Ο Μιχάλης Τζουγανάκης και του λαούτου το φτερό στο Ρυθμό

Διαβάστηκε
14.XI.2012

Πριν το φεγγάρι βγει ψηλά και πριν τα νυχτοπούλια/ πριν να χαθεί ο Αυγερινός να ψάξει για την Πούλια/ τις πόρτες του Ρυθμού, περάσαμε παρέα/ εγώ και άλλοι 3 ζυγοί με όνειρα λαθραία/ σ' ένα τραπέζι κάτσαμε, με λόγια λευκά και οίνο/ και ο κόσμος έκλεινε γοργά, κάθε σημείο εκείνο/ κάθε αδειανό σημείο κ τετραγωνικό/ κάποια ψυχή το γέμισε και αυτό ήταν λογικό και έτσι όπως τα όνειρα, στη σκέψη αναδρανούνε/ λίγο πριν τα μεσάνυχτα, λίγο πριν να χαθούνε, ο Τζουγανάκης φάνηκε, μ' ένα φτερό στο χέρι/ έτοιμο να ταξιδευτεί, στης μουσικής τ' αστέρι.

Μισό λεπτό... ακούγεται το ''ζηλεύει η νύχτα''!! κάπου αλλού μπήκα… για να δω... μισό λεπτό. Όχι, στο Ρυθμό είμαι και σήμερα παίζει ο Μιχάλης Τζουγανάκης. Οπότε γυρίζω σε πεζό και άμετρο λόγο. Παλιός μου γνώριμος και πολύ αγαπημένος λαουτιέρης εδώ και πολλά χρόνια, είχα να τον δω
καιρό και η χαρά μου ήταν τεράστια. Έχει ένα φυσικό ταλέντο να κάνει το λαούτο να παίρνει κάμψεις, να τρέχει ένα μαραθωνιο απαλά και ξεκούραστα και ύστερα το ίδιο αυτό λαούτο, να του ρίχνει και δυο υποκλίσεις μέχρι τα γόνατα, αποσυρόμενο για ψυχοθεραπεία.

Ναι!! Αυτός ήταν ο Τζουγανάκης που αγάπησα πριν χρόνια και αυτόν ήρθα να δω. Σαν κάτι όμως, να μην ήταν όπως έπρεπε. Μισό λεπτό γιατί ξεκίνησε ο γιος του Αλέξανδρος που τον συνοδεύει με λαούτο και φωνή να τραγουδάει και θέλω να τον ακούσω. ''τί να θυμηθώ'' τραγουδάει και είναι εξαιρετικός, σεμνός και σταθερός. Έχει τα μάτια χαμηλά, μα την ψυχή του ανέμου/ έχει περήφανο γονιό, που τον φωνάζει γιε μου και έτσι ξεσήκωνε το νου, τον κόσμο να χτυπάει/ ν' αναδρανά τα χέρια του, τη σιωπή να σπάει/ πήρε το χειροκρότημα, το ’κρυψε στην καρδιά του/ για να μεθούνε απ' το φως, μαζί τα όνειρά του!!

Εξαιρετικός ο Αλέξανδρος, με ωραία σκηνική παρουσία. Ελοχεύει σε αυτές τις περιπτώσεις μια μικρή παγίδα. Να μείνει περισσότερο Τζουγανάκης απ' οτι Αλέξανδρος, αν και πιστεύω στην πορεία θα βρει το δικό του δρόμο και ταυτότητα. Είναι πολύ λογικό και όμορφο αν θες, να Τζουγανίζει για την ώρα, όμως για το μέλλον δεν είμαι σίγουρος οτι αρκεί. Ο Μιχαλης του άφηνε χώρο μπόλικο και γόνιμο, ενώ φαίνεται πως τον έχει από πολύ κοντά, μουσικά μιλώντας.

Το πρόγραμμα που επέλεξε να παρουσιάσει είχε ευρύ φάσμα και για όλα σχεδόν τα γούστα. Μπόλικες μαντινάδες και κάποιες από τις επιτυχίες του που μας έκανε να τον αγαπήσουμε, όπως το ''πάλι πάλι'', ''κάποτε όρκο δώσαμε'', ενώ η αλήθεια είναι πως εμένα με ξένισε κάπως στο τραγούδι ''της αγάπης μαχαιριά'', μιας και δεν τον έχω συνηθίσει σε αυτές τις όχθες. Δεν ξέρω και αν θα το ήθελα. Σέβομαι απόλυτα την μετάβασή του σε κάτι πιο έντεχνολαϊκό, όμως ο κόσμος που τον έμαθε στους αιθέρες του πεντοζαλέως, έχω την αίσθηση ότι θα ήθελε λίγο πιο πολύ το κρητικό στοιχείο στο πρόγραμμα του. Απόδειξη γι' αυτό είναι ο χαμός που έγινε όταν εξομολογήθηκε πως '' πάντα θλιμμένη χαραυγή'' για κάποιον ξημερώνει.

Αντιφατικός σκηνικά με το χαμόγελο πάντα να τον διακρίνει, ενώ το φτερό του λαούτου είχε αλλάξει πούπουλα πολλές φορές. Μεγάλος βιρτουόζος του οργάνου, αναγνωρισμένος και από τις πέτρες σε αυτό το σημείο, πρόσφερε στιγμές μεγάλου σολισμού απλόχερα και πάντα γελαστά. Σε γενικές γραμμές, δεν ήταν λιγότερο απ’ο αυτό που περίμενα, δίχως όμως να κάνει την υπέρβαση που τόσο μας είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.

Θα είναι στο Ρυθμό, για κάποιες παραστάσεις ακόμα 21 και 28 Δεκεμβρίου και παραμονή, 24 Δεκεμβρίου και ανήμερα Χριστουγέννων 25 Δεκεμβρίου, οπότε μπορείς να έχεις την δική σου εμπειρία στο φαινόμενο Τζουγανάκης. Αν δεν τον έχεις ξαναδεί, μείνε ανήσυχος και θα φροντίσει εκείνος να σε καθησυχάσει. Αν πάλι, τον έχεις ξαναδεί, τότε καταλαβαίνεις πολύ καλά τι λέω. Και αν τον θυμάσαι, όπως εγώ, από παλιά στην Κρήτη, ίσως να σε ξενίσει λίγο όπως και εμένα. Το σίγουρο είναι, πως θα βρει έναν τρόπο να σε εντυπωσιάσει κάπως. Είναι πολύ καλός σε αυτό!!

Πληροφορίες σχετικές με τον χρόνο, την ιστορία και την τσέπη.

Μαζί του στη σκηνή οι Τζουγανάκης Αλέξανδρος (λαούτο, φωνή), Κουέλης Θεόδωρος (μπάσο), Πασχάλης Γεώργιος (κιθάρες), Χαρίτωνας Χαριτωνίδης (πνευστά) και Πόλκας Ανδρέας (τύμπανα).

Ρυθμός Stage
Μαρίνου Αντύπα 38
16346 Ηλιούπολη
Τηλέφωνο: 210 9750060

www.rythmos-stage.gr

Ώρα έναρξης: 22.30

Είσοδος: 12€ (με μπύρα ή κρασί)

Από
Αξιολόγηση Συναυλιών
Η οργάνωση
Τα τραγούδια του live
Το συγκρότημα - μουσικός
Η διάρκεια της συναυλίας
Ο ήχος
Ο κόσμος
Βαθμός συναυλίας/10 ()
Πες μας την γνώμη σου!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια