Η ανάπλαση του Ελληνικού μπορεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο μουσικό Φεστιβάλ;

Άραγε μπορεί να γίνει;
Διαβάστηκε φορες


Καλησπέρες σε όλους παιδιά.

Δεν ξέρω αν είδατε τη μακέτα του σχεδίου ανάπλασης του Ελληνικού. Το δημοσίευσε η εφημερίδα Real News. Όπως μπορείτε να δείτε παραπάνω, τα 2/3 της έκτασης θα καλυφθούν απο πράσινο (ελιές, πεύκα, δεντρολίβανα κ.α.), ενώ ο υπόλοιπος χώρος θα δοθεί για κτιριακές εγκαταστάσεις.  Μονοπάτια θα ξεκινούν από τον Αγιο Κοσμά και θα καταλήγουν μέχρι τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, ενω η παραλιακή σε εκείνο το σημείο θα μετατραπεί σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η ανάπλαση του Ελληνικού είναι ένα έργο, που περιμένουμε όλοι μας. Θα κάνει καλό στην Αθήνα μας... Γιατί να μην κάνει καλό και στη μουσική μας; Μπορεί; Γιατί όχι...

Μουσικά Φεστιβάλ στην Ελλάδα

Σε πολλές χώρες έχουν δημιουργηθεί μεγάλα Μουσικά Φεστιβάλ σε άκυρους χώρους, στους οποίους μαζεύονται χιλιάδες άνθρωποι. Στην Ελλάδα έχουν γίνει διάφορες δοκιμές. Τα μόνα Φεστιβάλ που έχουν αντέξει εδώ και πολλά χρόνια είναι το River Party και το Rockwave.

To River Party γίνεται σε έναν πολύ όμορφο χώρο και συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου κάθε χρόνο. Μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς κατασκηνώνουν στο χώρο. Το Φεστιβάλ έχει τα φόντα για να γίνει ακόμη πιο πετυχημένο, φιλοξενώντας κι αρκετά ξένα ονόματα. Το μόνο μειονέκτημα του ίσως, είναι η απόσταση του από την Αθήνα.

Το Rockwave Festival είχε αρκετές καλές χρονιές με ιδιαίτερα αξιόλογα line-up. Μετά από χρόνιες αναζητήσεις ενός μόνιμου χώρου διεξαγωγής του Φεστιβάλ, η Didi δημιούργησε το Terra Vibe, στη Μαλακάσα. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι όμορφος. Όμως, όσο κι αν το προσπάθησαν οι διοργανωτές του Rockwave και οι τοπικές αρχές δεν κατάφεραν να κάνουν πιο ομαλή και εύκολη τη μετάβαση του κόσμου στη Μαλακάσα. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ένα από τα βασικά μειονεκτήματα του Φεστιβάλ. Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν υπήρχε τρένο, το οποίο σταματούσε εκεί...

Μεγάλο Φεστιβάλ στο Ελληνικό;

Στο Ελληνικό θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι ιδανικές εγκαταστάσεις για ένα μεγάλο Ελληνικό Μουσικό Φεστιβάλ. Ο χώρος θα γίνει αρκετά όμορφος, αν υλοποιηθεί η παραπάνω μακέτα, η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (τραμ και μελλοντικά με το Μετρό) και η θάλασσα είναι κοντά.

Με την κατάλληλη οργάνωση, ένα Φεστιβάλ στο Ελληνικό θα μπορούσε να προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι θα κατασκήνωναν εκεί ή θα έμεναν σε ξενοδοχεία της Αθήνας, αν προτιμηθεί η μορφή της οργάνωσης του Primavera Sound στη Βαρκελώνη. Για τους ξένους, αλλά κι εμάς τους ίδιους, το πακετάκι που μπορεί να έχει αυτό το Φεστιβάλ είναι ιδιαίτερα ελκυστικό.

Πιο συγκεκριμένα:

- Θα δούμε καλά Ελληνικά και ξένα συγκροτήματα, μαζί με χιλιάδες ανθρώπους. Η ατμόσφαιρα θα 'ναι μαγική, όπως είναι σε αντίστοιχα Φεστιβάλ ανά τον κόσμο.
- Θα είμαστε κοντά στη θάλασσα κι έτσι το καθημερινό πρόγραμμα θα έχει σίγουρα ένα μακροβούτι.
- Η πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας είναι εύκολη με ΜΜΜ κι έτσι θα εκμεταλλευτούμε κάποιες ημέρες για να βολτάρουμε εκεί.
- Το συνολικό κόστος διακοπών στην Αθήνα και την Ελλάδα θα είναι μικρό τις ημέρες του Φεστιβάλ, γιατί ως γνωστόν το Camping δεν κοστίζει πολύ σε κάθε Festival.

Ποια τα κέρδη που μπορούμε να έχουμε από ένα αντίστοιχο Φεστιβάλ;

- Θα βοηθήσει τον τουρισμό της πόλης (θα τον απογειώσει για την ακρίβεια), γιατί θα δώσει επιπλέον κίνητρα σε ξένους και Έλληνες τουρίστες να επισκεφθούν την Αθήνα.
- Θα προωθήσει την Ελληνική μουσική σε ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας. Είναι σημαντικό να παίζουν στο Φεστιβάλ πολλοί Έλληνες μουσικοί, μαζί με τους ξένους (όπως γίνεται στα περισσότερα Ευρωπαϊκά Festivals).
- Θα ενισχύσει την οικονομία της πόλης με την έλευση πολλών τουριστών.

Ποιος θα το οργανώσει;

Δεν είναι εύκολη η απάντηση. Είναι αλήθεια ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν πιστεύει αυτές τις ιδέες. Δεν τις στηρίζει και όσες φορές το έκανε, αυτό κράτησε λίγα χρόνια...

Μια ιδέα είναι η δημιουργία ενός μη κερδοσκοπικού Οργανισμού, ο οποίος να έχει ανεξάρτητη διοίκηση από το κράτος. Τα έσοδα από κάθε κίνηση που κάνει αυτός ο Οργανισμός θα μπορούσαν να πηγαίνουν με συγκεκριμένα κριτήρια στους άνεργους - φτωχούς, που έχει η χώρα μας. Αυτή τη στιγμή είναι ίσως ο καλύτερος λόγος για να δημιουργηθεί κάτι κοινοφελές στη χώρα μας. Είναι ίσως ο καλύτερος λόγος για να στηριχθεί αυτή η κίνηση από χιλιάδες εθελοντές, φορείς και τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Κάτι αντίστοιχο κάνει το Roskilde Foundation για το αντίστοιχο Δανέζικο Φεστιβάλ εδώ και 41 χρόνια.

Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να τρέξουν αυτό το εγχείρημα;

Υπάρχουν άραγε; Τι παραπάνω είχαν οι 2 φοιτητές που δημιούργησαν το Roskilde Festival και τον αντίστοιχο Οργανισμό;

Το Όραμα και η στήριξη

Για να πετύχει το παραπάνω εγχείρημα χρειάζεται Όραμα, αλλά και στήριξη από την Πολιτεία. Το βασικό είναι να δημιουργηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο από τον Οργανισμό και αυτό να στηριχθεί από το Κράτος (Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού) και τους Τοπικούς φορείς.

Η στήριξη θα πρέπει να 'ναι και οικονομική τα πρώτα χρόνια. Η γνώμη μου είναι ότι για ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα, θα μπορούσαν να βρεθούν μεγάλοι Χορηγοί, οι οποίοι θα βοηθήσουν οικονομικά το Φεστιβάλ και παράλληλα θα ενισχύσουν το προφίλ τους στο κομμάτι της προσφοράς στον τόπο.

Βέβαια, ο πιο σημαντικός παράγοντας για να πετύχει μια ανάλογη κίνηση είναι η στήριξη της ίδιας της Αθήνας, των ανθρώπων, των φορέων, των Συλλόγων, της πολιτείας. Αυτό το έχει η Βαρκελώνη τόσα χρόνια που διοργανώνει το Primavera.

Τώρα έχουμε λόγο να το αποκτήσουμε κι εμείς. Υπάρχει η ιδέα, ο όμορφος χώρος, οι εγκαταστάσεις (θα γίνουν) και ο καλός και κοινοφελής σκοπός.

Υπάρχουν άραγε οι άνθρωποι που θα το υλοποιήσουν; Υπάρχει το Όραμα;



Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα