Η έκθεση "Δύο φορές ξένος" από τον Σεπτέμβριο στο Μουσείο Μπενάκη

Από τη Μικρά Ασία και την Πολωνία ως την Κύπρο και την Ινδία. Εκτοπισμοί και ανταλλαγές πληθυσμών τον 20ό αιώνα
Διαβάστηκε φορες
Βρισκόμαστε πια στα μέσα Αυγούστου και στην Αθήνα βρίσκεται ήδη εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα σε εξέλιξη η επιχείρηση με το σαφώς ειρωνικό όνομα "Ξένιος Ζευς" κατά των (λαθρο)μεταναστών, η οποία παρεπιπτόντως έχει ήδη καταδικαστεί από τη Διεθνή Αμνηστία.

Τον προσεχή Σεπτέμβριο το Μουσείο Μπενάκη δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στους πολίτες της Αθήνας, Έλληνες και ξένους, να θυμηθούν ή να γνωρίσουν τους μεγάλους διωγμούς πληθυσμών του 20ού αιώνα. Σε καιρούς πολέμων και έντονων διαμαχών μεταξύ λαών-συμμάχων πλέον στην ενωμένη αλλά τόσο άνιση Ευρώπη του σήμερα. Παραδείγματα τόσο οικεία από την ιστορία του ελληνισμού στη Μικρά Ασία και την Κύπρο μαζί με άλλα λιγότερο γνωστά όπως οι Γερμανοπολωνικές ανταλλαγές μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και η δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους του Πακιστάν το 1947.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 18 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 25 Νοεμβρίου στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα που βρίσκεται Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας. Περισσότερες πληροφορίες για τις ώρες λειτουργίας, την πρόσβαση και τα εισιτήρια στο benaki.gr.

Επιπροσθέτως, σαν από ειρωνεία της τύχης, τις ημέρες που ξεκίνησε η "επιχείρηση" που αναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου προβλήθηκαν από τη ΝΕΤ τα ντοκιμαντέρ "Δυο φορές ξένος" και "Συνθήκη της Λωζάνης" σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ, παραγωγής της ΕΡΤ από το 2009. Αν τα χάσατε μπορείτε να τα δείτε και online από το Web TV της ΕΡΤ. Αποτελούν την καλύτερη εισαγωγή για την έκθεση.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΘΕΣΗΣ

Δύο φορές ξένος
Εκτοπισμοί και ανταλλαγές πληθυσμών τον 20ό αιώνα

Η έκθεση Δύο Φορές Ξένος είναι μια περιήγηση στις μεγαλύτερες ανταλλαγές και εκτοπισμούς πληθυσμών του 20ού αιώνα, όταν εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους και μεταφέρθηκαν σε μια καινούργια πατρίδα. Βασισμένη σε προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό, η έκθεση φέρνει τον επισκέπτη πρόσωπο με πρόσωπο με όσους έζησαν τα τραυματικά γεγονότα. Από την Ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, ταξιδεύουμε στη μαζική μετακίνηση Γερμανών και Πολωνών μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο διαχωρισμό της Ινδίας και τη δημιουργία του Πακιστάν το 1947, και στην Κύπρο το 1974.
Οι προσωπικές μαρτυρίες αποκαλύπτουν μια κοινή εμπειρία χαμένων πατρίδων και διαλυμένων κοινοτήτων: την ιστορία ανθρώπων που πάντα νιώθουν "Δύο Φορές Ξένοι".

Το 2012, η έκθεση ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και τη Λευκωσία, ενώ στην Αθήνα θα εγκαινιαστεί στις 18 Σεπτεμβρίου 2012, στο Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τον Μάρτιο θα φιλοξενηθεί στο Στρατιωτικό Μουσείο της Στοκχόλμης και το Λουξεμβούργο.

Διοργάνωση
Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πρόγραμμα Πολιτισμός

ANEMON Productions, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μουσείο Μπενάκη, Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, Πανεπιστήμιο Istanbul-Bilgi, Tole Idee!.

Σε συνεργασία με: Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Goethe Institut Athen, Βρετανικό Συμβούλιο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.
Διαβάστε ακόμα