Web Vs FM Radio: Πότε θα κερδίσουν τα web radios Vol.1

Τα τελευταία χρόνια τα web radios πολλαπλασιάζονται σαν τα μυρμήγκια και κάποια από αυτά οργανώνονται όπως ένα καλό FM Ραδιόφωνο. Πότε άραγε τα Ιντερνετικά ραδιόφωνα θα επικρατήσουν των FM;
Διαβάστηκε φορες
Τα τελευταία χρόνια τα web radios πολλαπλασιάζονται σαν τα μυρμήγκια και κάποια από αυτά οργανώνονται όπως ένα καλό FM Ραδιόφωνο. Πότε άραγε τα Ιντερνετικά ραδιόφωνα θα επικρατήσουν των FM;

Θα μου πείτε γιατί να θέλουμε να επικρατήσουν τα web από τα FM ραδιόφωνα. Μα γιατί δυστυχώς αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ποσοστό των - ας πούμε - ποιοτικών εκπομπων είναι στο Ιντερνετικό ραδιόφωνο. Έλεος με αυτό το playlist των FM ραδιοφώνων!

Για να ακούσεις οποιοδήποτε Διαδικτυακό ραδιόφωνο, θα πρέπει να είσαι σπίτι σου, να συνδεθείς στο Internet και να ακούσεις μέσω του υπολογιστή σου. Μπορείς να ακούσεις και μέσα από το κινητό σου, αν αυτό μπορεί να συνδεθεί στο Internet, μέσω του αντίστοιχου Δικτύου Κινητής Τηλεφωνίας, όμως ακόμη υπάρχει κάποιο κόστος, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην το επιλέγει σε μεγάλο βαθμό. Για να επικρατήσουν τα web radios όπως και να το κάνουμε, θα πρέπει να μπορείς να τα ακούσεις στο αυτοκίνητο και το σπίτι σου, χωρίς να ανοίξεις Η/Υ.

Web RadiosΞεκινάμε σήμερα ένα mini αφιέρωμα για την πιθανή επικράτηση των web radios στο μέλλον. Θα εξετάσουμε την τωρινή κατάσταση, αλλά και αυτά που έρχονται τα επόμενα χρόνια.

Ένα από αυτά που έρχονται το οποίο πιστεύω ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του ραδιοφωνικού τοπίου σε όλο τον κόσμο είναι η νέα γενιά της Κινητής Τηλεφωνίας. Αυτή τη στιγμή, οι Εταιρείες Κινητής Τηλεφωνίας παρέχουν υπηρεσίες φωνής (2G) και δεδομένων (GPRS, 3G).

Η νέα τεχνολογία στις Κινητές Επικοινωνίες 4G έχει ήδη έρθει σε κάποιες χώρες. Τι νέα χαρακτηριστικά όμως θα έχει η 4G; Γιατί μπορεί να βοηθήσει στην επικράτηση των web radios από τα FM;

Ας πάρουμε μια πρώτη γεύση από όσα μας λέει για τη 4G, ο Αλέξανδρος Πανουτσακόπουλος, ο οποίος εργάζεται στη Nokia Siemens Networks (NSN).


(01) Αυτή τη στιγμή  στα κινητά μας χρησιμοποιούνται  οι εξής τεχνολογίες 2G, GPRS, UMTS (3G). Τι παραπάνω έχει να προσθέσει  η τεχνολογία 4G που ετοιμάζεται  αυτή την περίοδο;

ΑΠ: Είναι πολύ απλό, ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες άρα ακόμα περισσότερες υπηρεσίες από το κινητό μας τηλέφωνο. Μάλιστα αυτή τη φορά η ψαλίδα από την προηγούμενη τεχνολογία (3G UMTS) μεγαλώνει κατά πάρα πολύ. Οπότε ουσιαστικά μιλάμε για πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες.
 
(02) Αυτή τη στιγμή η 4G χρησιμοποιείται από κάποια χώρα;

ΑΠ: Ναι αυτή την στιγμή που μιλάμε κάποιες χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ελβετία παρέχουν 3G υπηρεσίες μέσω 4G τηλεπικοινωνιακών κόμβων. Στην ουσία, για όσους είναι εξοικειωμένοι με όρους πληροφορικής, αυτές οι χώρες παρέχουν ότι υπηρεσίες παρείχαν μέχρι σήμερα μόνο που τόσο το software όσο και hardware των κόμβων του δικτύου τους είναι 4G προδιαγραφών. Για να γίνω πιο κατανοητός, είναι σαν κάποιος να έχει αγοράσει μια Ferrari και αυτή την στιγμή να βρίσκεται στην διαδικασία στρωσίματος της μηχανής.  

Ραδιόφωνο(03) Χρονικά πότε πιστεύεις ότι θα ξεκινήσει να λειτουργεί στην Ελλάδα;

ΑΠ: Ειλικρινά δεν γνωρίζω να σου απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι μετά το καλοκαίρι του 2010, θα αρχίσουν να γίνονται κάποια πρώτα δειλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση από τους πάροχους κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα
 
(04) Πες μας λίγα λόγια για το λογισμικό που δημιουργείτε αυτή την περίοδο σχετικά με τη 4G.

ΑΠ: Νομίζω ότι δεν έχει νόημα να εισέρθουμε σε τέτοιου είδους λεπτομέρειες, αφενός γιατί θα ενδιαφέρει πολύ λίγους και αφετέρου πολύ λιγότεροι θα μας καταλάβουν. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι θα αλλάξει η μέχρι τώρα τοπολογία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και θα γίνεται ακόμα καλύτερα η διαχείριση των πόρων του δικτύου. Με λίγα λόγια την Πρωτοχρονιά και το Πάσχα, τα ευχετήρια μηνύματα που θα στέλνεις, όχι μόνο θα πηγαίνουν στην ώρα τους, αλλά θα μπορείς να καλείς οποιονδήποτε και η κλήση σου να πραγματοποιείται. 
 
(05) Συνεργάζεστε με κάποια - ες Εταιρεία-ες Κινητής Τηλεφωνίας για το project της παροχής υπηρεσιών 4G;

ΑΠ: Ναι φυσικά, προερχόμενες από τις χώρες που προανέφερα. 
 
(06) Τι ταχύτητες θα προσφέρει η 4G;

ΑΠ: Αυτή την στιγμή που μιλάμε ένας χρήστης μέσω του κινητού του τηλεφώνου μπορεί να πιάσει ταχύτητες έως και 24Mbps. Πολλαπλασιάστε αυτό το νούμερο με το 500 και θα καταλάβετε για τι ταχύτητες μιλάμε.  
 
(07) Πιστεύεις ότι  οι υψηλές ταχύτητες θα διευκολύνουν  την κατασκευή νέων ραδιόφωνων, τα οποία να συνδέονται με κάρτα sim σε δίκτυο Κινητής τηλεφωνίας και να παίζουν web radios, τα οποία συνήθως παίζουν στα 32 ή 64 Kbps;

ΑΠ: Αναμφισβήτητα! Μέχρι σήμερα ο παράγοντας που εμπόδιζε τέτοιου είδους υπηρεσίες ήταν οι χαμηλές ταχύτητες που παρείχαν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Με την τεχνολογία 4G νομίζω ότι πλέον θα υπάρχει πολύς χώρος όχι μόνο για mobile radio αλλά και για πολλές άλλες παραπλήσιες και μη υπηρεσίες.

Αύριο θα δούμε τα web radio players που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά και μπορείς με αυτούς να ακούσεις διαδικτυακούς σταθμούς στο αυτοκίνητο σου.

Διαβάστε ακόμα