Stage Diving #7 με τους Στιχόβολη από τα Ιωάννινα!

Διαβάστηκε
"Όλοι συμφωνούν οτι το αργό ψήσιμο δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Το ανακάτεμα τώρα είναι αμφιλεγόμενο. Για παράδειγμα στη χόβολη, που μπορεί να πάρει εως και μισή ώρα, βγαίνει θεσπέσιος καφές χωρίς καθόλου ανακάτεμα."

Στο άκουσμα της λέξης "Στιχόβολη" πλημμυρίζεις με μυρωδιές. Θα μπορούσα να μιλώ ώρες για τον αγαπημένο "καφέ" των Ελλήνων παραλληλίζοντάς τον με τη μουσική των Στιχόβολη. Το μόνο σίγουρο είναι πως το άρθρο το έγραψα σήμερα πρωί πρωί με μια κούπα καφέ στο πλάι, ακούγοντας τα τραγούδια τους. Τίποτα δε συγκρίνεται με την πρώτη γουλιά καφέ το πρωί.. κι η η μουσική των Στιχόβολη, ζεστή, οικεία, της μοιάζει πραγματικά τόσο πολύ.

# Who Is Who

Οι "Στιχόβολη" είναι ένα 8μελές (!) συγκρότημα-αγαπημένη παρέα από την πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων. (Σίγουρα δε μπορείς να τους στριμώξεις σε μικρή σκηνή!). Και για να λέμε τους στίχους με τ' όνομά τους οι Στιχόβολη είναι οι:

Μαρία Μανιφάβα - Φωνή
Χρυσαυγή Γιάμαρη - Φωνή
Κώστας Μπασδάνης - Φωνή, Ακουστική Κιθάρα
James Μπασδάνης - Ηλεκτρική Κιθάρα
Χρήστος Ζήνδρος - Σάζι, Ούτι, Κρουστά
Γιώργος Δουλιάκας - Ηλεκτρικό Μπάσο
Αλέξανδρος Δόσης - Πλήκτρα
Τάσος Μουσπούλης - Τύμπανα

# Τι θ΄ακούσετε;
Χαρμάνι μουσικής με μυρωδάτους στίχους..


Πάμε μια βόλτα ταξίδι στα ψηλά.;  Ρουφήξτε σφυριχτά..!



#  Το debut album (σιγοψήνεται...)

Ο παρθενικός  δίσκος των Στιχόβολη θα κυκλοφορήσει μέσα στο καλοκαίρι και θα περιέχει 10 κομμάτια εκ των οποίων τα 9 (συμπεριλαμβανομένου και του τραγουδιού "η βόλτα") είναι δικές τους συνθέσεις και το ένα είναι  διασκευή του παραδοσιακού τραγουδιού της Μακεδονίας “Γαλανή – Γαλαζιανή” (<---link )

Τους στίχους των κομματιών έχουν γράψει οι ίδιοι οι Στιχόβολη με συμβολή των ποιητών Κώστα Σφενδουράκη και Δημήτρη Ζ. 

Τα 10 αυτά κομμάτια έχουν φτιαχτεί πραγματικά με "μεράκι"  κι έχουν αργοψηθεί όλα αυτά τα χρόνια φτάνοντας στην τελική τους μορφή μέσα από
ζωντανές συναυλίες με την αλληλεπίδραση  συγκροτήματος – κοινού. Αναμένουμε λοιπόν! Το μόνο που έχω να πω είναι πως χαίρεσαι να το ακούς (ε, κάτι πήρε το αυτί μου) όχι μόνο με καφέ αλλά και με ρακόμελα :)

Ζεστό ζεστό κι αχνιστό (ανέβηκε πριν λίγες ώρες στο Soundcloud) ένα ακόμη κομμάτι του επερχόμενου δίσκου των Στιχόβολη.  "Ταξίδι στα ψηλά" (αγαπημένο!)



# Dive In
.. (γιατί όλοι έχουμε βουτήξει κουλουράκι σε ελληνικό καφέ ακόμα κι αν δε τον πίνουμε). Πάμε!

[Ε.Σ.] Θα μας πείτε πώς συναντηθήκατε; Ποιοι είναι οι Στιχόβολη;

Δημιουργηθήκαμε κάπου τον Γενάρη του 2010. Ως αρχή μας ήταν να παίξουμε δική μας μουσική, δικές μας συνθέσεις και αφετηρία μας υπήρχαν 3 κομμάτια ένα εκ των οποίων ήταν και “η βόλτα” που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2014 ως Single.

Οι πρώτοι που συζητήσαμε για την δημιουργία του συγκροτήματος ήμασταν η Μαρία, ο Κώστας, ο Χρήστος και ο Δημήτρης ('James') ξεκινώντας το καράβι που λέγεται “Στιχόβολη” παρέα με την τότε σύνθεση της μπάντας. Κάναμε αρκετές συναυλίες και σύντομα παίξαμε δίπλα σε μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής. Το 2013 άλλαξε λίγο ο προσανατολισμός και ο ήχος μας, ενώ προστέθηκαν και κάποια καινούρια μέλη –έτσι φτάσαμε στη σημερινή σύνθεση. Αυτά πάνω – κάτω!

[Ε.Σ.] Στη-Χόβολη ή  Στιχο-βολή; Tο  όνομα παραπέμπει  σε ελληνικό  καφέ  αλλά απ' ό,τι είδα δίνετε ιδιαίτερη σημασία και στους στίχους. Αλήθεια, θα σκεφτόσασταν ποτέ να χρησιμοποιήσετε ξένο στίχο σε τραγούδια σας;

Αν το αναλύσουμε το “στιχόβολη” στην ουσία λεκτικά είναι η βολή των στίχων, αλλά αν απλά το αφουγκραστούμε, είναι 'στη χόβολη' που ψήνουμε τον καφέ, δηλαδή και τα δύο που μας ρωτάς. Οπότε θα λέγαμε πως είναι ένα λογοπαίγνιο που παίζει λεκτικά και ηχητικά. Δίνουμε αρκετή σημασία και στη μουσική και στην ενορχήστρωση και βέβαια στους στίχους, γιατί τραγούδια κάνουμε και η ουσία του τραγουδιού είναι να βρεις την μουσικότητα που κρύβει ο στίχος και να τον ντύσεις, για να τον δυναμώσεις. Τώρα, για τον ξένο στίχο· δύσκολα θα γράφαμε σε αγγλικό στίχο, π.χ. γιατί κανένας από μας δεν σκέφτεται στα αγγλικά, ούτε θα μπαίναμε στη διαδικασία να μεταφράσουμε κάτι που σκεφτήκαμε στα ελληνικά σε άλλη γλώσσα. Για ποιο λόγο άλλωστε;

[Ε.Σ.] Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές σας; Ποια η σχέση σας με την παραδοσιακή μουσική;

Οι επιρροές είναι πάρα πολλές στον καθένα και αυτό επί οκτώ. Παραδοσιακή, λαϊκή, rock, pop, jazz, πειραματική, blues, ρετρό και πολλά άλλα που θα γίνει τεράστια η λίστα αν τα γράψουμε. Τώρα όσον αφορά στην παράδοση, όποιος πει ότι δεν τον έχει επηρεάσει η παραδοσιακή μουσική του τόπου του ή γενικά της χώρας λέει ψέματα. Τα τραγούδια, που έχουν μείνει στην παράδοση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τα έχουμε στ' αυτιά μας, απλά μερικές φορές και λόγω ηλικίας δεν θέλουμε να το πιστέψουμε. Η παράδοση για εμάς έχει μεγαλείο, έχει υλικό και έχει ακόμα πολλά να δώσει αναλόγως πάντα το πώς την θα προσεγγίσεις.  



[Ε.Σ.] Τι ακούτε στον ελεύθερό σας χρόνο; Αγαπημένα τραγούδια σας;

Η κάθε στιγμή έχει την δικιά της επιλογή για το τι θα ακούσουμε ανάλογα την κατάσταση. Όπως είπαμε και παραπάνω, οι επιρροές είναι πολλές, άρα και τα τραγούδια. Δεν έχει νόημα να γράφουμε κατεβατά με τίτλους (χαχα).

[Ε.Σ.] Υπάρχουν περισσότερες δυσκολίες στην ανάδειξη ενός συγκροτήματος που έχει βάση στην "επαρχία"; Πιστεύετε ότι θα ήταν ευκολότερα τα πράγματα αν είχατε τη βάση σας στην Αθήνα;

Υπάρχουν σίγουρα δυσκολίες, όπως η απόσταση από το κέντρο. Παραδείγματος χάρη, για να πάμε για συναυλία εκτός πόλης, τα μεταφορικά είναι αρκετά [ε, μα είστε και πολλοί!:)] και σίγουρα ανεβάζουν το κόστος για τον εκάστοτε διοργανωτή, αλλά τελικά δε νομίζουμε ότι είναι σημαντικό εμπόδιο αυτό. Αν υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, όλα γίνονται ευκολότερα. Βέβαια, το να είσαι σε μία πόλη σαν τα Γιάννενα, που να σημειώσουμε ότι διαχρονικά έχει μία πολύ δυνατή μουσική σκηνή, κάνει ευκολότερη την επικοινωνία, δηλαδή το ότι κανονίζεις να βρεθείς με τον άλλον και σε μικρό χρόνο θα έχεις βρεθεί. Πράγμα που βοηθάει να δεθούν και οι προσωπικές αλλά και οι “μουσικές” σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

[Ε.Σ.] Μελλοντικά σχέδια; Θα σας δούμε και στην Αθήνα κάποια στιγμή;

Το βασικότερο σχέδιο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι να κυκλοφορήσει το Album και στην συνέχεια τον Αύγουστο να κάνουμε όσες περισσότερες συναυλίες μπορούμε για να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας στο κοινό. Στην Αθήνα θα θέλαμε πολύ να εμφανιστούμε όμως δεν μας έχει γίνει ακόμα για φέτος κάποια ολοκληρωμένη πρόταση, αλλά εδώ είμαστε θα περιμένουμε και με το καλό θα κατηφορίσουμε στην πρωτεύουσα! (ΝΑΙΙΙ!)

# Όποιος ψήνεται για καφεδάκι στη χόβολη...

Official Website  Facebook  Bandcamp   Twitter     YouTube 

Καλή Επιτυχία στους Στιχόβολη! Και σας περιμένουμε στην Αθήνα (κερνάμε καφεδάκι!)
        
                                               *  *  *  *  *

                         [Σίγουρα οι Στιχόβολη ΔΕΝ είναι......] 

# P.S. (όπως πάντα)
T
ο Stage Diving θα επιστρέψει την επόμενη Τετάρτη (με υψηλές θερμοκρασίες και  μάλλον Φραπέ...λέτε να πάμε πάλι Θεσσαλονίκη;) . Σε όποια πόλη κι αν φτιάχνετε μουσική... επικοινωνήστε μαζί μας στο info[at]mixgrill.gr με παρασύνθημα "Stage Diving" αλλά και στο  Facebook.

Έφτασε η ώρα για το δεύτερο καφέ της ημέρας νομίζω..:)

Από
Ποια η γνώμη σας για το συγκρότημα;
Μια από τις μεγαλύτερες μπάντες!
Μεγάλο συγκρότημα
Καλοί είναι
Μέτρια πράγματα
Αδιάφοροι
Δε μου αρέσουν
Πείτε μας τη γνώμη σας10/10 (9)
Βαθμός
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Λέξεις Κλειδιά
Stage Diving #7 Στιχόβολη η βόλτα Stage Diving
27
Σχετικά Άρθρα για σένα
Το Mix Grill σας προτείνει
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια