Ελληνικοί δίσκοι και τραγούδια για το πρώτο εξάμηνο του 2014

Οι δίσκοι που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον και τα τραγούδια που ακούσαμε περισσότερο μέχρι τώρα
Διαβάστηκε φορες
Λίγο πριν ξεκινήσει η γκρίνια περί "μειωμένης εγχώριας μουσικής παραγωγής", αντιληφθήκαμε ότι μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε έναν σημαντικό αριθμό ελληνικών δίσκων που κυκλοφόρησαν το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς και μας κέντρισαν το ενδιαφέρον. Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τόσο καταξιωμένους μουσικούς, όσο και ορισμένους από αυτούς που συνηθίζουμε να αποκαλούμε "ανερχόμενους". Διαβάστε σε αλφαβητική σειρά τους δίσκους που ξεχωρίσαμε και βρείτε ορισμένα από τα ελληνικά τραγούδια που ακούσαμε περισσότερο, στο τέλος του άρθρου.


Σωκράτης Μάλαμας - Ο Χάρτης

Πρόκειται για έναν πολύ καλό δίσκο που ήδη από τα πρώτα ακούσματα αγκαλιάστηκε από το κοινό. Οι στίχοι έχουν γραφτεί από διάφορους καλλιτέχνες, ενώ η μουσική φέρει την υπογραφή του Σωκράτη. «Ο Χάρτης» είναι ένας αυθεντικός «σωκρατικός» δίσκος και μέσα του θα βρεις -αν όχι όλα- τα περισσότερα χαρακτηριστικά στοιχεία του Σωκράτη, ως προς το ύφος, τις μελωδίες, τη μουσική ταυτότητα. Έκπληξη αποτελεί το κομμάτι «Ειρηνικός» που έχει έντονο τον ηλεκτρικό ήχο. Με το δίσκο αυτό βλέπεις έναν καλλιτέχνη που στο πέρασμα των χρόνων δεν φθείρεται, αλλά παραμένει σταθερός στις επιλογές του και ακμαίος.



Τα Παιδιά Της Παλαιότητας - 12 τραγούδια από τις κατακόμβες

Ο Παντελής Δημητριάδης των («πρώην» πια) Κόρε. Ύδρο., επέστρεψε με το νέο του σχήμα και με 12 τραγούδια από τις κατακόμβες... της ψυχής του. Η προσωπικότητα, το ύφος, οι λέξεις, η μουσική, δεν έχουν –πάλι καλά!– αλλοιωθεί. Μερικοί ηχητικοί πειραματισμοί σε μετρημένα κομμάτια μόνο. Ο δίσκος φέρει τον αυτοσαρκασμό, την ειρωνεία και τη ρομαντική μελαγχολία κι όλα εκείνα τα γλυκόπικρα στοιχεία που αγαπήσαμε. Το να κρατά ένας καλλιτέχνης ή μια μπάντα τον ίδιο χαρακτήρα δεν είναι κακό, πόσο μάλλον ο Π.Ε. Δημητριάδης που συνεχίζει να ξεχωρίζει και να αποτελεί μια μουσική κατηγορία από μόνος του.



Baby Guru - Marginalia

Οι Baby Guru έκαναν ένα τεράστιο βήμα μπροστά. Μάζεψαν τις σκόρπιες τους σκέψεις κι ιδέες κι έβγαλαν τον πιο μεστό και pop εαυτό τους. Παρακαλούσα βλέποντας την εξέλιξη τους από τον πρώτο στο δεύτερο δίσκο να αφήσουν τα περίπλοκα και να πάνε στα απλά. Κι αυτοί ξεπέρασαν την επιθυμία μου στο τρίτο τους βήμα, αφού έκαναν τα περίπλοκα να ακούγονται απλά. Σχεδόν αριστούργημα.



Carte Postale - Carte Postale

Η ευχάριστη φετινή έκπληξη από την Πάτρα. Δείγματα της δουλειάς του ακούσαμε από πέρυσι, αλλά φέτος κυκλοφόρησε το ομώνυμο ντεμπούτο τους. Για όλους εκείνους τους ρομαντικούς ακροατές, για εκείνους που αγάπησαν τους Beirut, για εκείνους που τους αρέσουν οι αθώες και γλυκόπικρες μελωδίες. Δίσκος να τον πιεις στον ποτήρι. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί πιθανότατα.



Echo Train - Echo Train EP

Η REN (Irini Duka) και ο Greggy K. δημιούργησαν μια μπάντα με ιδιαίτερο ήχο, τους Echo Train, των οποίων το ομώνυμο EP μάς δίνει μια γεύση για το επερχόμενο άλμπουμ. Με έντονο το ρομαντικό και το ψυχεδελικό pop στοιχείο, κάπου ανάμεσα σε ήχους τρένων και γυναικεία φωνητικά που θυμίζουν κάτι από όπερα, οι Echo Train προσφέρουν μια πρωτότυπη πρόταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Ίσως βρεις μέσα ένα στίγμα μελαγχολίας, «ντυμένο» με όμορφα πέπλα κι ένα μεγάλο ταξίδι. Περιλαμβάνει τα κομμάτια: Fire, Who’s out there, Things you cannot see, Heaven.



Electric Litany - Enduring days you will overcome

Δεύτερος δίσκος για τους Electric Litany, συνέχεια του εξαιρετικού ντεμπούτου τους. Μυσταγωγία, από εκείνες που σε καθηλώνουν και δε σε αφήνουν να πάρεις ανάσα, ζοφερές ατμόσφαιρες, φανταστικές ερμηνείες. Το “Enduring days you will overcome” θέλει το χρόνο του, όποιος το ακούσει βιαστικά θα χάσει τις στιγμές που έχει να του προσφέρει.



Empty Frame - The Blackbird files

Δεύτερος δίσκος και για τους Empty Frame, οι οποίοι πηγαίνουν ένα βήμα μπροστά. Ένα δεύτερο, πιο ολοκληρωμένο album, με όλα εκείνα τα στοιχεία που τους χαρακτηρίζουν: μελωδικότητα, ωραίοι εσωτερικοί στίχοι, εναλλαγές αντρικών-γυναικείων φωνητικών και μίξη ηλεκτρισμού κι ακουστικών οργάνων. Αυτό όμως που είναι το δυνατό τους στοιχείο, είναι η αίσθηση της ομάδας, του συγκροτήματος κι η αγάπη τους για το υλικό τους.



Pop Eye - Have Some Fun EP

Οι Pop Eye ετοίμασαν ένα αξιόλογο EP, δείγμα της επερχόμενης δουλειάς τους. Περιλαμβάνει δύο κομμάτια-το ομώνυμο και το Back In Town- γεμάτα φρεσκάδα και ζωντάνια , που σε προκαλούν να χορέψεις και να λικνιστείς στους ρυθμούς του καλοκαιριού. Στο συγκεκριμένο EP συνδυάζουν pop και new disco ήχους, πειραματίζονται και αποπνέουν μια χαρούμενη και ξέγνοιαστη διάθεση που ταιριάζει απόλυτα στην αύρα του καλοκαιριού, ενώ παράλληλα αποδεικνύουν ότι είναι μια μπάντα με ανοδική πορεία. Αν έπρεπε να δώσω ένα μουσικό τίτλο στο φετινό καλοκαίρι, θα ήταν «Have Some Fun»!



The Mighty N - Songs for X Generation

Το προσωπικό σχήμα της Νατάσας Τσίρου, με τα δυνατά γκάζια και τους εξαιρετικούς μουσικούς. Πολυεπίπεδο και συναρπαστικό το Songs for the X Generation, με βάση την alternative rock και πινελιές από jazz και funk ακούσματα. Για τους fans του σκληρού ήχου κι όχι μόνο, αφού όλα δένουν απόλυτα σε αυτό το album. Ακούστε τους και ζωντανά και θα με θυμηθείτε.


Προτείνουμε επίσης τους δίσκους:

- Γιώργης Χριστοδούλου - Barceloneta

- Γιώτα Νέγκα και Θέμης Καραμουρατίδης - Καινούριο φιλί

- Δήμητρα Γαλάνη - Αλλιώς

- Ψαραντώνης/Χαΐνηδες/Mode Plagal - Πέρα από τα σύνορα

- A Victim Of Society - Distractions

- DUSK - The Debut of Crossing the Lines

- Egg Hell - Once Part Of A Whole Ship

- KollektivA - Η Μπαλάντα της Φυλακής


- Leon Of Athens - Global

- Planet Of Zeus - Vigilante

- Plastic Flowers - Evergreen

- Rsn & Esterina - We Got Music


Τα τραγούδια

Μαζέψαμε σε μια λίστα στο spotify όσα τραγούδια έχουμε ήδη ξεχωρίσει από τις μέχρι τώρα κυκλοφορίες της χρονιάς. Μεταξύ άλλων, μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τους δίσκους που καταγράψαμε παραπάνω.


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα