Gimme 10: Ο Νίκος Γρηγοριάδης επιλέγει τραγούδια του 2014

Ο τραγουδοποιός και παραγωγός γράφει για τα τραγούδια που ξεχώρισε μέσα στο 2014.
Διαβάστηκε φορες
Ο τραγουδοποιός και παραγωγός Νίκος Γρηγοριάδης ξεκίνησε την προσωπική του διαδρομή το 1995 με το άλμπουμ Στη Μοναξιά Του Φάρου και συνέχισε με τα Faros (1997) και Αλφάδι (2000). Συνεργάστηκε επίσης δισκογραφικά με την σύντροφό του, Κατερίνα Κυρμιζή, στους προσωπικούς της δίσκους αλλά και στο Είναι Εδώ!, την από κοινού προσπάθειά τους το 2009.

Με αφορμή την νέα συνεργασία του με την Κυρμιζή, στο άλμπουμ Λάρβα που θα κυκλοφορήσει προσεχώς, ο Νίκος Γρηγοριάδης φιλοξενείται σήμερα για δεύτερη φορά στο Gimme 10 (εδώ η πρώτη), επιλέγοντας και σχολιάζοντας τα τραγούδια που ξεχώρισε μέσα στο 2014. Παρακάτω θα βρείτε και ένα δείγμα από την προαναφερθείσα νέα δουλειά.

1. Silver Timothy - Damien Jurado
Αυτό το τραγούδι ακροβατεί ανάμεσα στην ψυχεδέλεια και την εσωτερική και ελλειπτική αφήγηση. Η φωνή του τραγουδοποιού με την 20χρονη πείρα στη δισκογραφία σε στοιχειώνει με ένα υφάδι από εφέ και οι απόκοσμες κιθάρες σε συνδυασμό με τα λάτιν κρουστά και το φλάουτο δίνουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. 

2. Heartbreak - Angus and Julia Stone
Τα αδελφάκια από την Αυστραλία συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση επάξια και στο τρίτο τους άλμπουμ παρουσιάζουν ένα ακόμα κομψό folk- blues τραγούδι. 

3. Under The Pressure - The War On Drugs
Ο τραγουδιστής  Adam Granduciel, φρεσκοχωρισμένος και κάτω από την πίεση της καλλιτεχνίας, παρουσιάζει αυτό το ρυθμικό κομμάτι που έχει κάτι από την αύρα του Tom Petty, και groove  από τα '80s. Αυτό είναι το δεύτερο σινγκλ από το τρίτο άλμπουμ του.

4. Gunshot - Lykke Li
Από τα πιο ενδιαφέροντα τραγούδια του τελευταίου άλμπουμ της Lykke. H πριγκιπέσα του Βορρά με τη σπασμένη φωνή και τους ερωτοχτυπημένους στίχους εδώ αποκαλύπτει ότι η ποπ μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα και εκλεπτυσμένη.

5. Love Letters - Metronomy
Σε αυτό το τραγούδι η μπάντα που έχει τέσσερα άλμπουμ στο ενεργητικό της δείχνει ότι μπορεί να κάνει μια ποπ επιτυχία με τα δικά της μέτρα και σταθμά. Πιο ακατέργαστοι αυτή τη φορά, αφήνουν πίσω την synth pop, ή μάλλον την εμπλουτίζουν με rock και soul επιρροές.

6. Carissa - Sun Kill Moon
Mε 6 άλμπουμ στο ενεργητικό του o Mark Kozelek σε αυτό το τραγούδι από την τελευταία του δουλειά Benji αφηγείται τη λυπητερή ιστορία της δεύτερης ξαδέλφης του Carissa, μια έφηβη μάνα δύο παιδιών που πέθανε στα 35 της. Με υποβλητικές ακουστικές κιθάρες να συνοδεύουν τη μελαγχολική φωνή που στοχάζεται πάνω στη θνητότητα, είναι σαν να σου λέει πως τα πράγματα αγριεύουν όσο μεγαλώνεις.

7. Salad Days - Mac DeMarco
Δεν μπορώ να αποφασίσω αν ο 23χρονος τραγουδοποιός είναι χωρατατζής ή μια βασανισμένη νεαρή ψυχή. Όπως και να 'χει, αυτό το τραγούδι μού κόλλησε σαν τσίχλα (ειδικά τα φωνητικά) και εκτιμώ πολύ το γεγονός ότι φανερώνει χωρίς αιδώ την ειρωνική χαρμολύπη του.

8. Do You - Spoon
Παλιές καραβάνες οι τεξανοί, που είναι ενεργοί από το '93, ξέρουν πώς να φτιάχνουν ποπ-ροκ τραγούδια, με φωτοσκιάσεις - από το φως της ψυχής στο σκοτάδι, χαλαρά μα και με εσωτερική ένταση. Είναι το τραγούδι που μαρκάρει μεταβάσεις κι εποχές.

9. Dambluilding - Wooden Wand
Ο James Jackson Toth, που αυτοαποκαλείται Wooden Wand, έχοντας στο ενεργητικό του συνεργασίες με τους Devendra Banhart, Akron/Family και Joanna Newsom,  παρουσιάζει ένα folk-indie τραγουδάκι, το οποίο χωρίς να είναι κάτι ξεχωριστό, κάτι η φωνή, κάτι οι ακουστικές κιθάρες, κάτι το pedal steel, καταφέρνει στο τέλος να σε ψήσει.

10. Burning Bridges - Lucinda Williams
Άλλη μια παλιά καραβάνα παρουσιάζει έναν υπέροχο δίσκο στο 2014. Down Where The Spirit Meets The Bone, με απίστευτους μουσικούς να την συνοδεύουν, με πρώτο και καλύτερο τον Elvis Costello και τους Pete Thomas, Davey Faragher, Bill Frisell, Ian McLagen, Stuart Mathis,  Jakob Dylan και Tony Joe White να ακολουθούν. Ωραίο τραγούδι, ωραία παιξίματα.

Διαβάστε ακόμα