Λήμνος: Η πρώτη ισπανική ταινία εμπνευσμένη από ελληνική τραγωδία

Διαβάστηκε
Ο Φιλοκτήτης είναι ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες, αν και όχι ιδιαίτερα γνωστούς, ήρωες του Τρωικού Πολέμου. Η ιστορία του απασχόλησε τον Αισχύλο και τον Ευρυπίδη, των οποίων όμως τα έργα δε διασώθηκαν. Ο Σοφοκλής έγραψε επίσης την ομώνυμη τραγωδία, η οποία μάλιστα ανέβηκε στο θέατρο φέτος το καλοκαίρι σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου.

Ήδη από την Ιλιάδα διαβάζουμε για τον πολεμιστή που εγκαταλείφθηκε στο νησί της Λήμνου κατά την πορεία των Αχαιών προς την Τροία, καθηλωμένος από τους πόνους που του προκάλεσε δάγκωμα φιδιού.

... Φιλοκτήτης [...]
Εκείνος όμως κοιτόταν στο νησί
τραβώντας βάσανα μεγάλα, στην άγια Λήμνο,
όπου τον είχαν αφήσει οι γιοι των Αχαιών να βασανίζεται
από την κακιά πληγή που του είχε ανοίξει το άγριο φίδι·

Ομήρου "Ιλιάς", Ραψωδία Β', στίχοι 718-723, Απόδοση στα ελληνικά από τους Ν. Καζαντζάκη και Ι. Κακριδή


Πίνακας του Σκωτσέζου ζωγράφου David Scott (1806–1849), "Philoctetes Left on the Isle of Lemnos by the Greeks on their Passage Towards Troy", από τη συλλογή της Σκωτσέζικης Εθνικής Πινακοθήκης

Οι Αχαιοί, δέκα χρόνια μετά, έμελλε να αναζητήσουν ξανά το Φιλοκτήτη, καθώς χρειάζονταν τη βοήθειά του για την κατάκτηση της Τροίας. Όμως το θέμα μας εν προκειμένω δεν είναι ο Φιλοκτήτης, όσο ενδιαφέρουσα κι αν μας φαίνεται η ιστορία του, αλλά μια νέα κινηματογραφική παραγωγή που έρχεται από την Ισπανία και αντλεί την έμπνευσή της από τον τραγικό ήρωα.

Πρόκειται για την πρώτη κινηματογραφική μεταφορά της τραγωδίας του Σοφοκλή σε σενάριο και σκηνοθεσία του Alejandro Lorenzo Lledó. Θα αποτελέσει παράλληλα την πρώτη ισπανική ταινία βασισμένη σε ελληνική τραγωδία και ταυτόχρονα την πρώτη που τοποθετείται θεματολογικά στον τρωικό πόλεμο. Η παραγωγή υποστηρίζεται από διάφορες ενώσεις για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.Ήρθαμε σε επαφή με τον Alejandro Lorenzo Lledó, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία του για ένα έργο ακριβές και ποιοτικό, με παράλληλη αξιοποίηση των απεριορίστων δυνατοτήτων που προσφέρει ο κινηματογράφος. Στην παραγωγή συμμετέχουν αρκετοί ανερχόμενοι ηθοποιοί και ένα πλήρως καταρτισμένο τεχνικό δυναμικό. Η ταινία φέρει τον τίτλο "Lemnos" (Λήμνος), δηλώνοντας τον τόπο εγκατάλειψης του Φιλοκτήτη. Μέσω αυτής η ομάδα του Lledó θέλει να καταδείξει ότι οι θαυμαστές του ελληνικού πολιτισμού είναι πολλοί και ότι στον κινηματογράφο έχουν ακόμα θέση ταινίες διαφορετικές και με ποιότητα. Με αυτό το σκεπτικό, το "Lemnos" μπορεί να γίνει ένα σημείο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τον ελληνικό πολιτισμό, τη μυθολογία, την τραγωδία και την ιστορία.

Τα γυρίσματα της ταινίας βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Ο σκοπός της παραγωγής είναι να υπάρχει ποικιλία στα τοπία. Για το λόγο αυτό κάθε πράξη της ιστορίας θα διαδραματίζεται σε διαφορετικό μέρος, με σκοπό να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της. Ανάμεσα στα μέρη που επισκέφτηκε η παραγωγή ήταν και η Λήμνος, χωρίς να έχει ακόμα διασαφηνιστεί αν και ποιες σκηνές θα γυρισθούν εκεί.

Ηθοποιοί: Marc Clotet (Νεοπτόλεμος), Jacob Torres (Φιλοκτήτης), Alex Brendemühl (Οδυσσέας), Marc Pujol (Αλκαίος)

Σενάριο, σκηνοθεσία: Alejandro Lorenzo Lledó

Συντονιστείτε για να παρακολουθείτε την εξέλιξη της παραγωγής:

επίσημη σελίδα

facebook

twitter
Χαρακτικό έργο του Ιρλανδού ζωγράφου James Barry (1741–1806), "Philoctetes on the Island of Lemnos", από τη συλλογή του Μουσείου Tate του Λονδίνου
Από
Αξιολόγηση
Βαθμός
Βαθμολογήστε το άρθρο/10 ()
Πόσα αστεράκια να πάρει (1-5); Click εδώ!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια