Είναι καλό μουσικά το 2013;

Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που καλούμαστε να απαντήσουμε κάθε Δεκέμβρη, όταν παρουσιάζουμε την Ανασκόπηση της χρονιάς.
Διαβάστηκε φορες


Καλησπέρα παιδιά.

Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που καλούμαστε να απαντήσουμε κάθε Δεκέμβρη, όταν παρουσιάζουμε την Ανασκόπηση της χρονιάς. Ο Νοέμβρης κλείνει τον κύκλο του σε 3 μέρες και ο τελευταίος μήνας του χρόνου είναι αφιερωμένος στις Λίστες και τις Ανασκοπήσεις. Κάθε χρόνο σας λέμε πόσο πολύ αγαπάμε αυτή την περίοδο...

Εμείς εδώ στο Mix Grill έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία για τη δημιουργία των Λιστών του 2013. Από τα μέσα του Δεκέμβρη μέχρι και τις πρώτες μέρες του 2014, θα σας παρουσιάσουμε πάνω από 10 λίστες για αντίστοιχες κατηγορίες (π.χ. δίσκοι, τραγούδια, ταινίες, ραδιοφωνικές εκπομπές κ.α).

Το βασικό όμως ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι το αν ήταν καλή η χρονιά που τελειώνει όσον αφορά το μουσικό κομμάτι της, γιατί για τα υπόλοιπα, η απάντηση είναι μάλλον προφανής...

Τι μας αφήνει λοιπόν το 2013; Υπάρχουν δίσκοι που κυκλοφόρησαν φέτος, τους οποίους θα θυμόμαστε μετά από 10 χρόνια;

Η γνώμη μου είναι ότι το 2013 είναι μια καλή χρονιά για τη μουσική! Είναι σίγουρα η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας που διανύουμε και μια από τις καλύτερες των τελευταίων 15 χρόνων.

Οι λόγοι είναι απλοί:

Random Access Memories (Daft Punk), Reflektor (Arcade Fire), AM (Arctic Monkeys), Trouble will find me (The National), Push the sky away (Nick Cave & the Bad Seeds), Days are gone (Haim), Kiss Land (The Weeknd), Modern Vampires of the city (Vampire Weekend), The Next Day (David Bowie), Nothing was the same (Drake), Holy Fire (Foals), Yeezus (Kanye West), AMOK (Atoms for Peace)
και είναι κι άλλα...

Στο 2013 κυκλοφόρησαν πολλοί αξιόλογοι δίσκοι από παλιά, αλλά και νεώτερα ονόματα. Δεν πιστεύω ότι φέτος ανακαλύφθηκε ή αναδείχτηκε ένα νέο είδος ή μια καινούργια τάση στη μουσική. Δε λύθηκαν τα προβλήματα των πωλήσεων των δίσκων, ακόμα κι αν οι streaming πλατφόρμες, όπως το Spotify και το Napster έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη από πέρσι.

Παρ' όλα αυτά, η χρονιά διαθέτει 3 δίσκους, τους οποίους μάλλον θα ακούμε και μετά από 10 χρόνια...

Η προσπάθεια των Daft Punk και των Arcade Fire να δημιουργήσουν 2 super albums, συνοδεύτηκε από μεγάλη και ίσως υπερβολική διαφήμιση, αλλά όταν τα φώτα σβήνουν, αυτό που μένει είναι το περιεχόμενο κι αυτό είναι εξαιρετικό και στις 2 περιπτώσεις! Από τη μια, η "φρέσκια" φόρμα της disco/soul των Γάλλων κι από την άλλη οι Αφρικάνικοι ρυθμοί και οι γνωστές μελωδίες των Καναδών.

Αν σε αυτούς τους 2 δίσκους, προσθέσεις τη φετινή δουλειά ενός από τα καλύτερα συγκροτήματα των Zeros και των Tens, των Arctic Monkeys, συμπληρώνεις μια τριάδα - φωτιά.

Έχουμε πολλά να πούμε για το 2013 που φεύγει. Έχουμε να ακούσουμε μπόλικη μουσική μέσα σ' αυτές τις εβδομάδες και να αξιολογήσουμε καλύτερα τις μουσικές που ακούσαμε φέτος. Όμως, κάποια πράγματα κατά την ταπεινή μου άποψη είναι προφανή. Αν γυρίσετε πίσω το χρόνο και δείτε τις ανασκοπήσεις των 3 πρώτων χρόνων της δεκαετίας, θα δείτε ότι δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ποικιλία, όσο υπάρχει φέτος! Τι το καλύτερο λοιπόν!

Το παιχνίδι αρχίζει...

Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα