Τρείς μέρες στο Optimus Primavera Sound 2013

Ο Ανδρέας Ταγκαλάκης και η Βίκυ Σταμούλη ταξίδεψαν στην Πορτογαλία για το φετινό Optimus Primavera Sound.
Διαβάστηκε φορες


Ο Ανδρέας Ταγκαλάκης και η Βίκυ Σταμούλη ταξίδεψαν στην Πορτογαλία για το φετινό Optimus Primavera Sound. Ήταν οι νικητές του φετινού μας διαγωνισμού! Τα παιδιά μας στέλνουν τις εντυπώσεις τους από το Φεστιβάλ, τις οποίες και μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ!

[του Ανδρέα Ταγκαλάκη]

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ PORTO OPTIMUS PRIMAVERA 2013

ΠΕΜΠΤΗ 30/05/2013

22.15 DEAD CAN DANCE (PALCO SUPER BOCK) – Καθαρός συναυλιακός χρόνος: 1 ώρα και 20 λεπτά

ΜΠΟΥΖΟΥΚΑΚΙ & ΜΙΖΕΡΙΑ

Όσο και αν σέβομαι τον Brendan Perry και την Lisa Gerrard και το απόκοσμο feeling τους,  δεν μπορώ να παραγνωρίσω το γεγονός ότι αν και με τέλειο ήχο για open space χώρο, η μισή και βάλε συναυλία βγήκε με αυτοσχεδιασμούς του Brendan Perry με μπoυζουκάκι με αποκορύφωμα το γνωστό σε όλους μας (τους Έλληνες) ρεμπέτικο σε "άπταιστα" Ελληνικά «πρέζα όταν πιείς» . Ο κόσμος σχετικά λίγος, αν και έδειξε να γουστάρει, έφυγε νωρίς για να πιάσει θέσεις μάχης για τον Cave.

23.35 NICK CAVE & THE BAD SEEDS (PALCO OPTIMUS) – Καθαρός συναυλιακός χρόνος: 1 ώρα και 5 λεπτά

FROM HELL TO… PORTO

Ένας δαιμονισμένος Nick Cave με λαμέ μαύρο κουστούμι έκανε αμέσως αντιληπτό σε όλους τι επρόκειτο να ακολουθήσει την επόμενη μια ώρα. Όλος ο κόσμος του φεστιβάλ μαζεμένος στη μεγάλη σκηνή (δεν έπαιζε και κάτι άλλο παράλληλα για να είμαι ειλικρινής...)  Στο 10 λεπτο και έχοντας διώξει σχεδόν κλωτσιδον τους φωτογράφους όλοι τραγουδούσαν τρελαμένοι τα άπαντα του Cave....( wheeping song, stanger lee, from hell to eternity etc.).  Εν κατακλείδι ήταν ένα από τα πιο δυνατά live του festival και σε αυτό συνέβαλε ότι το 90%+ του set list περιείχε παλιά τραγούδια.

23.35 DEERHUNTER (PALCO SUPER BOCK) – Καθαρός συναυλιακός χρόνος: 1 ώρα και 15 λεπτά

CRUNCHIES...

Η πρώτη βραδιά έκλεισε με τα τραγανά αγόρια από τις States… Ασχολίαστοι!!!

ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ PORTO OPTIMUS PRIMAVERA 2013

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31/05/2013

18.30 ΟΜ (PALCO ATP) – Καθαρός συναυλιακός χρόνος: 1 ώρα και 5 λεπτά

OM???---OMG !!!

Μην προλαβαίνοντας τους ghost digital που έπαιζαν μέσα στην ντάλα του μεσημεριού και παίρνοντας θέση μάχης στην πρώτη γραμμή της ATP ήξερα τι να περιμένω για την επόμενη περίπου μια ώρα. Μυσταγωγία και μπάσο που ανασταίνει και νεκρούς με μια ελαφριά εσανς  μαύρου στην ατμόσφαιρα, οι OM μας έστειλαν και τους 300 (δεν πρέπει να είχε παραπάνω κόσμο) αδιάβαστους. Αν και ο ήχος τους δεν ήταν ο καλύτερος, τα σχεδόν ματωμένα από το μπάσο αυτιά μου ήθελαν και άλλο... Απίστευτο live.

21.10 SWANS (PALCO SUPER BOCK) – Καθαρός συναυλιακός χρόνος: 1 ώρα και 30 λεπτά

ΕΛΕΟΣ...

H στιγμή που περίμενα από το τέλος της συναυλίας τους στο primavera festival στην Βαρκελωνη το 2011 είχε επιτέλους έρθει. Πολύς ο κόσμος, αλλά όχι όσοι θα έπρεπε για το μέγεθος τους. Από την άλλη, πάντα είναι καλό αυτό στα festival, μιας και σου δίνει τη δυνατότητα να είσαι στη "γραμμή κρούσης". Με ένα νωχελικό πρώτο 20-λεπτο, οι Swans όπως λίγοι ξέρουν να χτίζουν μουσικές ιστορίες φαντασίας και τρόμου κατάφεραν μέσα σε μιάμιση ώρα να γαμ... μυαλά και να κάνουν πάλι όσους ήταν στις πρώτες σειρές να ζητάνε ωτοασπίδες από διπλανές τους Αγγλίδες. Ωφείλω να ομολογήσω ότι από εμένα ήταν το καλύτερο live του festival.


23.00 SHELLAC (PALCO ATP) – Καθαρός συναυλιακός χρόνος: περίπου 1 ώρα

NOT YOUR DAY

Στον ενδιάμεσο χρόνο μεταξύ Swans  - Metz και μπύρας super bock (άθλια αλλά μονοπώλιο μέσα στο festival) αποφάσισα να δώσω λίγο χρόνο στους shellac με βαριά καρδιά και δικαιώθηκα με τον άσχημο ήχο και τα καραγκιοζιλίκια με το κοινό που δεν έβρισκαν και μεγάλη ανταπόκριση… Τρέχουμε για metz τώρα.

23.55 METZ (PALCO PITCHFORK) – Καθαρός συναυλιακός χρόνος: 45 λεπτά

EXPLOTIONS IN THE …EAR

Πρώτη συναυλία στον κλειστό χώρο του festival, το Palco του pitchfork και ήδη πριν καν αρχίσουν οι Metz, είχε γεμίσει ασφυχτικά. Όλοι υποψιασμένοι για το τι επρόκειτω να επακολουθήσει με το που βγήκαν στη σκηνή κόσμος και συγκρότημα έγιναν ένα με έναν τρελό πανικό, moss-pit & stage diving. Ήχος τσαμπουκαλίδικος και στα κόκκινα… 45 λεπτά ήταν αρκετά τελικά.

21.10 BLUR (PALCO OPTIMUS) – Καθαρός συναυλιακός χρόνος: 1 ώρα και 30 λεπτά

COME ‘N DAMON!!!! COME ‘N DAMON!!!

Ανα και παιδί των 90’s οι Blur ποτέ δεν ήταν μια από τις μεγάλες μου αγάπες. Πες με Αμερικανόφιλο, πες με Pop-Hater... Οι Blur δεν ήταν ποτέ στα συναυλιακά μου πλάνα, κατί που δεν ίσχυε για τις ορδές των Άγγλων, Γάλλων και Πορτογάλων που είχαν σπεύσει στη μεγάλη σκηνή του Φεστιβάλ.

Η αλήθεια είναι ότι όσο και αν μην ήσουν ποτέ σε αυτή τη λεγόμενη pop culture, είναι αρκετά συγκινητικό να ακούς όλους αυτούς τους pop ύμνους των 90s. Ένας Damon Albarn γεμάτος ενέργεια, αλλά και με extra μουσικούς επί σκηνής (συνολικά ήταν 9), οι Blur έδωσαν ένα show ισάξιο του ονόματος τουςκαι όπως φώναζαν οι "Αγγλάρες" δίπλα μου: COME ‘N DAMON!!!! COME ‘N DAMON!!!

ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ PORTO OPTIMUS PRIMAVERA 2013

ΣΑΒΒΑΤΟ 01/06/2013

20.20 DINASUR JR (PALCO OPTIMUS) – Καθαρός συναυλιακός χρόνος: περίπου 1 ώρα

Ο ΠΑΛΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ...

Όταν έχεις στην ίδια σκηνή J.D. Mascis και τον Lou Barlow δεν μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο από να το βουλώνεις και να ακούς!!! Και με άσχημο ήχο και με ήλιο στα μάτια και με ένα αδιάφορο κοινό, ο Mascis στα 48 του έδειχνε να μη νοιάζεται για τίποτα. Με μια στοιβαρή παρουσία επί σκηνής και με ένα προσεχτικά διαλεγμένο set list, οι Dinosaur Jr μας χάρισαν μια ώρα που θα την θυμόμαστε για πολύ καιρό ακόμα. Κλείσιμο με ένα super hardcore κομμάτι με τη συνοδεία ενος "βαρυκόκκαλου" hardcor-α.

20.20 DAUGHN GIBSON (PALCO PITCHFORK) – Καθαρός συναυλιακός χρόνος: περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά

TEDDY BOY

Οφείλω να ομολογήσω οτι δεν είχα εντρυφήσει στον ομορφάνδρα από την Pennsylvania πέρα από 1-2 κομμάτια στο Youtube. Η αλήθεια είναι ότι εαν είχα βυζιά και περίοδο θα έγραφα ύμνους τώρα για τον Gibson, αλλλά και χωρίς αυτό, μόνο καλά πράγματα μπορώ να πω. Αν και λίγος κόσμος στην πιο όμορφη σκηνή του festival, ο Gibson έπαιξε ένα γεμάτο live με κομμάτια που εναλλάσσονταν από electro σε country και μετά σε metal samples .... Πραγματικά ενδιαφέρον live!

23.50 SAVAGES (PALCO PITCHFORK) – Καθαρός συναυλιακός χρόνος: περίπου 1 ώρα

FROM LESVOS WITH LOVE

Ένα από τα πιο καυτά ονόματα φέτος είναι οι Savages και στο Optimus απέδειξαν το γιατί. Αν και ποτέ δεν τρελαινόμουν για τα λεγόμενα girl bands, οι savages απλά γαμ... κωλ... Ξέρω ότι είναι τετριμμένο αλλά μερικά live δεν χωράνe σε μερικές γραμμές στο pc… Απλά τις ψάχνεις για το επομενο live τους. Over.

01.20 DAN DEACON (PALCO PITCHFORK) – Καθαρός συναυλιακός χρόνος: περίπου 1 ώρα και ...

THE END

Με τη σκέψη στις 2 πτήσεις και στο 12ωρο ταξίδι που είχα μετά από λίγες ώρες, ώστε να γυρίσω στην κεντρική Ευρώπη, προτίμησα να αποστασιοποιηθώ απο το party που είχε στήσει ο τρελός από τη Βαλτιμόρη. Μπορεί αυτό το κάτι σαν μουσική που παίζει ο deacon  να μη μου λέει και πολλά, αλλά ο τύπος σίγουρα ξέρει όλα τα κόλπα ενός "καλού" live… Δυστυχώς δεν κάθισα εως το τέλος να απολαύσω όλο το μεγαλείο της παλαβομάρας του.... Next time!!!

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Έχοντας δει το Primavera στην Ισπανία και το Optimus στην Πορτογαλία, οφείλω να αναγνωρίσω ότι οι συμπαθείς Πορτογάλοi έχουν ακόμα πολλά βήματα να κάνουν στο οργανωτικό κομμάτι, ώστε να φτάσουν τους γείτoνες τους.

Σίγουρα μπορεί να είναι κάτω από το ίδιο management, αλλά τα άτομα που επανδρώνουν το οperational κομματι του festival είναι ντόπιοι. Είμαι σίγουρος ότι χρονο με το χρόνο το festival θα κερδίζει όλο και περισσότερο κόσμο αν και στα θετικά του είναι οτι κρατάνε ένα ταβάνι 25.000 ατόμων ανά μέρα (έγινε sold out τη δεύτερη μέρα) λόγω της συμφωνίας που έχουν με το Δήμο του Porto για τη διατήρηση του απίστευτου πάρκου στο οποίο γίνεται το festival. Όπως και να έχει του χρόνου πάλι Porto δαγκωτό!!!!

Υ.Γ.  Ένα μεγάλο “obrigado” στο mixgrill που μας "ταξίδεψε" έως εκεί.
Ατε ja!!!!
                                                                                                                                               

Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
10,0 / 10 (σε 6 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα