The Family Idiot - 1903

Αν κανείς θέλει να βάλει αυτό το EP σ’ ένα μαντρί, τότε σίγουρα ανήκει σ’ αυτό που πολλοί βάφτισαν «indie rock».
Διαβάστηκε φορες
Κυκλοφορεί:
Φεβρουάριος 2015

Τι θα ακούσεις:
(Indie) Rock

Τραγούδια που ξεχωρίζουν:
Dancer

Βαθμολογία:
7/10

Στις αρχές τις δεκαετίας του 1970 ο Jean-Paul Sartre έγραψε ένα από τα πολλά βιβλία του και το όνομα του βιβλίου αυτού δανείστηκε το συγκρότημα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα από τα πολλά συγκροτήματα που υπάρχουν στην πόλη, αλλά σίγουρα δεν είναι νέοι και άπειροι. Παίζουν μαζί, με διαλείμματα μερικών ετών, από το 1999 και τα τελευταία χρόνια τους πετυχαίνει κανείς όλο και πιο συχνά σε μία μικρή συναυλία σε κάποιον από τους λιγοστούς χώρους σ’ αυτή την πόλη που μόνο «rock» δεν είναι.

Σε μία τέτοια βραδιά, στο Indie Fest, τους είχα πρωτογνωρίσει πριν μερικά χρόνια, όταν είχαν κυκλοφορήσει το πρώτο τους EP με τίτλο ‘Family Values’. Είναι μία μικρή, ανεξάρτητη και ωραία παραγωγή με πέντε τραγουδάκια, που μπορείτε να τα βρείτε στο διαδίκτυο. Το ίδιο ισχύει και για την καινούρια τους δουλειά, ένα ακόμα EP, το οποίο κυκλοφορεί με έναν από τους ιδανικότερους τρόπους για ένα μικρό συγκρότημα σαν τους Family Idiot. Μπορείτε να το αποκτήσετε στην ιστοσελίδα τους στο Bandcamp με ελεύθερη συνεισφορά. Το ‘Family Values’ δεν είναι διαθέσιμο εκεί, αλλά μπορείτε να βρείτε το καλύτερο τραγούδι που περιλαμβάνει, με τίτλο ‘OMG’.

Στο ‘1903’, πέρα από το αξιόλογο ομώνυμο και μια εκδοχή του ‘Dancer’ σχεδόν αυτούσια με την προ τετραετίας, υπάρχουν μόλις δύο ακόμα τραγούδια. Κανένα από αυτά δε δημιούργησε την αίσθηση του ‘OMG’, αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι τελείως αδιάφορα. Αν κανείς θέλει να βάλει αυτό το EP σ’ ένα μαντρί, τότε σίγουρα ανήκει σ’ αυτό που πολλοί βάφτισαν «indie rock». Ένα είδος που έχει απομακρυνθεί ελαφρώς από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αλλά δεν πρόκειται να πεθάνει σύντομα. Η δουλειά στην παραγωγή δεν έχει γίνει διόλου άσχημα, αν και ίσως θα ήταν προτιμότερο να κυκλοφορήσει λίγο αργότερα ως πλήρης δίσκος με την προσθήκη περισσότερων τραγουδιών. Το εξώφυλλο είναι μια ενδιαφέρουσα σπαζοκεφαλιά για το ποια παραθαλάσσια πόλη απεικονίζεται στη φωτογραφία με φόντο έναν κίτρινο ουρανό και τώρα που τελειώνει για πολλοστή φορά, σκέφτομαι πως αυτό το ‘Don’t Give Me’ ακούγεται όπως οι Foo Fighters αν ήταν είκοσι χρόνια νεότεροι και από το Λονδίνο. Τι λέτε;

1.    1903
2.    All You Got
3.    Dancer
4.    Don’t Give Me