Say Cheese - Βρυκόλακες

Πόσες φορές θέλουμε να φωτογραφίσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα την νύχτα και αντί για αυτά φωτογραφίζουμε «Βρυκόλακες». Τι πρέπει να προσέξουμε;  Τι είναι αυτό που κάνει τα μάτια να φαίνονται κόκκινα; Τι μπορούμε να κάνουμε πριν και τι μετά;
Διαβάστηκε φορες
Πόσες φορές θέλουμε να φωτογραφίσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα την νύχτα και αντί για αυτά φωτογραφίζουμε «Βρυκόλακες» Αστειεύομαι βέβαια. Αναφέρομαι στο φαινόμενο που θα αναλύσουμε σήμερα, κατά το οποίο σε φωτογραφίες με φλας όπου υπάρχει χαμηλός φωτισμός βγαίνουν κόκκινα τα μάτια.

 Έχουνε μαζευτεί λοιπόν αρκετοί κολλητοί φίλοι σε ένα μπαράκι και τα πίνουνε, και κάποιος(ο πιο γκαντζετακιας) ρίχνει την ιδέα να βγάλουνε μια αναμνηστική φωτογραφία. Αγκαλιάζονται όλοι σφιχτά …. και βγαίνουνε όλοι με κόκκινα μάτια.

Τι κάνουμε λοιπόν; Τι είναι αυτό που κάνει τα μάτια να φαίνονται κόκκινα;  Είναι η αντανάκλαση του φωτός (φλας) στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς στο μάτι μας. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες αλλά κυρίως σε έναν βασικό. Όταν ο χώρος που φωτογραφίζουμε έχει χαμηλό φωτισμό έχει ανοίξει η κόρη του ματιού μας για να μπορούμε να βλέπουμε, έτσι όταν ανάβει το φλας της μηχανής δεν προλαβαίνει  να κλείσει και δημιουργείται αντανάκλαση που κάνει τα μάτια να φαίνονται κόκκινα. Επειδή η διάρκεια του φλας είναι πολύ σύντομη, δεν προλαβαίνει η κόρη να συσταλθεί και καταγράφεται η αντανάκλαση μέσα σε αυτήν. Για αυτό καμιά φορά όταν έχουμε πιει κανένα ποτηράκι παραπάνω, και έχουν μειωθεί τα αντανακλαστικά μας, μπορεί το φαινόμενο να είναι πιο έντονο.

 Άλλος παράγοντας είναι η γωνία του φλας με το φακό της μηχανής. Όσο πιο μικρή είναι, δηλαδή όσο πιο κοντά είναι το φλας στο φακό, τόσο πιο έντονο το φαινόμενο. Στις compact μηχανές, στις μικρές που χωράνε στην τσέπη μας, το φαινόμενο είναι πιο συχνό. Σε αντίθεση με τις μεγάλες τις επαγγελματικές (SLR) ειδικά όταν έχουν και ξεχωριστό σύστημα φλας, το φαινόμενο είναι σπάνιο.  

Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό στο κόσμο της φωτογραφίας από τότε που ανακαλύφτηκε το φλας. Από τότε οι κατασκευαστές έχουν αναπτύξει διάφορους μηχανισμούς για να ελαττώσουν η να εξαλείψουν το πρόβλημα. Τα πρώτα συστήματα “Red Eye Reduction” λειτουργούσαν με το να ανάβουν ένα φως στην μηχανή  για να φωτίζει τα πρόσωπα και να κλείνει την κόρη του ματιού πριν βγει η φωτογραφία. Προϋπόθεση βέβαια ήταν τα πρόσωπα να ήταν κοντά στην μηχανή γιατί όσο πιο μακριά ήταν, τόσο χειρότερο το αποτέλεσμα. Έπειτα σκέφτηκαν να ανάβουν μερικές φλασιες πριν από την φωτογραφία έτσι ώστε να μικραίνουν την κόρη του ματιού πιο πολύ πιο γρήγορα. Αυτό το σύστημα είχε μεγαλύτερη επιτυχία και έτσι εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα σε αρκετές μηχανές. Σημείωση εδώ ότι πρέπει να ενημερώνουμε αυτούς που φωτογραφίζουμε με ένα τέτοιο σύστημα ώστε να μην κουνηθούν μετά την πρώτη φλασια. Τα τελευταίας τεχνολογίας συστήματα κάνουν ψηφιακή επεξεργασία. Αφού τραβήξουμε την φωτογραφία αναγνωρίζουν στα πρόσωπα την ύπαρξη κόκκινων ματιών και την αφαιρούν χωρίς να το παίρνουμε είδηση.

Βέβαια αν ύστερα από όλα αυτά βγουν πάλι κόκκινα τα μάτια, υπάρχει και το Photoshop(χωρίς αυτό τι θα κάναμε) από όπου μπορείς να επέμβεις στην φωτογραφία και να την διορθώσεις. Επιλέγεις από τα εργαλεία(Tools) το Red Eye Tool κρατώντας πατημένο το Healing Brush . Έπειτα μαρκάρεις το κόκκινο μάτι , και το Photoshop αφαιρει μόνο του το κόκκινο χρώμα.

Συμβουλές, τι μπορούμε να προσέχουμε.

1.) Αν είμαστε σε δικό μας χώρο ανάβουμε μερικά φώτα παραπάνω για να συσταλθεί η κόρη του ματιού.

2.) Ενεργοποιούμε το “Red Eye Reduction” της μηχανής μας. Αυτό βρίσκεται συνήθως στο κουμπάκι που είναι το φλας.

3.) Παίρνουμε ένα εξωτερικό φλας.

4.) Βγάζουμε με τρίποδο χωρίς φλας.

 

Διαβάστε ακόμα