Game of Thrones - Ανασκόπηση όσων συνέβησαν στο 4ο επεισόδιο.

Στη γη του Westeros, το θρυλικό πλέον Valar Morghulis (δηλαδή, όλοι πρέπει να πεθάνουν) φαίνεται υπερισχύει των πάντων!
Διαβάστηκε φορες
Στη γη του Westeros, άλλοι μπορεί να επιμένουν ότι "ο χειμώνας έρχεται" κι άλλοι ότι "οι Lannisters πάντα πληρώνουν τα χρέη τους" όμως τόσο ο συγγραφέας των βιβλίων George R.R. Martin όσο κι οι David Benioff και D.B. Weiss φαίνεται ενστερνίζονται το θρυλικό πλέον Valar Morghulis (=όλοι πρέπει να πεθάνουν) έτσι όπως μας έχουν συνηθίσει σε κάθε λογής θάνατο και φονικό. 
Το 4ο επεισόδιο, ωστόσο, που φέρει τον τίτλο "Oathkeeper", με μικρές εξαιρέσεις και βάσει των στάνταρντς που έχει θέσει ως τώρα η σειρά, ήταν σχετικά ήπιο και περισσότερο αφηγηματικό προωθώντας έτσι την υπόθεση της ιστορίας αλλά και αφήνοντας χώρο να αναπτυχθούν περισσότερο οι προσωπικότητες των χαρακτήρων.

Η Khaleesi που την είχαμε συνηθίσει να κοιμάται σε σκηνές και να βρίσκεται μονίμως καθ'οδόν "καταλαμβάνει" την πόλη Meereen και διδάσκει σε όλους την δική της σκληρή εκδοχή της δικαιοσύνης. Παράλληλα, η Sansa ταξιδεύει προς το Eyrie όπου ο Littlefinger θα παντρευτεί τη θεία της και αναζητά απαντήσεις στο ερώτημα που βασάνισε πολλούς την προηγούμενη εβδομάδα -ποιος σκότωσε τον Joffrey; Σε ανάλογη θέση βρίσκεται κι η Margaery η οποία υπό την καθοδήγηση της Βασίλισσας των Αγκαθιων αλλάζει ρότα πλεύσης και αποφασίζει να προσεγγίσει το μικρό Tommen που προκειται σύντομα να στεφθεί βασιλιάς. Ο Jon υπομένει για ένα ακόμη επεισόδιο τα γυμνάσια της αρχηγεσιας του Night's Watch και ξεκινά με μια ομάδα εθελοντών για να συλλάβουν τους επαναστάτες πρώην-"αδερφούς" τους πίσω από το τοίχος οι οποίοι συνέλαβαν τον Bran και την ομήγυρή του. Στο μεταξύ η Cersei εξακολουθεί να θέλει τον Tyrion και τη Sansa νεκρούς και ζητά από τον Jamie να τη βρει και να τη φέρει πίσω στο King's Landing. Κι εδώ πλέον καθίσταται εμφανής ο λόγος που το επεισόδιο ονομάστηκε έτσι καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα ηθικής κι όχι τόσο δράσης και βίας και τέλος, εμφανίζονται για άλλη μια φορά τα παγωμένα zombies του Westeros, οι White Walkers. 

Σαν επεισόδιο είχε πολλές στιγμές για να σταθούμε όμως επέλεξα τρεις:

  1. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σιγουριά με την οποία ο Tyrion και η Sansa απορρίπτουν την ιδέα ότι ένας από τους δυο δολοφόνησε τον Joffrey. Δέθηκαν και οι δυο σε μικρό χρονικό διάστημα εξαιτίας της κοινής μίζερης για διαφορετικούς λόγους ζωής τους στο King's Landing κι ενώ ο Tyrion είχε πάντα μια ευγενική πλευρά η Sansa μισούσε -δικαιολογημένα- κάθε Lannister. Να λοιπόν που η μικρή Sansa του Winterfell πέρασε από τα σαράντα κύματα κι άρχισε σιγά σιγά να κατανοεί -εν αντιθέσει με την πλειονότητα των υπόλοιπων Starks- πώς εν τελεί παίζεται το παιχνίδι των θρόνων. Ένα είναι σίγουρο, έχει αρχίσει πλέον και πατάει στα πόδια της και μπορούμε να αναμένουμε μεγάλες εξελίξεις από τη Sansa.

  2. Έπειτα, θα ρίξουμε λίγο φως και στη Margaery η οποία χειρίζεται το παιχνίδι με ευελιξία αντάξια της Cersei. Να θυμίσουμε σε όποιον διαβάζει το άρθρο ότι σε προηγούμενο επεισόδιο η Βασίλισσα των Αγκαθιών ξεσήκωσε όλο το King's landing για να βρει το κατάλληλο περιδέραιο για την εγγονή της. Ο Littlefinger αφήνει να εννοηθεί πως με τη δική του αρωγή το περιδέραιο βρέθηκε και χρησιμοποιήθηκε για να δολοφονηθεί ο Joffrey. Και τώρα; Η Margaery έχει παντρευτεί ήδη δυο βασιλιάδες και κανένας δεν της χάρισε έναν διάδοχο, με αλλά λόγια, κανένας δεν την εξασφάλισε. Έτσι λοιπόν στρέφεται στο μικρό Tommen προσπαθώντας να κερδίσει την εμπιστοσύνη του και να εξάψει την περιέργειά του. Όπως υποστήριξε και η ίδια η ηθοποιός που υποδύεται την Margaery (Natalie Dormer) αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον στην περίπτωσή της είναι το πόσο διατεθειμένη είναι να κάνει τα πάντα προκειμένου να βρεθεί στο Σιδερένιο Θρόνο κι έτσι γεννιέται η απορία, βαδίζει άραγε στο μονοπάτι που χάραξε πρώτη η Cersei; Αν συνεχίσει να μεταχειρίζεται έτσι τους ανθρώπους θα καταλήξει κι αυτή σε ανάλογη θέση; Κι εφόσον μπόρεσε ακόμη και τον Joffrey να χρησιμοποιήσει, πώς της ξέφυγε η ίδια η Cersei; Οι Tyrells αποδεικνύονται επιδέξιοι και εξαιρετικά επίφοβοι αντίπαλοι.

  3. Τέλος, τρίτη στιγμή στην οποία θα σταθούμε είναι φυσικά η σκηνή του Jamie και της Brienne. Ο Jamie έγινε σταδιακά ένας από τους αγαπημένους ήρωες του κοινού λόγω της μεγάλης αλλαγής της προσωπικότητάς του. Στα πρώτα επεισόδια νοιαζόταν ελάχιστα για όποιων δεν έφερε το όνομα των Lannisters και δεν δίστασε να σπρώξει στο θάνατο (όπως ήλπιζε) ακόμη και το μικρό Bran για χάρη της αγαπημένης του αδελφής. Στο μεταξύ όμως άρχισε σταδιακά να ανακαλύπτει με τη βοήθεια της Brienne μια πιο ανθρώπινη πτυχή του εαυτού του και παρά τα σχόλια περί αμφιλεγόμενης ηθικής σχετικά με το προηγούμενο επεισόδιο, ο Jamie βρίσκεται στο μεταίχμιο δυο κόσμων και μονομαχεί με τους ανθρώπους όπως μονομαχεί με τον εαυτό του. Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν η συζήτηση του με τη Brienne στην προηγούμενη σεζόν όταν της ανέφερε πόσο δύσκολο είναι να μείνει κανείς πιστός σε τόσους αλληλοσυγκρουόμενους όρκους που υποχρεούνται να πάρουν και να που το πλήρωμα της μοίρας έφτασε και ανάγκασε τον Ser Jamie Lannister να διαλέξει ποιον όρκο θα κρατήσει. 
Διαβάστε ακόμα