Αλέξανδρος & Τα αστικά Καβούκια

Stage Diving #22 με τον "Αλέξανδρο & Τα Αστικά Καβούκια"

Διαβάστηκε
Αστικά είναι τα Καβούκια που όλοι θέλοντας και μη, κλεινόμαστε, σε μια πόλη που ώρες ώρες μοιάζει τόσο απόκοσμη και ξένη.
Αλέξανδρος & Τα αστικά Καβούκια


Κάπου εκεί στις γειτονιές της Νίκαιας, υπάρχει ένα μικρό ζεστό ροκάδικο όπου τα βράδια μαζεύονται φίλοι, μοιράζονται το θρόνο του DJ και παίζουν την αγαπημένη τους μουσική. Είναι παράξενο, μα καταφέρνουν η κάθε μέρα να γίνεται αφορμή για γιορτή. Πού και πού, όταν αφήνουν την κονσόλα να ξεκουράζεται, ο Αλέξανδρος πιάνει την κιθάρα και τους τραγουδάει αστικά παραμύθια.

Εκεί γνώρισα τον Αλέξανδρο, πίσω από το μπαρ, να γεμίζει ποτήρια στους φιλοξενούμενούς του. Με όψη ροκά και ξωτικού μαζί, μου έδωσε στο τέλος της βραδιάς ένα cd... Μη με ρωτάτε πώς διάβασα "αστικά καβούρια" βλέποντας μια χελώνα, αυτό είναι το λιγότερο, ένα γράμμα διαφορά για τους μύωπες.

Μέσα στο μαγαζί του Αλέξανδρου και της Εύης, κάθε βράδυ, μαζεύονται πολλές χελώνες που βγαίνουν απ' τα καβούκια τους, αυτό κατάλαβα. Ίσως μαζεύονται σ' ένα μεγαλύτερο καβούκι που λέγεται Rock Street και ξορκίζουν το παραμύθι της πόλης. Αν έχετε κι εσείς στέκι, μάλλον καταλαβαίνετε καλύτερα, εγώ δηλώνω παντού περαστική.
Όπως πάντα, θ' αρχίσω με το αγαπημένο μου κομμάτι για να σας βάλω στο κλίμα. Τυχαίνει να 'ναι κι ο τίτλος επίκαιρος...   

 "Μετανάστης εποχής, ξένος άλλης γης, δεν ξέρω που πηγαίνω..."


#Who Is Who
 Ο "Αλέξανδρος & Τα Αστικά Καβούκια" είναι ένα μουσικό σχήμα με βασικό πυρήνα τον Αλέξανδρο και με την εξής παγιωμένη μουσική σύνθεση:

Αλέξανδρος Κουφαδάκης  (φωνή, ακουστική κιθάρα)
Βαγγέλης Χουβαρδάς  (κιθαρες, μπάσο, πλήκτρα)
Χρήστος Χουβαρδάς  (κιθάρες, μπάσο)
Γιάννης Φλώρος  (drums)
Νανά Περράκη  (φωνή)

# Τι θ΄ακούσετε;
Έντεχνες ιστορίες της πόλης σε ελληνικό στίχο.

 "Παραμυθάστυ" (Debut Album, 2014)
Το "Παραμυθάστυ" κυκλοφόρησε  το 2014 και περιλαμβάνει 11 τραγούδια με την υπογραφή του Αλέξανδρου σε στίχους και μουσική. Ίσως σας ξεγέλασα λίγο με το πρώτο τραγούδι που σας έβαλα. Πέρα από τα αγαπημένα μου που σας βάζω εδώ (Ο Μετανάστης, Παγωμένη Πριγκίπισσα) όλα τα υπόλοιπα θα σας εκπλήξουν με την παιχνιδιάρικη, σατιρική τους διάθεση και τους εύστοχους στίχους τους. Μπορείτε να τ' ακούσετε όλα στο YouTube αλλά και στην επίσημη σελίδα του Σχήματος.  

Ανθρωπάκι
Γόνος (Είμ’ένας πόνος)
Κουρασμένος Ιππότης
Παγωμένη Πριγκήπισσα
Ο Κόρακας
Παραπληροφόρηση
Μετανάστης
Ο Σκύλος Εκ Σινώπης
Με την ταχύτητα της χελώνας
Ο Μεθυσμένος
Το καράβι του θέρους (Ελάτε)


Στην παρουσίαση του δίσκου συμμετείχαν επίσης οι παρακάτω:
 Κάτια Καμίνσκι (βιολί), Κωνσταντίνος Σερελέας (Τσέλο), Μαρίνα Τσοκάνη (Πλήκτρα), Γιάννης Δημουλάς (drums), Παναγιώτης Μπουραζάνης(μπάσο), Έλενα Σταυροπούλου (φωνητικά), Αλέξανδρος Μακρυδάκης (φωνητικά), Δημοσθένης Ξυλαρδιστός (φωνητικά), Ελίζα Μουτσοπούλου (φωνητικά).


                                               
                                             *   *   *   *   *

     Τα τραγούδια που ξεχύνονται με χρώματα χαράς, μελαγχολίας, κυνισμού και σάτιρας, μέσα από μικροαστικά διαμερίσματα…
... διαμερίσματα όμοια με καβούκια, που απ’ τη μία δίνουν την εντύπωση θλιβερών φυλακών, στοιχειωμένων από σιωπηλές υπάρξεις και από την άλλη φαντάζουν εν δυνάμει ορμητήρια στοχασμού, ζωής και δημιουργίας,
… είναι αυτά τα τραγούδια, που κυοφορούν τη δύναμη να χρωματίσουν μια πόλη, να την εκφράσουν και να την παρασύρουν σε ταξίδια συναισθημάτων, παίζοντας ένα παιχνίδι ανισορροπίας μεταξύ πραγματικότητας και παραμυθιού..
.


                                             *   *   *   *   *

# Dive In


[Ε.Σ] Λοιπόν Αλέξανδρε, πες μας, πώς ξεκίνησε και πώς πήρε τ' όνομά του το μουσικό σας σχήμα; 

Η ιδέα του ονόματος και του ίδιου του μουσικού σχήματος "Αλέξανδρος & Τα Αστικά Καβούκια" ριζώνει λίγα χρόνια νωρίτερα, όταν ακόμα ανήκα στο μουσικό σχήμα των "Κακώς Πρέπει" το οποίο επίσης είχα δημιουργήσει ξεκινώντας εντελώς ερασιτεχνικά με τον Αλέξανδρο Μακρυδάκη ο οποίος συμμετέχει και στο cd "Παραμυθάστυ".  Αυτό δεν σημαίνει ότι είχα κάποια ιδέα περί δημιουργίας άλλου group. Απλώς τα περισσότερα από τα κομμάτια που ηχογραφήθηκαν για το πρώτο μου cd, είναι κομμάτια που είχα γράψει και τραγουδούσαμε σαν "Κακώς Πρέπει" και εκεί άρχισαν να πρωτοακούγονται δημόσια.
 Αλέξανδρος & Αστικά Καβούκια Stagediving Αργότερα θέλησα μόνος μου πλέον να μπω σε ένα studio και να ηχογραφήσω με μια κιθάρα όλα αυτά τα κομμάτια που είχαν μια κάποια όμορφη απήχηση στον κόσμο που τα άκουγε στα live, ορμώμενος περισσότερο από την ανάγκη να υπάρχουν κάπου ηχογραφημένα και να μη χαθούν σε κάποιο από τα συρτάρια μου και παράλληλα να κλείσω αξιοπρεπώς αυτό το κεφάλαιο και να ασχοληθώ με τις επόμενες δημιουργίες που είχαν ήδη αρχίσει να μου γίνονται εμμονή.
Σε εκείνο το σημείο φάνηκε έμπρακτα το πόσο τυχερός έχω σταθεί με τις φιλίες μου και όχι μόνο, αφού μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστώ με καλούς μουσικούς, ηχολήπτες, φωτογράφους και γραφίστες που απλόχερα στήριξαν την ατομική αυτή προσπάθεια. Τότε άρχισε σταδιακά να παίρνει μορφή και να ζωντανεύει το μουσικό αυτό σχήμα.
Ο άνθρωπος κλειδί που οφείλω να ξεχωρίσω είναι ο Βαγγέλης Χουβαρδάς που όχι μόνο συμμετείχε μουσικά στο cd, αλλά ανέλαβε με σεβασμό την ενορχήστρωση, επεξεργασία και μίξη του cd και φτάσαμε να έχουμε ένα τόσο καλό ηχητικά αποτέλεσμα.
Το μουσικό σχήμα, λοιπόν, δημιουργήθηκε κατά βάση για τις ανάγκες του cd και αυτός είναι ο λόγος που δεν ονομάστηκε απλά "Αστικά Καβούκια", γιατί πρόκειται για ένα προσωπικό project (Αλέξανδρος) και ένα ευέλικτο και ευπροσάρμοστο ανάλογα με τις απαιτήσεις μουσικό σχήμα (Αστικά Καβούκια).

Πιο συγκεκριμένα τώρα, η ιδέα της φράσης "Αστικά Καβούκια" συνδέεται με το τραγούδι "Με Την Ταχύτητα Της Χελώνας". Ένα τραγούδι που ξεκίνησα να γράψω καθαρά για χιουμοριστικούς λόγους, ανεξαρτήτως αν του δόθηκε τελικά και ένα ελαφρώς βαθύτερο μήνυμα.
Άρχισε λοιπόν ο κόσμος που με άκουγε να το ερμηνεύω ζωντανά, να με ταυτίζει με τη Χελώνα και ομολογώ ότι το απολάμβανα και το απολαμβάνω σαν ένα συμπαθέστατο παρατσούκλι άμεσα συνδεόμενο και με την ικαριώτικη καταγωγή μου.
Αποφάσισα, λοιπόν, να ονοματίσω το μουσικό μου σχήμα με κάτι που με εκφράζει. Έτσι, και επειδή κάποια τραγούδια του cd διαφέρουν πολύ σε ύφος από κάποια άλλα, αφού κάποια είναι χιουμοριστικά, κάποια θυμίζουν παραμύθι και κάποια έχουν έντονο, καυστικό "αστικό" στίχο, όλο αυτό το σύνολο αγκαλιάστηκε με τον τίτλο cd  "Παραμυθάστυ" (Παραμύθι+Άστυ) και κατ' επέκταση με το όνομα "Αστικά Καβούκια".

Αστικά είναι τα Καβούκια που όλοι θέλοντας και μη, κλεινόμαστε, σε μια πόλη που ώρες ώρες μοιάζει τόσο απόκοσμη και ξένη. Είναι όμως και μικρά αστικά διαμερίσματα-ορμητήρια όπου γεννιούνται όμορφες εικόνες, μουσικές και στίχοι, για να δώσουν την δικιά τους πινελιά στον καμβά της πόλης που αρχίζει έτσι να παίρνει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο.

[Ε.Σ.] θα μου περιγράψεις τη μουσική σας με 3 λέξεις;
Η μουσική μας με 3 λέξεις; Ίσως... καυστική, διασκεδαστική, συναισθηματική.

[Ε.Σ.] Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές σου;
Στις μουσικές μου επιρροές σίγουρα αξίζει να αναφερθούν οι Αδερφοί Κατσιμίχα, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και πολλοί άλλοι συναφείς καλλιτέχνες που "μεγάλωσαν" τη γενιά μου, παράλληλα με τα Χατζιδακικά ακούσματα που έχουν επηρεάσει ευρύτερα την ελληνική μουσική σκηνή. Σε ένα από τα υπό επεξεργασία έργα μου, θέλω να κινηθώ προς μια άλλη αισθητική και μουσική επιρροή που έχει να κάνει με κάπως πιο σκοτεινή ατμόσφαιρα, ενώ σίγουρα σε μια πιθανή ηχογράφηση ενός 2ου cd με παρόμοιο με το "Παραμυθάστυ" στιχουργικό ύφος, θα ήθελα να δώσω μάλλον μια κάπως πιο rock διάθεση.

[Ε.Σ.] Αν ήσουν ναυαγός σ' ένα νησί ποιους 5 δίσκους θα έπαιρνες μαζί σου;
Σαν ναυαγός θα έπαιρνα μαζί μου...
"Θάλασσα Στη σκάλα" (Β.Παπακωνσταντίνου/Θ.Μικρούτσικος/Οδ.Ιωάννου)
"Παράλληλη Δισκογραφία" (Αφοί Κατσιμίχα)
"Symphony Of The Enchanted Lands" (Rhapsody)
"The Forgotten Tales" (Blind Guardian)
"Velvet Darkness They Fear" (Theatre Of Tragedy)



[Ε.Σ.] Ποια πιστεύεις πως είναι η μεγαλύτερη εσωτερική κι εξωτερική πρόκληση που έχει ν' αντιμετωπίσει μια μπάντα;
Κατά την άποψή μου, δύο εσωτερικές προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει μια μπάντα. Η πρώτη έχει να κάνει με τις σχέσεις μεταξύ των μελών της, είτε από μουσικής άποψης, είτε από άποψη χημείας και συνεννόησης. Όπως σε κάθε ομάδα με συγκεκριμένο λόγο σύστασης, έτσι και σε μια μπάντα, δεν πρέπει να λείπει ποτέ ο αλληλοσεβασμός των μελών κι η κατανόηση στις αμφίδρομα διαφορετικές προσωπικότητες. Κάθε ομάδα είναι μια μικρή κοινωνία.
Η δεύτερη πρόκληση έχει να κάνει καθαρά με την καλλιτεχνική και δημιουργική πλευρά. Είναι η συνεχής εσωτερική πρόκληση μιας μπάντας ή ενός δημιουργού, να κατακτήσει ή να εξωτερικεύσει με καλλιτεχνία αυτό που έχει πλάσει στο μυαλό του και να δει ακριβώς πώς αυτό μπορεί να το εξελίξει, χωρίς παράλληλα να κλείνεται στον δικό του κόσμο ξεχνώντας ότι ο λόγος για δημιουργία ειναι η έκφραση και η επικοινωνία με έναν, το λιγότερο, εξωτερικό αποδέκτη ( ...που δεν είναι ο καθρέφτης μας!!!).

Σαν εξωτερική πρόκληση θα έλεγα ότι μια μπάντα που παίζει για να εκφράσει μέσω της μουσικής και του στίχου συναισθήματα και προβληματισμούς, καλείται στις μέρες μας να πάρει θέση απέναντι σε ένα τόσο κατασταλτικά διαμορφωμένο μουσικό ή καλύτερα μουσικοβιομηχανικό σύστημα μαζικής εμπορευματοποίησης της πιο πετυχημένης συνταγής βάσει marketing.

[Ε.Σ.] Αν θα συστηνόσουν σε κάποιον που δε σας γνωρίζει με ένα σου τραγούδι μόνο, ποιο πιστεύεις πως θα ήταν το πιο αντιπροσωπευτικό;
Το πιο αντιπροσωπευτικό κομμάτι είναι μια δύσκολη ερώτηση να απαντήσεις, όταν όλα τα κομμάτια είναι παιδιά σου και καλείσαι να ξεχωρίσεις αυτό που του έχεις μεγαλύτερη αδυναμία. Θα επιλέξω το κομμάτι "Μετανάστης" γιατί από όλα τα κομμάτια μου, αυτό ακόμα μπορεί να με κάνει να ανατριχιάσω. Όμως θα ήταν και αδικία να μην πω ότι το πιο αντιπροσωπευτικό κομμάτι είναι για μένα το "Με Την Ταχύτητα Της Χελώνας", όπως άλλωστε έχουμε αναφέρει πρωτύτερα...
Αλέξανδρος και τα ατικά καβούκια Stagediving
[Ε.Σ.] Ακούς ραδιόφωνο; Αν ναι, ποιες εκπομπές/σταθμούς;
Αποφεύγω να ακούω ράδιο. Λάθος μου, θα ήθελα να ακούω... Αλλά κάθε φορά που βάζει ένας σταθμός ένα βαρετό για μένα κομμάτι, αρχίζω να ψάχνω τους σταθμούς μέχρι να βρω κάτι καλό. Αν αυτό τελειώσει και αναγκαστώ να επανάλαβω τη διαδικασία ...τότε αρχίζω να εκνευρίζομαι! Γι 'αυτό και κουβαλάω πάντα 3 παραφουσκωμένες θήκες cd στο αμάξι ...που έχω μάθει απ' έξω...

[Ε.Σ.] Με ποιους μουσικούς / συγκροτήματα της σύγχρονης σκηνής θα ήθελες να παίξετε;
Νομίζω θα ήθελα, και λόγω ύφους των στίχων και της μουσικής, να βρεθώ στην ίδια σκηνή με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη που εκτιμώ ιδιαιτέρως. Μπορώ επίσης να ετοιμάσω μια λίστα και με άλλους τραγουδιστές αν θέλετε, αλλά θα κουραστώ να γράφω, κι εσείς να διαβάζετε...

[Ε.Σ.] Θα σας δούμε κάπου ζωντανά; Υπάρχει κάτι προγραμματισμένο;
Λόγω προσωπικών υποχρεώσεων που προέκυψαν λίγο μετά την επίσημη παρουσίαση του δίσκου "Παραμυθάστυ" και για ενάμιση περίπου χρόνο, δεν είχαμε κάποια ζωντανή εμφάνιση, αλλά σύντομα θα αρχίσουμε να ανακοινώνουμε εμφανίσεις, αφού ήδη έχουμε ξεκινήσει πρόβες επαναδιαμόρφωσης του μουσικού σχήματος και προγράμματος.

# Αν θέλετε να βγείτε από το καβούκι σας...
Επίσημο site  You Tube


 
# P.S.
 Επιστρέψαμε στη βάση μας! Κάθε Τετάρτη με νέες μουσικές. Σας περιμένουμε πάντα στο info[at]mixgrill.gr και φυσικά απαντάμε αμέσως σε twitter  και Facebook


Από
Ποια η γνώμη σας για το συγκρότημα;
Μια από τις μεγαλύτερες μπάντες!
Μεγάλο συγκρότημα
Καλοί είναι
Μέτρια πράγματα
Αδιάφοροι
Δε μου αρέσουν
Πείτε μας τη γνώμη σας/10 ()
Βαθμός
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Λέξεις Κλειδιά
Stage Diving #22 Αλέξανδρος & Τα Αστικά Καβούκια Παραμυθάστυ Stage Diving 2015
8
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια