Μιλήσαμε με τον Ηλία Ζούτσο και μάθαμε ποια είναι η απόσταση από την Κρήτη ως την Κλασσική μουσική

Παίζει λύρα και βιολί, έχει ταξιδέψει με καράβια, αεροπλάνα και μουσικές και εν τέλει παραμένει πάντα ο Ηλίας Ζούτσος! 
Διαβάστηκε φορες
Παίζει λύρα και βιολί, έχει ταξιδέψει με καράβια, αεροπλάνα και μουσικές και εν τέλει παραμένει πάντα ο Ηλίας Ζούτσος!

Πες μου λίγα λόγια για την τελευταία σου δισκογραφική δουλειά...

Λέγεται "Time", είναι συνολική δουλειά και είμαι πολύ περήφανος για αυτό. Είμαστε τέσσερις σολίστες. Ο Δημήτρης Κεραμιδάκης στο πιάνο, η Μαρία Μανουσάκη στο βιολί, ο Αλέκος Ρούπας στα κρουστά και εγώ στη λύρα, το λαούτο και το τραγούδι. Τα περισσότερα κομμάτια είναι σε σύνθεση του Δημήτρη, ένα είναι διασκευή παραδοσιακού τραγουδιού την οποία έχει κάνει η Μαρία, ενώ στην ενορχήστρωση συμμετείχαμε όλοι. Δηλαδή ο καθένας αποφάσιζε τι θα παίξει και πως. Νομίζω ότι προέκυψε κάτι ωραίο! Η ηχογράφηση έγινε live και το αποτέλεσμα νομίζω πέτυχε! Επίσης, στην συγκεκριμένη δουλειά δεν υπάρχει η συνηθισμένη ενορχήστρωση με κιθάρα ή μπάσο. Νομίζω όμως ότι όταν ακούσει κάποιος τα κομμάτια όχι μόνο δεν καταλαβαίνει κάτι να λείπει αλλά δημιουργείται μια αίσθηση ενός καινούργιου ηχητικού κόσμου.

Από την Κρήτη ως την κλασική μουσική. Πόση είναι η απόσταση;

Πάρα πολύ μεγάλη και ταυτόχρονα πάρα πολύ μικρή. Η πρώτη είναι λειτουργική, με την έννοια ότι καταλαμβάνει τεράστιο ρόλο στον κύκλο της ζωής. Ας μην ξεχνάμε ότι τη χρησιμοποιούμε και στις χαρές αλλά και στις λύπες μας συμμετέχοντας ενεργά. Η δεύτερη είναι πιο εγκεφαλική. Ο ακροατής δεν συμμετέχει με τον ίδιο τρόπο (χορεύοντας ή τραγουδώντας) μόνο παρακολουθεί. Ωστόσο, ο ευρύτερος στόχος της μουσικής παραμένει ο ίδιος. Είναι να επικοινωνήσουν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Είναι σαν τις γλώσσες ανά τον κόσμο. Οπότε με αυτή τη ματιά η απόσταση είναι εξαιρετικά μικρή.

Από όλα τα ταξίδια που έχεις κάνει εξαιτίας της μουσικής σου, υπάρχει κάποιο που να σε ταξίδεψε περισσότερο από την ίδια τη μουσική;

Όλα τα ταξίδια είναι σημαντικά γιατί οι προσλαμβάνουσες σου είναι διαφορετικές κάθε φορά. Γνωρίζεις άλλες κουλτούρες, άλλους πολιτισμούς. Ένα ταξίδι που ξεχωρίζω είναι αυτό στη Νέα Υόρκη. Ενθουσιάζεσαι όταν συνειδητοποιείς ότι όλους αυτούς τους σημαντικούς καλλιτέχνες που θαυμάζεις μπορείς να τους δεις από κοντά. Παραδείγματος χάριν να δεις τον Al Pacino στο θέατρο ή τον Woody Allen να παίζει κλαρινέτο σε ένα μπαράκι και να λέει τα δικά του. Όμως, δεν μπορώ να σου πω ότι ήταν πιο σημαντικό από την ίδια τη μουσική. Με αυτήν βρίσκεσαι σε ένα διαρκές ταξίδι. Ακόμα και όταν δεν ταξιδεύεις κυριολεκτικά εκείνη έχει τον τρόπο και σε πάει όπου ονειρεύεσαι κάθε φορά.

Λύρα ή βιολί; Πόσο μοιάζουν και πόσο διαφέρουν στα χέρια σου;

Ξεκίνησα απο πολύ μικρός παίζοντας λύρα. Στην πορεία όμως έμαθα βιολί και τελειοποίησα τις σπουδές μου σε αυτό. Συνεπώς, και τα δύο τα αγαπώ πολύ. Εντούτοις, είναι σαν να μου ζητάς να επιλέξω μεταξύ χεριού και ποδιού. Δεν μπορώ!

Ποιο είναι το αγαπημένο σου σημείο στην πόλη και γιατί;

Υπάρχουν διάφορα. Ανάλογα με το πως αισθάνομαι κάθε φορά. Αν θα μπορούσα ωστόσο να πω περιοχή, αυτή είναι το Μετς (που μένω κιόλας) :) και η περιοχή γύρω από την Ακρόπολη. Να πω κι ένα μπαράκι, το οποίο δεν ξέρω αν είναι στέκι αλλά μάλλον πάω πιο συχνά από κάθε άλλο.. είναι το Jazz in Jazz στο Κολωνάκι.

Στους προμαχώνες της αυτοκριτικής ως τις επάλξεις της ανάγκης, ποιος είναι ο δικός σου προσωπικός πήχης που σε ταλανίζει προκειμένου να γίνεις άνθρωπος σπουδαίος;

Υψηλή αισθητική, χαμηλός εγωισμός!

Ποια είναι τα σχέδια σου για το χειμώνα;

Κυκλοφορεί ο δίσκος μας "Time" τον οποίο προαναφέραμε με τα παιδιά. Επίσης, τώρα θα κυκλοφορήσει ένας δίσκος "Το σύμπαν" με ορχηστρικά κομμάτια του Ψαρογιάννη τον οποίο γράψαμε μαζί το καλοκαίρι. Περιέχει και ταγκό της Κρήτης! Κάποτε υπήρχε έθιμο εκεί στα γλέντια να παίζουν και τέτοια κομμάτια. Τα αποτυπώσαμε λοιπόν στο σήμερα με λύρα και λαούτο. Τέλος, από το Μάιο έχει γεννηθεί ένας πολύ προσωπικός ήχος που συνδυάζει σε μεγάλο βαθμό όλα αυτά που είμαι. 
Παραδοσιακά, ροκ, ρεμπέτικα, σμυρναίικα αλλά και δικά μου κομμάτια μόνο με ένα όργανο την κιθάρα και φυσικά τη φωνή. Ο ήχος αυτός με ξάφνιασε ευχάριστα και του έδωσα το όνομα "Fusion folk". Είναι μια καινούργια πρόταση. Τώρα δουλεύουμε τις ενορχηστρώσεις και σκοπεύω να κυκλοφορήσω το υλικό μέσα στο 2015. Αυτή η δουλειά ίσως βγει με το καλλιτεχνικό μου ψευδώνυμο, το οποίο δε σας το λέω ακόμα. Έτσι για σασπένς.