Stage Diving #2 με το Σωτήρη Καστάνη

Διαβάστηκε
Χρόνια Πολλά σε όλους και κυρίως στους εορτάζοντες!

Stage Diving και δεύτερη "καλοκαιρινή" βουτιά ...με την κιθάρα αγκαλιά! Κοντά μας σήμερα ο Σωτήρης Καστάνης!

 # Who Is Who ...ή.. ας "ξανασυστηθούμε" !

Ο νέος είν' ωραίος μα ο παλιός είναι αλλιώς δε λέμε; Λοιπόν, ο Σωτήρης Καστάνης είναι και ωραίος και αλλιώς! Με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου του προσωπικού δίσκου "Πορτοκαλί" έχουμε τη χαρά να τον φιλοξενούμε στο Stage Diving αυτή την Τετάρτη αλλά σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει σε σκηνή.  

Για όσους μπορείτε να πάτε νοερά μια δεκαετία πίσω, θα σας δώσω δύο στοιχεία. "Λευκή Συμφωνία" κι "Ένοχο Λα". Ο Σωτήρης, από το 1995 και μετά, ήταν ο "εξάχορδος" των σχημάτων και όχι μόνο. Από τότε εως σήμερα,  έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα, σπουδάζοντας και δημιουργώντας μουσική με πολλές συνεργασίες στο ενεργητικό του και σε διαφορετικά projects. Γεμάτος μουσική πια,  μας παρουσιάζει το πρώτο του μουσικό απόσταγμα  με τίτλο "Πορτοκαλί".

 # Τι θ΄ακούσετε; (με ένα ποτήρι κρασί ή μάλλον καλοκαιρινό cocktail)
Ταξιδιάρικη μουσική, αμιγώς ορχηστρική που φλερτάρει με rock, samba, pop, swing..

Πρώτη γεύση από πορτοκαλί για να μπούμε στο κλίμα...#  "Πορτοκαλί"
 
Το άλμπουμ κυκλοφορεί από την Protasis Music και περιέχει 9 πρωτότυπες συνθέσεις του Σωτήρη Καστάνη.  Μπορείτε να πάρετε μια νόστιμη γεύση εδώ.

Τα κομμάτια που θ' ακούσετε είναι τα: Playground, Πορτοκαλί, A fleurs st a cris, Πεταλουδίτσες, Tokyo, E-75, Sugar Bogie, Rain Song, Borboletas. 

Κιθάρα, βιολί, τρομπέτα, τρομπόνι, τσέλο, τύμπανα, ακορντεόν και μελωδικές φωνές σε ελληνικά, γαλλικά και βραζιλιάνικα όλα με τη συνθετική υπογραφή του Σωτήρη. 

Ερμηνεύουν oi: Σωτήρης Καστάνης (θέλουμε κι άλλο), Γεωργία Κωσταντίνου, Κατερίνα Πολέμη, Σάσσα Παπαλάμπρου κι Ελσα Μωϋσιάδου.

Εννιά τραγούδια φτιαγμένα από ζεστά χρώματα που μυρίζουν απόλυτο καλοκαίρι, θυμίζουν αμμουδιές και κοκτέιλ στη θάλασσα . Αν το ηλιοβασίλεμα είχε ήχο θα ήταν "Πορτοκαλί"... Θάλασσα, παραλία, γυμνά πόδια στην άμμο και Borboletas.# Dive In

Για να είμαι ειλικρινής, είχα πολλές ερωτήσεις και δυσκολεύτηκα να τις περιορίσω στις παρακάτω. Προσπαθoύσα να σταθώ στο παρόν και να ρωτήσω για το μέλλον αλλά... το παρελθόν (του) με τραβούσε πίσω. :) 

Σωτήρη, ακολουθώντας την πορεία σου, δε βλέπω καμιά παρέκκλιση. Ξεκίνησες έφηβος με μια κιθάρα κι έκτοτε απλά συνέχισες σε μουσικά μονοπάτια.. θέλω να μάθω πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη μουσική.. στα 15. (Ήταν  τυχαίο; Το  ήθελες εσύ; οι γονείς σου;)

 Σ.Κ.- Ήταν δική μου επιθυμία και μάλιστα έντονη. Οι γονείς μου δεν είχαν αντίρρηση.  Κάναμε ένα συμβιβασμό όμως, ο οποίος ήταν ότι αντί για ηλεκτρική κιθάρα που ήθελα εγώ, λόγω της τρέλας που με είχε πιάσει με τη ροκ μουσική, θα ξεκινούσα με κλασική.

Σε γνωρίσαμε κυρίως ως κιθαρίστα στα συγκροτήματα  “Λευκή Συμφωνία” και “Ένοχο Λα”. Τι θυμάσαι πιο έντονα από εκείνη την εποχή;

 Σ.Κ.- Η εποχή εκείνη είχε θα έλεγα μια αθωότητα, γι' αυτό και κάποιες φορές τη νοσταλγώ. Εννοώ ότι δεν υπήρχε τόσο έντονη η επαγγελματική ανησυχία σε σχέση με τη μουσική, οπότε κάναμε ίσως λιγότερους συμβιβασμούς και περισσότερο την τρέλα μας. Σίγουρα τη χάρηκα εκείνη την περίοδο και έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου γιατί τουλάχιστον για μένα είναι ταυτισμένη με τα πρώτα μου σοβαρά καλλιτεχνικά βήματα.

Quiz: Βρείτε το Σωτήρη. Θα βοηθήσω λίγο, έχει μακριά μαλλιά και καθεται πίσω στη μέση :) (Φωτογραφία με τη Λευκή Συμφωνία)

Τι έχει αλλάξει στο χώρο από τη δεκαετία του '90; Είναι πιστεύεις πιο δύσκολο ή πιο εύκολο ν' αναδειχθεί ένας μουσικός σήμερα; Τι θα συμβούλευες τους “νέους” μουσικούς;

 Σ.Κ.- Πολλά έχουν αλλάξει. Η πιο μεγάλη αλλαγή είναι η παρουσία πλέον του διαδικτύου το οποίο άλλαξε και εκτός πολλών άλλων και τον τρόπο πρόσβασης στο μουσικό υλικό.. Με τις καλές και τις κακές συνέπειες που καλό είναι να μην αναλύσουμε τώρα. Ως προς την ανάδειξη των μουσικών τώρα πιστεύω ότι οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει και πολύ οπότε και η «συμβουλή» μου είναι, αν το αγαπάς πραγματικά κάντο (κάποια διαφήμιση μου θυμίζει..!) και θα τον βρεις τον δρόμο.

Ποιές είναι οι μουσικές σου επιρροές; 

 Σ.Κ.-Οι μουσικές μου επιρροές έχουν ένα ευρύ φάσμα πράγμα το οποίο καταλαβαίνει εύκολα όποιος έχει ακούσει το cd μου. Ροκ, ηλεκτρονική, ethnic.. είναι μερικές από τις αρκετές ταμπέλες που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω. Συνηθίζω όμως να λέω ότι υπάρχει μόνο καλή και κακή μουσική. Από κει και πέρα το κάθε μουσικό είδος έχει το δικό του ηχητικό τοπίο για να περιπλανηθείς αν έχεις την ανάλογη διάθεση.

Είσαι  φορτωμένος με πτυχία μουσικών σπουδών, νομίζω ξεχωρίζεις.. Πιστεύεις πως η πορεία σου θα ήταν εντελώς διαφορετική χωρίς αυτό το υπόβαθρο; 

 Σ.Κ.- Γνωρίζω αρκετούς συναδέλφους με χρόνια μουσικών σπουδών οπότε κάτι ξεχωριστό δεν νομίζω ότι είμαι. Το ότι σπούδασα και «μορφώθηκα» μουσικά σίγουρα βοήθησε στην επαγγελματική μου πορεία στο βαθμό που όλο αυτό με έκανε καλύτερο στο αντικείμενο μου ώστε να προταθώ, να προτιμηθώ και να διατηρήσω κάποιες συνεργασίες. Τώρα αν θα ήταν εντελώς διαφορετική αν δεν είχα αυτό το υπόβαθρο δεν μπορώ να το ξέρω.

 Πώς πήρε τ' όνομά της η πρώτη σου προσωπική δουλειά το "Πορτοκαλί";  Το  άλμπουμ  είναι  αμιγώς ορχηστρικό (!) (θα το  περίμενα πιο  ροκ για να είμαι  ειλικρινής) και περίμενες αρκετό καιρό για να το κυκλοφορήσεις παρόλο που είσαι επαγγελματικά ενεργός όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί; 

 Σ.Κ.- Το όνομα το έδωσε το δεύτερο track του δίσκου (στίχοι Μεταξία Δρογώση) το οποίο είναι και αυτό που ερμηνεύω εγώ και θυμίζει αρκετά ο ήχος του το «ροκ» παρελθόν μου. Υπάρχουν κάποιοι που περίμεναν πιο σκληρό ήχο στην πρώτη μου δουλειά αλλά όπως είχε πει χρόνια πριν ένας φίλος "όλα ροκ είναι!" οπότε δεν ξέφυγα και πολύ! Θα μπορούσα και νωρίτερα όντως. Για να παρθούν κάποιες αποφάσεις όμως και να γίνουν κάποια βήματα πρέπει να ευνοούν κι οι συνθήκες. Όταν βρήκα τις κατάλληλες λοιπόν αποφάσισα να εκτεθώ καλλιτεχνικά.

Αλήθεια, πώς θα περιέγραφες τη μουσική σου;

 Σ.Κ.- Η μουσική μου κατ’ αρχάς είναι αυτή που θα μου άρεσε να ακούω ως ακροατής.  Μου αρέσει από ένα κομμάτι να με ταξιδεύει, να με συγκινεί, να μου στέλνει δονήσεις τόσο έντονες μέχρι ανατριχίλας αν γίνεται! Έχοντας αυτό κατά νου προσπαθώ όταν συνθέτω και ενορχηστρώνω να πλάσω έτσι τις μουσικές μου. 

Τί  πιστεύεις πως λείπει  από  την ελληνική   “μουσική βιομηχανία”; Τι  θα άλλαζες αν μπορούσες; Υπάρχουν τελικά σωστοί “Μάνατζερ” ;

 Σ.Κ.- Βασικά μάλλον μουσική βιοτεχνία είμαστε και δεν το λέω υποτιμητικά, αλλά βιομηχανία λες μάλλον την Αγγλία και τις Η.Π.Α. παρά την χώρα μας. Οπότε και ο όρος μάνατζερ παίρνει αυτόματα νομίζω μια άλλη διάσταση. Εγώ αν θα ήθελα να αλλάξει κάτι και όχι από μένα βέβαια είναι να γίνει το μουσικόφιλο κοινό λίγο πιο διερευνητικό.  

Ποιά είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Έχεις κάτι νέο στα σκαριά; Πού μπορούμε να σε δούμε; 
 
 Σ.Κ.- Υπάρχει μια σκέψη μήπως κυκλοφορήσει κάτι σαν single για το καλοκαίρι που έρχεται αλλά ακόμα το δουλεύω σαν ιδέα. Επίσης πιθανόν το καλοκαίρι να υπάρξουν και κάποιες ζωντανές εμφανίσεις αλλά δεν υπάρχει κάτι σίγουρο ακόμα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση! 

Να ευχαριστήσω το Σωτήρη που ήταν μαζί μας αυτή την Τετάρτη αλλά για και για το κάλεσμά του χθες  στο Σταυρό του Νότου για το οποίο θα επανέλθω με το live review. (Ηταν υπέροχα!) Μέχρι την επόμενη φορά και μέχρι να μας ενημερώσει ο ίδιος...

 # Find him, add him, like him (stare at him) 

Sotiris Kastanis Official Webpage
Sotiris Kastanis on Facebook
Sotiris Kastanis on You Tube
Sotiris Kastanis on Soundcloud

*Ευχαριστούμε τη Λαμπρινή Σωτηρίου για τις φωτογραφίες

Εμείς ραντεβού την επόμενη Τετάρτη  στο Stage Diving με μια νέα παρουσία της μουσικής σκηνής. Μη ξεχνάτε, αν θέλετε να μπείτε στην παρέα μας, επικοινωνείστε μαζί μας στο info[at]mixgrill.gr. Και η παρέα μεγαλώνει κι ομορφαίνει..


Από
Ποια η γνώμη σας για το συγκρότημα;
Μια από τις μεγαλύτερες μπάντες!
Μεγάλο συγκρότημα
Καλοί είναι
Μέτρια πράγματα
Αδιάφοροι
Δε μου αρέσουν
Πείτε μας τη γνώμη σας9/10 (3)
Βαθμός
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Λέξεις Κλειδιά
Sotiris Kastanis
2
Πορτοκαλί Γεωργία Κωσταντίνου Σάσσα Παπαλάμπρου Ελσα Μωϋσιάδου Stage Diving
27
Σωτήρης Καστάνης
4
Κατερίνα Πολέμη
14
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια