Berlin Calling: Το Mix Grill στο Lollapalooza Berlin 2015

Το Mix Grill σε λίγες ώρες αναμένεται να αφιχθεί στο Βερολίνο, όπου θα έχει τη χαρά και την τιμή να παραβρεθεί στο ευρωπαϊκό ντεμπούτο τού φημισμένου φεστιβάλ, το οποίο είναι εδώ και μια εβδομάδα sold out.
Διαβάστηκε φορες
Το 2015 είναι η χρονιά που το Lollapalooza επεκτείνεται και στην Ευρώπη, με αφετηρία το Βερολίνο. Δε γνωρίζω αν υπάρχουν ήδη σχέδια για περαιτέρω εξάπλωσή του και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις (στα πρότυπα, ενδεχομένως, του μοντέλου που ακολουθήθηκε στη Ν. Αμερική), αλλά η γερμανική πρωτεύουσα φαντάζει ως ο ιδανικός πρώτος σταθμός.

Lollapalooza-Berlin-2015

Το Mix Grill θα έχει τη χαρά και την τιμή να παραβρεθεί σε αυτό το ευρωπαϊκό ντεμπούτο τού φημισμένου φεστιβάλ, το οποίο είναι εδώ και μια εβδομάδα sold out. Για την ακρίβεια, σε λίγες ώρες αναμένεται να αφιχθεί στο Βερολίνο και να αρχίσει να καταστρώνει τον τελικό προγραμματισμό παρακολούθησης, υπό τη συνοδεία μιας παγωμένης μπύρας και ενός Bratwurst.

Ας ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στο προσχέδιο.

Το lineup του φεστιβάλ ομολογώ ότι δεν με εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά. Παρότι έχει αρκετά ενδιαφέροντα ονόματα, καθώς και ορισμένα από τα "βαριά χαρτιά" της χρονιάς, στα μάτια μου -ή καλύτερα, στ' αυτιά μου- απουσιάζει το συγκρότημα αυτό που θα έφτανε για να με κάνει να πάω περπατώντας μέχρι το Βερολίνο. Βέβαια αυτό δεν είναι εξ ορισμού αρνητικό, καθώς θα έχω το χρόνο, την άνεση, αλλά και το κίνητρο να εξερευνήσω όσο το δυνατόν περισσότερο, και να αποχωρήσω με μπόλικο υλικό ικανό να θρέψει μουσικά τους επόμενους μήνες.

Kapranos Lolla 2015Τα στανταράκια

FFS (Franz Ferdinand & Sparks), Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, Σκηνή 2: Το super group της χρονιάς και το μοναδικό σχήμα που έχω ξαναδεί στο παρελθόν, έστω κατά το ήμισυ.

Macklemore & Ryan Lewis, Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, Σκηνή 2: Θα είναι σίγουρα καλύτερα από το να ακούω τραγούδια τους στο ραδιόφωνο.

Wolf Alice, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, Σκηνή 1: Οι νεαροί Άγγλοι κυκλοφόρησαν ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα της χρονιάς ως τώρα, και θεωρώ ότι επάξια μεταφέρθηκαν στην κεντρική σκηνή του Lollapalooza (αρχικά επρόκειτο να εμφανιστούν στην alternative σκηνή).

Stereophonics, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, Σκηνή 1: Υπάρχει μια ιδιαίτερη συγκίνηση όταν σμίγεις επιτέλους με συγκροτήματα που σημάδεψαν την εφηβεία σου.

Belle & Sebastian, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, Σκηνή 1: Το αυτό με παραπάνω.

Sam Smith, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, Σκηνή 1: Ποπ με λόγο ύπαρξης και δυναμική. Έχω, βέβαια, μια περιέργεια για το πώς θα ταιριάξει μουσικά μέσα στην εξέλιξη της ημέρας.

3 Tage noch! // 3 days to go! #lollaberlin <3

Posted by Lollapalooza Berlin on Wednesday, 9 September 2015

Lollapalooza 2015 lineupΤα διλήμματα

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, Parov Stelar Band (Σκηνή 1) Vs Hot Chip (Alternative Σκηνή)
Χορός ή χορός; Αυτά είναι ωραία διλήμματα! Μάλλον θα με κερδίσουν οι Άγγλοι, γιατί τον Parov όλο και κάπου υπάρχει περίπτωση να τον ξαναπετύχω.
Πρόβλεψη: 2 (Απόδοση 1,5)

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, Bastille (Σκηνή 1) Vs Chvrches (Alternative Σκηνή)
Πιο πολύ είναι η αναγγελία του νέου δίσκου των Chvrches που με βάζει στο δίλημμα. Διαφορετικά θα πήγαινα σίγουρα στους Άγγλους.
Πρόβλεψη: 1 (Απόδοση 1,8)

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, Muse (Σκηνή 1) Vs Tame Impala (Alternative Σκηνή)
Ποιος θα μου το έλεγε το 2012, όταν έβγαζα εκζέματα και μόνο στην σκέψη ότι μπορεί να ακουστεί τραγούδι των Αυστραλών, ότι τόσο σύντομα θα γίνονταν το απόλυτο φαβορί σε μια τέτοια αναμέτρηση! Από τη μία, το "Currents" αποτελεί αναντίρρητα έναν από τους δίσκους της χρονιάς. Από την άλλη, οι Muse κατάφεραν να ξεπεράσουν το... χειρότερο εαυτό τους, παρουσιάζοντας έναν δίσκο που είναι -το λιγότερο- ανούσιος (για να μην πω τίποτα πιο βαρύ).
Πρόβλεψη: 2 (Απόδοση 1,05)

Οι Γερμανοί

Όπως κάθε φεστιβάλ που σέβεται τον εαυτό του, το Lollapalooza Berlin φροντίζει να έχει στο lineup του αρκετά εγχώρια συγκροτήματα. Παρακάτω, παρουσιάζουμε σύντομα τέσσερις από τους εκπροσώπους της γερμανικής μουσικής σκηνής:

Οι Beatsteaks είναι από τους πιο σταθερούς και συνεπείς εκπροσώπους της ροκ σκηνής στη Γερμανία. Έχουν συνεχή παρουσία από το 1995, συχνή δισκογραφική παρουσία, αλλά έχουν χτίσει το κοινό τους κυρίως με τις συνεχείς περιοδείες τους. Το πέρασμα του Iggy από τη γερμανική πρωτεύουσα δεν πέρασε απαρατήρητο και οι Beatsteaks μπορούν να θεωρηθούν κάλλιστα πνευματικά τέκνα του.

Οι Mighty Oaks είναι το γερμανικό συγκρότημα που βλέπω συχνότερα στα lineup ευρωπαϊκών φεστιβάλ. Διασταυρωθήκαμε αρκετές φορές, αλλά τους προσπέρασα. Φέτος ήρθε η ώρα να τους δώσω μια ευκαιρία. Φολκ ροκ μουσική, στα πρότυπα αρκετών αντίστοιχων σχημάτων και στις δυο μεριές του Ατλαντικού. Πέρυσι κυκλοφόρησαν επιτέλους το ντεμπούτο τους δίσκο ("Howl"), ενώ το 2015 παρέστησαν σχεδόν σε κάθε φεστιβάλ της Γερμανίας και των γύρω χωρών (π.χ. Ολλανδία, Ελβετία, Λουξεμβούργο). Αποκορύφωμα, βέβαια, ήταν τα Rock am Ring και Rock im Park, με την καλοκαιρινή περιοδεία να κλείνει ενυπωσιακά στο Lollapalooza.

Οι Deichkind είναι ένα από τα μακροβιότερα συγκροτήματα της γερμανικής χιπ χοπ και ηλεκτρονικής σκηνής. Εκκεντρικοί, αθυρόστομοι, πρωτοπόροι, αλλά και με πολιτικό λόγο όποτε χρειάζεται, έχουν ανοίξει το δρόμο για αρκετούς νέους καλλιτέχνες που διαπρέπουν τα τελευταία χρόνια (Cro, Sido, Casper, θα τολμούσα να προσθέσω ακόμα και τους Αυστριακούς Bilderbuch). Φέτος επέστρεψαν δισκογραφικά μετά από τρία χρόνια και παρουσίασαν ένα έξυπνο βίντεο για το πρώτο single του δίσκου, στο οποίο συνεργάστηκαν με “hot” ονόματα της γερμανικής και γερμανόφωνης μουσικής, όπως οι Kraftklub, Samy Deluxe, Campino (Die Toten Hosen), MC Fitti, Fettes Brot, Bilderbuch, Jennifer Rostock κ.ά.

Οι Seeed είναι μια χιπ χοπ κολλεκτίβα, ιδιαίτερα δημοφιλής τόσο στη Γερμανία όσο και σε άλλες γερμανόφωνες χώρες. Τα κομμάτια τους σκαρφαλώνουν με χαρακτηριστική άνεση στην κορυφή των charts και συνεχίζουν ακόμα και χρόνια μετά την κυκλοφορία τους να στοιχειώνουν -όχι απαραίτητα για καλό.Το σίγουρο είναι ότι αναμένεται να γεμίσουν τη σκηνή!

Seeed Lolla Berlin

Ακούστε παρακάτω μια επιλογή κομματιών από ορισμένους εκ των καλλιτεχνών που θα εμφανιστούν στο Lollapalooza Berlin 2015:





Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα