FM TO WEB - 'Working With PETER MURPHY' by DAVID BARON

Διαβάστηκε
Οι Bauhaus, ήταν είναι και θα είναι, η πιο αγαπημένη μου μπάντα μέσα στα χρόνια. Πολύ απλό. Σήμερα λοιπόν, το αποκλειστικό άρθρο του David Baron εδώ (που βέβαια έχει κάνει την παραγωγή στο 'NINTH', το τελευταίο άλμπουμ του μοναδικού Peter Murphy) είναι και για μένα ένα δώρο που απολαμβάνω μαζί σας. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για τον χρόνο του και την όλη μας συνεργασία από καρδιάς! Όσο για τον Peter Murphy, ό,τι και να πω, θα είναι λίγο... Όσο ο χρόνος τρέχει, τόσο πιο ώριμη και μεστή ακούγεται η φωνή του, κι αυτό είναι ένα δώρο των θεών που σίγουρα του αξίζει... Το 'Ninth' είναι αληθινά ένα εξαιρετικό άλμπουμ, με σπουδαία παραγωγή... Ο λόγος στον David...

David Baron

Working with Peter Murphy


Η ιστορία του Ninth ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη. Δούλευα με μια καλλιτέχνη, τη Sarah Fimm, που μόλις είχε ολοκληρώσει την περιοδεία της σαν opening act του Peter, όταν και προσκλήθηκα να δω τον Peter σε ένα show. Φαινόταν διαφορετικός από ότι τον θυμόμουν. Πιο τραχύς, λίγο μεγαλύτερος αλλά με μια εκπληκτική φωνή. Μια από τις καλύτερες φωνές που έχω ακούσει ζωντανά. Δεν γνώρισα τον Peter εκείνο το βράδυ αλλά πήγα με την έγκυο γυναίκα μου για παγωτό.

Έκανα το δίσκο της Sarah Fimm. Άρεσε πολύ στον Peter. Μετακόμισα στο Woodstock. Η Sarah Fimm μετακόμισε στο Woodstock, επίσης. Έχτισα ένα studio και άφησα τη ζωή μου στη Νέα Υόρκη για τα βουνά. Ο Peter ήρθε και με ρώτησε αν ενδιαφερόμουν να γράψω κάποια τραγούδια. Έκανα μερικά τραγούδια. Νομίζω ότι το πρώτο ήταν το Secret Silk Society. Ο Peter ήρθε στο studio και τραγούδησε. Ήταν απίστευτο. Καταλάβαμε ότι θα μπορούσε να γίνει ένας δίσκος. Είχαμε και οι δύο έμπνευση.

Ο Peter και εγώ καταλήξαμε να κάνουμε πολύ παρέα. Πίνοντας κρασί. Ακούγοντας διάφορες μπάντες – ειδικά οτιδήποτε είχε σχέση με Brian Eno και Residents. Ο Peter μου είπε ιστορίες για μπάντες που λάτρευα αλλά ποτέ δεν γνώριζα προσωπικά. Τους ήξερε. Οι ιστορίες ήταν μαγευτικές. Ένιωσα τόσο κοντά του που, όταν το αναπολώ, καταλαβαίνω ότι αυτό ήταν η αρχή και η ρίζα του Ninth.

Γράψαμε το μεγαλύτερο μέρος του δίσκο στο studio μου. Κάποια τραγούδια, όπως το Prince και το Lady Shade γράφτηκαν όταν ο Peter ήταν στην Τουρκία και εγώ στο Woodstock. Κάποια άλλα ήταν από demos που είχε κάνει με άλλους συνθέτες, στιχουργούς. Συγκεκριμένα, λάτρεψα το Uneven & Brittle που έγραψε ο Peter με τον Mark Gemini Thwaite. Ήταν ένας ηλεκτρονικός ήχος με κιθάρες – μεταμορφώθηκε σε ένα grinder.

Μια μέρα μου τηλεφώνησε ένας τύπος από το Woodstock και μου είπε ότι αντιπροσώπευε ένα studio που ήταν σε μια εκκλησία χτισμένη το 1890. Πήγα από εκεί και δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου. Μια πραγματική μικρή γοτθικού ρυθμού εκκλησία. Το φως από τα βιτρό ήταν μαγικό. Ήξερα ότι αυτό ήταν το μέρος που έπρεπε να κάνουμε το δίσκο του Peter.

Τηλεφώνησα στον Peter και δεν χρειάστηκα πολύ για να πείσω τόσο αυτόν όσο και τον μάνατζέρ του Hedi Kim να καταστρώσουν το σχέδιο και να φέρουν τους μουσικούς. Προσέλαβα τον recording engineer John Siket γιατί ήξερα ότι είναι φοβερός στο να αποτυπώνει την αίσθηση μιας μπάντας που παίζει live.

Οι μέρες ήταν μεγάλες. Καταναλώθηκε σεβαστή ποσότητα καφέ και αλκοόλ. Τρώγοντας λέγαμε ιστορίες. Ήταν μια φοβερή περίοδος.

Η μπάντα έπαιξε τα τραγούδια live στην εκκλησία και τα ηχογραφήσαμε. Ο Peter τραγουδούσε σε κάθε λήψη. Το Ninth είναι το αντίθετο από ένα άλμπουμ που δημιουργείται συνθέτοντας το κάθε όργανο ξεχωριστά. Μερικές φορές ήταν ένα χάος και άλλες ήταν μαγικό. Ο Peter μερικές φορές θα έδινε οδηγίες καθώς τραγουδούσε ‘build here, less cymbals…’. Ο Peter, επίσης, θα καθόταν στον καναπέ και θα μου έλεγε ‘κανόνισέ τα’.

Προσπάθησα να κρατήσω τις μαγικές στιγμές. Πολύ λίγα προστέθηκαν στο Ninth αφού φύγαμε από το studio. Είναι ένας δίσκος που αφορά εκείνες τις ημέρες. Ένα στιγμιότυπο.Από
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Βαθμός άρθρου10/10 (1)
Πώς σας φάνηκε το άρθρο;
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια