Το υπερβολικά καλό line up του Glastonbury festival 2013

Rolling Stones, Arctic Monkeys, Mumford and Sons, Nick Cave, Primal Scream, The ΧΧ και πολλοί άλλοι σε ένα σουρεαλιστικό line up (μαζί με 7+1 λόγους που ξεχωρίζει)!
Διαβάστηκε φορες
Άν παρακολουθείτε το MixGrill για κάποιο καιρό θα έχετε καταλάβει ότι τρέφουμε μια ιδιαίτερη αγάπη για το μεγαλύτερο ανοιχτό μουσικό festival στον κόσμο- το Glastonbury. Οπότε δεν θα έπρεπε να σας εκπλήξει ένας ενθουσιασμός που διακατέχει τα άρθρα μας σε σχέση με το festival . 

Η φετινή περίπτωση όμως είναι κάπως διαφορετική. Το Glastonbury πριν από λίγα λεπτά ανακοίνωσε τα πρώτα ονόματα του φετινού line up του και θα έλεγα ότι με σιγουριά μπορουμέ να πούμε ότι είναι ένα από τα καλύτερα line up των τελευταίων χρόνων. Ίσως και το καλύτερο, αλλά γούστα είναι αυτά!

Πριν αρχίζουμε να το συζητάμε και να το αναλύουμε ρίξτε μια ματία στα ονόματα που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής



Αν λάβουμε υπόψη τους headliners των προηγούμενων 5 χρόνων (που είναι αυτομάτως εκτός λίστας) υπάρχουν ελάχιστα ονόματα που δεν βρίσκονται στο line up. Βέβαια τα στοιχεία που για εμένα το κάνουν να ξεχωρίζει είναι:

1) Οι Rolling Stones: Ίσως μια απο τις τελευταίες συναυλίες που θα δώσει ποτέ το συγκρότημα. Οι διοργανωτές προσπαθούν να τους κλείσουν εδώ και χρόνια αλλά επειδή είναι "πολύ μεγάλο όνομα για να παίξουν σε festival" οι προσπάθειες ήταν άκαρπες μέχρι και φέτος.

2) Η επιστροφή των Arctic Monkeys: Όταν το 2007 έγιναν οι ποιο νέοι headliners του ιστορικού βρετανικού φεστιβάλ, πολλοί είπαν πως δεν ήταν έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Και ίσως τελικά δεν ήταν. Έξι χρόνια μετά, η επιστροφή των Arctic Monkeys στο αγαπημένο τους (και δικό μας!) festival έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς καλούνται αν αποδείξουν πως αυτή τη φορά με την live παρουσία τους αξίζουν την θέση που έχουν (που φυσικά την αξίζουν). Σίγουρα θα είναι από τα highlights του festival.

3) Η απουσία pop headliner: Παρ' ότι είσαι ακομπλεξάριστο festival και μπορείς να έχεις την ίδια χρονιά τους Queens of the Stone Age και την Beyonce να παίζουν την ίδια ώρα, η απουσία καθαρά pop headliner θεωρείται αρκετά θετική.

4) Τα σουρεαλιστικά πολλά και καλά "δεύτερα" ονόματα που σε πολλά festival είναι headliners: Nick Cave and the Bad Seeds, The XX, Portishead, Primal Scream, Phoenix μέχρι και o Μπίλι Κόργκαν θα πάρει τα μούτρα του και τους Smashing Pumpkins για να πάνε στο Pilton αυτόν τον Ιούνιο

5) ΟΤΙ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟ ΟΝΟΜΑ ΕΧΕΙΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ + τα γνωστα indie "σιγουράκια" των 00s σε πολύ χαμηλές θέσεις.

Εδώ είναι που πραγματικά αρχίζουν και γίνονται σουρεαλιστικά:

Θες Vampire Weekend; Vaccines; Jake Bugg, Foals, Editors, Alt-J, Cat Power, Horrors, Fuck Buttons(!), Tame Impala, Johny Marr, Calexico, Hurts, James Blake, Jessie Ware, The Hives, Azaelia Banks, Crystal Castles, Django Django, Two Door Cinema Club, Alabama Shakes; Ή θες ότι πιο φρέσκο για 2013: Peace, Palma Violets, Haim;

6) Θες να χορέψεις;

Παρότι έχει ανακοινωθεί μόλις μια σκηνή από όλο το Dance Village (=7 σκηνες) έχει ήδη πολύ δυνατά ονόματα : Sub Focus, SBTRKT, Netsky(live), Rudimental, Example, Simian Mobile Disco και ότι φυσικά θα προστεθεί στην συνέχεια.

7) Μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ξέρεις τους 2 secret special guests. Τα περισσότερα κοινά festival προφανώς και ανακοινώνουν ότι ονόματα έχουν κλείσει για να πουλήσουν όσο το δυνατον περισσότερα εισητίρια.Το Glastonbury όμως όχι. Τα τελευταία χρόνια έχει 2 special guests που τους μαθαίνεις πάντα την τελευταία στιγμή, συνήθως ως φήμη τις μέρες που είσαι στο φεστιβαλ. Και ξέρεις ότι δε φέρνουν μικρά ονόματα. Στο τελευταίο festival, secret guests ήταν οι Radiohead (πρώτη live εμφάνιση μετά την κυκλοφορία του King of Limbs), οι Pulp ενώ παλιότερα έχουν εμφανιστεί και ονόματα όπως οι Franz Ferdinand, Last Shadow Puppets, Biffy Clyro, ο Thom Yorke με την κιθάρα του κτλ.

8) Το Glasto είναι πολύ παραπάνω από ένα απλό festival μουσικής. Φυσικά και θα ακούσεις και όλα τα παραπάνω. Θα ακούσεις επίσης όλα τα είδη μουσικής που δεν χωράνε σε αυτό το άρθρο απο Jazz, Blues, τη Sinead o'Connor και τον Fatboy Slim που δεν έχει χάσει festival τα τελευταία 7-8 (?) χρόνια μέχρι rap, φρέσκια ηλεκτρονική μουσική (και όχι EDM βλακείες) και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς ενδιάμεσα. Πέρα απο την μουσική όλα τα υπόλοιπα performances που θα δεις από Θέατρο, Σινεμά, Ακροβατικά(!) και art installations (γροθιά στο κατεστημένο -lol) μέχρι το χωριο των hippies, τις ινδιάνικες σκηνές, την κουβανέζικη και την latino σκηνή, τις υπερσουρεαλιστικες late night areas, αλλά και την μυστική acoustic ΥΠΟΓΕΙΑ σκηνή που δεν υπάρχει στον χάρτη του festival !

Παρότι έχω πάει σε αρκετά festival στην Ευρώπη και η διαφορά επιπέδου σε σχέση με το Glastonbury είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη μου είναι πραγματικά δύσκολο να περιγράψω σε κάποιον που δεν το έχει ζήσει την ξεχωριστή ατμόσφαιρα που δεν την βρίσκεις πουθενά αλλού. Είναι από τα πράγματα που πρέπει να τα βιώσεις για να καταλάβεις.Ίσως τα 2 παρακάτω videακια σας βάλουν ελάχιστα στο κλίμα




 
Kαι μερικές απίστευτες φωτογραφίες από το Boston big picture (και ακόμα περισσότερες από 2010, και από το βρόχερό 2011 )  αλλά και μερικές πιο ερασιτεχνικές από την δικιά μας επίσκεψη το 2011

Καμία τράπεζα που να δίνει φεστιβαλοδάνειο για να βάλουμε τα 220 ευρώ του εισιτηριού ξέρετε;

Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα