Συνέντευξη Monsieur Minimal

Το Music is My Radar έχει εκφράσει το θαυμασμό του για το ντεμπούτο album του Monsieur Minimal και χάρηκα πολύ για την άμεση ανταπόκριση του Χρήστου ώστε να κανονιστεί η συνέντευξη άμεσα. Η συνέντευξη έγινε τηλεφωνικά, αφού ο Χρήστος μένει στη Θεσσαλονίκη, και ο ίδιος ήταν εξαιρετικά φιλικός και πρόθυμος. Εκτός από τα παρακάτω συζητήσαμε και άλλα, όπως το τι μουσική έπαιξε ως dj στο party της Πρωτοχρονιάς που πέρασε, eκεί που μεταξύ άλλων ακούστηκαν τα Careless Whisper, κάποια τραγούδια των Snap κ.α. μέχρι τελικής πτώσης. Το επόμενο ραντεβού μας με τον Monsieur Minimal είναι στον Ianos στις 27 Μαρτίου για μία συναυλία.
 
 - Πότε άρχισες να ασχολείσαι με τη μουσική; Υπήρχε κάποιο άλλο σχήμα πριν;

 Ξεκίνησα από τα 14 με μία μπάντα στα Γιαννιτσά που παίζαμε εναλλακτική ροκ, grunge, Nirvana και τα μυαλά στα κάγκελα...
 
- Πότε ξεκίνησε η ιστορία ως Monsieur Minimal;

Ξεκίνησα από τότε που πήρα το πρώτο μου p.c., αρχικά με αμιγώς ηλεκτρονική μουσική και στη συνέχεια άρχισα να προσθέτω κιθάρες. Το μπαμ έγινε με το Coca Cola Soundwave.
 
- Χρήστο, τι ακριβώς έγινε μετά το Coca Cola Soundwave; Ποιοι ενδιαφέρθηκαν;

Η αρχή έγινε από τα τοπικά ραδιόφωνα, κυρίως από τον Republic, και στη συνέχεια με τη δισκογραφική The Sound of Everything.
 
- Υπάρχει κάποια ιστορία γύρω από το όνομα Monsieur Minimal; Πώς ξεκίνησες να το χρησιμοποιείς;
 
Είναι εύηχο, ακούγεται ωραία. Το Μοnsieur γιατί θέλω να είμαι κύριος και το Minimal γιατί θέλω να είμαι απλός. Μερικές φορές βέβαια ξεφεύγω και από τα δύο, αλλά αυτό φανταζόμουν.
 
- Τα υπόλοιπα μέλη του σχήματος, παίζουν σε άλλα σχήματα;

Ο Echonomist είναι ο επικεφαλής των Ίνφο με συνεργασίες και παραγωγές με εταιρείες του εξωτερικού, αλλά και με την Klik. Ο Spinnet έχει ένα δικό του σχήμα, περισσότερο πειραματικό. Και οι δύο είναι πολύ καλοί προγραμματιστές.
 
- Μίλησε μας λίγο για την συνεργασία σου με τους Flying Lillys.
 
Οι Λίληδες έκαναν το πρώτο βήμα με την Sound of Everything με τη συλλογή City Campers. Γνωριστήκαμε, κάναμε παρέα, είχαμε κοινές απόψεις για το τι θα πρέπει να ακούγεται στον κόσμο και μου άνοιξαν τον δρόμο για την The Sound of Everything. Μετά από όλα αυτά ήθελαν να τους εμπιστευθώ δύο κομμάτια για remix. Μου άρεσαν τα remix που έφτιαξαν και ειδικά αυτό στο Soul. Άλλοι μου είπαν πολύ καλά λόγια ενώ κάποιοι άλλοι μου είπαν ότι δεν έπρεπε να τα βάλω γιατί είναι πολύ διαφορετικά.
 
 - Χρήστο τι άκουγες μέχρι να ηχογραφήσεις τα πρώτα σου τραγούδια; Μίλησες πριν για grunge.

Grunge στην εφηβεία και τίποτα άλλο. Μετά άνοιξαν οι ορίζοντες, κιθαριστική pop όπως Belle and Sebastian, αργότερα άρχισε να μου αρέσει πολύ ο Jay Jay Johanson. Είχα αρκετές επιρροές και γενικότερα παρακολουθούσα ό,τι μουσική έβγαινε, προσπαθούσα να έχω τα αυτιά μου ανοιχτά και να παίρνω ό,τι καλύτερο. Eφαλτήριο ήταν το Play του Moby. Εκεί σκέφτηκα ότι καλά είναι όσα ακούω και σκέφτομαι αλλά αυτός είναι ένας τρόπος που μπορώ να τα εφαρμόσω. Πολύ καλό album και ήταν μόνος του… Πώς θα γράψεις μουσική αν δεν ακούσεις διάφορα πρώτα; Δεν γίνεται να είσαι ίδιος από την αρχή έως το τέλος.
 
- Τι έχεις ακούσει τώρα τελευταία και σου αρέσει; Από ελληνικά σχήματα;

 Antony and the Johnsons –respect- και συγκεκριμένα πράγματα μου αρέσουν: 2-3 τραγούδια από τον τελευταίο των Portishead, ο οποίος δεν μου άρεσε όμως γενικότερα, το Sex on Fire των Kings of Leon, οι Last Shadow Puppets και από εγχώρια σχήματα οι Abbie Gale με το Love Song, η Monika με το Over the Hill και το Babe, o δίσκος των Pop Eye, οι Mary and the Boy και το You you you. Αυτά τα ζηλεύω και θα ήθελα να γράψω κάτι σαν αυτά.
 
- Kατά την γνώμη σου υπάρχει Ελληνική σκηνή; Βγαίνει κάτι συγκροτημένο;

Δεν πάει να γαμ... και το συγκροτημένο. Σημασία έχει να βγαίνει καλή μουσική, είδαμε τόσα χρόνια που προσπαθούσε να βγεί κάτι συγκροτημένο… Εκτός από κάποιες προσπάθειες με τα Ξύλινα Σπαθιά και Τρύπες… Και εκεί βέβαια δεν υπήρχε κάτι συγκροτημένο απλά δύο συγκροτήματα με γαμάτες μουσικές. Βέβαια βγαίνουν και πολλά χάλια πράγματα σήμερα…
 
- Πού σου αρέσει να κάνεις συναυλίες; Σε μικρά clubs ή σε μεγάλους ανοιχτούς χώρους;

Προς το παρόν έχω συνηθίσει να παίζω σε μικρούς χώρους αφού βγαίνω με ένα laptop και μια κιθάρα. Δεν ξέρω σε μεγάλο χώρο πώς θα φαινόταν αυτό στον κόσμο. Σιγά σιγά θα πλαισιώνομαι και από άλλους μουσικούς και όταν γίνει full band θα βγω και σε μεγάλους χώρους. Γενικά προσπαθώ να πάρω θετική ενέργεια από τον κόσμο και να δώσω ό,τι καλύτερο. Είμαι πολλές φορές σαν παγωτό που λιώνει στη σκηνή, δίνω ό,τι μπορώ, ό,τι έχω…
 
- Είχες πει σε κάποια συνέντευξη ότι το να βγάλεις δίσκο ήταν ένα από τα παιδικά σου όνειρα. Πώς αισθάνεσαι βλέποντας ότι η πραγματοποίηση αυτού του ονείρου σου αφορά και ένα αρκετά μεγάλο κοινό;

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση. Έτσι το είχα ονειρευτεί. Όταν κάνεις ένα όνειρο, το κάνεις μεγαλοπρεπές. Αν με δεις, είμαι με ένα διαρκές χαμόγελο!
 
- Χρησιμοποιείς αγγλικό στίχο, έχεις σκεφτεί να γράψεις κάτι με ελληνικούς στίχους;

Ναι. Έχουν βγει κάποιες ιδέες με ελληνικό στίχο εντελώς αυθόρμητα. Δεν έχω κάποιο κόμπλεξ να τις πετάξω. Στην Ελλάδα γεννήθηκα και ελληνικά έμαθα να μιλάω, άρα μπορώ να εκφραστώ και με ελληνικούς στίχους. Σαν αισθητική όμως η αγγλική γλώσσα με αγγίζει περισσότερο, είναι πιο εύηχη, με πιο ωραία φωνήεντα, πιο ωραία σύμφωνα, βγάζει πιο ωραίες μελωδίες. Η ελληνική γλώσσα είναι πολύ δύσκολη. Γι΄αυτό και από τα 50 τραγούδια που έχω γράψει τα 4-5 είναι ελληνικά, θα κάνω κάτι στα ελληνικά.
 
- Θα υπάρξει δίσκος με ελληνικό και ξένο στίχο;

Όχι, θα είναι κάτι εντελώς ξεκάθαρο. Αν βγει κάτι με ελληνικό στίχο θα είναι τσόντα, 4-5 κομμάτια.
 
- Άκουσα ότι υπήρξε πολύ καλή αποδοχή του Lollipop στα blogs στο εξωτερικό. Υπήρχε στις λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς που πέρασε. Υπάρχουν σχέδια για το εξωτερικό;

Εκεί χέστηκα στα βρακιά μου στην κυριολεξία! Υπάρχουν σχέδια και τα κυνηγάμε με τα παιδιά από την εταιρεία. Θέλουμε να κάνουμε συγκεκριμένες κινήσεις. Αν υπάρξει κάτι σίγουρο θα το μάθετε!
 
- Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο για καινούρια δουλειά άμεσα;

 Μπα, θέλω να κάτσω να το απολαύσω, άδειασα και έβγαλα ότι είχα να βγάλω. Το album ήταν απόρροια 7-8 ετών. Πρέπει να συσσωρεύσω πολλά, αν δεν είναι κάτι καλύτερο αυτό που θα βγάλω, μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό. Γράφω συνεχώς πράγματα και τα επεξεργάζομαι. Εξάλλου θα περάσει χρόνος για να χωνέψει και άλλος κόσμος το album.
 
 - Πως συνδυάζεται η πρωινή δουλειά σου με τις πρόβες, την προώθηση του album, τα ταξίδια, τις συναυλίες και τις περιοδείες;

Είναι πάρα πολύ δύσκολο και πρέπει να έχεις την ηρεμία και την ισορροπία για να τα κάνεις μαζί αυτά. Το γεγονός ότι έβγαλα ένα album δεν σημαίνει όμως ότι θα παρατήσω αυτό που μου δίνει τα βασικά. Έχω σχεδιάσει του χρόνου τον Σεπτέμβρη να κατέβω στην Αθήνα και να αφήσω την πρωινή δουλειά. Αν μου βγει να ζω μόνο με τη μουσική τότε θα είναι ό,τι καλύτερο… Διαφορετικά δεν έχω πρόβλημα να κάνω και τα δύο παράλληλα.

Monsieur Minimal από το ντεμπούτο album του "Lollipop"


Από
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια