Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου στο Θέατρο Βράχων - Καλοκάιρι 2014

Πώς είναι άραγε μια συναυλία του Θανάση παπακωνσταντίνου χωρίς το Φώτη Σιώτα;
Διαβάστηκε φορες
Πώς είναι άραγε μια συναυλία του Θανάση παπακωνσταντίνου χωρίς το Φώτη Σιώτα; Ήταν σίγουρα διαφορετικά...

Ο Σιώτας παίζει με το Θανάση εδώ και πολλά χρόνια και έχει χτίσει μια αρκετά ζεστή σχέση με τον κόσμο του Παπακωνσταντίνου. Μάλιστα, στον "Ελάχιστο εαυτό" (το πιο πρόσφατο album του Θανάση) είχε σημαντικό ρόλο (ανέλαβε την ενορχήστρωση) και αυτό φάνηκε στις ζωντανές εμφανίσεις τους μετά το Φεβρουάριο του 2011, όταν και κυκλοφόρησε αυτός ο δίσκος.

Μετά από ένα χειμώνα χωρίς Θανάση Παπακωνσταντίνου στις μουσικές σκηνές και σε συνδυασμό με την απουσία του Φώτη Σιώτα από το σχήμα (θα ακολουθήσει το Σωκράτη Μάλαμα στην καλοκαιρινή περιοδεία του) και την κυκλοφορία του νέου δίσκου του Θανάση, θα έλεγα ότι η βραδιά αναμενόταν πολύ ενδιαφέρουσα στο μουσικό κομμάτι.

Ποια θα ήταν η ενορχήστρωση χωρίς το βιολί και τα όμορφα γεμίσματα και solo του Φώτη Σιώτα;
Πως μας φάνηκαν τα 3 νέα τραγούδια που ακούσαμε;
Υπήρχαν διαφοροποιήσεις στις εκτελέσεις των γνωστών τραγουδιών του Θανάση;


Ας δούμε τα παραπάνω ένα-ένα.

Κατ' αρχάς, η έλλειψη του βιολιού έδωσε μεγαλύτερο ρόλο στα πλήκτρα, την τρομπέτα και το κλαρίνο. Όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω σύνθεση της μπάντας του Θανάση, εκτός από τους γνώριμους, έχουμε μια καλή μεταγραφή (για να μιλήσουμε και με προδοσφαιρικούς όρους). Πρόκειται για τον Κωστή Χριστοδούλου στα πλήκτρα. Ο Χριστοδούλου συνεργάζεται με το Φοίβο Δεληβοριά τα τελευταία χρόνια και στις συναυλίες του είναι ένας από τους μουσικούς που ξεχωρίζει με το παίξιμο του.

Θανάσης Παπακωνσταντίνου: Λαούτο, μπουζούκι, τραγούδι
Ματούλα Ζαμάνη: Τραγούδι
Δημήτρης Μυστακίδης: Κιθάρα, λαούτο
Κωστής Χριστοδούλου: Πλήκτρα
Κώστας Παντέλης: Ηλεκτρική κιθάρα
Σωτήρης Ντούβας: Τύμπανα
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος: Τρομπέτα, φλικόρνο
Χρυσόστομος Μπουκάλης: Μπάσο
Γιάννης Αντωνιάδης: Κλαρίνο
Αλέξανδρος Κτιστάκης: Τραγούδι


Στα τραγούδια που ακούσαμε δεν υπήρχαν αρκετές γνώριμες επιλογές των προηγούμενων χρόνων, όπως τα Locomotivo, Ομίχλη, Τα Λάφυρα της νύχτας, Οι Καλογέροι, Liquid, Παλιά πληγή, Σαν παιδί, Αλεξάνδρα, Τα κάλαντα και η Ερώτηση κρίσεως. Αυτό βέβαια είναι καλό και φυσιολογικό. Οι προσθήκες ήταν πολλές στο setlist της Τετάρτης, όπως μπορείτε να δείτε στο τέλος αυτού του άρθρου.

Τα κομμάτια που ξεχώρισα ήταν το instrumental "Σ' αφήνω γειά", το οποίο σε ταξιδεύει όταν το ακούς, το "Αερικό" που απογειώθηκε στο τζαμάρισμα των 3 τελευταίων λεπτών (το τραγούδι έγινε 7-λεπτο) με τα solo του κλαρίνου και της τρομπέτας, το "Αγία Νοσταλγία", στο οποίο τα κοφτά riffs της κιθάρας και τα πλήκτρα έδωσαν post-rock στοιχεία στο κομμάτι, τον "Πεχλιβάνη" γιατί είναι αγαπημένο τραγούδι και το καπνογόνο που άναψε ήταν μια από τις στιγμές της συναυλίας και τα "Έρημα κορμιά" που έκλεισαν δυναμικά τη βραδιά, με το Γιάννη Αντωνιάδη στο κλαρίνο να δίνει παραδοσιακά στοιχεία στο τραγούδι.

Όσον αφορά τα νέα τραγουδια του Θανάση, ακούσαμε τα εξής τρία: Μηδεία-μα, Ο Χομαγιούν και ο Βακάρ, Ηλιόπετρα. Είχα μάθει ότι το 'Μηδεία-μα" είναι ένα από τα νέα κομμάτια του Θανάση, που ξεχωρίζουν από το νέο του δίσκο. Το τραγούδι δεν είναι "Πεχλιβάνης" ή "Έρημα κορμιά" αλλά πιστέψτε με τα 2 τελευταία λεπτά του είναι ανατριχιαστικά (ακούστε εδώ μετά το 2:11)! Η μελωδία του είναι μαγική!

Το "Ο Χομαγιούν και ο Βακόρ" είναι ένα 8-λεπτο τραγούδι, το οποίο βασίζεται σε ένα riff της κιθάρας, έχει ιδιαίτερους στίχους και ωραία ενορχήστρωση. Όσον αφορά την "Ηλιόπετρα", το τραγούδι ερμηνεύεται από το Μάλαμα. Σε σχέση με τα άλλα δύο, αυτό το κομμάτι θα αγαπηθεί πιο εύκολα από τον κόσμο. Είναι περισσότερο "συναυλιακό", σε σχέση με τα άλλα δύο, τα οποία μπορείς να πεις ότι είναι "ραδιοφωνικά". Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Θανάσης δε θυμόταν τους στίχους και είχε μαζί του, το σκονάκι του.

Εν κατακλείδι, το βράδυ της Τετάρτης σε 3 ώρες και 20 λεπτά (!!!) ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου μας προσέφερε μια διαφορετική βραδιά με αρκετές αλλαγές στην ενορχήστρωση πολλών γνωστών τραγουδιών του, καθώς και με την προσθήκη της νέας μουσικής του. Η εμφάνιση του Φώτη Σιώτα στα "Στις χαραυγιές ξεχνιέμαι" και "Τρία Ρουμπαγιάτ" μας θύμισε το πρόσφατο παρελθόν και έδειξε ότι η σχέση της μπάντας με το Φώτη είναι πολύ καλή.

Τραγούδια που ακούσαμε:

Οι Κάρτες
Σαν αστραπή
Αγρύπνια
San Michele
Τειρεσίας
Ο τρυγητής
Στυλίτης
Μαγγανείες
Σιμούν
Σαμπάχ
Όταν χαράζει
Κάτω από το μαξιλάρι
Απόψε
Οι τρείς ανθοί
Όταν τραγουδάω
Φορτίνο Σαμάνο
Σ' αφήνω γειά
Περσεφόνη
360 χλμ
Μηδεία-μα (καινούργιο)
Αγία Νοσταλγία
Ορυχεία
Πεχλιβάνης
Τα παξιμάδια
Ανδρομέδα
Μιλώ για σένα
Στην Αμερική
Μανάκι μου
Σκουλαρίκι (reggae)
Στην Κοιλάδα των Τεμπών
Ο Χομαγιούν και ο Βακάρ
Η ουρά του αλόγου
Διάφανος
Αερικό (μεγάλη εκτέλεση με solo από τρομπέτα, κλαρίνο και πλήκτρα)
Στις χαραυγιές ξεχνιέμαι (Ματούλα Ζαμάνη & Φώτης Σιώτας)
Τρία Ρουμπαγιάτ (Φώτης Σιώτας)
Νυχτέρι
Ηλιόπετρα
Έρημα κορμιά

Οι φωτογραφίες είναι από παλαιότερη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα