Gimme 10: Οι επιλογές των Sorrows Path

Η στήλη υποδέχεται το 2013 παρέα με το doom metal συγκρότημα Sorrows Path.
Διαβάστηκε φορες
Οι Sorrows Path δημιουργήθηκαν το 1993 από τους Τάκη Δρακόπουλο (μπάσο) και Κώστα Σαλομίδη (κιθάρα) και είναι ένα doom metal συγκρότημα. Η πορεία τους σημαδεύτηκε από πολλές ατυχίες και τραγικά γεγονότα όμως η αγάπη τους για τη μουσική αποδείχτηκε δυνατότερη και έτσι παραμένουν ενεργοί στη σκηνή και στη δισκογραφία. Η σύνθεσή τους σήμερα περιλαμβάνει τους Άγγελο Ιωαννίδη (φωνή), Κώστα Σαλομίδη (κιθάρα), Γιάννη Τσιλιγκάκη (κιθάρα), Σταύρο Γιαννάκο (μπάσο) και Φώτη Μουντούρη (τύμπανα). 

Η πρώτη τους επίσημη κυκλοφορία έγινε το 2006 με το άλμπουμ Resurrection και ακολούθησε το The Rough Path Of Nihilism του 2010 ενώ μέσα στο 2013 θα κυκλοφορήσει και η νέα τους δουλειά. Ως σημερινοί φιλοξενούμενοι της στήλης, οι Sorrows Path σάς παρουσιάζουν δέκα επιδραστικά για την ίδρυσή τους άλμπουμ. Ο λόγος στους ίδιους:


Θα αναφερθούμε σε δέκα άλμπουμ μπαντών που μας επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό ώστε να σχηματίσουμε τη μπάντα μας το 1993! Οι τρεις πρώτες μπάντες που θα αναφερθούν έπαιξαν καθοριστικότερο ρόλο και ήταν τα βασικά μας είδωλα, αλλά εσκεμμένα δε θα συμπεριλάβουμε περισσότερα άλμπουμ τους, ώστε να υπάρχει περισσότερη ισορροπία και ποικιλία στην αναφορά.

Φυσικά είναι πολύ δύσκολη η επιλογή αφού θα έπρεπε να συμπεριληφθούν τουλάχιστον τα διπλάσια άλμπουμ σε ένα τέτοιο εγχείρημα, όμως σε γενικές γραμμές μπορεί ο αναγνώστης να καταλάβει πολλά πράγματα σχετικά με το ύφος και τις μουσικές συνισταμένες που καθόρισαν τη συγκεκριμένη μπάντα. Όλα αυτά τη «βάπτισαν» με αυτό το ιδιαίτερα προσωπικό ύφος που κρατάει μέχρι τις μέρες μας, όπου βρίσκεται στο στούντιο ηχογραφώντας το δεύτερο ολοκληρωμένο της άλμπουμ (τρίτη επίσημη κυκλοφορία από δισκογραφική εταιρεία) που προβλέπεται να κυκλοφορήσει μετά την Άνοιξη του 2013 από τη Γερμανική εταιρεία Rock It Up Records.

1. Into The Depths Of Sorrow - Solitude Aeturnus (1991) 
Οι Τεξανοί θεοί του επικού doom metal υπήρξαν η Αμερικάνικη απάντηση στους Σουηδούς Candlemass που ήταν η παραδοσιακά δημοφιλέστερη μπάντα του είδους. Με αυτό το ντεμπούτο τους, το 1991 πήγαν τον ήχο λίγο παραπέρα, προσθέτοντας στοιχεία από power metal μπάντες, όπως οι Savatage και με τη βοήθεια της αιθέριας φωνής του Robert Lowe έδωσαν νέες ατμοσφαιρικές δονήσεις στους doomsters! Σίγουρα το πιο επιδραστικό άλμπουμ για τον ήχο των Sorrows Path μαζί με αυτό της μπάντας που ακολουθεί…

2. Rhymes Of Lunacy - Memento Mori (1993) 
Μπάντα που σχηματίστηκε από το Messiah Marcolin μετά από την αποχώρηση του από τους Candlemass. Έχοντας μαζί του τεράστιους μουσικούς, όπως ο Mike Wead και ο Snowy Shaw, που και οι δυο θήτευσαν στις μπάντες του King Diamond, ένωσαν το heavy/doom metal με το progressive και έγραψαν κάποια μνημειώδη άλμπουμ! Αυτό το ντεμπούτο τους χαρακτηρίζεται από πολύπλοκους ρυθμούς, ποικιλία στις ταχύτητες, αλλά πάντα μέσα από το ατμοσφαιρικό, σκοτεινό και παρανοϊκό doom πρίσμα!

3. Tales Of Creation - Candlemass (1989)
H πρώτη μπάντα που έπαιξε το αποκαλούμενο σήμερα επικό doom. Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε το ντεμπούτο τους Epicus Doomicus Metallicus που θεωρείται κατά γενική ομολογία το καλύτερο άλμπουμ τους, όμως στο Tales Of Creation υπάρχουν αυτά τα τα διπλά κιθαριστικά και κάποια διαφοροποίηση στον ήχο τους , που ήταν πιο κοντά στον ήχο που ακολούθησαν οι Sorrows Path. Σίγουρα είναι η πιο δημοφιλής μπάντα στο είδος της και με συνθέσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν από κλασσικές μέχρι ύμνοι. Παρεξηγημένοι φυσικά από ανθρώπους που ποτέ δεν ασπάστηκαν τον doom ήχο, εξαιτίας των αργών ταχυτήτων που χρησιμοποίησαν πρώτοι (μετά φυσικά τους Black Sabbath), καθώς και της ανάμειξης οπερετικών φωνητικών με βαριές παραμορφωμένες κιθάρες.

4. Master Of Reality - Black Sabbath (1971) 
Εντάξει, τι να πούμε για αυτή τη μπάντα και το άλμπουμ! Κάθε μπάντα που παίζει metal οφείλει να μελετήσει τον ήχο των SABS… αλλιώς απλούστατα δεν παίζει metal. Ο χαρακτηριστικός ήχος του Tony Iommi, με βαριά riffs τα οποία στις πιο πολλές περιπτώσεις ήταν ντουμπλαρισμένα από το μπάσο του Geezer Butler. Ozzy, Ward… και τα υπόλοιπα είναι απλά ιστορία που όλοι οι metalheads γνωρίζουν καλά! Φυσικά λόγω της αργόσυρτης υφής της μουσικής τους και κάποιων ιδιαίτερα σκοτεινών κομματιών τους, θεωρούνται και οι πατέρες του doom metal!

5. Into Glory Ride - Manowar (1983)
Μπάντα έντονα παρεξηγημένη εξαιτίας του image της, οι Manowar ίσως υπήρξαν η καλύτερη metal μπάντα των 80s! Ο επικός metal ήχος τούς οφείλει τα μέγιστα και φυσικά πίσω από όλο αυτό το image κρύβονται καταπληκτικές μελωδίες, κάποιοι υπέροχοι «Νιτσεϊκοί» στίχοι και κομματάρες που ακόμα και σήμερα θεωρούνται ασυναγώνιστα έπη για το heavy metal! Ήχος εξαιρετικά ιδιαίτερος που σε μεγάλο ποσοστό οφείλονταν στον πρωταγωνιστικό ρόλο του μπάσου, στις τεχνικές, αλλά και στα όργανα αυτά καθαυτά του ηγέτη της μπάντας Joey De Maio. Αθάνατοι!

6. Perfect Symmetry - Fates Warning (1989)
Αυτό το άλμπουμ σηματοδοτεί την απόλυτη στροφή των Fates Warning στον καθαρό Progressive Metal ήχο! Τεράστιο άλμπουμ με απίστευτους ανθρωποκεντρικούς στίχους και σίγουρα υπήρχε περισσότερη πολυπλοκότητα από ότι συνηθίζονταν μέχρι τότε στο metal, όσον αφορά τη χρήση σύνθετων και μικτών μέτρων ή ακόμα και πιο πλούσιων ενορχηστρώσεων! Το άλμπουμ έχει και μια πολύ σκοτεινή ατμόσφαιρα…σχεδόν αποπνικτική και απόκοσμη σε μερικές στιγμές.

7. Deliver Us - Warlord (EP-1982)
Ιδιαίτερη και ξεχωριστή μπάντα του επικού ήχου γεμάτη λυρισμό και πολυφωνικά κιθαριστικά θέματα.Το χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρώτη τους περίοδο, όπου και απέκτησαν το cult ακροατήριο που τους ακολουθεί μέχρι και σήμερα δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ live! Κομμάτι από αυτό τους το δίσκο, το Black Mass, ήταν η πρώτη διασκευή που παίζαμε τους πρώτους μήνες από την ίδρυση της μπάντας στις ακροάσεις μας για νέα μέλη!

8. Twilight Of The Gods - Bathory (1990)
Άλλη μια cult μπάντα, οι Σουηδοί, που στην ουσία ήταν μόνο ο Quorthron! Δεν εμφανίστηκαν πότε live και αυτοί, όμως η συγκεκριμένη μπάντα έπαιζε black metal στο ξεκίνημα της μέχρι να κάνει στροφή στον επικό ήχο…Ατμόσφαιρα που αρμόζει σε Βίκινγκς και πρωτότυπο άκουσμα που παρά την κακή παραγωγή και τα φάλτσα του τραγουδιστή, είχε τόσο αληθινό αίσθημα και επιβλητικότητα που ασκούσε μαγεία και σε έκανε όχι μόνο να ξεχνάς τις ατέλειες, αλλά και να τις θεωρείς απαραίτητο συστατικό του όλου ακούσματος!

9. The Nephilim - Fields Of The Nephilim (1988)
Από τις πρώτες μπάντες του gothic rock. Ήταν πολύ πιο σκοτεινοί από μπάντες όπως οι Sisters Of Mercy και πραγματικά επηρέαζαν πολλούς - κάπως πιο «ανοιχτόμυαλους» - metalheads εκείνη την εποχή που ακόμα  υπήρχαν εμφανή τα κατάλοιπα των 80s… Ένα Love Under Will ή ένα Last Exit For The Lost  όμως, μέσα από αυτό το άλμπουμ, θα έφταναν για να αποτελέσουν απόλυτη πηγή ενδοσκόπησης και έμπνευσης.

10. Within The Realm Of A Dying Sun - Dead Can Dance (1987) 
 
Τι να πρωτοπείς για αυτή τη μπάντα; Καινοτόμοι σε όλα…στον τρόπο χρήσης των οργάνων/φωνών με βάση το στυλ τους, στις επιρροές τους (ήταν dark wave, ή μήπως ethnic/oriental, μετά πάλι neoclassical). Το μόνο σίγουρο είναι ότι κατάφεραν να σπάσουν πολλά στεγανά και να ανοίξουν νέους δρόμους σε ανθρώπους, μουσικούς και μη. Σίγουρα μας βοήθησαν να απελευθερώσουμε την oriental τάση που είχαμε στο DNA μας!


Αυτά ήταν λοιπόν τα δέκα πιο επιδραστικά άλμπουμ για τη μπάντα μας, τους Sorrows Path. Για να είμαστε πιο ολοκληρωμένοι και ενδελεχείς σχετικά με αυτά που έδωσαν οι Sorrows Path μέσα στο χρόνο, θα έπρεπε να αναφέρουμε και τα παρακάτω άλμπουμ που έμειναν εκτός λόγω προτεραιοτήτων και πιο «ζυγισμένης» δεκάδας όσον αφορά τα μουσικά στυλ…

Made in Japan - Deep Purple (1972)
Long Live Rock n Roll - Rainbow (1978)
Powerslave - Iron Maiden (1984)
Turn Loose the Swans - My Dying Bride (1993)
Shades of God - Paradise Lost (1992)
Forest of Equilibrium - Cathedral (1991)
Transcendence - Crimson Glory (1988)
Run to the Light - Trouble (1987)
Human - Death (1991)