Τα 25 καλύτερα ελληνικά albums των 00s

Ποιά albums της εγχώριας σκηνής ξεχώρισαν μέσα στα Zeros; Τι συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε για το ελληνικό τραγούδι της δεκαετίας που φεύγει; Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας μας ίσως βοηθήσουν...
Συνεχίζοντας το αφιέρωμά μας στα Zeros, παρουσιάζουμε σήμερα τη λίστα με τα 25 καλύτερα ελληνικά albums της δεκαετίας του 2000, έτσι όπως αυτή προέκυψε από την ψηφοφορία των συντακτών του Mix Grill.

Δεδομένες και χιλιογραμμένες οι δυσκολίες και οι ιδιαιτερότητες της ανάδειξης μιας λίστας με "Best", ειδικά όταν αναφερόμαστε σε μεγάλες χρονικές περιόδους, όπως μία ολόκληρη δεκαετία. Ωστόσο, δεδομένη και η χρησιμότητά τους για την εξαγωγή κάποιων, επισφαλών έστω, συμπερασμάτων σχετικά με την κατεύθυνση προς την οποία κινήθηκαν το τραγούδι και η μουσική. Γι' αυτό δεν χρονοτριβούμε άλλο και περνάμε σε μερικά σχόλια πάνω στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας μας.

Κεφάλαιο Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Θα τον δείτε να καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις σε πολλές και διαφορετικές λίστες. Θα διαβάσετε το όνομά του σε όλα σχεδόν τα αφιερώματα και τις αναδρομές στα Zeros. Θα δείτε τραγούδια και δίσκους του στις λίστες ανθρώπων που ακούν αποκλειστικά τραγούδι με ελληνικό στίχο, αλλά και σε λίστες όσων προτιμούν το αγγλόφωνο. Ε δεν μπορεί όλοι να πέφτουμε σε μία... μουσική πλάνη. Προφανώς ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου επηρέασε βαθιά τη δεκαετία που φεύγει και κατέθεσε μέσα σε αυτήν κάποια από τα καλύτερα έργα του. Ούτε με έναν, ούτε με δύο, αλλά με τρεις δίσκους μπαίνει ο Λαρισαίος δημιουργός στη λίστα μας. Και όχι απλά μπαίνει στην 25άδα, αλλά και οι τρεις δίσκοι του (Βραχνός Προφήτης, Αγρύπνια, Διάφανος) βρίσκονται στο Top 10 (1η, 6η, 8η  θέση αντίστοιχα)! Φυσικό μοιάζει το ότι παίρνει και την κορυφή με τον εξαιρετικό του δίσκο "Βραχνός Προφήτης" που ανάγκασε πολλούς φανατικούς του αγγλικού στίχου να στραφούν για πρώτη φορά στη ζωή τους σε κάτι το ελληνόφωνο.

Η άνθιση του αγγλόφωνου

Τα τελευταία χρόνια το ακούμε όλο και περισσότερο ότι η εγχώρια αγγλόφωνη σκηνή είναι το πιο ενδιαφέρον και δυναμικό ρεύμα του ελληνικού τραγουδιού. Στη λίστα μας αυτό αποτυπώνεται με την παρουσία τριών δίσκων με αγγλικό στίχο στην πρώτη δεκάδα. Το εξαιρετικό Flood των Raining Pleasure, κορυφαίος τους ίσως δίσκος και με μεγάλη επιρροή στη δεκαετία, παίρνει την 2η θέση. Η νεαρή και εξαιρετικά ταλαντούχα Monika, που κατάφερε πολύ γρήγορα να δημιουργήσει πολλές προσδοκίες, βλέπει το πραγματικά αξιόλογο πρώτο της album "Avatar" να παίρνει την 5η θέση. Ένα album που αποκάλυψε απότομα στα μάτια μας τη δυναμική της αγγλόφωνης σκηνής και επηρεάζει πολλές νέες μπάντες. Οι Raining Pleasure είναι και στην 9η θέση με το "Forwards and backwards", ενώ 2 θέσεις πιο κάτω βρίσκουμε το πολύ καλό album "Suddenly comes" των Closer. Οι Πατρινοί Abbie Gale στη 13η θέση με το "2", για να ξαναβρούμε τους συντοπίτες τους Raining Pleasure με το "Who's gonna tell Juliet" (15η θέση).

Οι μοναδικοί (;) στο είδος τους Ilegal

Έκπληξη ίσως αποτελεί για κάποιους η 3η θέση των Maraveyas Ilegal στη λίστα μας. Μπορεί το μεγάλο τους "ατού" να είναι τα live τους, ωστόσο με την συνθετική ευφυϊα και φεσκάδα του Κωστή Μαραβέγια και την συμβολή του εξαίρετου Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, οι Ilegal παίρνουν το... χάλκινο με τον ομώνυμο παρθενικό τους δίσκο.  Η πολυρυθμία, η φαντασία, η εξωστρέφεια, ο συνδυασμός πολλών διαφορετικών ειδών από όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, όπως αποτυπώνονται στην τραγουδοποιία των Ilegal, θα μας απσχολήσουν σίγουρα και στο μέλλον αφού η σκηνή που φλερτάρει με το ska, τη reggae και το swing φαίνεται πως θα αναπτυχθεί κι άλλο μέσα στα επόμενα χρόνια...

Δισκογραφικό... φαινόμενο Νεροποντή

Δεν έχει κλείσει καλά-καλά 9 μήνες ζωής, αλλά φαίνεται πως η "Νεροποντή" του Αλκίνοου Ιωαννίδη δεν χρειαζόταν μεγαλύτερη διαδρομή για να μας πείσει ότι είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους που ακούσαμε μέσα στα 00s. Τέταρτη θέση στη λίστα μας, για έναν δίσκο που αποτελεί μία από τις λίγες ενδιαφέρουσες και καινοτόμες προτάσεις από του χώρο του "έντεχνου" τα τελευταία χρόνια.

Οι πρώην...

Αφήνοντας πίσω τους την υπόθεση "ελληνικό ροκ γκρουπ" πριν αρχίσουν να επαναλαμβάνονται και να βγαίνουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, ο πρώην ηγέτης των "Τρύπες" Γιάννης Αγγελάκας από τη μία, και ο πρώην ηγέτης των "Ξύλινα Σπαθιά" Παύλος Παυλίδης από την άλλη, ακολούθησαν ο καθένας τη δική του πορεία, αφήνοντας τελικά το στίγμα τους στη δεκαετία. Το "Από δω και πάνω" του Αγγελάκα και της μπάντας του "Οι Επισκέπτες" παίρνει την 7η θέση στη λίστα μας αφού ήταν ένας επιτυχημένος πειραματισμός, οι ρίζες του οποίου ίσως πρέπει να αναζητηθούν στο Βραχνό Προφήτη...

Ο Παύλος Παυλίδης δίνει το παρών στην 20άδα με τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο "Άλλη μια μέρα" (20ή θέση), όπου επανήλθε σε ηλεκτρονικούς ήχους και ποιητικούς στίχους. Ένας άλλος "πρώην", ο ex Active Member Νικήτας Κλιντ, δημιουργώντας τις "Ρόδες", το δεύτερο album των οποίων ("Silent Disco") πήρε την 12η θέση στην ψηφοφορία μας, κατάφερε να ξεφύγει από τα  όποια στεγανά του low bap και να δημιουργήσει ένα δυναμικό ύφος hip-hop με στοιχεία ska, rock κ.ά.

Οι τραγουδοποιοί του '90 στα 00s

Τους γνωρίσαμε τη δεκαετία του '90 και τους κολλήσαμε την ταμπέλα που έβαλα κι εγώ στην κορυφή της παραγράφου. Συνδέθηκαν έντονα με το λεγόμενο "έντεχνο", το επιτυχημένο ζύμωμα λαϊκών, παραδοσιακών και ηλεκτρικών δρόμων, την εσωστρεφή μπαλάντα και τον ποιητικίζοντα στίχο. Με εξαίρεση τον προαναφερόμενο Θ. Παπακωνσταντίνου και το... φαινόμενο Νεροποντή, δυσκολεύτηκαν να πειραματιστούν και να κάνουν το βήμα παραπάνω μέσα στα Zeros. Παρολαυτα, οι αξιοπρεπέστατες και πάντα προσεγμένες δισκογραφικές τους δουλιές , τους έδωσαν το εισιτήριο για την 25άδα.

Ο Σωκράτης Μάλαμας, αν και στο δεύτερο μισό των 00s έγινε αποδεκτός από ένα μεγάλο αριθμητικά ακροατήριο και είδε κάποια παλιότερα τραγούδια του να γίνονται όψιμα "σουξέ", δεν κατάφερε να καινοτομήσει με τους δίσκους που εξέδωσε μέσα στη δεκαετία. Εξαίρεση ίσως το λιτό και ατμοσφαιρικό "Ένα", όπου με όπλα του την κιθάρα, την αμεσότητα της φωνής του και μερικούς από τους καλύτερους στίχους που έγραψε ποτέ τόσο ο ίδιος όσο και ο Άλκης Αλκαίος, κατάφερε να μπει στη δεκάδα (10η θέση).

Στην 14η θέση βρίσκουμε και πάλι τον Αλκίνοο Ιωαννίδη με τις "Περιπέτειες ενός Προσκυνητή" και δύο θέσεις παρακάτω τον Φοίβο Δεληβοριά με τον "Καθρέφτη". Μέσα στην 20άδα αλλά λίγο πιο κάτω, και ο Μανώλης Φάμελλος με την καλύτερη ίσως στιγμή του στη δισκογραφία, το "Η ευτυχία είναι αυτό" (19η θέση), ενώ στην 21η θέση συναντάμε το "Τι θα πει ζωή" και τον Ορφέα Περίδη, έναν τραγουδοποιό που επηρέασε πολύ τα 90s, αλλά μάλλον αδυνάτισε το στίγμα του στα 00s.  

Η πλήρης λίστα των 25 καλύτερων δίσκων των Zeros, σύμφωνα με την ψηφοφορία των συντακτών του Mix Grill, είναι η παρακάτω:

1.    ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - Βραχνός Προφήτης
2.    RAINING PLEASURE - Flood
3.    MARAVEYAS - Maraveyas illegal
4.    ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ - Νεροποντή
5.    MONIKA - Avatar
6.    ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - Αγρύπνια
7.    Γ. ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ & ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ - Από δω και πάνω
8.    ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - Διάφανος
9.    RAINING PLEASURE - Forwards and backwards
10.    ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ - Ένα
11.    CLOSER – Suddenly comes
12.    ΡΟΔΕΣ - Silent Disco
13.    ABBIE GALE – 2
14.    ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ - Οι περιπέτειες ενός προσκυνητή
15.    RAINING PLEASURE – Who’s gonna tell Juliet
16.    ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ – Ο καθρέφτης
17.    Θ. ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ & Χ. ΘΗΒΑΙΟΣ - Ο Άμλετ της Σελήνης
18.    ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ - Μόνο νερό στη ρίζα
19.    ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ - Η Ευτυχία Είναι Αυτό
20.    ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ & B-MOVIES - Άλλη Μια Μέρα
21.    ΟΡΦΕΑΣ ΠΕΡΙΔΗΣ - Τι θα πει ζωή
22.    ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ - Ημερολόγια
23.    THE BOY - Please Make Me Dance
24.    ΝΙΚΟΣ ΚΥΠΟΥΡΓΟΣ - Τα μυστικά του κήπου
25.    EARTHBOUND - Brotherhood Of The Dog

Από
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια