Η "Όπερα της Πεντάρας" στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Προβολή της ταινίας του Georg Wilhelm Pabst στα πλαίσια του κύκλου Προβολών «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική» και του αφιερώματος «Το έγκλημα στον κινηματογράφο»
Διαβάστηκε φορες
Αντιγράφουμε από τη σελίδα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στο facebook

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ τραγουδάει το "Mack the Knife", το οποίο έγινε ιδιαιτέρως γνωστό από τον Bobby Darin το 1959, χαρίζοντάς του και την πρώτη θέση των charts των ΗΠΑ για 9 εβδομάδες, καθώς και το βραβείο Γκράμι Δίσκου της χρονιάς του 1960. Το τραγούδι έγινε τόσο δημοφιλές που οι Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Robbie Williams και πολλοί άλλοι έχουν επίσης δώσει τη δικής τους ερμηνεία και εκδοχή στο τραγούδι. Διαβάστε περισσότερα εδώ.



Ωστόσο, το "Mack the Knife" μάς έρχεται από πολύ παλαιότερα, και συγκεκριμένα από την "Όπερα της Πεντάρας" του Bertolt Brecht! Μετά από παράπονα του Harald Paulsen, που υποδυόταν τον Macheath ή αλλιώς Mack the Knife, ότι η είσοδός του στην παράσταση δεν ήταν τόσο... φαντασμαγορική όσο θα άρμοζε στο χαρακτήρα του, ο Brecht μαζί με το συνεργάτη του και συνθέτη Kurt Weill έγραψε σχεδόν τελευταία στιγμή τα λόγια, λίγες μέρες πριν από την πρεμιέρα του έργου στο Βερολίνο το 1928.

Αυτήν την Κυριακή 16/02/2014 στις 12:00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας θα προβληθεί "Η Όπερα της Πεντάρας" του Georg Wilhelm Pabst [δείτε το trailer]. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τις Μαρία Διαλληνά (Ψυχίατρος), Μάνια Παπαδημητρίου (Ηθοποιός).



Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια του κύκλου Προβολών «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική» και του αφιερώματος «Το έγκλημα στον κινηματογράφο»

Δελτίο Τύπου

Για έβδομη συνεχή χρονιά ο κλάδος «Τέχνη και Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας (ΕΨΕ) σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το περιοδικό «Σινεμά», οργανώνουν το καθιερωμένο θεματικό κινηματογραφικό αφιέρωμα με ταινίες που προκαλούν καρποφόρες συζητήσεις και αφορμή για συνάντηση με το κοινό. «Το έγκλημα στον κινηματογράφο» αποτελεί το θέμα που επιλέξαμε για αυτή τη χρονιά.

Το έγκλημα είναι ένα σύμπλοκο κοινωνικό φαινόμενο, του οποίου η ερμηνεία απαιτεί τη σύγκλιση των κοινωνικών επιστημών με την ψυχιατρική και την ψυχολογία. Η διερεύνηση του εγκλήματος μάς οδηγεί αναπόδραστα στον ανθρώπινο ψυχισμό που παραμένει διαρκώς εκτεθειμένος σε βάναυσες τραυματικές εμπειρίες, σε βιώματα που τέμνουν τραυματικά την κοινωνική γεωγραφία και ηθική.

Η προβληματική της εγκληματικής προσωπικότητας και της ψυχοπαθολογικής ερμηνείας της αποκλίνουσας συμπεριφοράς οφείλει να απομακρύνεται από τις στείρες ηθικοπλαστικές καταγγελίες και να αναζητά τόσο τις ψυχοδυναμικές πηγές της όσο και τους γενικότερους ιστορικούς ή οικονομικούς λόγους που συγκροτούν την αναπόφευκτη παρουσία της.

Ο Durkheim λ.χ. διαπιστώνει ότι το έγκλημα είναι παθολογικό και τερατώδες, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζεται σε κάθε κοινωνία σαν να είναι μια κανονική κατάσταση, σχεδόν ωφέλιμη.

Η έννοια του εγκλήματος συναντά την τιμωρία. Οι ψυχιατρικές αντιλήψεις περί τιμωρίας, ανάδειξης των ενοχών, αλλά και των ατομικών και συλλογικών απωθήσεων και επιθυμιών, θα αποτελέσουν θέματα προς διερεύνηση αλλά και αναστοχασμό, κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, με αφορμή τις επιλεγμένες ταινίες από τους σχολιαστές.

Μέσα από τις συζητήσεις που ακολουθούν κάθε προβολή, θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε αυτό το πολυπαραγοντικό φαινόμενο μέσα από την ψυχαναλυτική και ψυχιατρική ερμηνευτική εκδοχή, χωρίς να παραβλέψουμε και τις άλλες επιστημολογικές συναρτήσεις, αλλά και τις αισθητικές και ηθικές αμφισημίες και αντιφάσεις που οι ταινίες εμπεριέχουν.

Οι προβολές γίνονται κάθε δεύτερη Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στην Αίθουσα Α.
Τιμή εισιτήριου: € 5.

Οι προσεχείς ταινίες που θα προβληθούν είναι:

- Κυριακή 16 Φεβρουαρίου:
«Η Όπερα της Πεντάρας» του Georg Wilhelm Pabst (1931)
Σχολιασμός: Μαρία Διαλλινά, Ψυχίατρος, Μάνια Παπαδημητρίου, Ηθοποιός

- Κυριακή 9 Μαρτίου:
«Η τελετή» του Claude Chabrol (1995)
Σχολιασμός: Αργυρώ Κυριαζή, Ψυχίατρος, Γιώργος Μποτονάκης, Ψυχίατρος

- Κυριακή 6 Απριλίου:
«Η Πηγή των Παρθένων» του Ingmar Bergman (1960)
Σχολιασμός: Γρηγόρης Μανιαδάκης, Ψυχίατρος, Ελισάβετ Παπανδρέου, Ψυχολόγος

- Κυριακή 27 Απριλίου:
«Ασανσέρ για Δολοφόνους» του Louis Malle (1958)
Σχολιασμός: Χρυσή Γιαννουλάκη, Ψυχίατρος, Ηλίας Βλάχος, Ψυχίατρος

- Κυριακή 4 Μαΐου:
«Οι διαβολογυναίκες» του Henri-Georges Clouzot (1955)
Σχολιασμός: Τάσος Ψιμάρας, Ψυχίατρος

- Κυριακή 11 Μαΐου:
«Αποστολή στη Μπρίζ» του Martin McDonagh (2008)
Σχολιασμός: Γιάννης Μαλογιάννης, Ψυχίατρος

Με τη συνεργασία των Goethe-Institut Athen και Περιοδικό Σινεμά - cinemag.gr   

Facebook Event

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΛΑΪΣ
Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός, 104 35 Αθήνα
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα