Τι γυρεύει το Mixgrill στο Flow Festival 2014;

Θα παραβρεθούμε στο μουσικό φεστιβάλ του Ελσίνκι που θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 8 ως την Κυριακή 10 Αυγούστου
Διαβάστηκε φορες
Εντάξει, παιδιά, το ξέρω! Είμαστε στο καλοκαίρι, έχει φτάσει ήδη ο Αύγουστος, ο κατεξοχήν μήνας διακοπών, και έχουμε βγει -μάλλον δικαιολογημένα- από τους ρυθμούς μας. Όμως, πριν το επιτρέψω αυτό κι εγώ στον εαυτό μου, έχω πρώτα μια ακόμα αποστολή να φέρω εις πέρας. Και το όνομα αυτής: Flow Festival 2014.

Όταν την άνοιξη προσεγγίσαμε τους ανθρώπους του φεστιβάλ με την κρυφή επιθυμία να συνδυάσουμε το τερπνόν μετά του... τερπνοτέρου (κοινώς μια επίσκεψη στη φινλανδική πρωτεύουσα με την παρουσία σε ένα από τα μεγαλύτερα "μικρά" φεστιβάλ της Ευρώπης), δεν έδινα και πολλή τύχη στο όλο εγχείρημα. Λίγους μήνες αργότερα ήρθε η πρόσκληση κι έτσι βρέθηκα μέσα στον Αύγουστο να ετοιμάζω βαλίτσες για Ελσίνκι χωρίς να γνωρίζω αν θα χρειαστώ περισσότερο τα γυαλιά ηλίου ή το αγαπημένο μου μάλλινο πουλόβερ.



Όμως φαντάζομαι ότι όλα αυτά λίγο σας ενδιαφέρουν, οπότε θα μπω στο ψητό. Το MixGrill θα έχει την τύχη να παραβρεθεί στο Flow Festival 2014 που θα διεξαχθεί στο Ελσίνκι από την Παρασκευή 8 ως την Κυριακή 10 Αυγούστου. Τι ακριβώς γυρεύει όμως εκεί; Ακολουθούν ορισμένες από τις πιθανές απαντήσεις:

Το μουσικό κομμάτι

1)   Η αφορμή ήταν και πάλι οι National και πρέπει να τους παραδεχτώ γι' αυτό. Η τρίτη συνάντησή μας μέσα σε λιγότερο από δέκα μήνες (οι προηγούμενες έχουν επίσης καταγραφεί στο MixGrill: , ) απειλεί να τους κατατάξει στην κατηγορία "Όχι άλλο". Είναι όμως από τους πολύ αγαπημένους μου μουσικούς. Έχω περιέργεια για το πώς (και το εάν) θα καταφέρουν να με εκπλήξουν αυτή τη φορά!



2)   Κι αν ο ενθουσιασμός δεν μπορούσε να επιτευχθεί λόγω των National, ήρθε το κατάλληλο όνομα την κατάλληλη στιγμή. "Manic Street Preachers join Flow Festival!". Μετά από αυτή την είδηση έπαψα να κάνω δεύτερες σκέψεις. Αγαπημένοι από παλιά, κατάφεραν να με αγγίξουν ακόμα και σε ομολογουμένως αδύναμες στιγμές τους. Φέτος, παρότι κοντεύουν πια να τριανταρήσουν, κυκλοφόρησαν ένα σχεδόν αριστουργηματικό δίσκο που τους επαναφέρει εκκωφαντικά στο μουσικό στερέωμα. Στην αρχή σκεφτόμουν πόσο πολύ θα ήθελαν να ακούσω ζωντανά ολόκληρο το Generation Terrorists. Πλέον πιστεύω ότι θα ευχαριστηθώ ακόμα κι αν παίξουν αποκλειστικά το Futurology.

3)   Jungle. Δε θα επιχειρήσω να κάνω προβλέψεις για το highlight του φεστιβάλ. Το Time μού συστήθηκε μέσω της προετοιμασίας για το Flow Festival και δικαιωματικά έχει κατακτήσει τον τίτλο του ύμνου του καλοκαιριού -τουλάχιστον....



4)   Πόση ραπ θα αντέξω; Δεν είναι ότι δε μου αρέσει. Απλώς μετά από κανα δυο τραγούδια με κουράζει. Παρόλα αυτά, τόσο ο Mos Def, που περισσότερο με έχει απασχολήσει για τις ακτιβιστικές του δραστηριότητες παρά για τη μουσική του, αλλά και οι Outkast, που επανενώθηκαν την άνοιξη μετά το Idlewild του 2006, αποτελούν από τους πλέον συμπαθείς εκπροσώπους του είδους.

5)   Η λέξη κλειδί εδώ είναι "μπλιμπλίκια". Για την ακρίβεια πολλά μπλιμπλίκια. Και το παράδοξο είναι ότι πολλά ονόματα μού είναι ήδη γνωστά, αν όχι οικεία: Bonobo, Darkside, Skrillex, Jamie xx, Paul Kalkbrenner, Kavinsky, Jon Hopkins. Οι ενδοιασμοί μου δεν χωρούν εδώ. Ελπίζω τουλάχιστον να εκπλαγώ ευχάριστα όπως με τον Sohn στο Maifeld Derby.

6)    Ο How To Dress Well, ο Mac DeMarco και οι Real Estate έχουν κυκλοφορήσει αρκετά ενδιαφέρουσες δουλειές φέτος, ενώ η Jessie Ware σίγουρα θα μας παρουσιάσει περισσότερο υλικό από τον επερχόμενο δίσκο της απ' όσο έχει ήδη δημοσιεύσει.

7)   Μιας και δε θα έχω την 'ευκαιρία' να δω τη Lady Gaga στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, θα βρεθώ τουλάχιστον σε απόσταση αναπνοής από τη Robyn που θα πλαισιώσει -για λίγο, ελπίζω- τους Röyksopp σε μια εμφάνιση που εντάσσεται στο Do It Again Tour.



8)   Έχουμε φτάσει στο σημείο που ό,τι πιάνει ο Four Tet να γίνεται χρυσάφι; Από τη θέση του παραγωγού οδηγεί τη Neneh Cherry σε μια εντυπωσιακή δισκογραφική επανεμφάνιση. Ποιος να το περίμενε ότι θα τη βλέπαμε σε φεστιβάλ του 2014!  Και να σκεφτείτε ότι είχα σχεδόν πια ξεχάσει τα 7 δευτερόλεπτα...

9)   Τι δουλειά έχει η ethnik σε ένα καθαρά urban φεστιβάλ; Ο Salif Keita, ο Amadou Bagayoko (των Amadou & Mariam) και ο Cheick Tidiane Seck ξαναενώθηκαν στους Les Ambassadeurs, δηλαδή τους πρεσβευτές της αφρικάνικης μουσικής από τις δεκαετίες του '70 και του '80. Ίσως η πιο παράταιρη -φαινομενικά- παρουσία στο φεστιβάλ.

10)   Τα παραπάνω αποτελούν ευσεβείς πόθους ή προβληματισμούς. Το πραγματικό ερώτημα σε ένα φεστιβάλ με 9 σκηνές, αρκετές από τις οποίες παίζουν ταυτόχρονα ακόμα και μετά το απόγευμα, είναι τι πραγματικά θα προλάβουμε να ακούσουμε!


Το φεστιβαλικό κομμάτι

Τόσα καλά λόγια για ένα φεστιβάλ (π.χ. The Huffington Post, Clash Magazine, The Guardian, Europe Festival Guide και Spiegel) δύσκολα γράφονται για το τίποτα. Και όσο κι αν πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι, οι προσδοκίες από μία διοργάνωση που έχει τις πλάτες κολοσσών της παγκόσμιας οικονομίας όπως της Microsoft είναι δικαιολογημένα αυξημένες.



Η σύγχρονη φινλανδική μουσική σκηνή


Κύρια ατραξιόν των εκπροσώπων της εγχώριας μουσικής σκηνής θα είναι οι Scandinavian Music Group με μια εμφάνιση που θα στηριχθεί στο φετινό τους δίσκο "Terminal 2". Επίσης, στο φεστιβάλ συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Astrid Swan, Sarah Kivi & Non-Orchestra και Eetu Floor & Ystävät.

The Other Sound

Το Flow Festival θα παρουσιάσει τον τομέα "The Other Sound" με πειραματική μουσική από καλλιτέχνες όπως οι Hopeajärvi (FI), Monopoly Child Star Searchers (US), Nuslux (FI), Joose Keskitalo (FI), Grateful Däd (FI), Kemialliset Ystävät (FI), MIAUX (BE), J. Tolvi (FI), Antti Tolvi (FI), Nicolas Kivilinna (FI), Maan (BE), Lentoliskot (FI), H K Z (Hauschka, Kosminen, Zeigler) (DE/FI/US), Sound & Fury (FI), Evan Parker (UK) και Tomoko Sauvage (JP/FR). Ονόματα που υπόσχονται ότι εξερευνούν, αν όχι διαμορφώνουν, τη επόμενη μέρα της μουσικής.

Η Κυριακή των παιδιών

Το μεσημέρι της Κυριακής 10 Αυγούστου ο χώρος του φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του σε παιδιά ηλικίας έως 10 χρονών. Με δωρεάν είσοδο, μουσική, και παραστάσεις από τους σπουδαστές του Circus Helsinki θα γαλουχηθούν οι μελλοντικοί θαμώνες του φεστιβάλ.

Παράλληλες τέχνες

Οι εικαστικές και ερμηνευτικές (ή παραστατικές) τέχνες θεωρούνται κάτι περισσότερο από απλό συνοδευτικό του μουσικού προγράμματος. Ως Visual Artist of the Year, ο Ιρακινός καλλιτέχνης Adel Abidin θα παρουσιάσει τρία διαφορετικά installations σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διακρίσεις. Ανάμεσα στις υπόλοιπες συμμετοχές, ξεχωρίζουμε τη Landys Roimola, η οποία θα παρουσιάσει ένα γλυπτό φτιαγμένο από πλαστικά κατάλοιπα της βιομηχανίας ξύλου, και τον Anssi Kasitonni, ο οποίος θα συμμετάσχει στον τομέα "The Other Sound" με ένα ρομπότ.

Το φεστιβάλ διαθέτει επίσης το κινηματογραφικό του τμήμα με διάφορες ταινίες μικρό και μεγάλου μήκους, με προεξέχουσα το ντοκιμαντέρ "Mistaken For Strangers" για τους National. Τέλος, θα υπάρχουν καθημερινές παραστάσεις από την καλλιτέχνιδα του τσίρκου Ilona Jäntti.



Το φαγητό

Το Flow Festival θα φιλοξενήσει εγκαταστάσεις από 30 χώρους εστίασης του Ελσίνκι. Από γνωστές αλυσίδες σίγουρα δεν έχουμε κάτι νέο να περιμένουμε. Παρόλα αυτά, τρέφουμε ελπίδες να... τραφούμε με σωστό φαγητό από τοπικούς δημιουργούς γαστρι-μαγικών απολαύσεων.



Το τουριστικό κομμάτι

Εντάξει, αν μας μείνει καθόλου χρόνος, θα δούμε και λίγο την πόλη...



Η μετάδοσή μας από το Flow Festival θα ξεκινήσει την Παρασκευή 8 Αυγούστου και θα περιλαμβάνει τις φωτογραφίες μας και τα πρώτα σχόλια από τη διοργάνωση.

* Οι εικόνες του άρθρου προέρχονται από την επίσημη σελίδα του Flow Festival (www.flowfestival.com/) και τη σελίδα του στο facebook (www.facebook.com/FlowFestival).
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα