Οι 7 μουσικές ταινίες που πρέπει να δείτε στις Νύχτες Πρεμιέρας 2014

 Η ενότητα «Μουσική και Φιλμ» στο φετινό Φεστιβάλ.
Διαβάστηκε φορες
Στο προηγούμενο άρθρο σάς παρουσιάσαμε τις 10 ταινίες του Φεστιβάλ που πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να χάσετε. Μεταξύ τους, ήταν και 3 - όχι τυχαία - που σχετίζονται άμεσα με τη μουσική. Σήμερα σας παρουσιάζουμε ολόκληρη την ενότητα "Μουσική και Φιλμ" του Φεστιβάλ, το οποίο ξεκίνησε μόλις εχθές!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενότητα αποτελεί και διαγωνιστικό κομμάτι του Φεστιβάλ και αποτελείται από ταινίες και ντοκιμαντέρ που δεν πρόκειται να προβληθούν στις ευρύτερες κινηματογραφικές αίθουσες. Επομένως, μουσικόφιλοι, σπεύσατε στις Νύχτες Πρεμιέρας!


  • 20.000 Days on Earth
Το ντοκιμαντέρ που γύρισαν οι Iain Forsyth & Jane Pollard έχει κάνει πάταγο σε ολόκληρο τον κόσμο. Διθυραμβικές κριτικές, βραβεία και άλλες διακρίσεις "στολίζουν" αυτό το φίλμ που αναφέρεται στις 20.000 μέρες ή 57 χρόνια που βρίσκεται πάνω στη Γη ο αγαπημένος Nick Cave. Η αναδρομή ξεκινάει με άξονα το έτος 2013, όταν ο Nick Cave ηχογραφούσε μαζί με τους Bad Seeds το καταπληκτικό album "Push the Sky Away". Σε αυτήν εμφανίζονται και μεγάλοι αστέρες που έχουν συνεργαστεί με τον ίδιο τον Nick Cave, απ' την Kylie Minogue μέχρι τον πρώην συνεργάτη του, Blixa Bargeld.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΗ ΔΩ: Εάν είσαι λάτρης του Nick Cave και του ήχου του, τότε αυτό δεν θα έπρεπε να είναι ερώτηση. Εάν δεν είσαι τόσο κοντά με τον ήχο του, αλλά έχεις περιέργεια να μάθεις περισσότερα, τότε πρέπει να το δεις, γιατί ο Nick Cave είναι μια ιδιότυπη περίπτωση καλλιτέχνη με βαθιά φιλοσοφική σκέψη. Το ντοκιμαντέρ έχει ήδη δεκάδες διακρίσεις, ε και παραδέξου το: δε θες να μάθεις πως είναι και η άλλη πλευρά του σύγχρονου ροκ σταρ; Επιπλέον, η μέρα προβολής συμπίπτει και με τα γενέθλια του Nick Cave (22/9). Τι περισσότερο θες;

ΠΟΤΕ/ΠΟΥ:
1) Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου στις 22:15 στον κινηματογράφο Ideal
2) Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου στις 21:30 στον κινηματογράφο Δαναός 2


  • Beautiful Noise

Ένα ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Eric Green, το οποίο ρίχνει φως σε ένα είδος που, ενώ λατρεύτηκε όσο λίγα, δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει μαζικό κοινό. Μια διεισδυτική ματιά στο λεγόμενο "shoegazing": απ'το πώς επηρεάσε ολόκληρες γενιές μουσικών μέχρι το πώς παρήκμασε παραχωρώντας τη θέση του στη Grunge και τη Brit Pop. Επιστροφή, λοιπόν, στο θόρυβο με πρωταγωνιστές τους Cocteau Twins, My Bloody Valentine, Slowbre, Ride κ.α.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΗ ΔΩ: Είναι σπάνιας ομορφιάς το φαινόμενο ένα μουσικό ρεύμα που χάθηκε στο χρόνο - καθώς δεν κατάφερε να επιβιώσει με το σαρωτικό αμερικάνικο Grunge και τη βρετανική Pop - να έχει τόσους πιστούς ακόλουθους ακόμα και σήμερα. Απ' τα πιο cult μουσικά κοινά, αυτό του "Shoegazing" ή "Noise Rock" και αξίζει να μάθετε το γιατί. Επίσης, θα είναι ένα ωραίο ταξίδι στο παρελθόν και τις νοσταλγικές μελωδίες. Τέλος, το ντοκιμαντέρ έχει αποσπάσει ενθουσιώδεις κριτικές μέσα σε όλα. Μην το πολυσκέφτεσαι.

ΠΟΤΕ/ΠΟΥ:
1) Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Odeon Opera στις 22:30
2) Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Δαναός 2 στις 19:45

  • The Past is A Grotesque Animal
Αυτό εδώ θυμίζει λίγο το 20.000 Μέρες του Nick Cave, απ' την άποψη ότι επικεντρώνεται σε έναν μουσικό αστέρα και ρίχνει φως σε μια άγνωστη, για εμάς, πτυχή του. Διαμάχες με τον εαυτό του, τους φίλους του, την οικογένεια του και την ίδια του την μπάντα. Μέσα από αυτό το φίλμ, ο Jason Miller (σ.σ. σκηνοθέτης), προσπαθεί να μας παρουσιάσει πως σκέφτεται ο frontman των Of Montreal, Kevin Barnes. Μια σύγχρονη ποπ φιγούρα, που δεν σταματάει να εξελίσσεται, μαζί με τη μπάντα του.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΗ ΔΩ: Οι Of Montreal είναι απ' τις λίγες μπάντες που έχουν καταφέρει να διαφοροποιήσουν τόσο πολύ τον ήχο τους και σε αυτό ευθύνεται ο διαρκώς σκεπτόμενος Kevin Barnes. Μια πολύ σημαντική φιγούρα για τη σύγχρονη pop και indie σκηνή. Είναι μια πραγματικά ξεχωριστή μορφή, που αν έχεις ακούσει και λίγα τραγούδια του, θες να γνωρίσεις σε βάθος. Ε, αυτό το φιλμ σού χαρίζει αυτή την ευκαιρία. Επιπλέον, έχει φοβερό πόστερ.

ΠΟΤΕ/ΠΟΥ:
1) Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Oden Opera στις 20:30
2) Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Δαναός 2 στις 22:30

  • Heaven Adores You
Αυτό είναι το πιο συγκινητικό φιλμ σίγουρα αυτής της ενότητας και ένα απ' τα πιο συγκινητικά ολόκληρου του Φεστιβάλ. Αφορά τον μουσικόσυνθέτη και τραγουδοποιό Elliott Smith, που έφυγε πριν από 11 χρόνια. Φήμες λένε ότι αυτοκτόνησε, φήμες λένε ότι τον σκότωσε η τότε σύντροφος του Jennifer Chiba. Ένας καλλιτέχνης, που ενώ δεν μεγαλούργησε, κατάφερε σε αυτά τα λίγα χρόνια που έζησε να μας αφήσει μια ενδιαφέρουσα και έντονα συναισθηματική κληρονομιά. Το ντοκιμαντέρ υπογράφει ο Nickolas Rossi.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΗ ΔΩ: Το Heaven Adores You μας υπόσχεται ότι δεν είναι το συνηθισμένο "behind the music" ντοκιμαντέρ. Θέλει να μας πάρει απ' το χέρι και να μας ταξιδέψει σε ζωντανές εμφανίσεις του Eliott Smith, να μας τον γνωρίσει καλύτερα και να μας κάνει να καταλάβουμε πώς κατάφερνε να γράφει τέτοια κομμάτια και πώς επηρέασε μεταγενέστερους καλλιτέχνες.

ΠΟΤΕ/ΠΟΥ:
1) Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Oden Opera στις 22:00
2) Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Δαναός 2 στις 18:00

  • Breadcrumb Trail
Ένα ντοκιμαντέρ για ένα απ' τα πιο καλτ συγκροτήματα, τους Slint. Με βαθιά επιρροή απ' τη Grunge, οι Slint εξελίσσουν ένα νέο είδος, το post-rock. Ο ήχος τους είναι μοναδικός και γι' αυτό, ίσως, δεν εκτιμάται όσο θα έπρεπε τότε. Ο τίτλος του φιλμ ανήκει σε ένα τραγούδι τους, απ' το σημαντικότερο τους δίσκο, Spiderland. Ένας απ' τους πρώτους post-rock δίσκους με θραύσματα indie, που λατρεύτηκε όσο λίγοι.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΗ ΔΩ: Εάν δηλώνετε λάτρης της μουσικής ιστορίας, τότε οι Slint και το Spiderland δεν πρέπει να ξεφύγουν της προσοχής σας. Δεν θεωρούνται τυχαία από πολλούς ως η απαρχή της post-rock σκηνής. Επίσης, θα έχετε ευκαιρία να παρακολουθήσετε σπάνιο αρχειακό υλικό, πίσω απ' το οποίο κρύβεται ένας έμπειρος σκηνοθέτης, ο Lance Bangs.

ΠΟΤΕ/ΠΟΥ:
1) Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Δαναός 2 στις 20:45
2) Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Δαναός 2 στις 17:45


  • Pulp: Α Film Αbout Life, Death & Supermarkets
Εδώ δε χρειάζονται συστάσεις. Ένα απ' τα εμβληματικότερα συγκροτήματα της Brit Pop θα μας παρουσιαστεί στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας όπως δεν το έχουμε ξαναδεί. Χάρισαν μοναδικές μελωδίες, έγιναν party anthems, άσκησαν μοναδική επιρροή στις μεταγενέστερες μπάντες και είχαν για frontman τον μοναδικό Jarvis Cocker. Ο τίτλος θα μπορούσε αλλιώς να είναι: "Πώς κάποια παιδιά απ' το Sheffield κατέκτησαν τα 90's". Σκηνοθετεί ο Florian Habicht και πρωταγωνιστούν τα ίδια τα μέλη της μπάντας και κάτοικοι του Sheffield.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΗ ΔΩ: Γιατί έχεις σίγουρα χορέψει το Disco 2000, γιατί έχεις ταυτιστεί με το Common People και γιατί είναι οι Pulp! Η Brit Pop γιορτάζει τα 20 της χρόνια, μαζί με τις Νύχτες Πρεμιέρας, κι εσύ δε θες να λείπεις απ' αυτό το γλέντι. Εξάλλου, δε θες να χάσεις τον Jarvis να μονολογεί και να φιλοσοφεί μπροστά στην κάμερα.

ΠΟΤΕ/ΠΟΥ:
1) Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Δαναός 1 στις 19:30
2) Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Δαναός 2 στις 19:30


  • Finding Fela
Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή ενός εκ των σπουδαιοτέρων μουσικών της Αφρικανικής Ηπείρου από τον εξαιρετικό και βραβευμένο με Όσκαρ για το Taxi to the Dark Side, Alex Gibney. Ο Fela Kuti επέδρασε καταλυτικά στις δεκαετίες του '70-'80 τόσο σε πολιτισμικό, όσο και σε κοινωνικό-πολιτικό επίπεδο. Μπορεί να κυνηγήθηκε απ' τις Αφρικανικές αρχές, όμως είναι εκείνος που επέτρεψε στην Αφρικανική μουσική να ακουστεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΗ ΔΩ: Αρχικά, έχει σκηνοθετηθεί από έναν εξαιρετικό ντοκιμαντερίστα. Έπειτα, όλοι γνωρίζουμε πια πόσο δύσκολο ήταν για έναν μουσικό να γράφει σε περιόδους αυστηρής λογοκρισίας και δη όταν καταζητείται απ' τις αρχές. Θεωρείται ο πατέρας της άφρο μουσικής και το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, σα φόρο τιμής, είναι να μάθουμε λίγα περισσότερα για το έργο και τη ζωή του.

ΠΟΤΕ/ΠΟΥ:
1) Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Δαναός 1 στις 17:15
2) Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Δαναός 2 στις 21:30


Και μια playlist για τις παραπάνω ταινίες:

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα