Gregory Corso

Bookspotting: Η Επέλαση της Ποίησης

Gregory Corso
[Κάθε Παρασκευή, ο Dr Baba μιλάει για Βιβλία & Συγγραφείς]

Είμαστε ακόμη στην προϊστορία του χιούμορ./ Είμαστε όμως τυχερά απελπισμένοι./ Έχουμε γαλάζιο αντικλείδι./ Έχουμε ξανά την Αττική./ Εκείνος που γράφει ποιήματα/ είναι ακριβώς εκείνος/που περνά άφοβος από νεκροταφείο νύχτα.
[Νίκος Καρούζος, Τα Ποιήματα, εκδ. Ίκαρος]

*   *   *

Το Bookspotting, με την συμμετοχή σας, φίλες και φίλοι, θα ετοιμάσει το Top Ten των Βιβλίων του Θέρους: Στείλτε μας εδώ, καθεμία & καθένας από εσάς, τα τρία (3) πιο αγαπημένα σας βιβλία ever. Το Bookspotting θα δημοσιεύει ανά δύο Παρασκευές τα αποτελέσματα, και τον Οκτώβριο θα βγάλουμε τα τελικά. Θα κάνουμε μια ωραία γιορτή με καλεσμένους όλους εσάς που θα έχετε συμμετάσχει στο Top Ten των Βιβλίων του Θέρους! Και ένα συμβολικό δώρο: σε 5 τυχερούς θα προσφερθεί από ένα χειρόγραφο ποίημα εκλεκτού Έλληνα ποητή & ένα cd με επιλογές συνεργατών του Bookspotting!

*   *   *

ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΕΝΟΣ ΦΡΙΚΤΑ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ: Κρεμάω τις παλιές φωτογραφίες των κοριτσιών που αγάπησα/ με ραγισμένη την καρδιά κάθομαι – οι αγκώνες στο τραπέζι/ το πιγούνι στις παλάμες – και κοιτάζω/ το αγέρωχο βλέμμα της Έλλεν/ τα λεπτά χείλη της Τζέην/ τα χρυσά μαλλιά της Σούζαν.
[Gregory Corso, μτφρ. Γιώργος Μπλάνας, Ποιητική, πέμπτο τεύχος, εκδ. Πατάκης]

*   *   *

Gregory CorsoΟ Gregory Corso ήταν πολύ δυνατός ποιητής της Beat Generation, της θρυλικής Μπιτ Γενιάς, παρέα με τον Allen Ginsberg, τον Jack Kerouac, τον William S. Burroughs. Γνωστές πια οι σχέσεις της Μπιτ Γενιάς με τη μουσική, ιδίως με την jazz και την πειραματική rock. Φέτος συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από τη γέννηση του Corso (1930-2001). Ας ακούσουμε το δυναμικό άσμα που του έχουν αφιερώσει οι Γενναίοι Sonic Youth στον τελευταίο τους δίσκο The Eternal, ένα μελωδικά μονότονο έπος, το «Leaky Lifeboat»,  από εδώ.

*   *   *

Λοιπόν VAT 69 όπως στα ’70s,/ Αχλή μοναχική, έκσταση ιδιωτική,/ Εκεί (και μόνο εκεί) που γίνεσαι/ Αυτή που πρέπει να είσαι/ Το κεντρικό καύσιμο όλων των ποιητών/ Ασχέτως ηλικίας, αναλογιών και αναλόγως μάρκας/ Bushmill, Black label, Paddy ή στην ανάγκη Haig,/ Glen Ord, Oban, ακόμα και (δεκαπεντάρι) Dimple καλοκαιρινό,/ Απόψε όμως απαρέγκλιτα ερωτικό VAT 69/ Όπως το-σινεμά-τα-70s, που τέλειωσαν μαζί,/ Μαζί με την εφηβεία,/ Απόψε μόνος μου σε σκέφτομαι/ Και γράφω./ Απόψε είσαι δική μου/ Όπως σε θέλω εγώ.
[Γιάννης Ζέρβας, Τζούλια 2, εκδ. Άγρα]

*   *   *

Το Bookspotting λατρεύει τη σχέση της Λογοτεχνίας με τη Μουσική, βρίσκει αναλογίες και αναφορές, και σας τις προσφέρει, σαν παιχνίδι. Ο Γιάννης Ζέρβας (ποιητής, μεταφραστής των βιβλίων του Irvin Yalom, μεταξύ άλλων) αναθυμιέται το ροκάδικο/  μπλουζάδικο/αλήτικο ουίσκι VAT 69. Ομοίως και οι μπλουζίστες του Paul Karapiperis, οι Small Blues Trap, οι οποίοι στον δίσκο τους Crossroad Ritual μάς καθηλώνουν με το ορχηστρικό Vat 69, τρία λεπτά και 30 δευτερόλεπτα εσκεμμένα τραχιού και βρόμικου ηλεκτρισμού.  Ποίηση και Μουσική, λοιπόν, για μια Φιάλη Ουίσκι απ’ τα Παλιά Χρόνια.

*   *   *

ΑΛΛΟΦΡΟΝΑΣ ΙΟΥΛΙΟΣ: ο γενέθλιος μήνας μου στα θολερά/ λιοπύρια του Καρκίνου/ μ’ έναν απρόκοφτον ίσκιο που αναβλύζει/ δονούμενος από φευγαλέα φωνήματα κληματαριάς
[Νίκος Καρούζος, Τα Ποιήματα, εκδ. Ίκαρος]

*   *   *

Επί του Πιεστηρίου (όπως έλεγαν στις εφημερίδες): Μόλις, φρεσκέν, κυκλοφόρησαν δύο βιβλία που θα καταβροχθίσω και θα παρουσιάσω στο Bookspotting: το εκρηκτικό Γυμνό Γεύμα – Το Αποκατεστημένο Κείμενο του W. S. Burroughs (μτφρ. Γιώργος Μπέτσος, εκδ. Τόπος) και το τίγκα στη μουσική μυθιστόρημα Η Τζούλιετ γυμνή του μάστορα Nick Hornby (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου, εκδ. Πατάκης).

*   *   *

Όταν κάνω έρωτα μαζί σου/ είναι σαν να πίνω θαλασσινό νερό./ Όσο περισσότερο πίνω τόσο περισσότερο διψώ./ Ώσπου δεν γίνεται πια να ξεδιψάσω/ αν δεν πιω τη θάλασσα όλη.
[Kenneth Rexroth, 1905-1982, μτφρ. Γιώργος Μπλάνας, Ποιητική, πέμπτο τεύχος, εκδ. Πατάκης]

*   *   *

Καλό Σαββατοκύριακο, Φίλες και Φίλοι, με Ποίηση και Μουσική!

Από
Λέξεις Κλειδιά
Sonic Youth
23
Ίκαρος Μπαμπασάκης
14
Gregory Corso
2
Νίκος Καρούζος
5
Γιώργος Μπλάνας
4
Beat Generation
2
Γιάννης Ζέρβας Χίλντα Παπαδημητρίου Nick Hornby Kenneth Rexroth W. S. Burroughs
Σχετικά Άρθρα για σένα
Το Mix Grill σας προτείνει
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια