Stage Diving #14 με Schema από Ιωάννινα

Επανα-Schema-τιστείτε!
Διαβάστηκε φορες
Είχα πει στις αρχές του Stage Diving πως θ΄ασχοληθώ μόνο με νέα συγκροτήματα... Κάθε κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του φυσικά και τις απολαμβάνω! Κι έτσι με μεγάλη μου χαρά έχουμε κοντά μας τους Schema από τα Ιωάννινα!

Βάλτε το ρολόι να μετράει και ελάτε να Σχηματιστούμε :)

Ten minutes - Schema (Always Tick Tock
, 2015)


# Who Is Who
 

Αφορμή στάθηκε η νέα τους δουλειά Always Tick Tock,  ο λόγος πως τους είχα βάλει στο μάτι, τόσο απλά. Οι Schema μετρούν ήδη 22 χρόνια ζωής (θυμίζω το νόμο περι παραγραφής των αδικημάτων μετά την παρέλευση της 20ετίας- κάντε την αφαίρεση λοιπόν)  και στη Δισκογραφία τους μετράμε 4 άλμπουμ: Come Closer (2003), Earth (2004), Sick Enjoyment (2010), Always Tick-Tock (2015) αλλά και το single Broken Angels EP (2012) και αρκετές κασέτες και τραγούδια διαφόρων συλλογών της περιόδου 1993-2002.

Η σημερινή σύνθεση των Schema έχει ως εξής:
Στάθης Χούλιαρης (κιθάρα, φωνή)
Λεωνίδας Πορίκης (τύμπανα)
James Μπασδάνης (κιθάρα)
Αργύρης Τασούλας (Μπάσο)
Αλέξανδρος Δόση (Πλήκτρα)


# Τι θ΄ακούσετε;
Rock Rock Rock και Rock! (με αγγλικούς στίχους πλέον)

# Νέο album "Always Tick Tock" (2015)
Το νέο άλμπουμ των Schema κυκλοφόρησε  αρχές Μαίου και περιέχει 10 τραγούδια:
01. Feel / 02. Unknown Hero / 03. Tales from the crypt / 04. Ten minutes
05. I'm not afraid / 06. Put your smile on / 07. Tonight  / 08. Resist
09. Hello (τραγουδάει ο
Κώστας Μπασδάνης) / 10. Mindfuck
Always Tick Tock
Στίχοι:  Αργύρης Τασούλας
Ενορχήστρώση: Στάθης Χούλιαρης
Ηχογράφηση- μίξη- mastering:  Κώστας Μπασδάνης
Εξώφυλλο/ γραφιστικά: Αχιλλέας Νάσιος
Φωτογραφίες: Γιώργος Σφήκας
Το Always Tick-Tock κυκλοφορεί από την Rana Records και μπορείτε να το βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα ή να το παραγγείλετε μέσω e-mail.

# Dive In

[Ε.Σ] Οι Schema ξεκινήσατε ως σχήμα το 1993. θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς και την πορεία σας μέχρι σήμερα; 
 
Οι "Σχήμα" ξεκινήσαμε να υπάρχουμε ως συγκρότημα το 1993 στην πόλη των Ιωαννίνων. Και το Φεβρουάριο του ίδιου έτους κάναμε την πρώτη μας Live εμφάνιση! Τότε, ήμασταν μια 5μελής μπάντα με τους: Αχιλλέα Νάσιο (φωνή), Γιώργο Παπαγεωργίου (πλήκτρα), Άκη Κασκάνη (μπάσο), Γιώργο Βούλγαρη (τύμπανα) και τον Στάθη Χούλιαρη (κιθάρα). Το 1995, ο Αχιλλέας Νάσιος αποχώρησε και τη θέση του στα φωνητικά πήρε ο Στάθης. Σήμερα, 22 χρόνια μετά, και μετά από αλλαγές στα μέλη, οι «Schema» είμαστε επίσης 5μελές συγκρότημα.

[Ε.Σ] Τι πιστεύετε πως έχει αλλάξει στη μουσική/ύφος σας αυτά τα 22 χρόνια και ποιος ο λόγος που "αργήσατε" να κινηθείτε δισκογραφικά;
 
Το δικό μας Schema, το λέει και το όνομα του άλλωστε "σχήμα", αλλάζει κατά καιρούς ανάλογα με τους καιρούς και τους ανθρώπους που το απαρτίζουν. Η βασικότερη, θεωρούμε, αλλαγή είναι ότι έχουμε αφήσει τον ελληνικό στίχο εδώ και πολλά χρόνια (κοντά στα 10+ χρόνια). Βέβαια ακόμα πειραματιζόμαστε σε πολλούς τομείς και κυρίως προσπαθούμε να εξελίξουμε τον ήχο μας στα δεδομένα του σήμερα!
Όσο για την "αργοπορία" του νέου δίσκου, όπως και του προηγούμενου είναι ότι το υλικό μας προσπαθούμε να το επεξεργαστούμε στο στούντιο για αρκετό καιρό, να το δοκιμάσουμε στο κοινό και να λάβουμε τις αντιδράσεις του και μετά βγάζουμε το τελικό μας αποτέλεσμα!

Hello - Schema (Always Tick Tock, 2015)

 
[Ε.Σ] Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε αντιμετωπίσει ως τώρα; Από το 1993 έως σήμερα τι έχει αλλάξει προς το καλύτερο/ χειρότερο για εσάς; Τι είναι ευκολότερο σήμερα που σας δυσκόλευε παλιότερα και το αντίστροφο;
 
Σίγουρα η οικονομική κατάσταση των ημερών είναι μία δυσκολία με αρκετά μεγάλο συντελεστή, καθώς μία κοινωνία που έχει ως βάση της το χρήμα επηρεάζει τα πάντα και φυσικά όχι μόνο το χώρο της μουσικής. Είναι αναμφισβήτητα πολύ δύσκολη εποχή για το επάγγελμα της μουσικής. Σε τέτοιες, όμως, δύσκολες εποχές, συνήθως, βγαίνει η μουσική και μάλιστα η καλή μουσική, γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούσει κάτι καινούριο και αληθινό. Αλλά και εμείς έχουμε την ανάγκη να γράψουμε και να μιλήσουμε για όλα όσα βιώνουμε, απλά με το δικό μας μουσικό τρόπο. Οπότε κάθε εμπόδιο για καλό που λένε!
Μία μεγάλη αλλαγή επίσης είναι σίγουρα η τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου, το οποίο είναι πολύ καλό και κακό ταυτόχρονα. Καλό γιατί όλα γίνονται και μεταδίδονται πιο γρήγορα σε σχέση με την εποχή των δεκαετιών του '90 και του 00', αλλά και κακό, διότι οι πληροφορίες έρχονται σε τόσο μεγάλα νούμερα, ώστε να μην φτάνει μια ζωή ολόκληρη να τις επεξεργαστείς. Το πιο άσχημο όμως ίσως να είναι πως, εξαιτίας ακριβώς αυτού του όγκου πληροφοριών σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής αναπαραγωγής των τραγουδιών, έχει χαθεί κι αυτός ο "ρομαντισμός" του δίσκου σαν έργο τέχνης/τεχνουργήματος.
 
[Ε.Σ] Το ότι ζείτε στα Ιωάννινα νομίζετε πως σας "κρατάει πίσω" κατά κάποιο τρόπο; Πόσο εύκολο είναι να προωθήσει τη δουλειά του ένα συγκρότημα που έχει ως βάση μια επαρχιακή πόλη σε αντίθεση με τα αθηναϊκά σχήματα;
 
Η μόνη δυσκολία που υπάρχει εδώ είναι ότι δεν έχεις την ίδια αμεσότητα με το κέντρο των εξελίξεων. Παρόλα αυτά τα Γιάννενα έχουν μία πολύ δυνατή σκηνή, που βοηθάει και στην εξέλιξη αλλά και στην προώθηση! Να τολμήσω μια ερώτηση; Μήπως και τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα θα έπρεπε να ασχοληθούν με εμάς λίγο περισσότερο;
 
[Ε.Σ] Αγαπημένα ακούσματα; Μουσικές επιρροές;
 
Οι μουσικές επιρροές είναι πολλές κι αυτό είναι λογικό, καθώς τα μέλη μας δεν έχουν όλα την ίδια ηλικία. Σαν είδη μπορούμε να πούμε το Rock, το Garage, η Punk, το Blues, η Jazz και το Fusion, αλλά σίγουρα μας επηρεάζει πολύ και η παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου και κυρίως το μοιρολόι. Εν τέλει όμως, οποιοσδήποτε ήχος μπορεί να μας επηρεάσει, ακόμα κι αν αυτός δεν είναι παιγμένη μουσική. Ή μάλλον δεν είναι παιγμένη από χέρι ανθρώπου…
 
[Ε.Σ] Μιλήστε μας για το "Always Tick-Tock".  Ο ήχος είναι πιο δυνατός από τις προηγούμενες δουλειές σας και ο τίτλος (μου) θυμίζει ωρολογιακή βόμβα. Θέλετε να μας πείτε καάτι;;

Πιστεύουμε ότι ο ήχος του Always Tick-Tock είναι ήχος του σήμερα. Καθαρός και βρώμικος ταυτόχρονα, σκληρός και στοργικός μαζί. Ωραία η προσέγγιση για την ωρολογιακή βόμβα, θα την κρατήσουμε (χαχα).  Tους  στίχους έγραψε ο Αργύρης Τασούλας και τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκε ο Στάθης Χούλιαρης. Οι ηχογραφήσεις, η μίξη και το mastering έγιναν από τον Κώστα Μπασδάνη, ο οποίος επίσης τραγουδάει και στο κομμάτι hello. Στο δίσκο συμμετέχουν επιπλέον και άλλοι φίλοι μας! Η φωτογραφία του εξωφύλλου όπως και τα γραφιστικά είναι του Αχιλλέα Νάσιου και η εσωτερική φωτογραφία του συγκροτήματος του Γιώργου Σφήκα. Το Always Tick-Tock κυκλοφορεί από την Rana Records και μπορείτε να το βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα ή να το παραγγείλετε στέλνοντας μας ένα mail.
 
[Ε.Σ] Περιγράψτε μας με 3 λέξεις τη μουσική σας.
1.      Always
2.      Tick
3.      Tock
 
[Ε.Σ] Αν κάποιος δε σας γνωρίζει καθόλου, με ποιο τραγούδι της συλλογής σας θα του συστηνόσασταν;
 
Είναι πολλά! Ας πούμε το Farewell ή το 10 minutes. Ωραίος τρόπος να γνωρίζεις κάποιον με το Farewell…. (χαχαχ)


 
[Ε.Σ] Μελλοντικά σχέδια; Live; Εμείς στην Αθήνα πότε θα σας δούμε με το καλό;
 
Όλα θα γίνουν εν καιρώ και θα ανακοινωθούν από τη σελίδα μας. Ελπίζουμε να κατηφορίσουμε Αθήνα αυτόν το χειμώνα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη και για το χρόνο σας. Ελπίζουμε να σας άρεσε ο νέος μας δίσκος.

Εμείς ευχαριστούμε περισσότερο και ο δίσκος μας άρεσε πολύ :) Αλλά αυτά στη δισκοκριτική καλύτερα τι λέτε;
Και φυσικά σας περιμένουμε Αθήνα:)

# Schemaτιστείτε!
   Official Page  Facebook   You Tube   Google+  Bandcamp

# P.S.
  Μέχρι την επόμενη εβδομάδα και όχι μόνο .. Put Your Smile  ON!

Put Your Smile On - Schema (Always Tick Tock, 2015)

Ποια η γνώμη σας για το συγκρότημα;
Πείτε μας τη γνώμη σας
10,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα