Gimme 10: Ο Μάρκος Δεληβοριάς επιλέγει στιγμές από τη δισκογραφία του

Διαβάστηκε
Με αφορμή την αυριανή προβολή μιας ταινίας για τη μουσική του, ο Μάρκος Δεληβοριάς παρουσιάζει δέκα αγαπημένες του στιγμές από τη δισκογραφία του.Αύριο, Σάββατο 12 Οκτωβρίου, στις 20:30, προβάλλεται στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου) η ταινία "Markos Delivorias - The Many Faces Of An Unsuccesful Songwriter" του σκηνοθέτη Θωμά Κατσικαδάκου. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 45 λεπτών, το οποίο πραγματεύεται τη μέχρι σήμερα πορεία και δισκογραφία του τραγουδοποιού Μάρκου Δεληβοριά (περισσότερα για το event στη διεύθυνση http://www.benaki.gr/index.asp?lang=gr&id=203000001&sid=1358 ). Με αυτή την ευκαιρία, ζητήσαμε από τον Μάρκο Δεληβοριά να συμμετάσχει για δεύτερη φορά στο Gimme 10. Τα υπόλοιπα τα εξηγεί ο ίδιος παρακάτω: 

Όταν ο Μιχάλης Τσαντίλας μου πρότεινε να φτιάξω μια λίστα για το Gimme 10, του είπα ότι θα ήθελα να κάνω κάτι απόλυτα εγωιστικό, και αυτός μου έδωσε το ελεύθερο. Έτσι και εγώ σας παρουσιάζω τις δέκα αγαπημένες ΜΟΥ ηχογραφήσεις ΜΟΥ (στο YouTube) με χρονολογική σειρά.

10. Το Green City ήταν ένα ορχηστρικό από τον ομώνυμο δίσκο του 2001. Μου αρέσει πολύ σαν ηχογράφηση, με την slide κιθάρα που έχω παίξει, αλλά και σαν πρόχειρο βιντεάκι. Με τον tomkadin, που είναι ο επίσημος εκπρόσωπός μου στο YouTube, φτιάξαμε ένα βιντεάκι από μία και μόνη οπτική πηγή, τον πίνακα του Λουκά Βενετούλια με τίτλο "Εγνατία Οδός", ένα αστικό τοπίο, στο οποίο με στοιχειώδη ψηφιακά μέσα καταφέραμε να "περιπλανηθούμε".

9. Το Your Mother's Jacuzzi είναι το πρώτο τραγούδι του ομώνυμου δίσκου από το 2007. Το είχα εμπνευστεί κάπου τρία χρόνια πιο πριν, όταν σε μια πτήση από Μυτιλήνη προς Αθήνα, κατά τη διάρκεια μιας απογείωσης λουσμένης στο φως μιας υπέροχης δύσης, άκουσα ένα κοριτσάκι να λέει στον μπαμπά του "πω πω, μπαμπά, βλέπω ολόκληρο τον πλανήτη!". Με γοήτευσε αυτός ο παιδικός ενθουσιασμός και η αθωότητα, αλλά για να κάνω το τραγούδι πιο ενδιαφέρον έκανα μια προβολή στο μέλλον, φανταζόμενος την μοιραία αλλοίωση της παιδικής τελειότητας, και την μετατροπή του παιδιού σε επαγγελματία-γρανάζι ενός ψυχρού οικονομοκεντρικού κόσμου. Όμως το τραγούδι παραμένει χαρούμενο, καθώς αποτελεί πίστη μου ότι είναι στο χέρι μας να διατηρούμε επαφή με τον κόσμο των ονείρων.

8. Το Homage A Exupery είναι, όπως λέει και ο τίτλος, ένα είδος τιμής στον Exupery. Ο Exupery, εκτός από τεράστιος συγγραφέας ήταν και παθιασμένος πιλότος, μάλιστα ένας από τους πρωτοπόρους των πτήσεων. Για παράδειγμα, με τους άλλους πιλότους του γαλλικού ταχυδρομείου στη Νότια Αμερική και αλλού, ήταν από τους πρωτοπόρους των νυχτερινών πτήσεων, καθώς δεν ήταν πάντα αυτονόητο ότι τα αεροπλάνα πετάνε τη νύχτα. Αντίθετα, με τα μέσα που διέθεταν την δεκαετία του '20, ήταν κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Ο Exupery έπεσε με το αεροπλάνο του τέσσερις φορές, πριν τη μοιραία πέμπτη, που το στρατιωτικό αεροσκάφος του χάθηκε κάπου στη Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια αναγνωριστικής πτήσης, προς το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Ο Antoine είχε δώσει αγώνα να τον πάρουν στη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, καθώς ήταν ήδη λίγο μεγάλος. Έτσι, χάθηκε υπηρετώντας την πατρίδα του, το 1944, ενώ στις ΗΠΑ είχε ήδη αρχίσει την τεράστια εκδοτική επιτυχία του το βιβλίο "Ο Μικρός Πρίγκιπας". Δεν μπορώ να μη σκεφτώ ότι οι περισσότεροι θα είχαν επιλέξει τις σχετικές δεξιώσεις στο Μανχάτταν, από τη μοναξιά ενός στρατιωτικού αεροδρομίου στη Βόρειο Αφρική...

7. Το Κρανίο Του Άρη Βελουχιώτη Και Τι Βρήκε Η Σφαίρα Εκεί (2011) είναι το πιο γνωστό κομμάτι μου στο διαδίκτυο. Μισήθηκε και από αριστερούς και από δεξιούς, όπως και ο Βελουχιώτης. Όμως βρήκε και αρκετή αναγνώριση. Για παράδειγμα, οι πολύ συμπαθητικοί άνθρωποι του Mix Grill, το συμπεριέλαβαν στην δεκάδα με τα καλύτερα τραγούδια του 2011, στη θέση 6, με παρέα στη δεκάδα τον ξάδελφό μου τον Φοίβο, τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τον Μάλαμα και άλλους. Το τραγουδάει ο Δημήτρης Μπαλογιάννης, ένας από τους καλύτερους νέους τραγουδοποιούς.

6. Το Nowhere Land είναι μία διασκευή ενός τραγουδιού του Μανώλη Φάμελλου, η οποία συμπεριλήφθηκε στον πρώτο μου αποκλειστικά διαδικτυακό δίσκο, το Snow Globe, δίσκος αποκλειστικά διαθέσιμος στο κανάλι μας στο YouTube (tomkadin). Από όλες τις ηχογραφήσεις μου, πιστεύω ότι ίσως εδώ πετύχαμε τον τέλειο ήχο. Κιθάρες και μπάσο έπαιξε ο Κώστας Παρίσης, τύμπανα ο Πάνος Τόλιος, και εγώ έπαιξα slide κιθάρα, πιάνο, και έκανα lead and backing vocals.

5. Από το Snow Globe (2012) είναι και το Out Of The Blue. Εδώ σε ένα performance για τις ανάγκες της ταινίας του Θωμά Κατσικαδάκου με τίτλο "Markos Delivorias - The Many Faces Of An Unsuccessful Songwriter".

4. Το That Lucky Old Sun είναι ένα τραγούδι των Smith και Gillespie, από το 1949. Είναι ένα classic το οποίο έχουν τραγουδήσει μεταξύ άλλων ο Johnny Cash, ο Jerry Lee Lewis, ο Ray Charles. Εδώ το τραγουδάω κατά τη διάρκεια μιας πολύ ωραίας εκδρομής, με συνοδεία τον ήχο της βροχής.

3. Το Little Bird είναι μια πιο παλιά ηχογράφηση που συμπεριλαμβάνεται στο καινούριο προτζεκτ στο κανάλι στο YouTube με τίτλο A Bunch Of Unreleased Stuff Of Varying Quality (2013), και το οποίο είναι σε εξέλιξη, καθώς ανεβάζουμε τα κομμάτια του ένα ένα. Είναι ένα τραγούδι του Woody Guthrie, το οποίο τραγουδάω παρέα με τον Γιώργο Δημητριάδη και την πρώην σύζυγό μου, την Tania Rae Ensign.

2. Το Obsession είναι μια "σπιτική" ηχογράφηση του 2002. Συμπεριλήφθηκε στο Bunch Of Unreleased Stuff Of Varying Quality του 2013. Έχω παίξει ηλεκτρικές κιθάρες, hammond organ, το έχω ηχογραφήσει, μιξάρει, και έχω σκηνοθετήσει το low budget video clip. Πρωταγωνίστρια του κλιπ η ξαδέλφη μου Χριστίνα-Αλίκη Δεληβοριά.

1. Το Τραγούδι της Χριστίνας-Αλίκης είναι το πιο φρέσκο μας βίντεο. Δεν έχει ιστορία, και το μόνο που έχω να πω για αυτό είναι ότι περάσαμε τέλεια φτιάχνοντάς το, και ότι μετά το "γύρισμά" του, πήγαμε σε ένα ωραίο εστιατόριο στη Χαλκίδα, όπου έφαγα παπαρδέλες με μανιτάρια και παρμεζάνα. Τώρα που η δολοφονική κυβέρνηση θα φορολογήσει και τα αγροτεμάχια, τα οποία το κράτος φυσικά δεν έχει εδώ και εκατόν τόσα χρόνια καταφέρει να καταγράψει σε ένα κτηματολόγιο, μία ευχή που έχω να κάνω είναι αυτή: δεν αναζητώ μεγαλεία, αλλά ας μας αφήσουν να μπορούμε να απολαύσουμε ένα καλό φαγητό με λίγο κρασί, παρέα με φίλους. Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

Από
Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια