Ο Will Butler των Arcade Fire εμπνέεται από την επικαιρότητα

Άρθρα της εφημερίδας "The Guardian" δίνουν το έναυσμα για το σχολιασμό της επικαιρότητας, μέσω της μουσικής!
Διαβάστηκε φορες
Από πολύ παλιά, η μουσική, σαν μορφή τέχνης δεν μπορούσε να παραμένει αμέτοχη και απαθής απέναντι στις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις. Άλλοτε ως κριτική,  άλλοτε ως μέσο αντίστασης και άλλοτε ως ερέθισμα που φτάνει στα αυτιά όλων, όσων θέλουν βέβαια να το πάρουν, αποτελούσε σπουδαίο μέσο για την διάδοση γεγονότων και καταστάσεων, που τράβηξαν την προσοχή του εκάστοτε μουσικού-καλλιτέχνη.

Σε μια εποχή γεμάτη από τέτοια ερεθίσματα -που ποια δεν ήταν άλλωστε-, ο Will Butler αρχίζει από τις 23 Φεβρουαρίου και κάθε μέρα για μία εβδομάδα, να γράφει τραγούδια με αφορμή άρθρα της "The Guardian". Έτσι, την Καθαρή Δευτέρα ξεκίνησε με το "Clean Monday" για το ελληνικό χρέος και τις τοποθετήσεις του πάνω στις ελληνικές εξελίξεις.

Την Τρίτη, ακολούθησε το "Waving Flag" με αφορμή τον Moses Kotane, γνωστό για τη δράση του ενάντια Άπαρχαιντ, και τον εορτασμό υπέρ της Ρωσίας, γνωστό ως Red Army Day, και του σχίσματος στην Ουκρανία.

Απουσιάζοντας την τρίτη μέρα της εβδομάδας, την Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου, δημοσιεύει το "You Must Be Kidding" για την κρίση του νερού στο São Paulo της Βραζιλίας, καθώς και το "Madonna Can't Save Me Now" που αφορά στην αποκάλυψη από τους επιστήμονες μια νέας "μαύρης τρύπας", τεραστίων διαστάσεων, 12 δισεκατομμύρια φορές πιο ογκώδης από τον Ήλιο και 12.8 δισεκατομμύρια  έτη φωτός μακρυά!

Ολοκληρώνοντας αυτό τον κύκλο δημιουργίας, την Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου, δημοσιεύει τον επίλογο αυτής της ιδέας, "By the Waters of Babylon", εμπνευσμένο από την καταστροφή που προκάλεσαν "στρατευμένοι" της ISIS, στο μουσείο Mosul στο Iraq. Από την επέμβαση αυτή, καταστράφηκαν πολλά έργα τέχνης χιλιάδων χρόνων, που κρίθηκε πως έρχονταν σε αντίφαση με τις ιδέες του Ισλάμ.

Ακούγοντας τα κομμάτια αυτά, πολλά είναι τα σχόλια που μπορεί να κάνει κανείς, τόσο από την πλευρά της μουσικής, όσο και από την πλευρά της αρτιότητας της κριτικής που ακούν με βάση το στίχο. Αυτό που είναι σημαντικό βέβαια, όσο και να μεροληπτεί πιθανώς υπέρ της The Guardian η συγκεκριμένη κίνηση, είναι πως δίνεται μια καλή αφορμή για προβληματισμό απέναντι σε γεγονότα, που δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα. Ο κάθε δέκτης μπορεί να ενημερωθεί και να δημιουργήσει άποψη για όλα όσα γίνονται καθημερινά και είναι ενάντια στον άνθρωπο, σε κάθε μέρος του πλανήτη και πιθανώς, όπως ο Will Butler, να βρει το δικό του τρόπο να εναντιωθεί σε αυτά, και μετά ίσως να τραγουδάμε "It's just, it's just the winter turning into spring."
 
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 5 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα