Τα Πρώτα Των Πρώτων: 70's

Μεγαλύτερη ταχύτητα, περισσότερη παραμόρφωση στον ήχο, πιο γεμάτες κιθάρες, πιο βαριές συνθέσεις. Η ψυχεδέλεια και το blues είναι οι κύριες επιρροές.
Διαβάστηκε φορες
Εισαγωγή || Πριν το 1960 || Δεκαετία του 1960 || Δεκαετία του 1970 || Δεκαετία του 1980 || Δεκαετία του 1990 || Δεκαετία του 2000 || Δεκαετία του 2010

Δεκαετία του 1970. Μια δεκαετία πολύ περίεργη σε όλα της. Ιστορικά μονοπωλούν η κατάληξη του πόλεμου του Βιετνάμ και το σκάνδαλο Watergate στις Η.Π.Α., καθώς και η άνοδος της Thatcher στην ηγεσία της Μεγάλης Βρετανίας με τα προβλήματα του πληθωρισμού και την άμεση εφαρμογή σκληρής οικονομικής πολιτικής που ακολούθησαν.

Μουσικά μπορεί να χαρακτηριστεί ως η μετά-Woodstock εποχή και αυτό γιατί πάρα πολλά σχήματα της rock και της hard rock μουσικής γεννήθηκαν μετά από αυτό το πρωτόγνωρο, μεγαλειώδες τριήμερο του Αυγούστου του 1969. Μεγαλύτερη ταχύτητα, περισσότερη παραμόρφωση στον ήχο, πιο γεμάτες κιθάρες, πιο βαριές συνθέσεις. Η ψυχεδέλεια και το blues είναι οι κύριες επιρροές. Όχι επαναλήψεις. Γενικά η δεκαετία του '70 πάτησε στην προηγούμενη για να φτιάξει το δικό της στυλ, σαν φυσική εξέλιξη όμως.

Τη χρονική περίοδο 1970-1979 βλέπουν το πρώτο φως της ημέρας σχήματα όπως οι Black Sabbath, AC/DC, Uriah Heep, Scorpions, Rainbow, Ramones, Motörhead, Kiss, Styx, Blue Oyster Cult, Aerosmith,Van Halen, UFO, Rush, Riot, Direstraits, Queen, Accept, The Clash, Sex Pistols, Saxon, Judas Priest… Ένας ατελείωτος κατάλογος από συγκροτήματα-μεγαθήρια. Μόνο με μια λέξη μπορούν να χαρακτηριστούν αυτά τα ονόματα: ΔΕΟΣ. Βέβαια δεν ήταν μόνο αυτοί και η δεκαετία δεν ήταν αποκλειστικά βαρέως ροκοκρατούμενη (σημειώστε την δημιουργία των Boney M,  Village People, Donna Summer, The Commodores και άλλα ωραία σχήματα disco, funk και soul). Επίσης, δεν πρέπει να ξεχαστούν σχήματα αρκετά ιδιαίτερα όπως οι The Cure, Blondie, Kraftwrek, The Police, Joy Division, The B52’s, The Stranglers,  αλλά και μεμονωμένοι καλλιτέχνες όπως ο Bruce Springsteen, ο Mike Oldfield, η Kate Bush και πολλοί άλλοι.

Για να μπούμε και πιο ειδικά στα του αφιερώματος. Πρώτο τραγούδι του πρώτου δίσκου. Πάρα πολλά μπορούν να γραφτούν και να συζητηθούν για όλους τους  προαναφερθέντες καλλιτέχνες, όσον αφορά τις πρώτες τους δουλειές, σε μια ιστορική αναδρομή που δεν τελειώνει ποτέ. Για αυτό το λόγο επιλέχθηκαν 20 παρθενικοί δίσκοι για τους οποίους θα πούμε κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα:

1970: Οι Black Sabbath (Αγγλία) με τον ομώνυμο δίσκο τους. Πρώτο τραγούδι ‘Black Sabbath’. Κομμάτι διαμάντι για το είδος του, σηματοδοτώντας ότι αυτοί οι τύποι ήρθαν για να μείνουν. Και δεν έμειναν απλά, αλλά στην ουσία έγιναν οι πατέρες του heavy metal. Αργό, βαρύ, ατμοσφαιρικό, ιδανικό άνοιγμα για παρθενικό δίσκο.

Την ίδια χρονιά οι επίσης Άγγλοι UFO με το δίσκο UFO1 ξεκινούν με ορχηστρικό ψυχεδελικό τρόπο με το ‘Unidentified Flying Object’. Η σύνθεση αυτή είναι πιο κοντά στην προηγούμενη δεκαετία, αλλά αποτελεί και τη γέφυρα για ομαλό πέρασμα στην δεκαετία του 70.

Τρίτοι εκπρόσωποι της πρώτης χρονιάς της δεκαετίας οι Uriah Heep. To ‘Gypsy’ που ανοίγει το Very ‘umble, Very ‘eavy είναι μια από τις μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος. Δυνατό, σκληρό έχοντας ένα φοβερό σημείο με πλήκτρα όπου ο Ken Hensley κεντάει.

1971: Η Ιρλανδία γέννησε πολλά και σημαντικά σχήματα. Ένα από αυτά ήταν οι Thin Lizzy. Το ομώνυμο άλμπουμ τους ανοίγει με το ‘The Friendly Ranger At Clontarf Castle’. Όποιος δεν είναι φανατικός οπαδός των Lizzy νομίζω πως δύσκολα θα το γνωρίζει. Πρόκειται πάντως για ένα κλασσικό blues rock τραγούδι και πάρα πολύ διαφορετικό από τις μεγάλες επιτυχίες τους. Αξίζει όμως να το ακούσετε.

1972: Μια μεγάλη μπάντα από τη Γερμανία. Οι θρυλικοί Σκορπιοί. Ουδεμία σχέση με αυτό που είναι τα τελευταία χρόνια. Ουδεμία επίσης σχέση με την εμπορική, αλλά και συνάμα ποιοτική δεκαετία του '80, με τις αλησμόνητες μπαλάντες (’Still Loving You’, ’When The Smoke Is Going Down’ και δεν συμμαζεύεται). Ο δίσκος Lonesome Crow είναι ένα αριστούργημα του γερμανικού hard ψυχεδελικού rock και όχι μόνο. Το εναρκτήριο ‘I’m Goin’ Mad’ είναι σχετικά άγνωστο για το ευρύ κοινό, αλλά….

Την ίδια χρονιά πεταγόμαστε στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και βρίσκουμε τους Blue Oyster Cult. Όπως οι περισσότεροι, χρησιμοποίησαν το όνομα τους για τίτλο πρώτου δίσκου, ο  οποίος ανοίγει με το ‘Transmaniacon MC’. Εδώ έχουμε δείγμα καθαρού hard rock της εποχής. Όχι όμως τίποτα το ιδιαίτερο (σε σχέση με ό,τι έβγαλαν αργότερα).

1973: Στην Αμερική θα  μείνουμε λίγο ακόμα για να καλωσορίσουμε στην παρέα μας τους Aerosmith. Όπως και με τους Σκορπιούς, ουδεμία σχέση με το πώς εξελίχθηκαν (προσωπικά, μου αρέσουν αρκετές δουλειές τους ανά δεκαετία). Ανοίγουν με το ‘Make Ιt’. Άλλο ένα κλασσικό αμερικάνικο hard rock τραγούδι.

Ξαναγυρίζουμε όμως στην Αγγλία για το ομώνυμο ντεμπούτο των Queen. Το κομμάτι που ανοίγει το δίσκο είναι το ‘Keep Yourself Alive’. Αν δεν το έχετε ακούσει, κάντε το τώρα.

1974: Η Αγγλία παραμένει μεγάλη τροφοδότρια της hard rock σκηνής. Οι Judas Priest ντεμπουτάρουν με το δίσκο Rocka Rolla και το κομμάτι ’One For The Road’. Το ύφος τους είναι blues hard rock δείχνοντας, όμως, ότι το heavy metal δεν θα αργήσει να γεννηθεί.

Πάμε και σε ακόμα ένα συγκρότημα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις: τους Kiss. Ο ομώνυμος πρώτος δίσκος τους ξεκινά με το ‘Strutter’ που αποτελεί μια από τις μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος. Δεν είναι, βέβαια, του βεληνεκούς του ‘I Was Made For Loving You΄ ή των ‘Black Diamond’ και ‘Deuce’ (από τον πρώτο δίσκο), αλλά είναι πολύ κάλο για ξεκίνημα.

Ο Καναδάς δεν βγάζει πληθώρα συγκροτημάτων όπως η Αμερική ή Αγγλία. Αν βγάλει όμως βγάζει διαμάντια. Ένα από αυτά είναι οι Rush. Ανοίγουν με το ‘Finding Μy Way’. Απλά φοβερό. Σημειώστε παρακαλώ ότι οι Rush είναι από τα λίγα συγκροτήματα που είναι ενεργά ως σήμερα με δισκογραφία και ζωντανές εμφανίσεις και παραμένουν τρίο με την ίδια σύνθεση (Lee/ Lifeson/ Peart). Η μόνη αλλαγή μέλους είναι αυτή στον πρώτο δίσκο (Rush), όπου τύμπανα αντί για τον Peart παίζει ο Rutsey (πέθανε πριν έξι χρόνια).

1975: Φτάσαμε στα μισά της δεκαετίας. Ποιος είναι ο πιο διάσημος ροκ εκπρόσωπος της Αυστραλίας; Μα φυσικά οι AC/DC. Δίσκος High Voltage και πρώτο το ‘Baby Please Don’t Go’. Εδώ έχουμε την εξής ιδιαιτερότητα: το τραγούδι δεν είναι δικό τους. Είναι του μπλουζίστα Big Joe Williams γραμμένο το 1935! Όπως και να έχει τα σπάει!

Μετά τη βροχή, βγαίνει το ουράνιο τόξο. Το 1975 βγήκε το πρώτο μουσικό ουράνιο τόξο. Κυρίες και κύριοι οι Ritchie Blackmore’s Rainbow. Ο Blackmore έχει φύγει από τους Deep Purple και ο Dio ψάχνει τα νέα του μουσικά βήματα μετά τους Elf. Η ένωσή τους μας έδωσε ένα από τα πιο κλασσικά συγκροτήματα του hard rock. Το παρθενικό Rainbow ανοίγει με το μοναδικό και αξεπέραστο ‘Man On The Silver Mountain’. Διαμάντι, όπως και ολόκληρος ο δίσκος.

1976: Hey Ho, Let’s Go! Οι Ramones από την Αμερική ορμούν σαν τυφώνες και εξαπολύουν αυθεντικό punk rock με ένα από τα πιο χιλιοτραγουδισμένα τραγούδια τους, το ‘Blitzkrieg Bop’. Το λυπηρό αυτής της ιστορίας είναι ότι κανένα μέλος της τότε σύνθεσης δεν είναι εν ζωή. Οι δημιουργίες τους όμως ζουν και βασιλεύουν.

1977: Η δεκαετία πλησιάζει προς το τέλος της και ο ήχος σκληραίνει. Ο πρώτος δίσκος των Motörhead είναι γεγονός. Είναι και αυτός ομώνυμος όπως και το τραγούδι το οποίο, γράφτηκε από τον Lemmy για λογαριασμό των Hawkwind (Kings Of Speed single 1975) όταν ήταν σε αυτούς. Άλλη πληροφορία για όσους δεν το ξέρουν: Motörhead = Φτιαγμένος από speed.

Πάμε λίγο πίσω στο punk. The Clash λέγονται και ξεκινούν με το ‘Janie Jones’. Όμως δεν είναι μόνοι τους. Είναι και άλλο ένα μεγαθήριο της punk σκηνής, οι Sex Pistols. Εκρηκτική εκκίνηση και από αυτούς με το δίσκο Never Mind the bollocks, Here’s The Sex Pistols και πρώτο κομμάτι το ‘Holidays In The Sun’. Το punk στην Αγγλία, βρίσκεται στα καλύτερά του. Ήρθε για να προκαλέσει και να ταρακουνήσει για τα καλά τα νερά του μεγάλου νησιού, έχοντας έντονη μουσική και τις περισσότερες φορές έντονα πολιτικό–κοινωνικό στίχο.

1978: Οι Van Halen δημιουργήθηκαν από τα δυο αδέρφια  Eddie και  Alex Van Halen. Η μπάντα είναι μεν αμερικάνικη, αλλά τα αδέρφια κατάγονται από την Ολλανδία. Το 1978 έγινε η πρώτη δισκογραφική τους απόπειρα, παρόλο που υπάρχουν με αυτό το line up  από το 1974-1975. Ο δίσκος είναι ομώνυμος και το πρώτο κομμάτι είναι το ‘Runnin’ With The Devil’. Από την πρώτη στιγμή οι Van Halen έδειξαν δύο πράγματα ( τουλάχιστον για την πρώτη τους περίοδο) τα κιθαριστικά σόλο του Eddie αλλά και την σκηνική εμφάνιση του πρώτου τραγουδιστή τους David Lee Roth.

1979: Φτάσαμε στο τέλος της δεκαετίας. Το heavy metal είναι πλέον προ των πυλών. Στην Αγγλία οι Saxon στον ομώνυμο δίσκο τους ξεκινούν με την εισαγωγή Rainbow Theme για να μπει το Frozen Rainbow. Η συγκεκριμένη σύνθεση δείχνει το δρόμο προς την αλλαγή του ήχου που θα ακολουθήσει την ερχόμενη δεκαετία χωρίς να είναι κλασσικό metal με τις τρελές ταχύτητες και  επιθετικότητα. 

Στη Γερμανία θα βρούμε ένα ακόμη μεγαθήριο της metal σκηνής τους Accept. Αυτοί είπαν με το ‘Lady Lou’, ως πρώτο τραγούδι στον πρώτο δίσκο τους, να δώσουν λίγο γκάζι και μαζί με τα γρυλίσματα του UDO να βάλουν το λιθαράκι τους σε αυτό που ξημέρωνε την επόμενη χρονιά με την έναρξη της μεταλλικής δεκαετίας του ‘80.

Υ.Γ.: Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο να τους ευχαριστήσεις όλους. Όλα τα παραπάνω είναι αυστηρά προσωπικές επιλογές.




* Η φωτογραφία εξωφύλλου ανήκει στον Bob Gruen.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
6,3 / 10 (σε 6 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα