Andy Moor (The EX): Ο αυτοσχεδιασμός είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στη μουσική μας

Διαβάστηκε
Τους είδα την περασμένη χρονιά στο Gagarin σε ένα καταπληκτικό live γεμάτο νεύρο, πάθος και ψυχή. Φοβερή μπάντα. Όσοι βρέθηκαν εκεί, έχουν να το λένε. Καθώς έχω δει σχεδόν αμέτρητες μπάντες στη σκηνή μέσα στα χρόνια, από τους Clash μέχρι τους Bauhaus, τέτοιο 'γυμνό' πράγμα δεν θυμάμαι να έχω απολαύσει ξανά.

Τίποτα περιττό, κανένα show. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως ΚΑΙ το (όποιο) show, η όποια υπερβολή δεν μπορεί να είναι και χρήσιμη και σπουδαία για μια μπάντα. Απλά, όλα αυτά τα στοιχεία δεν έχουν θέση στις ζωντανές εμφανίσεις των εξαιρετικών ΕΧ, που επιστρέφουν στη χώρα μας.

Η συνέντευξη με τον Andy Moor, πέρα απο μια συνέντευξη, ήταν και μια 'γεμάτη', φιλική κουβέντα που αληθινά χάρηκα. Θα τα πούμε και live/on air στην εκπομπή όταν η μπάντα θα είναι στην Αθήνα. Περισσότερα, σύντομα.

'Ναι, έχεις δίκιο Δημήτρη. ΕΙΝΑΙ στην ουσία μία επίθεση των τραπεζιτών, με όπλο την Γερμανία, μέσα απο όλο αυτο το 'σκηνικό' της Ευρωπαικής ένωσης. Ποιά Ευρωπαική ένωση βέβαια, όταν για παράδειγμα χώρες σαν την Ελλάδα στην ουσία δεν έχουν καμία παραγωγή πλέον. Είναι κωμικό και μαζί τραγικό. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα για ανάλυση, αλλα η κεντρική εικόνα είναι βασικά πολύ απλή αν το δεις καθαρά. Η πίεση που ασκεί η Γερμανία στην Ελλάδα ΔΕΝ είναι τυχαία. Είναι η ΑΠΟΦΑΣΗ για ένα ΝΕΟ οικονομικό σύστημα απο πίσω και εκεί βρίσκεται και ο ρόλος των τραπεζών μα και όλου αυτού του συστήματος στην εποχή μας.

Είμαι ξέρεις πολύ καχύποπτος απέναντι σε όλο αυτό που διαμορφώνεται σήμερα στην Ευρώπη, τραγικά αδιέξοδα και ναί, μοιάζει όντως, θα συμφωνήσω μαζί σου, σαν ένα ΤΕΤΑΡΤΟ ράιχ μέσα απο οικονομικές διαδικασίες αυτή τη φορά (...) βέβαια. Η Ευρωπαική ένωση έχει προκαλέσει πολλή περισσότερη ζημία απο όση θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί στο ξεκίνημα της ίσως. Τώρα πια είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για ενα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ και τίποτα άλλο..δυστυχώς. Αυτό που μπορώ να διακρίνω μπροστά, αν και χώρες όπως η Ελλάδα ή και η Πορτογαλία έχουν δείξει χαρακτήρα και αντέχουν για την ώρα, είναι ένα ατέλειωτο ΧΑΟΣ... Η πίεση, το βλέπουμε..αυξάνεται κάθε μέρα και το χάος δεν θα αργήσει να εμφανιστεί όταν πια οι λαοί δεν θα μπορούν να αναπνεύσουν απο όλη αυτή την εξουθενωτική πίεση. Είναι ένας ΠΟΛΕΜΟΣ (...) μέσα απο οικονομικούς όρους να το πω απλά και αυτή η οπτική δεν έχει να κάνει με θεωρίες συνωμοσίας (γέλια!) ή όλα αυτά, είναι αυτό που ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ και είναι παντού γύρω μας..'
 
'Είμαι στην Γαλλία σήμερα, ήμουν στην Βραζιλία πριν λίγες μέρες, υπέροχος κόσμος κι εκεί και σύντομα επιστρέφουμε στην Ελλάδα μια πολύ ιδιαίτερη χώρα για μας. Οι EX όπως θα ξέρεις ΔΕΝ είναι μια τυπική μπάντα (του λέω πως αυτό είναι βέβαιο) και για αυτό όσα λέμε στις συνεντεύξεις μας τα εννοούμε (πολλά γέλια!) είναι απλό! Χαίρομαι που η προηγούμενη εμφανισή μας στη χώρα σας πριν απο ένα χρόνο, ήταν ένα απο τα καλύτερα live που έχεις δει όπως μου λες, αληθινά σε ευχαριστώ.

Το να είμαστε στη σκηνή είναι κάτι ΠΟΛΥ σημαντικό για μας, ΔΕΝ έχουμε μεγάλες εταιρίες πίσω μας, ΔΕΝ λειτουργούμε με τον τρόπο της βιομηχανίας (...) κάνουμε αυτό που αγαπάμε σαν μουσικοί και σαν μπάντα και το κάνουμε πρώτα για μας, για να πούμε όλα αυτά που θέλουμε. Τα χρήματα δεν ήταν ποτέ πολλά για τους EX και ούτε και είναι, μα το χρήμα ξέρεις δεν ήταν ποτέ και ο στόχος μας.. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να κάνουμε τα διπλάσια live απο όσα κάνουμε κάθε χρόνο, ή και περισσότερα (...) οι προτάσεις ΠΑΝΤΑ υπάρχουν και το όνομα της μπάντας βρίσκεται σταθερά σε ενα καλό σημείο... ΟΜΩΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ... Είναι κάτι που το συζητάμε συχνά με τα παιδιά, καλύτερα να έχουμε ένα σχετικά περιορισμένο αριθμό εμφανισεων την κάθε χρονιά,αλλα να ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ αληθινά αυτό που κάνουμε, όταν το κάνουμε... Διαφορετικά, τίποτα απο όσα τραγουδάμε δεν θα είχε κανένα νόημα, θα ήταν απλά λόγια χωρίς καμία ψυχή μέσα τους..'


'Λατρεύω τη μουσική της Αιθιοπίας, το να ψάχνω νέους ήχους και ρυθμούς σε ακούσματα απο την Αφρική γενικότερα. Αγαπώ πολύ την Jazz, μα και τα ρεμπέτικα βέβαια όπως σου έλεγα και στην προγηούμενη συνέντευξη μας. Η μουσική ευτυχώς, δεν τελειώνει ποτέ! Με ενδιαφέρει τρομερά ο αυτοσχεδιασμός σαν έννοια, σαν κατεύθυνση.. το να απελευθερώνεις δηλαδή μέσα σου πράγματα που δεν ερμηνεύονται με λόγια και συγκεκριμένους τρόπους, πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να ψάξεις μέσα σου για να τα βρείς κι ο αυτοσχεδιασμός είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στη μουσική μας. Είναι αυτό που υπάρχει μέσα σου, που το ξέρεις, μα δεν ξέρεις το πως να το συναντήσεις για να το βάλεις στη μουσικη σου... Ε,ο αυτοσχεδιασμός είναι η απάντηση.. έχει να κάνει με το ένστικτο μάλλον.

Να, δες τους FALL, τι υπέροχη μπάντα για τόσα χρόνια... ΜΕΣΑ στο πνεύμα και την ουσία του αυτοσχεδιασμού με όλη τους την καρδια!Ο Μark E Smith ήταν μια απο τις μεγάλες μου επιρροές άλλωστε, μαζι με σχήματα όπως οι GANG OF FOUR, oι BIRTHDAY PARTY ακόμα, όλος αυτός ο τραχύς μα γεμάτος ήχος. Ξέρεις, πολύ περισσότερο με επηρέασε σαν μουσικό η post punk περίοδο, παρά το ίδιο το punk τελικά.. ίσως έχει να κάνει με τη μουσική φόρμα της συγκεκριμένης εποχής. Και ναι, βέβαια ΚΑΙ υπάρχουν αρκετά στοιχεία 'πνευματικότητας' στη μουσικη μας όπως ακριβώς μου λές, ή αν θες μια μορφη ενέργειας, κάτι ζωντανό πάντως πέρα απο τα ίδια τα τραγούδια μας σαν θεματολογία και μόνο. Ξέρεις (σιωπή 5-6 δευτερολέπτων..) ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ καθώς συνθέτουμε ένα τραγούδι, δεν είναι τόσο απλό..'
 
'Στους EX, είμαστε μια παρέα φίλων, μια μικρή κοινωνία αν θες που μανατζάρει η ΙΔΙΑ τον εαυτό της. Το όποιο πεπρωμένο μας στον κόσμο της μουσικής, όπως κι αν αυτό ακούγεται, ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ (του λέω πως ΕΙΝΑΙ μια απο τις ελάχιστες μπάντε σήμερα που έχουν κάθε δικαίωμα να το λένε...) χωρίς τίποτα στημένο απο την όποια εταιρία ή οτιδήποτε άλλο. Είναι αυτό που σου είπα πιο πριν, μετά απο μια σειρά συναυλιών θέλουμε να έχουμε γεμίσει ξανά τις μπαταρίες μας για να βγούμε και πάλι στο δρόμο..δεν το αισθανόμαστε, δεν το κάνουμε...αυτοί είμαστε Δημήτρη και πιστεύω πως και οι φίλοι της μουσικής μας το γνωρίζουν και το εκτιμούν. Αυτή την εποχή έχουμε μια σειρά απο νέα τραγούδια, πρόβες όλα αυτά ξέρεις...και ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ χαρά μπροστά στην πρόκληση μιας νέας δουλείας ενός νέου album! Δεν φαντάζεσαι το πως νιώθουμε! Ψάχνουμε ξανά νέους δρόμους, ΝΕΕΣ συνθέσεις, ΝΕΑ ηχητικά μονοπάτια πλάι στα παλιά! Μια τρομερή διαδικασία για κάθε μουσικό που αγαπά αυτό που κάνει.. Η μουσική είναι απο μόνη της η χαρά της ζωής. Αυτό, δεν το ξεχνάμε ποτέ....'

Διαβάστε περισσότερα για τη συναυλία των The EX στο Six DOGS και στο Drugstore εδώ.

Από
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Βαθμός άρθρου10/10 (1)
Πώς σας φάνηκε το άρθρο;
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Λέξεις Κλειδιά
Andy Moor The Ex
4
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια