Whatever makes us happy on a Sunday morning: everywhere is on my list

Διαβάστηκε
Η σημερινή λίστα είναι μία συλλογή από τραγούδια που κυκλοφόρησαν φέτος και μου τράβηξαν το ενδιαφέρον.Ο ουρανός βρέχει αστέρια, η θάλασσα ξεβράζει αχινούς, ο ήλιος ζεματάει τις αμμουδιές κι εσύ για ακόμη μια φορά χάνεις το δάσος κοιτώντας το δέντρο. "Του χρόνου" μουρμουράς πιο συχνά κι απ' το όνομά σου. Έτσι με έπεισες και πέρυσι. Και σε 10 μήνες, όταν πάλι θα πλησιάζει απειλητικά το καλοκαίρι, συνοφρυωμένος πίσω από τα στρογγυλά γυαλιά σου θα αυτομαστιγώνεσαι μ' αμέτρητες σελίδες που κάποια ακατανόητη και μαζοχιστική επιθυμία σου επέβαλε. Σου φωνάζω πως ο χρόνος δε γυρίζει πίσω, όμως μέσα στη νιότη σου θωρείς πως η ζωή είναι όλη μπροστά σου έτοιμη να την καταβροχθίσεις ανά πάσα στιγμή. Αισθάνεσαι νικητής και υπερήρωας χολιγουντιανού στούντιο, μα έλα που ζαλισμένος από την ταχύτητα της καθημερινότητας δεν αντιλαμβάνεσαι την παροδικότητά της.

15 Αυγούστου, σα χθες το θυμάμαι, του 1996 καθόμασταν σούρουπο  στην
ακροθαλασσιά κι απολαμβάναμε επιτέλους τη βραδινή δροσιά πάνω στο ηλιοκαμένο πρόσωπό μας. Η αρμύρα μας είχε ψήσει όλη μέρα καθώς ψάχναμε με μανία να βρούμε πού επιτέλους κρύβονται αυτά τα καβούρια. Όπως πάντα, είχες ένα βιβλίο μαζί σου, γιατί έτσι μόνο ένιωθες ασφάλεια, μου έλεγες. "Να σου διαβάσω κάτι;" με ρώτησες κι έσπασες τη σιωπή. Ποτέ δεν μπορούσα να αρνηθώ μια τέτοια πρόταση. Κατένευσα. «Κατάμπροστα στο ψαρολίμανο, μέσα στο μάτι του πουνέντη, ορθώνεται πάνω σε θεόρατη θαλασσοβραχιά το ξωκλήσι της Παναγιάς της Γοργόνας. Τούτο τον όγκο της πέτρας τόνε κράζουν οι χωριανοί “της Παναγιάς τα ράχτα”. Ο βράχος είναι ριζωμένος στον πάτο. Σηκώνει τη χήτη του μες από τα νερά σα θεριό που ξενέρισε το μισό και εκεί πέτρωσε ... ».  Ακόμα και τώρα το θυμάμαι λέξη προς λέξη.

"Ξέρεις τι είναι αυτό;" με ρώτησες. "Όχι". "Σήκωσε τα μάτια σου και πες μου τι βλέπεις απέναντι". "Ω!" αναφώνησα. "Είναι το εκκλησάκι απέναντι;" "Ακριβώς!" μου απάντησες. "Είναι η Παναγιά η Γοργόνα. Είναι αυτή για την οποία έγραψε ο Στρατής Μυριβήλης. Ξέρεις ότι στο εσωτερικό του έχει τη Μεγαλόχαρη ζωγραφισμένη ως γοργόνα; Αυτή ήταν η αιτία για τις γραμμές που διάβασες." Πήρα τα μάτια μου από πάνω του και τα έστρεψα πάλι στο ημιφωτισμένο ξωκλήσι. Από εκείνη την στιγμή η Σκάλα Συκαμινιάς μπήκε στην καρδιά μου. Δε θα ξεχάσω ποτέ εκείνη την εικόνα. "Μου υπόσχεσαι ότι θα ξανάρθουμε;" σε ρώτησα. "Στο υπόσχομαι. Όταν θα είμαστε πια μεγάλοι και θα μπορούμε να πάρουμε το πλοίο μόνοι μας".

Μη με αφήσεις, σε παρακαλώ, να περιμένω κι άλλα καλοκαίρια!

Η σημερινή λίστα είναι μία συλλογή από τραγούδια που κυκλοφόρησαν φέτος.
Ελπίζω να την απολαύσετε μαζί με τον πρωινό σας καφέ σε κάποιο μπαλκόνι
αγναντεύοντας τη θάλασσα που τόσο μου λείπει. Χαρείτε τις στιγμές της.
Είναι πολύ πιο σπάνιες από όσο νομίζουμε.

Καλημέρα!

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/videoseries?list=PLmlRmeUp98BJq88IoepltgzvWcrjJL2Sj" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>Τα τραγούδια

01. Tame Impala - The Less I Know The Better
02. Modest Mouse - Lampshades On Fire
03. Blur - Ong Ong
04. EL VY - Return to the Moon (Political Song for Didi Bloome to Sing, with Crescendo)
05. Matthew E. White - Rock & Roll Is Cold
06. Calexico - Falling From The Sky
07. Gaz Coombes - Detroit
08. Twin Shadow - Turn Me Up
09. Nadine Shah - Fool
10. Sleater-Kinney - Fade
11. Benjamin Clementine - London
12. Sufjan Stevens - Should Have Known Better
13. Sharon Van Etten - I Don’t Want To Let You Down
14. Natalie Prass - My Baby Don't Understand Me
15. Björk - Atom Dance
16. C Duncan - For
17. Farao - Hunter
18. Jamie xx - The Rest Is Noise
19. DJ Koze - I Haven't Been Everywhere But It's On My List
20. Four Tet - Morning Side

* Στο εξώφυλλο ο πίνακας "Χρυσή Φιλία" του Αλέκου Φασιανού. Ακρυλικό σε καμβά. Πηγή.
Από
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια