"Τα τρία πρώτα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου" @ Off off Theater Festival στο Θέατρο Επί Κολωνώ

Διαβάστηκε
"Θουκυδίδου Ιστορίαι" από την θεατρική ομάδα αποφοίτων 5ου Λυκείου Νίκαιας.Για 7η χρονιά διοργανώθηκε το "OFF OFF Athens Theater Festival" στο Θέατρο Επί Κολωνώ και ολοκληρώνει σήμερα τον κύκλο του. Για ένα μήνα διάφορες θεατρικές ομάδες παρουσίασαν στο κοινό τις προσπάθειές τους για δύο παραστάσεις η κάθε μία και το αποτέλεσμα ήταν άκρως δημιουργικό και όμορφο. 

Είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε την παράσταση "Τα τρία πρώτα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου" από την θεατρική ομάδα των αποφοίτων του 5ου Λυκείου Νίκαιας. Πρόκειται για τη δραματοποίηση μιας διασκευής του γνωστού σε όλους μας αρχαίου κειμένου που γράφτηκε από τον πρώτο μεγάλο ιστορικό, τον Θουκυδίδη. Το έργο παρουσιάζει τα βασικά γεγονότα που έλαβαν χρόνια τα τρία πρώτα χρόνια του Πολέμου, όπως αυτά καταγράφηκαν στο 2ο βιβλίο. 

Με ένα αρχαίο απόσπασμα στο video wall από το εν λόγω κείμενο που αφορά την αφορμή αλλά και την πραγματική αιτία, κατά τον Θουκυδίδη, του μεγάλου σε ένταση και σημασία αυτού πολέμου ανάμεσα σε Αθηναίους και Λακεδαιμόνιους και τους αντίστοιχους συμμάχους τους στα 431 π.Χ. μετά την παράβαση της Τριακονταετούς Ειρήνης, ξεκίνησε η παράσταση. Για μία και λίγο παραπάνω ώρα είδαμε στη σκηνή μια δεμένη ομάδα από ταλαντούχους και γεμάτους όρεξη νέους, οι οποίοι χόρεψαν, τραγούδησαν και υποδύθηκαν με απόλυτη συγκέντρωση τους ρόλους τους. Πολλοί θα αναρωτιούνται πόσο εύκολο είναι ένα τέτοιο έργο να δραματοποιηθεί χωρίς ειδικά εφέ και μια μεγάλη παραγωγή αλλά και πόσο σύγχρονο μπορεί να φαντάζει σήμερα. Η απάντηση είναι πως με έμπνευση, πίστη στο νόημα και τα μηνύματα του κειμένου και με μια πιο σύγχρονη ματιά, το κείμενο μπορεί να αποδοθεί περίφημα, ενώ σήμερα μπορεί πραγματικά να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.  

Κάθε ένας που πήρε μέρος στην παράσταση ξεχώρισε με τον δικό του τρόπο. Εκτός των άλλων, τα παιδιά έπαιξαν ζωντανά τη μουσική που ακούστηκε στην παράσταση και η φαινομενικά αταίριαστη επιλογή των κομματιών, έντυσε πολύ ωραία το κείμενο, τις εναλλαγές των γεγονότων και των συναισθημάτων. Μεγάλο ατού ο ήχος των ντραμς! Αξίζει να πούμε πως ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το μοιρολόι που τραγούδησαν όλοι μαζί. Η απόδοση του κειμένου έγινε φυσικά στα νέα ελληνικά και τα γεγονότα παρουσιάστηκαν με έναν τρόπο άμεσο και ιδιαίτερα ευχάριστο και ευφάνταστο, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες των Χρήστου Κοντογεώργη και Γιώργου Βουρδαμή Μαυρογένη
Μετά την εκπνοή των τριών πρώτων χρόνων του πολέμου, ένα - ένα τα παιδιά έκαναν ξεκάθαρη την σύνδεση της παράστασης με τον 21ο αιώνα και το σήμερα. Αναφέρθηκαν σε όλα τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν, στις βιαιοπραγίες ανά τον κόσμο που είναι τόσο μακριά όσο και τόσο δίπλα μας, στις ολέθριες συνέπειες που είχε, έχει και θα έχει για την ανθρωπότητα ένας πόλεμος, με όποιον τρόπο και αν εκδηλώνεται. Με μηνύματα όπως, το ότι ευτυχισμένος άνθρωπος δεν μπορεί παρά να είναι ο ελεύθερος άνθρωπος και πως όσο η φύση του ανθρώπου δεν αλλάζει, πάντα τέτοια τρομερά πράγματα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν, και αρκετή τροφή για σκέψη  φύγαμε από το θέατρο. 

Αξίζει λοιπόν ένα μπράβο στα παιδιά και σε όλους τους συντελεστές της παράστασης. Το θέατρο είναι ένας μαγικός τρόπος έκφρασης και μακάρι να έχουν πάντα αυτόν τον ενθουσιασμό και την προσήλωση σε αυτό που κάνουν, γιατί το αποτέλεσμα θα τους δικαιώνει με το παραπάνω. 


Ερμηνεύουν:

Εμμανουέλα Αλικαρίδου, Αγγελική Αρβανιτίδου, Καλογερόγιαννης Δημήτρης,
Άρης Κασαπίδης, Λιάνα Κεραμιδά, Πασχάλης Κεραμιδάς, Μαρίνα Κοσμά, Αλέξανδρος Κουλικούρδης, Μάριος Λύσανδρος, Βασίλης Μηλιώνης, Γιώργος Μηλιώνης, Νίκος Νομικός, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Φαίη Παπαντωνίου, Νεκτραρήλια Τσομπάνογλου, Δήμητρα  Χάνα.

Παίζουν μουσική:
Βάιος Πράπας, Αλέξης Αλεξόγλου, Ευγένιος Γκολφινόπουλος, Τάσος Αρβανιτίδης

Διασκευή Κειμένου: Μαίρη Αδαμοπούλου, Σπύρος Χαρισιάδης, Γιώργος  Βουρδαμής Μαυρογένης και η Θεατρική Ομάδα Αποφοίτων 5ου Λυκείου Νίκαιας
Σκηνοθεσία:Χρήστος Κοντογεώργης, Γιώργος Βουρδαμής Μαυρογένης
Σκηνικά/ Κοστούμια: Θεατρική Ομάδα Αποφοίτων 5ου Λυκείου Νίκαιας
Φωτισμοί: Κώστας Χάνας, Γιώργος Βουρδαμής Μαυρογένης
Βίντεο: Σπύρος Χαρισιάδης


OFF OFF ATHENS THEATRE FESTIVAL

Το φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων ζωντανεύει για έβδομο καλοκαίρι στο Θέαρο Επί Κολωνώ με 34 διαφορετικές παραστάσεις στη κεντρική σκηνή του για την περίοδο 26 Μαΐου -29 Ιουνίου 2015. Δείτε το σχετικό promo video:'Ωρες Παραστάσεων:  20:45 και 22:00.

Σε κάθε βραδιά παρουσιάζονται οι παραστάσεις δύο διαφορετικών ομάδων 
Η κάθε ομάδα θα πραγματοποιήσει δυο παραστάσεις σε δύο συνεχόμενες βραδιές.

 
Τιμές εισιτηρίων:

5,00 € ανά παράσταση
6,00 € για 2 παραστάσεις το ίδιο βράδυ
30,00 € για max αριθμό παραστάσεων 34
25,00 €για max αριθμό παραστάσεων 20
20,00 € για max αριθμό παραστάσεων 10

Ωράριο ταμείου:  7:30μμ - 10:30μμ [Δευτέρα-Κυριακή]
Επικοινωνία με το θέατρο: 210 5138067  [Δευτέρα-Κυριακή  14:30μμ - 22:30μμ]
Από
Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Το έργο (απόδοση, διάρκεια κτλ.)
Οι ηθοποιοί
Η σκηνοθεσία
Τα σκηνικά (κοστούμια κτλ.)
Η μουσική
Το κοινό
Βαθμός Παράστασης/10 ()
Πες μας την γνώμη σου!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Ανασκόπηση 2020
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια