει ένας τρομακτικός εθνικός ύμνος μιας υπερδύναμης. Παίζει με το παράδοξο της ενοποίησης και της επιδίωξης της ειρήνης αλλά, συγχρόνως, με το φόβο της δημιουργίας μιας νέας υπερδύναμης που είναι πιο ισχυρή από την Αμερική. Το τραγούδι είναι σίγουρα επηρεασμένο από τη γεωπολιτική. Το "Grand Chessboard" είναι το βιβλίο που διάβαζα όταν γράφαμε αυτό το τραγούδι και αυτό είναι που το επηρέασε.
 
8) Μπορεί να πει κάποιος ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των στίχων αυτού του δίσκου και του προηγούμενου;

Μ.Β.: Ναι, υπάρχει σχέση στους στίχους, σίγουρα. Υπάρχει σαν υποβόσκουσα αντίσταση, σαν αισιοδοξία για την αλλαγή και για τη δύναμη για να κάνουμε αυτή την αλλαγή. Αυτό, νομίζω, βγαίνει περισσότερο στο νέο δίσκο σε σχέση με τον προηγούμενο.

9) Σχεδιάσατε τον δίσκο "The Resistance" σαν ιδέα πριν τον ηχογραφήσετε; Σκεφτήκατε να τον κυκλοφορήσετε με άλλο τρόπο;

Muse - The ResistanceD.H.: Νομίζω ότι πριν κάνουμε το δίσκο ήμασταν αβέβαιοι ως προς το πως θα ακούγεται αλλά, επίσης, και ως προς το πώς θα κυκλοφορούσαμε το δίσκο ή θα αφήναμε "ελεύθερη" τη μουσική. Υπήρχε μια εποχή που συζητάγαμε να κυκλοφορήσουμε ομάδες τραγουδιών και να τα βγάλουμε μεμονωμένα και όχι όλα μαζί αλλά...

Μ.Β.: ...ακόμα και τώρα, νομίζω ότι θα βγάλουμε δύο τραγούδια πριν το δίσκο, μάλλον το "Eurasia" και το "Uprising" θα είναι κάτι σαν δύο χωριστά singles την ίδια στιγμή. Πραγματικά όταν αρχίσαμε να τον δουλεύουμε, συνειδητοποιήσαμε ότι ο δίσκος ήταν καλός σαν σύνολο και αποφασίσαμε να το βγάλουμε σαν δίσκο...

D.H. : ...ναι, όταν βάλαμε όλα τα τραγούδια μαζί, έρρεαν ωραία μαζί. Ακόμα και αν τα τραγούδια χωριστά έχουν το δικό τους χρώμα και είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, σαν σύνολο ταίριαξαν. Έπρεπε να τα κυκλοφορήσουμε πάλι όλα μαζί.
 
10) Επηρεάζεστε από κάποιο σύγχρονο συγκρότημα;

D.H.: Νομίζω ότι η μουσική που κάνουμε ήταν πάντα διαφορετική από τη σύγχρονη. Αν και αλλάξαμε με το πέρασμα των χρόνων, πάντα νιώθαμε απ' έξω απ' ό,τι συμβαίνει, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο...

Μ.Β.: ...επίσης είναι επηρεασμένη από τον πατέρα μου που ήταν σε μια μπάντα με το όνομα "The Tornados" από το ΄60, που παίζανε κάπως space surf rock του ΄50.

Δείτε το video της συνέντευξης των Muse στην El Pais

Από
Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια