Mιλήσαμε με τον αγαπημένο μας "ψαρά" του Jumping Fish της Cosmote, Πάνο Σουρούνη

Μουσικός παραγωγός ραδιοφώνου και αρθρογράφος στο Jumping Fish της Cosmote, o Πάνος Σουρούνης απαντάει στις ερωτήσεις μας.
Διαβάστηκε φορες
Κάθε μέρα και ένα τραγούδι της ημέρας στο Jumping Fish της Cosmote! Με ποιο κριτήριο επιλέγεις τα κομμάτια; Έχουν όντως να κάνουν με το κλίμα της κάθε μέρας; 
Συνήθως έχει να κάνει με το κείμενο. Σχετίζεται με τον πρόλογο των έξι γραμμών που γράφω κάθε μέρα για το κάθε τραγούδι και συνήθως είναι ειρωνικό απέναντί του. Δηλαδή, σε ένα θυμωμένο κείμενο θα υπάρχει χαρούμενο τραγούδι και το αντίθετο. Επίσης πολλές φορές έτσι μου έρχεται στο μυαλό ένα τραγούδι και το βάζω...

Υπάρχει μία πεποίθηση ότι πλέον οι μουσικοί στην Ελλάδα είναι περισσότεροι από τους υποψιασμένους ακροατές. Έχεις εισπράξει εσύ κάτι τέτοιο μέσα από το Jumping Fish το οποίο προσπαθεί να αναδείξει νέους καλλιτέχνες στο ευρύ κοινό;
Συμφωνώ! Σταματήστε να θέλετε όλοι να ανεβείτε όλοι στην σκηνή. Πρέπει και κάποιοι να είμαστε από κάτω από αυτή. Από την άλλη μεριά παρατηρώ πως όσο περνάνε τα χρόνια αρχίζει ο κόσμος και ενδιαφέρεται από μόνος του να ανακαλύψει νέες μουσικές. Επίσης, επειδή δεν υπάρχει εμπόριο με την έννοια του cd κτλ, ούτε δισκογραφικές να σου επιβάλουν συγκεκριμένες επιλογές, ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει την μουσική που θέλει να βάλει σπίτι του.

Ποιους από τους Jumping Fish artists έχεις ξεχωρίσει μέχρι σήμερα και γιατί;
Είμαι πολύ περήφανος που πίεσα, όσο μπορούσα, εκείνη την περίοδο να επικρατήσει ο ελληνικός στίχος σε μια επιλογή μας. Εννιά στα δέκα παιδιά, που λάμβαναν μέρος στο Jumping Fish έστελναν αγγλόφωνα τραγούδια. Τότε, λοιπόν,ήρθε ένα τραγούδι με ελληνικό στίχο και παραδοσιακό ρυθμό που με ενθουσίασε. Ήταν της Nefeli Walking Undercover με το ''Ρε και το μι απ' την ηρεμία''. Είμαι πολύ περήφανος που το Jumping Fish της Cosmote, ανακάλυψε την μουσική της. Θα καταλάβετε στο μέλλον τον λόγο. Επίσης, θυμάμαι την πρώτη φορά που ο καλός μου φίλος Ευρυπιδης Ζεμενίδης μου έστειλε ένα τραγούδι που έγραψε μια μαθήτρια του. Ήταν η Ειρήνη Σκυλακάκη και το τραγούδι ''In the light''. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα πολλά, απλά αυτά τα δύο μου ήρθανε πρώτα. 

Δουλεύεις στον Pepper αλλά και στον Μέντα. Δύο εντελώς διαφορετικοί σταθμοί μεταξύ τους. Πώς τα συνδυάζεις και τα δύο; 
Αυτό το έχω ξανακάνει όταν ήμουν στον ''Κόσμος 93,6'' και το ''Δεύτερο πρόγραμμα'' ταυτόχρονα. Τότε, όταν με ρωτούσαν έλεγα ότι επειδή είμαι δίδυμος, μ' αρέσει να το έχω δίπορτο. Αυτό τελικά μπορεί να είναι αλήθεια και να μην υπάρχει άλλος λόγος. Αν τώρα πρέπει να δώσω και μια πιο σοβαρή απάντηση τότε θα πω ότι με την δουλειά μου στο ραδιόφωνο εδώ και 12 χρόνια προσπαθώ να αποδείξω πως η μουσική είναι μία! Δηλαδή, ο Ζαμπέτας θα έπρεπε να διαδέχεται σε μια μουσική λίστα τον Tom Waits, ο Χατζιδάκις τον Cohen και ένα βαρύ αμερικάνικο μπλουζ τον Τζάκ Ό Χάρα του Ζαμπέτα χωρίς πολλές εξηγήσεις.

Τελικά το γούστο και οι επιλογές ενός ραδιοφωνικού παραγωγού επηρεάζονται από τον εκάστοτε εργοδότη; 
Στην περίπτωση μου, ευτυχώς, όχι! Συμβαίνει όμως. Σε ό,τι με αφορά, όταν διάλεγα μουσική στον Κόσμος και το Δεύτερο Πρόγραμμα δεν υπήρχε κάποιος να σου επιβάλει τι θα παίξεις και τι όχι. Το ζητούμενο ήταν να παίξουμε ωραίες μουσικές. Όσον αφορά το τώρα, περιέργως δουλεύω ακόμα με τους ίδιους ανθρώπους που μετά από πολλές διαφωνίες, σε τέτοια μουσικά ζητήματα πάντα στο τέλος βρίσκουμε την μέση λύση. Αυτή η μέση λύση συνήθως είναι και το ζήτημα. 

panos sourounis jumping fish

Πόσο δεσμευμένος είσαι από τις Playlists σε αυτούς τους σταθμούς; Σου δίνεται η δυνατότητα για... "αντάρτικο"; 
Είναι μια μεγάλη κουβέντα αυτό. Θα το πω όσο πιο περιεκτικά μπορώ. Υπάρχει  playlist σταθμών που υπάρχουν τώρα και ένας υπολογιστής μέσα από 250 τραγούδια φτιάχνει ένα 24ώρο πρόγραμμα. Απ' την άλλη πλευρά υπάρχει και ένα playlist που σε ένα 24ωρο πρόγραμμα βάζει 450 με 500 τραγούδια μετά από το "χτένισμα" ενός ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι στην πρώτη περίπτωση θα ακούσεις πιο εύκολα τα ίδια τραγούδια ενώ στον άλλο σταθμό δύσκολα θα συμβεί αυτό. Απλά τα 400 αυτά τραγούδια θα δώσουν μια συγκεκριμένη εικόνα του σταθμού αυτού. Πρέπει ένας σταθμός, κατά την γνώμη μου να έχει ένα συγκεκριμένο ύφος και γι' αυτό χρειάζεται το playlist. Δεν πρέπει να υπάρχει και πλήρης αναρχία σε ένα σταθμό. Συνεπώς είμαι υπέρ του playlist αλλά του ποικιλόμορφης playlist. 

Τί είναι το ράδιο για σένα και τι πιστεύεις είσαι εσύ για το ράδιο; 
Δεν μπορώ να περιγράψω τι σημαίνει, ακριβώς, το ραδιόφωνο για μένα. Τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής μου ξυπνάω για να πάω στη δουλειά μου που είναι το ραδιόφωνο. Έχω δημιουργήσει φιλίες σε όλη την Ελλάδα μέσα από το ραδιόφωνο. Αυτό που με εξιτάρει σε αυτό το μέσο είναι οι "πιστοί" ακροατές του. Αυτή είναι η μαγεία του ραδιοφώνου. Η αγάπη των ακροατών στο μέσο αυτό. Το τι σημαίνω εγώ για το ραδιόφωνο δεν το ξέρω. Καλύτερα να μην το μάθω γιατί μπορεί να αγχωθώ.


Ποια ερώτηση θα έκανες στον εαυτό σου; 
''Τι καινούργιο μπορώ να σκεφτώ να κάνω μετά;''

Τι καινούργιο θα κάνεις μετά;;
Αυτό που θα κάνω, γιατί με πετυχαίνεις και στην αρχή της "σχολικής" χρονιάς, είναι ότι αποφασίσαμε με έναν πολύ καλό μου φίλο και συνεργάτη χρόνια πια,τον Αντώνη Ζουγανέλη, να φέρουμε πιο κοντά στον κόσμο νέους καλλιτέχνες αξιοποιώντας την όποια εμπειρία και γνώση μέχρι τώρα έχουμε. Παράλληλα, σκέφτομαι πολύ έντονα, με έναν πολύ καλό μου φίλο να περάσω και στο κουτί τη τηλεόρασης. Αλλά αυτά θα τα πω όταν εχω περισσότερα νέα.

Τι είναι αυτό που εκνευρίζει στο ραδιόφωνο του σήμερα αλλά και ποια καινοτομία του αγαπάς σε σχέση με το ραδιόφωνο του παρελθόντος;
Αυτό που με εκνευρίζει στο ραδιόφωνο είναι ότι για πολλά χρόνια υπήρχε το καθεστώς του "νιαουρίσματος" στους ραδιοφωνικούς παραγωγούς. Δηλαδή, οι μουσικοί παραγωγοί άλλαζαν τη φωνή τους τη στιγμή που μιλούσαν στο μικρόφωνο προσπαθώντας να την κάνουν πιο ερωτική επειδή θεωρούσαν ότι με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο θελκτική. Αυτό που μου αρέσει πολύ στο ραδιόφωνο μας (Μέντα) είναι ότι δεν λειτουργούμε με την καθιερωμένη playlist. Δεν θα πρέπει ένα τραγούδι να παίξει στο ράδιο μόνο και μόνο επειδή το επιβάλλει κάποια παροδική του επιτυχία. Αρκεί να μας αρέσει. Για αυτό στην Μέντα 88 θα ακούσετε αρκετά νέα τραγούδια ανθρώπων που ακόμα δεν έχουν κάποια δισκογραφία. Μου αρέσει που μπορώ να το λέω αυτό δημόσια και κανένας να μην μπορεί να πει το αντίθετο μιας και έχω πολλά πολλά παραδείγματα να του φέρω. 

Έχεις τηλεόραση σπίτι σου; 
Έχω αλλά ανοίγει μόνο για να δω ταινίες. (γέλια)

Ερώτηση Πάνου Μουζουράκη:''Μουζουράκης ή Αλευράς;'' 
Το ερώτημα αυτό είναι παράνομο, αθέμιτο και απεχθές. (Δαγκωτό Πάνος Αλευράς!)

Διαβάστε ακόμα