Gimme 10: Ο Βαγγέλης Γερμανός γράφει για πράγματα που του αρέσουν

Διαβάστηκε
Ο αγαπημένος τραγουδοποιός αναφέρεται σε αγαπημένα του πράγματα, εξηγώντας ουσιαστικά τη φιλοσοφία ζωής του.Μια φορά στο τόσο, η στήλη αυτή έχει την τύχη και τη χαρά να φιλοξενεί καλλιτέχνες που αγαπά ιδιαίτερα. Ένας από αυτούς είναι και ο Βαγγέλης Γερμανός, τραγουδοποιός με μακρά διαδρομή στο ελληνικό τραγούδι.

Το πρώτο του άλμπουμ, Τα Μπαράκια του 1981, σε παραγωγή Διονύση Σαββόπουλου, αποτελεί κομβική στιγμή για το εγχώριο ρεύμα των τραγουδοποιών ενώ ακολούθησαν οι δίσκοι Ερωτικό Κούρδισμα (1982), Βραχυκύκλωμα (1984), Χάδια Και Χαστούκια (1985), Ζωντανή Περιπέτεια (1986), Ερωτόλογα (1989), Γιούπι-Για (1991), Ο Τροβαδούρος (1992), Ασκήσεις (1994), Τα Πειραγμένα (1997), Ελεύθερος Χρόνος (2000) και Το Μαγικό Νησί (2005).

Ο Γερμανός εξακολουθεί να εμφανίζεται ζωντανά σε Αθήνα και επαρχία και έχει έτοιμο ένα νέο άλμπουμ με τίτλο Ζήσε Αργά, χωρίς να είναι γνωστές ακόμα οι λεπτομέρειες για την κυκλοφορία του. Μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή, διαβάστε παρακάτω όσα έγραψε σχετικά με δέκα πράγματα που του αρέσουν.

1. Τραγούδι στο δρόμο
Από το ν' ακούω ράδιο, CD ή συναυλίες, προτιμώ ν' ακούω τους ανθρώπους να παίζουνε και να τραγουδάνε στο δρόμο (κάτι που συμβαίνει στους πεζόδρομους συνήθως). Το ίδιο είναι να κόβεις  απ' το δέντρο και να τρώς επιτόπου το φρούτο ή να το τρώς συσκευασμένο ή, ακόμα χειρότερα, μεταλλαγμένο;

2. Μπάνιο με το λάστιχο
Το καλύτερο μπάνιο (μετά τη θάλασσα) που μ' αρέσει, είναι με το λάστιχο. Γυμνός φυσικά, εποχή καλοκαίρι.

3. Αιώρα και ορίζοντας
Οι ωραιότερες εμπνεύσεις μού έρχονται όταν είμαι σε κατάσταση ροής. Εναρμονισμένος με το σύμπαν. Μια αιώρα κι ελεύθερος ορίζοντας βοηθάνε πολύ σ' αυτή την κατεύθυνση.

4. Χρήμα και δόξα
Οτιδήποτε με βάζει σε κατάσταση υπολογισμού (πώς να οικονομήσω, πώς να γίνω φίρμα λαϊκή...) με αποπροσανατολίζει. Για να 'μαι συνεπής με τον βαθύτερο εαυτό μου, προτιμώ να τ' αποφεύγω.

5. Ζήσε αργά
Το "live fast, die young" είναι ένα διαφημιστικό τρυκ των εμπόρων νεανικών ειδών. Όταν βιάζομαι, δεν ζω στο παρόν. Η ζωή, παρά τα χίλια βάσανα, είναι το καλύτερο δώρο. Ζω (κάνω έρωτα, ταξιδεύω, γράφω τραγούδια...) αργά, για να την απολαύσω.

6. Καλή παρέα
Η καλύτερη παρέα είναι η μοναξιά, δηλαδή η παρέα με τη βαθύτερη ουσία μου. Κατόπιν έρχεται η παρέα με τη σύντροφό μου και στη συνέχεια η παρέα με τους φίλους και τις φίλες μου, με τους οποίους δεν έχω οικονομικές συναλλαγές. Έτσι δεν μπαίνει το (καταραμένο) συμφέρον στη μέση.

7. Ποιοτικές μεταπτώσεις του μυαλού
Όλοι έχουν δίκιο. Ο ένας από φόβο, ο άλλος από περίσσευμα ψυχής... Είναι η σύνθεση που με οδηγεί σε μια ποιοτική μετάπτωση του νου, για την κατανόηση της φύσης και του ανθρώπου ξεχωριστά. Διότι ανθρώπινη φύση δεν υπάρχει. Ο άνθρωπος αυτοεμπνέεται και αυτοκατασκευάζεται.

8. Ιλιάδα - Οδύσσεια
Ο στιχουργός που προτιμώ να διαβάζω είναι ο Όμηρος κι ας μην καταλαβαίνω ακριβώς τους στίχους του. Η γλώσσα του ρέει σαν ποταμός  από την πηγή στη θάλασσα και τούμπαλιν.

9. Ο κότσυφας του φεγγίτη
Η σοφίτα που "δουλεύω" έχει έναν φεγγίτη. Κάθε φορά που παίζω, έρχεται ένας κότσυφας και μου απαντάει. Ε, λοιπόν, ο κότσυφας αυτός μ' αρέσει καλύτερα απ' όλους τους τραγουδοποιούς (Dylan, Βαμβακάρη...) που έχω αγαπήσει κατά καιρούς.

10. Η δόμηση του χρόνου
Μ' αρέσει να βάζω ο ίδιος όρια στον εαυτό μου, όχι να μου βάζουν οι άλλοι. Θεωρώ την αυτονομία μου απαραίτητη προϋπόθεση για μια ζωή  πλήρη, γιορτινή και δίκαια.

Από
Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια