"Το νησί των σκλάβων" @ Θέατρο τέχνης Κάρολος Κουν

Ένα ανάλαφρο και σκοτεινό έργο.
Διαβάστηκε φορες
Πολλοί από εμάς μπορεί να έχουμε σκεφτεί κάποια στιγμή τι θα γινόταν αν βρισκόμασταν ναυαγοί σε ένα νησί. Το νησί του Μαριβώ στην παράσταση που ανεβαίνει εδώ και λίγες μέρες στο θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν είναι "Το νησί των σκλάβων" και δεν έχει σχέση με ό,τι πιθανώς έχουμε φανταστεί!

Τέσσερις είναι οι ναυαγοί της υπόθεσης, προερχόμενοι από την αρχαία Αθήνα. Από τη μία, ο αφέντης Ιφικράτης με τον ακόλουθό του, Αρλεκίνο, και από την άλλη, η αριστοκράτισσα Ευφροσύνη με την υπηρέτριά της, Κλεάνθη.

Ο Ιφικράτης γρήγορα συνειδητοποιεί πως το νησί που ναυάγησαν είναι ένα μέρος όπου οι δούλοι απελευθερώνονται και παίρνουν τα ηνία από τα αφεντικά τους για να τους κάνουν να μεταμελήσουν για όσα έχουν υποφέρει από αυτούς στα χρόνια που τους υπηρετούν. Τότε θα ακούσουν μια φωνή (Τριβελίνος - Κωνσταντίνος Ευστρατίου) που θα τους εξηγήσει τους κανόνες που διέπουν αυτή τη δημοκρατία του νησιού και θα τους καθοδηγεί κατά τη διάρκεια της παραμονής τους. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες του έργου θα ανταλλάξουν ονόματα, ρούχα, ρόλους, μήπως όμως και προσωπικότητες; Η νέα Ευφροσύνη (Ιωάννα Παππά), σκληρή και με μίσος για το πρόσωπο της φαντασμένης και ψεύτικης πρώην πια κυρίας της (Βίκυ Βολιώτη) θα προσπαθήσει να την διαπομπεύσει για να την εκδικηθεί και ο νέος Ιφικράτης (Αινείας Τσαμάτης), ατίθασος, καλόψυχος μα και λιγότερα απαιτητικός με τον παλιό του κύριο (Νίκος Αλεξίου) πρέπει να διαχειριστούν κατάλληλα την εξουσία που για πρώτη φορά αποκτούν με στόχο να παραδειγματίσουν τους αφέντες τους και όχι να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους. Οι ισορροπίες είναι λεπτές...
Η παράσταση διαδραματίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Ο ρόλος της Ιωάννας Παππά είναι καθοριστικός και την κάνει να διακρίνεται για τη φυσικότητα και αμεσότητά της κλέβοντας έτσι τις εντυπώσεις. Η Βίκυ Βολιώτη είναι αντάξια του ρόλου της και καλή στις δραματικές κορυφώσεις. Ο Νίκος Αλεξίου ενσαρκώνει έναν Ιφικράτη αρκετά ήπιων τόνων και μας έκανε να νιώσουμε πως λείπει η ένταση από την ερμηνεία του, ενώ η ζωντάνια του Αινεία Τσαμάτη στη σκηνή είναι επιδεκτική θετικών σχολίων. Τα κοστούμια και τα σκηνικά εξυπηρετούν τον σκοπό τους και δίνουν χρώμα και θεατρικότητα στην παράσταση. Όσον αφορά τη μουσική επένδυση, αυτή αποτελείται από γαλλικά κομμάτια και μελωδίες, είναι ευχάριστη και αποφορτίζει το κοινό αλλά ταυτόχρονα προωθεί την εξέλιξη του έργου μέσα από τις κινήσεις-χορογραφίες και τις κατάλληλες στιχομυθίες των ηθοποιών. 

Το "Το νησί των σκλάβων" μας βάζει σε σκέψεις. Αναρωτηθήκαμε τι είναι δύναμη, αν είναι δηλαδή το να έχει κανείς εξουσία ή το να ξέρει πώς να την διαχειριστεί μόλις την αποκτήσει. Και τέλος, πώς αυτή η παράσταση φαντάζει τόσο επίκαιρη σήμερα, στην Ελλάδα του 2015...

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 

Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη 
Σκηνικά - Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης 
Μουσική επιμέλεια: Νέστορας Κοψιδάς 
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου 
Χορογραφία: Μαρίζα Τσίγκα
Βοηθοί σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου, Ιωάννα Μπιτούνη
Video trailer: Διαμαντής Καραναστάσης
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Ιφικράτης: Νίκος Αλεξίου
Ευφροσύνη: Βίκυ Βολιώτη
Κλεάνθη: Ιωάννα Παππά
Αρλεκίνος: Αινείας Τσαμάτης
Τριβελίνος: Κωνσταντίνος Ευστρατίου 

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν - υπόγειο 
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 9.15 μμ
Κυριακή 8 μμ
Πέμπτη: γενική είσοδος 10 ευρώ 

Η παράσταση ανεβαίνει με τη συνεργασία του γαλλικού ινστιτούτου Ελλάδας, το οποίο στηρίζει τη δεύτερη περίοδο της σεζόν του Υπογείου, αφιερωμένη στους Γάλλους συγγραφείς. 

Δείτε το trailer της παράστασης εδώ: 


Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα