Ποιο είναι το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι των τελευταίων 40 χρόνων;

Διαβάστηκε
Δείτε τα 10 πιο "πιασάρικα" κομμάτια.Ο Dr John Ashley Burgoyne, μουσικολόγος του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστημών & Βιομηχανίας του Μάντσεστερ, δημιούργησαν ένα διαδικτυακό παιχνίδι εν είδει έρευνας.

Το παιχνίδι λέγεται Hooked On Music και ο παίκτης καλείται να αναγνωρίσει 1000 τραγούδια. Τα δεδομένα που συνέλεξαν από 12.000 συμμετοχές αναλύθηκαν από τους ακαδημαϊκούς και τα αρχικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι είναι το 'Wannabe' των Spice Girls, με μέσο χρόνο αναγνώρισης τα 2,3 δευτερόλεπτα, όταν ο μέσος χρόνος που έκαναν οι παίκτες για να καταλάβουν τα άλλα τραγούδια είναι 5 δευτερόλεπτα. Το τραγούδι αυτό, το οποίο έχει πουλήσει 7 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και ήταν νούμερο 1 σε 22 χώρες, κρίθηκε ως το πιο αναγνωρίσιμο ανάμεσα σε 1000 πιο επιτυχημένα τραγούδια από το 1940 και μετά.

Στη δεύτερη θέση το 'Mambo No 5' του Lou Bega, ενώ τρίτο ήρθε το 'Eye of the Tiger' των Survivor. Στην πρώτη δεκάδα η Lady Gaga, οι Abba, ο Michael Jackson, η Whitney Houston και οι Human League.

"Ο σκοπός μας είναι να ανακαλύψουμε γιατί κάποια συγκεκριμένα κομμάτια μένουν στη μνήμη μας τόσο καιρό", αναφέρει ο Burgoyne στο BBC News. "Μπορεί να έχεις ακούσει ένα κομμάτι λίγες φορές, αλλά 10 χρόνια μετά το αναγνωρίζεις αμέσως. Από την άλλη, υπάρχουν τραγούδια που ακούς περισσότερες φορές αλλά δεν παρουσιάζουν αυτό το αποτέλεσμα."

Ενώ η έρευνα συνεχίζεται, φαίνεται πως τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το βασικό χαρακτηριστικό για να είναι ένα τραγούδι αναγνωρίσιμο και "πιασάρικο" είναι η μελωδία.

Και το παιχνίδι συνεχίζεται... Παίξτε και εσείς εδώ.

1. Wannabe – Spice Girls
2. Mambo No 5 – Lou Bega
3. Eye Of The Tiger – Survivor
4. Just Dance – Lady Gaga
5. SOS – ABBA
6. Pretty Woman – Roy Orbison
7. Beat It – Michael Jackson
8. I Will Always Love You – Whitney Houston
9. Don’t You Want Me – The Human League
10. I Don’t Want To Miss A Thing – AerosmithΑπό
Αξιολόγηση
Βαθμός
Βαθμολογήστε το άρθρο/10 ()
Πόσα αστεράκια να πάρει (1-5); Click εδώ!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια