Η φωτογραφία ανήκει στο Θοδωρή Μάρκου - EJEKT Festival 2015

Ο νέος Φ.Π.Α. σκοτώνει τις μεγάλες συναυλίες στην Ελλάδα;

Διαβάστηκε
Η φωτογραφία ανήκει στο Θοδωρή Μάρκου - EJEKT Festival 2015
Οι φωτογραφίες ανήκουν στο Θοδωρή Μάρκου.

Καλημέρα παιδιά και καλή εβδομάδα να έχουμε!

Μετά από την υπερπληροφόρηση των τελευταίων εβδομάδων, δε νομίζω να υπάρχει κάποιος από εσάς που να μη γνωρίζει τις βασικές αλλαγές που γίνονται σήμερα στο νέο Φ.Π.Α. Μέσα σ' αυτές τις αλλαγές, είναι και η αύξηση του φόρου στις συναυλίες από 13 σε 23%.

Γιατί ο νέος Φ.Π.Α. μπορεί να "σκοτώσει" τις μεγάλες συναυλίες στην Ελλάδα;

Κατ' αρχάς, στο εισιτήριο της συναυλίας, ο διοργανωτής δίνει στο Δημόσιο το Φ.Π.Α. (23% τώρα), στην ΑΕΠΙ το 7% και το φόρο υπερ τρίτων ή αλλιώς το φόρο της Φρειδερίκης, ο οποίος είχε επιβληθεί το 1948 και αφορούσε μουσικά θεάματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (5%). Σε αυτούς τους φόρους, πρέπει βέβαια να προστεθεί ο φόρος που πληρώνει κάθε επιχείρηση στο τέλος του χρόνου. Συνολικά, από σήμερα πάνω από το 35% (από 25%) της αξίας του εισιτηρίου θα πηγαίνει σε φόρους κι αν προσθέσουμε το φόρο της επιχείρησης, τότε ξεπερνάμε το 50%.

Όπως καταλαβαίνετε, με τα καθαρά έσοδα ο διοργανωτής θα πρέπει να καλύψει όλα τα υπόλοιπα έξοδα της συναυλίας και βέβαια να βγάλει το προσδοκώμενο κέρδος του. Ας κάνουμε λίγο στην άκρη το κέρδος. Τα έξοδα μιας συναυλίας ποικίλλουν ανάλογα με το όνομα που εμφανίζεται. Σίγουρα όμως πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν το ενοίκιο του χώρου, η προκαταβολή που πρέπει να δώσει ο διοργανωτής στον μουσικό (για τα ξένα ονόματα αυτό το ποσό μπορεί να 'ναι μεγάλο), τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής του καλλιτέχνη και του συγκροτήματος του (+ οι managers), η πληρωμή του απαιτούμενου προσωπικού, η ενοικίαση ηχητικού εξοπλισμού και το κόστος διαφήμισης - προώθησης της συναυλίας. Εννοείται ότι υπάρχουν κι άλλα έξοδα, ανάλογα με τη συναυλία.

Η φωτογραφία ανήκει στο Θοδωρή Μάρκου - EJEKT Festival 2015Τα τελευταία χρόνια οι διοργανωτές έχουν κατεβάσει αρκετά τις τιμές των εισιτηρίων, λόγω της πτώσης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Η κίνηση αυτή ήταν απόλυτα σωστή και βοήθησε στο να κρατηθεί κάπως η προσέλευση του κόσμου. Βέβαια, εννοείται ότι το κοινό έχει γίνει πιο πολύ επιλεκτικό και δεν πηγαίνει σε τόσες συναυλίες, όσες πήγαινε στο παρελθόν.

Ας δούμε λίγα παραδείγματα:

Τα εισιτήρια των Ελληνικών συναυλιών το χειμώνα που μας πέρασε, αλλά και αυτό το καλοκαίρι είναι σε πολλές περιπτώσεις 10 με 12 Ευρώ. Με το νέο Φ.Π.Α. θα πάνε στα 12 με 15 Ευρώ.

Το εισιτήριο της προπώλησης για το EJEKT Festival που έγινε πριν λίγες ημέρες ήταν στα 35 Ευρώ. Με τα νέα δεδομένα θα ήταν στα 40 Ευρώ τουλάχιστον.

Το εισιτήριο της συναυλίας των Black Keys ήταν στα 42 Ευρώ. Όλοι ξέρουμε ότι το κόστος αυτής της συναυλίας ήταν μεγάλο, γιατί οι Αμερικάνοι είναι στα πάνω τους αυτά τα χρόνια. Άλλωστε, λίγες ημέρες πριν την εμφάνιση τους στο Rockwave, ήταν headliners στο Primavera Sound. Με το νέο Φ.Π.Α. το εισιτήριο για την 1η μέρα του Rockwave θα πήγαινε στα 50 Ευρώ!

Τα εισιτήρια για την εμφάνιση του Robbie Williams ξεκίνησαν στην τιμή των 48 Ευρώ και κατέληξαν στα 60. Με τα νέα δεδομένα, οι τιμές αυτές θα ήταν από 56 μέχρι 72 Ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φόρος της Φρειδερίκης (5%) δεν ισχύει στη Μαλακάσα, που είναι το Terra Vibe.

Ποιος από εμάς θα έδινε αυτά τα χρήματα;
Πιστεύετε ότι μπορεί
κάποιος διοργανωτής να πάρει το ρίσκο να φέρει τον Bruce Springsteen ή το Nick Cave ή τους Radiohead και να βάλει εισιτήριο 50 Ευρώ ή και παραπάνω;
Πόσες πιθανότητες έχει να βγει αυτή η συναυλία;


Όπως καταλαβαίνετε, το μέλλον των ξένων συναυλιών στην Ελλάδα προβλέπεται ζοφερό τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς, πιστεύω ότι θα είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Μην περιμένετε ονόματα που έχουν σχετικά υψηλό κασέ, στην Ελλάδα.

Μπορεί να γίνει κάτι σ' αυτό το θέμα;

Στις Ελληνικές συναυλίες θεωρώ πιθανή τη μείωση της αμοιβής αρκετών καλλιτεχνών και την αύξηση των συνεργασιών με ποσοστά επί των εισιτηρίων. Στα ξένα ονόματα αυτό θα γίνει σε πολύ λίγες περιπτώσεις.

Επιπλέον, θεωρώ σχεδόν σίγουρη τη μείωση των μελών των Ελληνικών συγκροτημάτων που θα εμφανίζονται στις συναυλίες, για να μειωθεί το συνολικό κόστος της αμοιβής τους. Τους προηγούμενους χειμώνες, θα είχατε προσέξει ότι ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου είχαν μικρότερο σχήμα που τους συνόδευε, σε σχέση με αυτό που είχαν τα καλοκαίρια.

Επίσης, η μείωση του ενοικίου του χώρου της συναυλίας είναι επιβεβλημένη. Είναι πολύ σημαντικό να δεχτούν αυτές τις μειώσεις οι ιδιοκτήτες. Βέβαια, έχουν ήδη γίνει μειώσεις τα τελευταία χρόνια.

Ακόμη, πιστεύω ότι οι Ελληνικές συναυλίες δεν μπορούν να "αντέξουν" με εισιτήριο πάνω από 12 Ευρώ. Τα 15-άρια είναι "ανεκτά" για λίγους γνωστούς μουσικούς, όπως ο Μάλαμας, ο Χαρούλης, η Μποφίλιου κλπ. Όμως, το χειμώνα, στις μουσικές σκηνές στα 12 Ευρώ υπάρχει και η μπύρα ή το κρασί. Θα αντέξει ο Σταυρός του Νότου, το Passport, ο Μύλος και άλλοι χώροι να "απορροφήσουν" το νέο ΦΠΑ; Δύσκολο...

Στα Μουσικά Φεστιβάλ, οι χορηγοί θα αποτελούσαν τη λύση του προβλήματος. Όμως, είναι τόσο λίγες οι μεγάλες Εταιρείες που θέλουν να διαφημιστούν με αυτό τον τρόπο, που είναι εμφανές ότι η υποστήριξη τους είναι μικρή τα τελευταία χρόνια. Καμία σχέση με τη "χρυσή" δεκαετία των 00s για τις συναυλίες!

Σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι οι Έλληνες μουσικοί θα προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Οι ξένοι όμως δεν θα το κάνουν. Θα πάνε σε άλλες χώρες.

Από
Αξιολόγηση
Βαθμός
Βαθμολογήστε το άρθρο/10 ()
Πόσα αστεράκια να πάρει (1-5); Click εδώ!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια