Τι δήλωσαν άλλοι άνθρωποι της μουσικής για το θάνατο του Δημήτρη Μητροπάνου

Διαβάστηκε
Η απώλεια είναι μεγάλη και οι άνθρωποι της μουσικής είπαν αρκετά καλά λόγια για μια από τις μεγαλύτερες φωνές του Ελληνικού τραγουδιού.

Διαβάστε παρακάτω όσα έγραψαν ή δήλωσαν οι Λ. Παπαδόπουλος, Μ. Μητσιάς, Γ. Νταλάρας, Γ. Κότσιρας.

Τον Μητροπάνο τον αγαπούσα πολύ ως άνθρωπο και με συγκλόνισε ο θάνατός του. Ήταν σπουδαίος τραγουδιστής, αλλά πάνω από όλα σπουδαίος άνθρωπος. Δεν ξεχνούσε αυτούς που τον βοήθησαν στα πρώτα του βήματα. Είχε μπέσα. Το "ναι" ήταν "ναι" και το "όχι" ήταν "όχι.

Οφείλει πολλά σε αυτή την ιδιόρρυθμη φωνή. Ήταν ένας από τους πιο μεγάλους σύγχρονους λαϊκούς τραγουδιστές μαζί με τον Πασχάλη Τερζή.

[Λευτέρης Παπαδόπουλος στο Βήμα 99,5]

Η απώλεια είναι μεγάλη, αναπάντεχη και βαριά.

Η ομορφιά και το μεγαλείο του λαϊκού τραγουδιού είναι η συνεχής και αδιάλειπτη σχέση του με τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι με ένα αλάθητο ένστικτο επιλέγουν τους αγγέλους που θα το «φρουρήσουν» και θα  διασφαλίσουν τη συνέχειά του.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος είναι, λοιπόν, ένας «επίλεκτος» λαϊκός τραγουδιστής που με τις επιλογές του και την πορεία του τίμησε επάξια αυτόν τον τίτλο.

Με συγκινούσε πάντα, ιδιαίτερα στα πρώτα τραγούδια του Ζαμπέτα και στα μοιραία τραγούδια από τον «Άγιο Φεβρουάριο» του Μούτση και του Ελευθερίου.

Διεκδίκησε και κέρδισε με το σπαθί του μια ξεχωριστή θέση στο καλό λαϊκό τραγούδι, σε ένα θολό και ασταθές κοινωνικό τοπίο, με τα τραγούδια Θάνου Μικρούτσικου, του Μάριου Τόκα και παλαιότερα με τα τραγούδια του Μίκη και του Κουγιουμτζή.

Η μνήμη του θα μείνει ζωντανή και η φωνή του θα ταξιδεύει τους φίλους του στον πόνο και στη χαρά, στους μεγάλους δρόμους και στις μικρές γειτονιές, στην καθημερινή περιπέτεια των απλών ανθρώπων.

[Γιώργος Νταλάρας στην επίσημη σελίδα του]

Ο Mητροπάνος πέρα από το ότι ήταν ένας αυθεντικός λαϊκός πολύ καλός τραγουδιστής ήταν και αυθεντικός λαϊκός άνθρωπος, σπάνιο πράγμα για την εποχή μας. Υπήρξε πραγματικά ένας αριστοκράτης, large άνθρωπος στη δουλειά του χωρίς ζήλιες και χωρίς τις μεμψιμοιρίες που έχουν όλοι οι τραγουδιστές.

Συνεργάστηκα μαζί του πολλές φορές και είδα τη μεγαλοσύνη του την ώρα που ένας άλλος τραγουδιστής είχε επιτυχία. Σπάνιο φαινόμενο ένας τραγουδιστής να χειροκροτάει συνάδελφό του που κάνει επιτυχία και να του λέει μπράβο. Αυτό το είχε μόνο ο Μητροπάνος, κανένας άλλος.

Σαν άνθρωπος ήταν σπουδαίος, αγαπούσε πολύ τα παιδιά του και την οικογένειά του. Στους φίλους του ήταν γεναιόδωρος, ήταν πραγματικά ένας τζεντλεμαν. Αυτό τα λέει όλα.

Θυμάμαι όταν ο γιος μου ήταν μικρός τον έπαιρνε αγκαλιά και του μάθαινε να οδηγεί. Αυτό όμως που δε θα ξεχάσω ποτέ ήταν η πρώτη φορά που συνεργαστήκαμε μαζί στα Δειλινά το 1978 που είπα την "Ελευσίνα" και τραγούδαγε όλο το μαγαζί και όταν τέλειωσε το τραγούδι και έφεγα από τη σκηνή με έσπρωξε να ξαναβγώ και μου είπε "ξαναπέστο". Αυτό δε θα το ξεχάσω ποτέ.

[Μανώλης Μητσιάς στο Newsit.gr]

Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγε από κοντά μας τόσο γρήγορα. Σήμερα σίγησε ίσως η μεγαλύτερη φωνή του λαϊκού τραγουδιού. Όλη η Ελλάδα μεγάλωσε με τα τραγούδια. Ο Δημήτρης μιλούσε με τα τραγούδια του για τον πόνο, την αγάπη και το χωρισμό. Άγγιζε τις καρδιές μας. Σήμερα πενθούμε.

[Μανώλης Μητσιάς στο Newsbeast.gr]

"Και να που η ιστορία έγινε σιωπή...Καλό σου ταξίδι δάσκαλε, φίλε, σύντροφε..."

[Γιάννης Κότσιρας στο Twitter του]


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Βαθμός άρθρου/10 ()
Πώς σας φάνηκε το άρθρο;
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια