Ακίνδυνη Ανασκόπηση της Ελληνικής μουσικής του 2008

Όπως λέει και ο τίτλος του άρθρου, παρακάτω θα σας γράψουμε αυτά που ξεχώρισε ο υπογράφων από την Ελληνική μουσική (με Ελληνικούς ή ξένους στίχους), μέσα στη χρονιά που μας αφήνει.
Διαβάστηκε φορες


Όπως λέει και ο τίτλος του άρθρου, παρακάτω θα σας γράψουμε αυτά που ξεχώρισε ο υπογράφων από την Ελληνική μουσική (με Ελληνικούς ή ξένους στίχους), μέσα στη χρονιά που μας αφήνει.

Αρχικά, πρέπει να πω ότι το 2008 χαρακτηρίζεται πολύ καλή χρονιά για τα Ελληνικά μουσικά δρώμενα και ίσως μια από τις σχετικά κομβικές χρονιές της δεκαετίας. Οι κύριοι λόγοι που λέω τα παραπάνω είναι οι εξής δύο :

- Κατ’ αρχάς, όχι μόνο αποκτήσαμε πάγκο, αλλά σε κάποια σημεία βρέθηκαν νέα ταλέντα, τα οποία μπήκαν στη βασική ομάδα με το «καλημέρα». Νέοι μουσικοί μας γέμισαν με ελπίδες και προσδοκίες για καλύτερες εγχώριες μουσικές, την κατάλληλη στιγμή που αρκετοί νιώθαμε ότι μπαίναμε σε ένα τέλμα.

- Το Internet – έστω αργά σε σχέση με άλλες χώρες - έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας και το χρησιμοποιούμε αρκετά για την επικοινωνία μας με τους αγαπημένους μας μουσικούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σχέση που έχουν με τους φίλους της μουσικής τους η Monika, η Sugahspank!, οι pop eye, οι Transistor κ.α. από τις MySpace σελίδες τους. Σήμερα, αρχίζει να παίζει μεγαλύτερο ρόλο αυτή η επικοινωνία από τις καθημερινές εμφανίσεις των μουσικών στα νυχτερινά μαγαζιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το τελευταίο έχει χάσει την αξία του. Ίσως να παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο για άλλες μουσικές, που δε βλέπετε στο “mix grill”...

Εύκολα μπορώ να πω ότι η χρονιά ανήκει στη Monika. Το μικρό κορίτσι με την εκπληκτική φωνή άλλαξε τα σκισμένα τζινς που φορούσε όταν ρόκαρε με τα προηγούμενα συγκροτήματα της και αντικατέστησε τις ηλεκρικές κιθάρες με πλήκτρα και βιολί, δημιουργώντας ένα σίγουρα ξεχωριστό δίσκο. Η Monika αυτή τη στιγμή ακούγεται σε όλα περίπου τα ραδιόφωνα, γίνεται αποδεκτή από όλες τις μουσικές «φυλές» και παρ’ όλα αυτά παραμένει προσγειωμένη με μικρά, αλλά σταθερά βήματα, κάτι που με γεμίζει ελπίδα ότι αυτή η κοπέλα έχει δρόμο μπροστά της και δε θα σκάσει σα μια φούσκα.

Άλλη μια γυναίκα μας προσέφερε μέσα στο 2008 ένα διαφορετικό – σύμφωνα με όσα έχουμε συνηθίσει στην εγχώρια σκηνή – δίσκο. Πρόκειται για τη Sugahspank! , η οποία σε παραγωγή του Blend (aka Mishkin) δημιούργησε ένα αρκετά δυνατό μίγμα funk & RnB μουσικών. Η Γεωργία ακούγεται σαν τη Sharon Jones και τα κομμάτια της έχουν ως βάση το funk και ροκάρουν ενίοτε. Όπως και να το κάνουμε το όλο αποτέλεσμα ήταν κάτι το διαφορετικό.

Η τρίτη γυναίκα που άφησε το δικό της στίγμα στη χρονιά που φεύγει είναι η Ελεονώρα Ζουγανέλη. Το «Έλα» είναι σίγουρα το Ελληνόφωνο single της χρονιάς και ο δίσκος της συνολικά κινήθηκε σε πολύ καλό επίπεδο, με την εκπληκτική της φωνή να ξεχωρίζει.

Και οι 3 πάντως ακόμη κι αν παίζουν διαφορετικές μουσικές, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό : την απίστευτη φωνή τους!

Η χρονιά που τελειώνει μας έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και οι ενδιαφέροντες πειραματισμοί του συνδυάστηκαν με τη γλυκιά φωνή και την ιστορία του «Νιόνιου» στο «Σαμάνο», ο οποίος ήταν το καλύτερο Ελληνόφωνο album της χρονιάς κατά την άποψη μου.

Επιπλέον, μου άρεσε αρκετά το πρώτο album άλλης μιας νέας φωνής, της Βασιλικής Καρακώστα, η οποία συνεργάστηκε με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και δημιούργησε ένα δίσκο, που μοιάζει πολύ στο ύφος του τελευταίου. Η κοπέλα έχει αρκετά καλή φωνή και πιστεύω ότι έχει ακόμα πολλά να δώσει, αρκεί στη συνέχεια να δημιουργήσει δικό της ύφος και να μη μοιάζουν τα τραγούδια της τόσο πολύ με αυτά του Πορτοκάλογλου.

Ακόμη, δύο συγκροτήματα που δεν έχουν κάνει τις ακριβές παραγωγές και ούτε έχουν την τρελή προώθηση, έβγαλαν πολύ καλά ντεμπούτο albums μέσα στο 2008. Πρόκειται για την electro-pop μουσική των pop eye και τους ροκ ατμοσφαιρικούς ήχους των Transistor. Και τα 2 συγκροτήματα μπαίνουν στη λίστα με όσα μας γεμίζουν με ελπίδα και προσδοκίες για ένα καλύτερο «μουσικό» μέλλον για την Ελληνική μουσική.

Τέλος, ευχάριστη έκπληξη ήταν η πολύ καλή επιστροφή των Διάφανων Κρίνων, οι οποίοι δεν άλλαξαν το ύφος τους και δημιούργησαν πραγματικά πολύ όμορφες μελωδίες, πιστοποιώντας σε όλους μας ότι ακόμη το συγκρότημα είναι ενεργό και ξέρει να βγάζει καλούς δίσκους.

διάβασε :

- τα προηγούμενα μέρη της Ανασκόπησης εδώ : Vol. I, Vol. II, Vol. III, Vol. IV, Vol. V, Vol. VI .

- αύριο Δευτέρα 29/12 τα γενικότερα σχόλια μας για τη μουσική του 2008 σε όλο τον κόσμο.

-την Τρίτη 30 και Τετάρτη 31/12 την προσωπική Λίστα με τα 25 καλύτερα albums της χρονιάς.

συνεχίζεται... (αύριο στις 2:00 μμ τα σχόλια μας για τη μουσική του 2008 σε όλο τον κόσμο)

Διαβάστε ακόμα