Συναυλίες καλοκαιριού 2010

Με το ταμείον να είναι μείον, κάτι μου λέει ότι δύσκολα θα μαζέψουν κόσμο οι φετινές συναυλίες. Τα ακριβά εισιτήρια & τα προβλήματα με την οργάνωση & τους χώρους μας κάνουν να το σκεφτόμαστε περισσότερο πριν πλησιάσουμε το ταμείο.
Διαβάστηκε φορες
Τρεις από τους συντάκτες του mixgrill καταθέτουν παρακάτω την άποψή τους για τα φετινά καλοκαιρινά συναυλιακά δρόμενα.

LEONIDAS FROM CARAVEL: Δύο ιδιαιτερότητες υπάρχουν στο καλοκαίρι του 2010: ΔΝΤ και ό,τι αυτό συνεπάγεται και βέβαια Παγκόσμιο Κύπελλο. Ενδεχομένως όμως τα δύο παραπάνω να λειτουργήσουν και θετικά για τους διοργανωτές συναυλιών και festivals, αφού για τους περισσότερους από εμάς οι φετινές καλοκαιρινές διακοπές θα είναι συντομότερες και πιθανόν η επιθυμία μας για να βρεθούμε σε μία καλοκαιρινή συναυλία σε κάποιο ανοιχτό χώρο να είναι εντονότερη. Σε γενικές γραμμές πάντως το συναυλιακό καλοκαίρι φέτος είναι από τα φτωχότερα και τα εγχώρια festivals περιορίζονται σε «σίγουρα» χαρτιά κυρίως από περασμένες δεκαετίες.

Δεδομένη θα είναι η εισπρακτική επιτυχία για τους διοργανωτές των συναυλιών των αγαπημένων στο ελληνικό κοινό Thievery Corporation, Stranglers (σε mini festival στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας με headliner τον Billy Idol!), Pink Martini και Gotan Projekt.

Όπως κάθε χρόνο, συνεπέστατο σε καλά «φρέσκα» ονόματα θα είναι και το Synch 4-5 Ιουνίου στην Τεχνόπολη με τους Hot Chip μάλλον να ξεχωρίζουν από το line up του. Πιο φτωχό σε ονόματα θα είναι και το Kosmos Festival, αλλά θα έχει τους Specials στη σύνθεσή του. Έτσι οι απανταχού Mods θα έχουν ξανά σοβαρούς λόγους για να ανηφορίσουν στο Θέατρο Βράχων, πράγμα που είχαν κάνει και πέρυσι για την συναυλία του Paul Weller. Το festival στο οποίο θα παρευρεθεί ο περισσότερος κόσμος πάντως θα είναι το Sonisphere Festival με Metallica, Slayer, Megadeth, Anthrax κ.α. στο Terra Vibe Park. Χαράς ευαγγέλια για όλους όσους υπήρξαν Heavymetalάδες στα 80’s και 90’s! Η συναυλία που θα ευχαριστηθούν τα πιτσιρίκια περισσότερο φέτος θα είναι αυτή των Black Eyed Peas στις 7 Ιουλίου στα πλαίσια του φετινού Rockwave. Τώρα για το Ejekt, που δυστυχώς θα είναι μονοήμερο φέτος, αυτό που έχω να πω σε όσους έχουν δίλημα για το αν θα παρευρεθούν ή όχι είναι πώς οι Bad Religion στο Rock of Gods του 1996 στην Δραπετσώνα ήταν super και είχαν συσπειρώσει και αρκετούς οπαδούς τους.

Ο μεγάλος Bob Dylan μετά από αρκετά χρόνια ξανά στην Αθήνα και βέβαια ο Elvis Costello, θα είναι δύο καλές αφορμές για να πραγματοποιήσουμε εκδρομούλες στη Μαλακάσα αυτό το καλοκαίρι. Σίγουρα όμως θα είμαστε, για να χαζέψω και τους συμπαθέστατους Αθηναίους ροκαμπιλάδες, και στην συναυλία του 75χρονου Jerry “Killer” Lee Lewis στον Λυκαβηττό στις 23 Ιουλίου.

Από τις συναυλίες των ελληνικών ονομάτων σίγουρο sold out θα πρέπει να θεωρείται η συναυλία των Maraveyas Illegal και εγγυημένη θα είναι η απόλαυση για τους φίλους του Κωστή που θα βρεθούν εκεί. Η Monika με το δεύτερο album της Exit να κυκλοφορεί ήδη και μετά την super επιτυχημένη περσινή εμφάνισή της στο Θέατρο Βράχων, βλ. εδώ, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την φήμη της. Το set της περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, και πολλές καλές διασκευές.

Φαβορί για ακύρωση βλέπω δυστυχώς την συναυλία της Grace Jones στις 15 Ιουνίου στο Θέατρο Λυκαβηττού αφού 50 ευρώ για ένα όνομα είναι πολλά φέτος...Θα είναι κρίμα γιατί θέλω πολύ να την παρακολουθήσω.

Ody: Με το ταμείον να είναι μείον, κάτι μου λέει ότι πολύ δύσκολα θα μαζέψουν κόσμο οι φετινές συναυλίες. Όχι δηλαδή ότι είχαμε καμία κοσμοσυρροή πέρυσι όταν υποτίθεται ότι η κρίση ήταν μακριά από εμάς. Από τη μία όμως τα ακριβά εισιτήρια, από την άλλη τα προβλήματα με την οργάνωση και κυρίως τους χώρους, έχουν σαν αποτέλεσμα να το σκεφτόμαστε ακόμα περισσότερο πριν πλησιάσουμε το ταμείο. Άσε δηλαδή που φέτος έχει και mundial με Εθνική Ελλάδος. Το σίγουρο πάντως είναι ότι όλο και κάτι υπάρχει για τον καθένα. Το metal κοινό θα πάει Sonisphere, οι παλαιοροκάδες θα ικανοποιήσουν το παιδικό τους όνειρο να δουν τον Dylan, οι ethnic έχουν το Kosmos Festival και οι πιο ηλεκτρονικοί το Rockwave που φέτος την είδε Dancewave. Όσο για τους πιο δύσκολους, με τις indie σαδομαζοχιστικές τάσεις (ναι, για μένα λέω), υπάρχει η σταθερή αξία του Synch. Μπορεί να συρρικνώθηκε σε διήμερο φέτος, αλλά τα ονόματα που έχει μαζέψει κάνουν απαραίτητη και πάλι μια επίσκεψη στην Τεχνόπολη.

Στέλλα: Μάλλον περιμέναμε περισσότερα ονόματα ή τουλάχιστον καλλιτέχνες που δεν έχουμε ξαναδεί για φέτος το καλοκαίρι. Δεν θα λεγα ότι ικανοποιηθήκαμε ακριβώς, αλλά τουλάχιστον έχουμε αρκετά live να περιμένουμε. Το βασικό θέμα είναι να πραγματοποιηθούν όλα αυτά και όχι να μείνουμε στην προσμονή. Ίδωμεν...

Δεν έχω ξεχάσει την συναυλία των Thievery Corporation στο Λυκαβηττό πριν από μερικά καλοκαίρια και θα ήθελα πολύ να τους ξαναδώ, αλλά  εκείνη τη βραδιά για χάρη του Bob Dylan θα περπατήσω όσο χρειαστεί από κει που θα παρκάρουμε στη Μαλακάσα, τρία τέταρτα, δύο ώρες, μια βδομάδα, όσο χρειαστεί. Και υπόσχομαι φεύγοντας να μη γκρινιάξω ακόμα κι αν φτάσουμε στο σπίτι τη Δευτέρα το πρωί...

Όποιος έχει βρεθεί στο παρελθόν σε συναυλία των Ojos de brujo καταλαβαίνει τι θα πει rumba catalana, αλλά και πόσο καλά μπορεί να επικοινωνήσει μια μπάντα με το κοινό της χωρίς να μιλάει καθόλου ελληνικά ή αγγλικα .Όσο για τους δικούς μας Smokey Bandits, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα σχήματα, που επίσης συμμετέχουν στο Kosmos Festival, τους περιμένουμε με αγωνία.

Στους Gotan Projekt 20-21 Ιουνίου στο Λυκαβηττό πάρτε το αμόρε σας αγκαλιά για ένα new tango. Κι αν δεν έχετε αμόρε, πάρτε αγκαλιά το διπλανό σας και μπορεί να βρείτε. Τέλος, ο Elvis Costello μετά της συζύγου του Diana Krall πιστεύω ότι θα κάνουν καλό ποδαρικό στο νέο θέατρο του Terra Vibe Park στις αρχές Ιουλίου, και είναι δύο συναυλίες που επίσης θα ήθελα να δω.

Για αναλυτικό κατάλογο όλων των καλοκαιρινών συναυλιών και festivals πάτα εδώ.



Διαβάστε ακόμα