Τα διαμάντια της Ελληνικής δισκογραφίας: Ελένη Καραίνδρου - Ταξίδι στα Κύθηρα

Διαβάστηκε
Από τα πιο πετυχημένα δίδυμα του Νεοελληνικού κινηματογράφου, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και η Ελένη Καραίνδρου.Από τα πιο πετυχημένα δίδυμα του Νεοελληνικού κινηματογράφου, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και η Ελένη Καραίνδρου εγκαινιάζουν την πολύχρονη συνεργασία τους με το Ταξίδι στα Κύθηρα.

Η γνωριμία τους είχε ξεκινήσει λίγο πιο νωρίς όταν ο σκηνοθέτης είχε προτείνει συνεργασία στην Καραίνδρου και στο Χριστόδουλο Χάλαρη για τη μουσική επένδυση της ταινίας ο Μεγαλέξαδρος. Η Ελένη Καραίνδρου είχε αρνηθεί τότε προβάλλοντας το επιχείρημα ότι προτιμά να δουλεύει μόνη της, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής συνεργασίας που ήρθε το 1984 με το Ταξίδι στα Κύθηρα.

Τελειομανείς και οι δύο ένωσαν τις δυνάμεις τους και η χημεία τους έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η εικόνα δένει απόλυτα με την υπέροχες μουσικές της Καραίνδρου που καταφέρνει και μετουσιώνει σε νότες την σκηνοθετική σκέψη του Αγγελόπουλου.

Το Soundtrack της ταινίας θεωρείται και είναι από τα καλύτερα άλμπουμ της Ελληνικής δισκογραφίας, ενώ η ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα στο ομώνυμο τραγούδι είναι συγκλονιστική."...Όταν σκέφτομαι το Ταξίδι στα Κύθηρα, αναρωτιέμαι: Πως μπήκα; πως βγήκα από κει μέσα; Σαν μέντιουμ έγραφα αυτή τη μουσική. Φυσικά δεν ήξερα ότι θα είναι αυτή που υπάρχει στο σάουντρακ. Εγώ ήθελα όταν μπαίνει η μουσική μου στην ταινία να γίνεται κάτι, αποτέλεσμα της χημείας ανάμεσα στη μουσική και σ' αυτό που με άγγιξε μέσα από το σκηνοθέτη. Δούλευα με απόλυτη αυταπάρνηση σε σχέση με αυτό που μπορεί να θεωρηθεί σύνθεση. Δεν είχα κανένα σκοπό πέρα απ' το να υπηρετήσω την ταινία. Αυτό όμως που βγήκε μετά, ήρθε και δικαίωσε την αυταπάρνησή μου, με την εξής έννοια: Υπηρέτησα την ταινία απόλυτα και μετά, όταν άκουσα τη μουσική, χαλαρή και με όλο το χρόνο στη διάθεσή μου, βεβαιώθηκα ότι άξιζε να χαραχτεί στο βινύλιο αυτόνομη. Τότε το αποφάσισα. Θέλω να πω πως δεν έχω κανένα προσχέδιο...''

Ελένη Καραΐνδρου (Πηγή: Απόσπασμα από συνέντευξή της στο βιβλίο του Κωνσταντίνου Αν. Θέμελη “ΘόδωροςΑγγελόπουλος: Το παρελθόν ως ιστορία, το μέλλον ως φόρμα”. Εκδόσεις ΥΨΙΛΟΝ/Βιβλία, Αθήνα 1998

Ταξίδι στα Κύθηρα (Voyage to Cythera)
Συνολική διάρκεια: 33:27
Κυκλοφορία: ΜΙΝΟS MCD: 538
Χρονολογία κυκλοφορίας: Οκτώβρης 1984

01. ΟΝΕΙΡΟ/ΤΑΞΙΔΙ
02. ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ (Θέμα Αλέξανδρου)
03. ΜΠΛΟΥΖ (Περιπλάνηση στην πόλη)
04. ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
05. ΤΑΞΙΔΙ/ΦΥΓΗ
06. ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ Γιώργος Νταλάρας 
(Στίχοι: Ελένη Καραΐνδρου)
07. ΤΟ ROCK ΤΗΣ MOBIL
08. ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ (ακούγεται η φωνή του Μάνου Κατράκη στο Ποντιακό τραγούδι, “Σαράντα μήλα κόκκινα”)
09. ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ (Η απόφαση)/Το κάλεσμα/Το ταξίδι

Σενάριο - Σκηνοθεσία : Θόδωρος Αγγελόπουλος.
Συνεργασία στο σενάριο : Θανάσης Βαλτινός, Tonino Guerra
Φωτογραφία : Γιώργος Αρβανίτης

Ερμηνευτές : Μάνος Κατράκης (γέρος), Μαίρη Χρονοπούλου (Βούλα), Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (Αντώνης), Δώρα Βολανάκη (γριά), Giulio Brogi (Αλέξανδρος), Γιώργος Νέζος (Παναγιώτης), Αθηνόδωρος Προύσαλης (μοίραρχος), Μιχάλης Γιαννάτος (λιμενάρχης), Άκης Καρέγλης (Σπύρος), Βασίλης Τσάγκλος (πρόεδρος λιμενεργατών), Δέσποινα Γερουλάνου (γυναίκα του Αλέξανδρου)

Από
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Βαθμός άρθρου/10 ()
Πώς σας φάνηκε το άρθρο;
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Ανασκόπηση 2020
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια