Η πειρατεία, το downloading και οι δισκογραφικές : Ό,τι κατέβασες, κατέβασες.

Από τη Μεγάλη (όπως έλεγε η διαφήμιση «μεγάλη και σίγουρη) Βρετανία το νέο έρχεται με ηχηρό βηματισμό και τυμπανοκρουσίες, κοινώς ταρατατζούμ. Θέλει να σε φοβίσει και να διακόψεις όλα τα προγράμματα τύπου torrent που έχεις τώρα και «τρέχουν» και αφού τα «κλείσεις» να πας να βρεις τρόπο να την κάνεις για Βραζιλία, αλλά μην ανησυχείς άδικα.
Διαβάστηκε φορες

Από τη Μεγάλη (όπως έλεγε η διαφήμιση «μεγάλη και σίγουρη) Βρετανία το νέο έρχεται με ηχηρό βηματισμό και τυμπανοκρουσίες, κοινώς ταρατατζούμ. Θέλει να σε φοβίσει και να διακόψεις όλα τα προγράμματα τύπου torrent που έχεις τώρα και «τρέχουν» και αφού τα «κλείσεις» να πας να βρεις τρόπο να την κάνεις για Βραζιλία, αλλά μην ανησυχείς άδικα.

Για να μην ξεσηκώνεσαι χωρίς λόγο θα σου πω πώς έχει το θέμα. Μαζεύτηκαν κάτι μεγαλοκαρχαρίες στην μακάρια χώρα της Γηραιάς Αλβιόνας και είπαν να σταματήσουν την εξέλιξη του κόσμου, ξεκινώντας από το internet και συγκεκριμένα από το «κατέβασμα και ανέβασμα» μουσικής κάθε είδους. Το νέο διαδόθηκε αμέσως-μου το ’πε και μένα ο gBal- και διάβασα το σχετικό εδώ.

Τι λέει- για να μην παιδεύεσαι να διαβάζεις και αλλού πας και το δίνεις-θα σου πω εγώ. Λέει ότι η μόνη παράνομη συμπεριφορά που τους ενδιαφέρει στο διαδίκτυο είναι η ανταλλαγή μουσικής. Γι’ αυτό, για να σταματήσει αυτό το κακό, συμπράττουν οι εταιρίες- οι μεγαλύτερες απ’ ό,τι είδα- και ονομάζουν τη συμφωνία τους «Μνημόνιο κατανόησης» ( τι γελοιότητα!).

Σύμφωνα με αυτή θα «ενημερώσουν» τους πελάτες τους ότι αυτό που κάνουν είναι κακό (φτου κακά) και να μην το ξανακάνουν. Βέβαια, ο επικεφαλής του BPI (British Phonografic Industry) δε θέλει απλώς να τους τρίξουν τα δόντια αλλά να τους απειλήσουν ότι θα διακοπούν οι συνδέσεις τους αν συνεχίσουν αυτή τη δραστηριότητα, κάτι που κάνει ήδη μία (Vιrgin Media), μόνο, από αυτές αποστέλλοντας επιστολές στις οποίες απειλεί ότι θα διακόψει την παροχή υπηρεσιών. Όπως είπε ο πεφωτισμένος αυτός μανατζαρέος «πρέπει και οι μουσικοί να πληρώνονται όπως όλοι οι άλλοι». Και ποιος διαφωνεί;
Βεβαίως, πέραν αυτού του θεάρεστου έργου, δεν έχω ακούσει να ασχολούνται με το πόσοι και ποιοί χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να ικανοποιούν τα κάθε είδους πάθη τους, πολλά από τα οποία συνιστούν αξιόποινες πράξεις και σοβαρά αδικήματα (βλ. πορνογραφία ανηλίκων). Ίσως οι δυνατότητες τους περιορίζονται στο να παρακολουθούν τι κατεβάζει ο gBal – τυχαίο παράδειγμα- στο πι σι του σπιτιού του και για προσωπική του χρήση, και δεν μπορούν να διαπιστώσουν την τέλεση εγκλημάτων.

Είναι μεγάλη κουβέντα για να την ανοίξουμε τώρα για το αν κάνει ή δεν κάνει καλό στη μουσική το «ανεβοκατέβασμα» στο internet και κυρίως η «εύκολη» υπερπροσφορά μουσικής. Είναι επίσης μεγάλη κουβέντα το πώς και από πού πληρώνονται ή θα πρέπει να πληρώνονται οι μουσικοί και οι καλλιτέχνες εν γένει.
Αυτό που έχω να σου πω με σιγουριά είναι ότι μέσα στο γενικότερο «κλίμα τρομοκρατίας» εντάσσεται και αυτή η προσπάθεια και θέλει να σε καθηλώσει. Μη μασάς. Παραβιάζει κάθε λογική σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και της προσωπικότητας σου να σε ελέγχουν για τον αν και πόσο ανεβάζεις-κατεβάζεις μουσική στο P.C. του σπιτιού σου και από τη σύνδεσή σου που την πληρώνεις για να σου ανοίγει αυτό το "παράθυρο στον κόσμο". Η προστασία της προσωπικότητάς σου βρίσκει το όριό της μόνο στην προστασία υπέρτερων αγαθών και αυτά δεν είναι σίγουρα η «κονόμα» των δισκογραφικών εταιριών. Υπάρχουν βέβαια και οι δημιουργοί και τα δικά τους πνευματικά δικαιώματα. Εκεί, όμως, υπάρχουν και άλλοι δρόμοι και η λύση θα βρεθεί. Δες τι πρωτοποριακά πράγματα έκαναν οι Radiohead με την κυκλοφορία του τελευταίου τους δίσκου. Τι; Δεν ξέρεις; Διάβασε και λίγο πιο κάτω (όλα μασημένα τα θες;). Κοίτα πόσοι γίνονται γνωστοί μέσα από τις σελίδες τους στο myspace και αυτό από στόμα σε στόμα. Υπάρχει ελπίδα.