Συνέντευξη για δουλειά

Ψάχνεις για δουλειά, στέλνεις βιογραφικά, σε καλούν σε συνέντευξη. Μια ταινία, ένα σκετσάκι και μια θεατρική παράσταση για την αναζήτηση δουλειάς που έχει γίνει μια τόσο επίπονη διαδικασία.
Διαβάστηκε φορες
Ψάχνεις για δουλειά, στέλνεις βιογραφικά, σε καλούν σε συνέντευξη και αντιμετωπίζεις έναν ανιχνευτή ψεύδους. Πώς θα αντιδρούσες;


Η ταινία μικρού μήκους Lie Detector σκηνοθετήθηκε από τον αμερικανό σκηνοθέτη και ηθοποιό Paul Emerson. Μπορείτε να τη δείτε και με ελληνικούς υπότιτλους εδώ.

Βέβαια στη σύγχρονη Ελλάδα το τοπίο είναι ελαφρώς πιο σκοτεινο, όπως εύστοχα παρουσιάζεται σε ένα σκετσάκι από το Κάψε το Σενάριο, μια κατά τ' άλλα αδιάφορη ως γελοία τηλεοπτική παραγωγή.


Οι δείκτες ανεργίας συνεχίζουν να χτυπάνε νέα ιστορικά υψηλά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες για εφαρμογή της δημιουργικής λογιστικής (κοινώς greek statistics) και στον τομέα της εργασίας. Η Ελλάδα συναγωνίζεται την Ισπανία σε αυτό το διαγωνισμό βλακείας και (μη) ανταγωνιστικότητας. (Αν δεν έχω χρήματα, πώς στο καλό θα κινήσω την αγορά;) Γεγονός που μας οδηγεί αναπόφευκτα στον Αντρέα τον άνεργο και το πόσο δίκιο είχε όταν έλεγε ότι μόνο οι παπάδες τα κουτσοκαταφέρνουν αφού "πεθαίνει κανένας, ανασταίνεται κανένας...".

Όλα αυτά μου θυμίζουν τη μέθοδο Grönholm, που είχα παρακολουθήσει το 2008 σε μια εξαιρετική θεατρική παράσταση στο θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν" στο υπόγειο της Στοάς του Βιβλίου. Εν συντομία, η μέθοδος αφορά έναν τρόπο διεξαγωγής συνέντευξης ταυτόχρονα για όλους τους υποψηφίους για μια θέση. Οι υποψήφιοι κλείνονται σε ένα δωμάτιο μαζί με έναν υπεύθυνο της εταιρείας τον οποίο ουδείς γνωρίζει και ο οποίος υπό άλλες συνθήκες θα έκανε τη συνέντευξη. Ο σκοπός είναι να ελεγχθούν οι αντιδράσεις και οι ικανότητες του καθενός σε μια άτυπη (;) αναμέτρηση μεταξύ αγνώστων που παραπέμπει στο Κεκλεισμένων των Θυρών του Σαρτρ.

Η πρωτότυπη ιδέα για αυτή τη φανταστική αν και καθόλα αληθοφανή μέθοδο ανήκει στον καταλανό σεναριογράφο Jordi Galceran, που πέρα από το θεατρικό σενάριο υπογράφει και μια ταινία με το ίδιο θέμα (El método, 2005). Η παράσταση στο θέατρο Τέχνης συνεχίζεται από τις αρχές Φεβρουαρίου για πέμπτη χρονιά με το ίδιο επιτελείο (Σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος, Ηθοποιοί-Υποψήφιοι: Γιώργος Καραμίχος, Πέτρος Λαγούτης, Χρήστος Σαπουντζής, Βίκυ Παπαδοπούλου).

Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα